Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Trakya Yemekleri / Trakya Mutfağından Tatmanız Gereken Lezzetler

Trakya Yemekleri / Trakya Mutfağından Tatmanız Gereken Lezzetler

Trakya yemekleri denince aklınıza ilk ne geliyor? Burası Türkiye’nin batıya açılan kapısı olmasının yanı sıra kültürü, tarihi ve mutfağıyla da gidip görmeye değer bir bölge. Henüz “Beylikdüzü’nün ötesinde ne var?” sorusunu sormamışlar için Instagram’ın fenomen gezginleri Gezgezciler hesabının yazarları Zeynep ve Anıl, bu tadına doyulmaz lezzetler diyarını gezdi gördü ve keşfetti. İşte muhteşem lezzetleriyle Trakya mutfağı

Trakya yemekleri

Trakya Denildiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Trakya Şivesi? Düğünleri? Köyleri? Sınır kapıları? Uzar gider. İstanbul’da oturanlar için aslında bu kadar yakında saklı bir cennet adeta. İddia ediyoruz Trakya yemekleri bir hafta sonu kaçamağı için yola çıkmaya değer. Trakya’da ne mi yenir? Bu sorunun cevabıni verebilmek için gelin şimdi saklı lezzetler ile dolu Trakya’da bir tadım gezisi yapalım. Yalnız dikkat bu rota bol kalori içerir ! Yola çıkmadan önce Yolcu360‘ın araç kiralama tekliflerine bakmanızı tavsiye ederiz. Gezecek çok yer var ve arabayla seyahat etmek en mantıklısı.

Arabayla Trakya turu yazısı için tıklayınız.

Trakya Yemekleri Listesi

  • Tekirdağ Yemekleri

Bulgaristan veya Yunanistan üzerinden gelmeyeceğinizi düşünürsek ☺ İlk olarak yolunuzun üzerinde Tekirdağ olacak. Peki Tekirdağ’da hangi Trakya yemekleri var ve ne yiyebiliriz?

  • Tekirdağ Köftesi
  • Tekirdağ Peyniri
  • Manda Yoğurdu
  • Zeytin ve Zeytinyağı
  • Bulama
  • Peynir Helvası
  • Hayrabolu Tatlısı
  • Boza

İlk durak olduğuna göre burada güzel bir kahvaltı yapmak lazım, şöyle bahçeden doğal domates, salata, doğal kaymak, bal, pekmez vs ile hazırlanmış harika bir kahvaltı sofrası bulabilirsiniz. Bunun için Barel Bağ evi, Otantik Köy Kahvaltısı, Şarköy Çiflik tercih edilebilir. Otantik Köy kahvaltısı uçmakdere mevkiinde kalıyor, yolu biraz ters ancak giderken harika manzaralar izleyip vardığınızda da en doğalından kahvaltınızı yapabilirsiniz. Sabah sağılmış ve sobanın üzerinde sıcacık bekleyen tazecik sütten istediğiniz kadar içebilirsiniz ☺

Tekirdağ yöresine özgü Peynir helvasından, hayrabolu tatlısından (Genelde Hayrabol tatlısı diye söylenir) yemeyi ihmal etmiyoruz. Peynir Helvası için adres ‘Tekbaş’, Hayrabolu için hayraboluda ki ‘Peytat’. Tekirdağ’ın aynı zamanda Kiraz ve Karpuzunun da meşhur olduğunu biliyor muydunuz? Her sene “Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali” düzenlenir. Bu yüzden yol üzerinde gördüğünüz satıcılardan Kiraz ve Karpuz almaya ihmal etmeyin. Trakya yemekleri bu toprağın nimetlerinden yapılıyor unutmayın.

Tekirdağ’ı popüler yapan bir diğer önemli şey ise Bağ ürünleri.Yani Üzümleri ve Şaraplarıdır. Türkiye’nin şarap üretiminin %40’ı Tekirdağ bölgesi tarafından karşılanmaktadır. Eğer bağ bozumunda giderseniz, dalından üzümleri toplayabilirsiniz, ara dönemlerde giderseniz bağ manzaralarına karşı şarabınızı yudumlayabilir, bağların arasında dolaşabilirsiniz. Şarap tadımı yapmak için en popüler nokta Mürefte iken, daha çok bağlarında dolaşmak manzaraya doymak isterseniz Barbare bağları ve Barel bağ evi alternatifler arasında.

Bağ evi demişken, yukarıda da adının geçtiği Bulama’ya geldik. Bulama bu yöreye özgü bir çeşit kahvaltılıktır. Üzümden yapılmaktadır. Pekmez’e benziyor diyebiliriz. Kahvaltıda mutlaka isteyiniz ☺ Ayrıca son olarak da yöreye özgü, kaymaklı,peynirli biberden istemeyi unutmayın!

Trakya’da gezilecek yerler listesi için tıklayınız.

Trakya Yöresel Yemekleri

  • Kırklareli Yemekleri

Gelelim bir diğer güzide ilimiz Kırklareliye. Peki Kırklareli’nde hangi Trakya yemekleri bizleri bekliyor?

