Yolcu360 Blog
tanju çolak kimdir
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Samsunlu Ünlüler: Sanatçılardan Sporculara En Ünlü Samsunlular

Samsunlu Ünlüler: Sanatçılardan Sporculara En Ünlü Samsunlular

Samsunlu ünlüler başarılarıyla sıkça adından söz ettiriyor. Bizce başarılarının sırrı, Karadeniz’in eşsiz doğasında saklı. Karşınızda Samsun çıkışlı ünlülerimiz:

Samsunlu Ünlüler Kim?

Futbolcudan, tiyatrocuya; Filenin Sultanı’ndan ayrıca başpehlivanına… Mesleklerine aşık Samsunlu ünlüleri sizler için araştırdık. Bunun yanı sıra onları diğerlerinden farklı kılan nelermiş inceledik. Hazırsanız, başlıyoruz.

ferhan şensoy, samsunlu ünlüler

Ferhan Şensoy

Kel Hasan Efendi’nin meşhur bir kavuğu vardır; bilir misiniz? Yıllar önceden kalmadır. Kavuk deyip geçmeyin. Ortaoyuncuların mirasıdır. Ayrıca tiyatroyu temsil edecek ustayı belirler. Ferhan Şensoy da bir zamanlar bu mirasa ortak olmuştur.

Ferhan Şensoy tiyatronun kalbidir. Ses Opereti’ne yeniden can verdi. Sosyal konuları ele aldığı “Ferhangi Şeyler” adlı tek kişilik gösterisi çok beğenildi. Buunun yanı sıra 1987’den beri durmaksızın perdelendi. Ömrü boyunca sayısız esere imza attı. Ayrıca tiyatroyu bizlere sevdirdi. Maalesef, 2021 Ağustos ayında aramızdan ayrıldı.

simge aköz kimdir?

Simge Aköz

Filenin Sultanları’nın “atom karınca”sı! Sert smaçları ile boyundan büyük başarılara imza atıyor. Anlatmak yetmez. Simge Aköz’ün maçlarından birini mutlaka seyretmelisiniz. Eminiz, “Lakabını sonuna kadar hak ediyor.” diyeceksiniz. Bunun yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda sergilediği performansla adından sıkça söz ettirdi. Atatürk: “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.” demiş. Simge Aköz bu sözün can bulmuş hali desek abartmayız.

fahriye evcen özçivit kimdir, samsunlu ünlüler

Fahriye Evcen Özçivit

“On parmağında on marifet.” sözü Fahriye Evcen’i anlatır. Çünkü hangi işi yapsa altından başarıyla kalkar. Sadece oyunculukla yetinmez. Şarkı da söyler: “Hasretinle yandı gönlüm.” der. Aşkının gücüyle bizim de gönlümüzü yakar. Ayrıca reklam filmlerinde oynar, sosyal sorumluluk projelerine katılır. Oyunculuğu ise adeta bir ekol haline geldi. Yüz ifadeleri, mimikleri oldukça profesyoneldir. Her rolün üstesinden gelmeyi başarır. Yeri gelir küçük bir kız “Feride”yi canlandırır. Yeri gelir ağırbaşlı “Necla” rolünde oynar. Bunun yanı sıra oyunculuğu kadar güzelliği de dünyada yankı uyandırdı. “Dünyanın En Güzel 30 Kadını” oylamasında yer aldı. Adriana Lima, Emma Watson gibi ünlülerle yarıştı. Böylesine güçlü rakiplerin arasında 9. olmayı başardı.

Sagopa Kajmer kimdir, samsunlu ünlüler

Sagopa Kajmer

“Bu dilden firar eden her söz, yaydan çıkmış ok gibi.” diyerek başlar. Sizi baştan uyarır; dili keskinleşecektir. Sagopa, doğruları söyler; gerçekçidir. Çünkü rap müzik böyle değil midir zaten? İçimizde saklı kalanları dışarıya atarız. Öfkemizi, sitemimizi sözcüklerle anlatırız. “Bendeki aşk altın misali ağırlığınca.” der. Böylece sevgimizin büyüklüğünü de anlatırız. Şarkıları derindir. Ayrıca içinde, ruhunuza dokunacak bir söz mutlaka geçecektir. Biz onu sahne adıyla tanıdık. Fakat gerçek adı: Yunus Özyavuz’dur. Sagopa Kajmer, Rap müziğe yön vermeye hala devam ediyor.

