Yolcu360 Blog
Sakizli Kahve

Sakız Macunu Nedir, Onunla Ne Yapılır

Sakız macunu nedir? Sakız Adasının ana vatanı olduğu damla sakızı ile neler yapılır?Damla sakızından yapılan sakız macunu Türk kahvesi, muhallebi, hatta ekmek yapımında bile kullanılıyor. Diyet yapanlar için de tokluk hissi veriyor. Damla sakızı macunu ile kurabiye, kek yapılıyor ve içme suyuna da kaşıkla ekleniyor…

Sakız macunu nedir? Peki, Sakızla neler yapılır? Sakız macunu ile neler yapılır? Sakızlı Türk kahvesi nasıl yapılıyor?

Sakız Macunu Nedir, Onunla Ne Yapılır?

Sakız MacunuSakız macunu hakkında merak edilen çok şey var. Çeşme ve çevresinde sakız macunu çok iyi bilinen bir gıda ama ülke genelinde pek bilinmiyor. Yolunuz Çeşme’ye düşerse mutlaka küçük kavanozlarda satılan bu macundan alın. Muhallebiye, sütlaça, kahveye ekleyerek kullanabilirsiniz. Peki, sakız macununun faydası var mıdır? Varsa nedir? Nerelerde kullanılır?

Çeşme Hakkında Genel Bilgiler

İzmir iline bağlı Çeşme ilçesi Anadolu’nun batıdaki en uç noktasıdır. Merkeze 80 km uzaklıkta olan Çeşme ilçesi yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez noktalarından biridir. Doğusunda bir başka tatil cenneti Urla, kuzeyinde ise Karaburun yer almaktadır. 30 bin civarında nüfusu bulunan ilçenin yaz aylarındaki ziyaretçi sayısı milyonları bulmaktadır.

Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır yazımızı da okuyun!

Çeşme’yi vazgeçilmez yapan özelliklerden birkaçı sayısız koyları, berrak denizi, ince kumları ve 29 kilometre civarında olan kıyılarıdır. Çeşmede 20 civarında kumsal bulunmaktadır. En bilinen plajlar Ilıca, Ayayorgi ve Altınkum’dur.

Çeşme ilçesinde sanayi faaliyetleri bulunmamaktadır. Bunun yokluğunu hizmet sektörüne yönlenerek kapatılmaya çalışılmış, başarılıda olunmuştur. Günümüzde Çeşme dünyaca bilinen tatil beldelerinden birisi haline gelmiştir.

Çeşme İlçesinin Tarihi ve Turistik Yerleri

İlçede göze çarpan ilk tarihi yer II. Beyazıt tarafından yaptırılan Çeşme Kalesi’dir. 6 kule ve 3 hendekten oluşan bu kalenin girişinde Hasan Paşa ve Aslan heykelleri bulunmaktadır. Tarihi yerlerden birisi ise Kervansaray’dır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan saray günümüzde 45 civarında odası bulunan bir otel olmuştur. Ayrıca ilçede 477 eserin bulunduğu Çeşme Müzesi de bulunmaktadır.

Çeşmede birçok aktiviteyi yapabilirsiniz. Yapabilecekleriniz arasında avcılık, yatçılık, kamp, dalış gibi aktiviteler bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Sakız Adası’na geçiş yapabilirsiniz.

Çeşme İlçesine Ulaşım Nasıl Gerçekleştirilir

Çeşme’ye kara, hava ve deniz yoluyla ulaşım mümkündür. 80 km uzaklıkta yer alan Çeşme’ye havaalanından ve terminallerden otobüsler kalkmaktadır. Eshot kullanmak isteyen vatandaşlar ise Fahrettin Altay Aktarma İstasyonu’ndan 725 numaralı Urla otobüsüne, oradan da 760 Eshot’a binerek Çeşme’ye ulaşabilirler.

Ayrıca deniz yoluyla Çeşme- Sakız Adası arasında seferler düzenlenmektedir.

Çeşme’nin Meşhur Yiyecekleri

Tüm Ege Bölgesi’nde olduğu gibi Çeşme’de de zeytinyağlı yiyecekler meşhurdur. Bunun dışında ister ayakta ister öğün olarak tüketebileceğiniz Kumru Çeşme’nin meşhur yiyecekleri arasındadır. Çeşme’ye gidildiği zaman yapılması gereken en önemli 2 şey Damla sakızlı dondurma yemek ve sakızlı Türk kahvesi içmektir.

Sakız Macunu Hakkında Genel Bilgiler

Sakiz-AdasiSakız Macun’u Çeşme’ye 1 mil uzaklıkta olan Sakız Adası ve Çeşme ilçesinde yetiştirilir. 6000 yıl önce ilk kez Çeşme’de Sakız ağaçları bulunmuştur. Bulunduğu günden bu tarafa ise hayatımızın her alanında (Mutfak, Sanayi, Sağlık) kullanılmaya başlanmıştır. Bazı ağaç türlerine de sakız ağacı deniliyor diğerlerinden ayıran yanı mis gibi kokusu ve kışın yaprağını dökmemesidir.

Damla sakızı ağaçlarının cinsiyeti bulunmaktadır. Erkek ve kız olarak 2, ye ayrılan sakız ağaçlarından erkek olanından damla sakızı elde edilir. Ürettikleri besini tomurcuklara aktardığı için kız sakız ağaçlarından damla sakızı elde edilmez. Damla kakızı birçok alanda kullanılmaktadır.

Sakız Macunu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sakız Macunu geçmişte doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Özellikle göğüs hastalıklarına iyi gelen macun antiseptik özelliğiyle çürümeyi de önlemektedir. Aç karnına yemekten 30 dakika önce yiyeceğiniz 1 kaşık sakız macunu mide yanmalarınıza çok iyi gelecektir. Su ile karıştırılarak bile içebileceğiniz macun nefes darlığı çekenlere de iyi gelmektedir. Kısacası sakız macunu doğada bulunan en etkili ilaçlardan biridir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise iyi gelecek diye fazla macun yenilmemesi gerektiği gerçeğidir. Fazla tatlı olması sebebiyle sizi kötü etkileyebilir, kilo almanıza yol açabilir.

Sakız Macununun Kullanıldığı Alanlar

Sakizli-muhallebiSakız macununun kapağını her açtığınızda farklı bir amacınız olabilir. Ege’nin bahçelerini özleyebilir mis gibi kokusuyla özleminizi giderebilirsiniz. Çok tatlı bir yiyecek olmasından dolayı kahvenizde ya da muhallebinizde şeker yerine bu eşsiz tadı kullanabilirsiniz. Sakız macunu doğal tatlandırıcı olarak da gıda sektöründe büyük bir öneme sahiptir.

Sakız macunu eczacılıkta da kullanılır. Diş macunları, kozmetik sanayi, eserlerin verniklenmesinde de yine sakız macunu kullanılır.

Sakız Macunu denildiği zaman akla Sakız macunu ile sunulan Türk kahvesi ve sakızlı dondurma gelmektedir. Aşağıda bu eşsiz lezzetin tarifi bulunmaktadır. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz bu kahve daha ocaktayken evinizde Ege rüzgarları esecek.

Sakizli KahveSakız Macunlu Kahve Tarifi

Sakız macununa online olarak ya da büyük alışveriş merkezlerine giderek alabilirsiniz. Öncelikle bakır cezvenin içine su, kahve ve şeker macununu koyunuz. Yavaşça karıştırın, kahve daha pişerken köpükler kabarmaya başlayacaktır. Kabaran köpükleri kaşıkla fincana alın ve kahveyi dökün.

 

Yorum ekle