  • Oğlak Çevirme
  • Balık Çeşitleri (Özellikle Kalkan Balığı)
  • Pekmez
  • Bal
  • Kireçte Kabak Tatlısı
  • Hardaliye
  • Tekirdağ Kıvırcığı (hayır yeşil olan değil, koyun cinsi olan kıvırcık )
  • Çilek

Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının projesi kapsamında Kırklareli’ndeki Kıvırcık koyun ırkı korunmaktadır. Bu yüzden doğru yerde yediğinizde, daha önce yediğiniz koyunlara benzememesi çok normal. Oğlak çevirme yine bölgenin en meşhur Trakya yemekleri arasında. Sadece oğlak çevirme yemek için bölgeye gelen kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Dışarıya kurulmuş toprak tandırlarda saatlerce pişen o etin tadını anlatmaya çok fazla gerek yok sanırım. ☺ Bu lezzetli tatmak için Nisan-Mayıs aylarında yolunuzu düşürmeniz gerekmektedir. Trakya yemekleri her mevsim güzel ama tavsiyemiz bu yönde…

Yine özellikle İğneada, yörenin balık çeşitliliği açısından en zengin yerlerindendir. Erken saatlerde limana giderek balıktan yeni dönmüş kayıklardan taze taze balık alabilirsiniz. Eğer bana balık almayı değil balık yemeyi öğret derseniz de İğneada Rota Balık Restaurant sizi hemen oracıkta bekliyor olacak. Karadeniz manzarasına karşı bir rakı-balık fena mı olur? Özellikle yöreye özgü olan kalkan balığı için ise çok az daha ileri gidip Kıyıköy’e ulaşmanız gerekiyor.

Tabi bunların hepsinin yanında yöre halkının topladığı papatya, kantaron otu, ısırgan otu, ıhlamur gibi doğal bitkilerden, Özellikle Poyralı’da yine köy halkının yaptığı pancar pekmezlerinden, son zamanlarda yine saf ırkının devam etmesi için koruma altına alınan trakya arılarından üretilen Demirköy balından satın alabilirsiniz.

Tüm Trakya bölgesi veli nimetleri olan üzümden fazlası ile yararlanmış, Kırklareli’nde üzüm karşımıza hardaliye olarak çıkıyor ☺ Asma Yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak yapılan bu içeceğiniz faydaları da saymakla bitmiyor.

Son olarak da bölgede çilek seralarına uğrayıp minik makaslarınızla dalından çilek toplamadan buradan ayrılmıyorsunuz. Demirköy tarafından Vize’ye gelirken, Vize’ye yaklaşık 5 km kala çok güzel bir tane var hatta. Hemde toplarken istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Çıkarken topladıklarını tarttırıp sadece onları ödüyorsunuz.

Kırklareli gezilecek yerler yazısı için tıklayınız.

Trakya Yöresine Ait Yemekler

  • Edirne Yemekleri

Geldik, Trakya rotasında ki son ilimize, Edirne. Peki burada bizi hangi Trakya yemekleri bekliyor?

  • Edirne Yaprak Ciğeri
  • Ciğer Sarma
  • Kapama
  • Kaçamak
  • Yılan Balığı
  • Badem Ezmesi
  • Treliçe
  • Deva-i Misk
  • Kavala Kurabiyesi
  • Peynir Şekeri
  • Kuskus

Trakya yemekleri listesinin belki de süper starında sıra. Edirne diyince aklına ciğer gelmeyen yoktur heralde, sakatat sevmeyen her insanın bile yiyebileceği bir lezzet. Kesinlikle ön yargılı olmadan birkere deneyin, zaten birdaha bırakamayacaksınız. Bu noktada ‘Aydın Tava Ciğer’ ‘Cigerci Niyazi Usta’ en tercih edilesi olanlar. Ciğerin olmazsa olmazı yanında gelen mezelerdir, bunların başında da doğal yollarla kurutulmuş kırmızı biber gelmektedir. Ciğeriniz bitene kadar tüm mezelerinizi tekrar tekrar yeniletebilirsiniz. Bu da Edirne’nin güzelliği ☺

Yılan balığı’da nereden çıktı? Enez Lagün ve Dalyan göllerinden çıktı ☺ Bu balık türünün ender üreme alanlarından biride Enez’dir, o yüzden eğer yolunuz Enez’e kadar sürerse mutlaka tadına bakın.

Kapama ise, av hayvanları, kuzu veya tavuk eti ile yapılan bir pilav çeşididir. Bölgede düğün, mevlüt vb. özel günlerde mutlaka bu yemek yapılarak dağıtılır. Balkanlardan bölgeye gelen bu yemeğin en önemli özelliği fırınlarda (Hatta kuzine sobalarda) bol karabiber katılarak pişirilmesidir.

Kaçamak da, Trakya yemeklerinin bir kısmı gibi yine bölgeye baklanlardan gelmiş, hem tatlı hem tuzlu olarak tüketilebilen mısır unundan yapılan bir yemektir. Özel bir pişirme yöntemi ile mısır unundan yapılır, kesinlikle sıcak servis edilir, yanına pekmez ile servis edildiğinde tatlı, sade olarak servis edildiğinde tuzlu olarak tüketilebilir. Yedikçe daha fazla yeme isteği uyandıran bir tat.

Kuskus yine en çok bu bölgelerde köylerde tekne adı verilen aletlerde karşılıklı iki kişi tarafından sürekli olarak sallayarak yapılmaktadır. İrmik, Un, Yumurta ve Süt ile yapılan bir çeşit makarnadır aslında, ama lezzeti tabi ki bir makarna ile asla karşılaştırılamaz ☺

Gelelim tatlılara, bademi helvası şehre girdiğiniz anda daha siz istemesenizde sürekli karşınıza gelecek. Heryerde badem helvası, kavala kurabiyesi, deva-i misk, peynir şekeri satan dükkanlar göreceksiniz. Özellikle ‘Keçecizade’ tercih edilebilir. Yöreye özgü bu tarz tatlıların tadına bakabilir, dilediğinizi alabilirsiniz.

Dönmeden bir treliçe yemeyi de ihmal etmezsiniz artık ☺

Edirne araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

 

Yorum ekle