şaban yılmaz kimdir, samsunlu ünlüler

Şaban Yılmaz

Ata sporumuz denince aklımıza güreş gelir. Eski Türklerden beri süregelen bir gelenektir. Her yıl Edirne’de “Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri” düzenleniyor. Güçlü olanlar kazanıyor ve nihayetinde başpehlivan seçiliyor. Şaban Yılmaz da başpehlivan olmuş, değerli bir güreşçimizdir. Kendisi, 2005 yılında düzenlenen festivalde galip geldi. Böylece 644. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı seçildi. Güreş, sadece bizim topraklarımıza özgü değildir. Dünya çapında da dikkatleri çekmeyi başardı. Nitekim UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı.

nebahat çehre kimdir? samsunlu ünlüler

Nebahat Çehre

Aşk-ı Memnu dizisindeki “Firdevs Yöreoğlu” karakterine hepimiz aşinayızdır. Asaletiyle, güzelliğiyle, zekasıyla kült haline geldi. Yıllar geçse de hala adından söz ettirmeyi başarabiliyor. Böyle güçlü bir karaktere hayat vermek tam da Nebahat Çehre’ye yakışırdı. 77 yaşında olduğuna aldanmayın. Nice genç kızla boy ölçüşecek bir güzelliğe sahip. 15 yaşında Türkiye Güzeli seçilen Nebahat Çehre, küçük yaşta dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. “Yaban Gülü” filmi ile sinema sektörüne giriş yaptı.

orhan gencebay kimdir, samsunlu ünlüler

Orhan Gencebay

Orhan Gencebay, müzikle daha çocukken tanıştı. Bağlamayı ilk kez eline aldığında 7 yaşındaydı. Öyle ki 10 yaşında ilk bestesini yaptı. “Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi?” diyerek serüveni başladı. Bağlama ustası Bayram Aracı, onun rehberiydi. Yolunu aydınlattı. Bu yüzden Orhan Gencebay’a “Küçük Bayram” diye seslendiler. “Sevemedim Karagözlüm.” bestesi, Türk filmlerinin vazgeçilmezi oldu. Ayrıca Samsun ve İstanbul’daki halkevlerinde müzik dersleri verdi. Birçok öğrenci yetiştirdi. Günümüzde, eşsiz eserleriyle gönüllere dokunmaya devam ediyor.

Funda Eryiğit

Funda Eryiğit

Saf güzellik denince akla gelen ilk isimlerdendir. Rolünü adeta şiir gibi oynar. Çünkü bir aşığı canlandırıyorsa o aşkı hissedersiniz. Öyle ki “Son Yaz” dizisinde yaşadığı aşkı bize doyasıya hissettirdi. Rolünü seyircisiyle yaşar diyebiliriz. Ağlıyorsa birazdan sizin de gözyaşlarınız akmaya başlar. Ayrıca tek yönlü bir oyuncu değildir. Suskunluğuyla, bakışıyla çok şey anlatır sizlere. Nitekim “Bir Başkadır” dizisindeki suskunluğu bizi farklı yerlere götürdü. Derinlerde bambaşka duygular barındırır. Funda Eryiğit’i anlamak istiyorsanız; rolünü hissetmenizi öneririz.

Mehmet Aslantuğ

Mehmet Aslantuğ

Hepimiz onu “Bir İstanbul Masalı” dizisi ile tanıdık. 2003-2005 yılları arası yayınlanan dizide başroldeydi. “Selim Karhan” karakterini canlandırdı. Bir diğer öne çıkan çalışması ise: “Hanımın Çiftliği.” Orhan Kemal’in diziye uyarlanmış bir eseridir. Dizide, Adana’nın ünlü “Muzaffer Bey”i olarak rol aldı. Yaş almasına rağmen yaşlanmayan bir sanatçıdır. Başarılı birçok işe imza attı. Altın Portakal, Altın Koza gibi önemli ödüllere sahiptir.

tanju çolak kimdir

Tanju Çolak

335 gol! Hayal etmesi bile zorken Tanju Çolak bunu başardı. Türk futbol tarihine “en golcü futbolcu” olarak adını yazdırdı. Böylesine büyük rekor elbette bir ödülle taçlanmalıydı. Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü’ne layık görülmüş, tek Türk futbolcu oldu. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük de yaptı. Başarılı bir kariyere sahiptir. Hatta Tanju Çolak için yaşayan efsane desek abartmış olmayız.

Yorum ekle