Yolcu360 Blog
rekreasyon ne demek?
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Rekreasyon Nedir: Türkiye’de Rekreasyon Alanları ve Gelişen Rekreasyon Kültürü

Rekreasyon Nedir: Türkiye’de Rekreasyon Alanları ve Gelişen Rekreasyon Kültürü

Rekreasyon nedir? Türkiye rekreasyon alanları keşfine ne dersiniz? Yolcu360 blog olarak keşfetmeyi ve özgürleşmeyi seviyoruz. Bu motivasyonla şehirlerdeki yeni dinlenme trendi rekreasyon alanlarını masaya yatırdık…

şehir parkında kaykay ile kayan genç kız

Yeni Trend: Rekreasyonda Vakit Geçirmek

Doğa ile daha fazla etkileşimde olmak üzere geliştirilen özel alanlara rekreasyon alanları deniyor. Hemen her büyük kentte bu tür alanlardan en az bir tane var. Yürüyüş yapmak, doğa ile baş başa olmak, dinlenmek, piknik yapmak gibi amaçlarla bu tür alanları kullanıyoruz. Şehirden uzaklaşmak zorunda kalmadan yürüyerek de ulaşılabilen bu alanların artması, toplum için önemli. Sosyal açıdan sağlıklı bir toplum düzeninde rekreasyon alanlarının önemi var. Ayrıca pandemide deneyimledik ki bu alanlar, şehrin nefes alma durakları. Peki, rekreasyon tam olarak ne demek?

versailles rekreasyon alanı

Rekreasyon Nedir?

Rekreasyon; fiziksel etkinliğe dayalı eğlence ve dinlence anlamına geliyor. yürümek, koşmak, açık havada spor yapmak, dinlenmek, güneşlenmek, evcil hayvan gezdirmek ya da çocuklarla vakit geçirmek gibi eylemler de bu kavrama dahil. Bu tür alanlar, fiziksel, sosyal ve zihinsel açıdan iyi olmak için yaşam alanı sunmaya odaklanıyor. Kentler, bu tür projelerle spor, sanat, sosyal etkileşim ve sağlık çalışmalarını yapmak için uygun alan sunuyor. Kazanç amacı gütmemek, gerekli temiz ortamı sunmak ve doğa etkisi sağlamak ana amaçları. Peki, bu tür alanlarda ne yapabilirsiniz?

  • Rekreasyon alanlarında hemen her yetişkin ve çocuk için vakit geçirmek üzere yapılabilecekler var. Sıradan parklardan çok daha kapsamlı olan rekreasyon alanlarında yürüyüş yapmak en popüler seçenek. Rattan pistte yürümek, koşmak, bisiklet sürmek, scooter kullanmak, patenle kaymak seviliyor.
  • Piknik yapmak için de sıklıkla bu alanlar tercih ediliyor. Doğal bir ortam, çimler, ağaçlar, kuş sesleri ve şehre yakın bir piknik alanı… Katlanır sandalyeler ve biraz atıştırmalıkla rekreasyon alanında keyifle piknik yapabilirsiniz. Mangal yapmak ise yasak. Bu alanların piknik tarzı çocukluğumuzun bol kokulu isli dumanlı mangalları gibi değil 🙂
  • Bu alanlarda güneşlenebilirsiniz. Ayrıca huzurla dinlenebilirsiniz. Kış güneşi ya da bahar güneşi altında uzanırken stresinizden arınabilirsiniz. Kuş seslerini dinleyerek güneşlenebilirsiniz. Ayrıca gökyüzünü izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra eliniz ve ayağınız toprağa değer. Kötü enerjiyi bırakır güzel enerji ile eve ya da işe dönersiniz.
  • Çocuklarla vakit geçirmek için de bu alanlar bire bir. Bebek arabasıyla dolaşmak, çocuklarla oyun oynamak ya da piknik yapmak için tercih edebilirsiniz.
  • Karavancılar için de genellikle park alanı sunuluyor. Karavanı bu tür alanlara çekebilirsiniz. İzin alarak çadır da kurabilirsiniz.
  • Spor yapmak için de amatör ve profesyoneller bu alanları seçiyor. Yoga grupları, pilates dersleri açık havada buluşuyor. Ayrıca bu alanlarda genellikle spor tesisleri de görebilirsiniz.
  • Etkinlikler için de rekreasyon alanlarında toplanabilirsiniz. Bu alanlarda yazarlar imza günleri, sosyal gruplar da buluşma günleri düzenliyor.

istanbul rekreasyon alanı

Gelişen Rekreasyon Kültürü

Rekreasyon kelimesi, ​​emlak literatürüne baktığımızda yapı izni olmayan alan olarak tanımlanıyor. Şehir planlarında da piknik ve eğlence alanları, gezinti yerleri, yeşil alanlar, dinlenme alanları, çocuk bahçeleri şeklinde tanımlanıyor. Bu alanların varlığı nefes alan şehirler için önemli. İşten eve evden işe süren yaşamlarda insanın doğaya ihtiyacı var. Ayrıca açık alanda sosyalleşmek, hem çocuklar hem de yetişkinler için değerli. Daha fazla spor yapan ve daha fazla doğru sosyal etkileşimde olabilen toplumlar için bu kültürün geliştiğini görmek güzel.

rekreasyon alanında dinlenen öğrenciler

Rekreasyon Bölümü ve Uzmanlığı

Ülkemizde bu isimle bir lisans bölümü de var. Özel yetenek sınavı ile girilen bu bölümden mezun olanlar, sitelerde ya da şehirlerdeki bu alanlarda açık hava faaliyetleri düzenliyor. Bu alanlarda spor faaliyetleri organize eden uzmanların da toplumumuz için değerli olduğunun altını çizelim.

maltepe sahili, rekreasyon alanı

Türkiye’de Rekreasyon Alanları

TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun %77’si kentte yaşıyor. Yalnızca binalardan oluşan kentlerin insanca olmadığını söylemeye bile gerek yok. Açık ve yeşil alansız kentler düşük auralı ve mutsuz topluluklara yol açıyor. Şehirlerdeki rekreasyon alanları, kent insanı için sağlıklı ve keyif veren bir şehir yaşamı sağlıyor. Bu alanların yaşam kalitesi, fiziksel sağlığı ve mutluluğu üzerine etkisi pozitif. Demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik statüsüne bakılmaksızın herkesin kullanabildiği ücretsiz yaşam alanları olmaları da çok önemli.

Bursa’da Beşevler ve Nilüfer alanları çok ziyaretçi çekiyor. İstanbul’da Antikköy, Maltepe Sahili, Başakşehir alanları var. İzmir’de Rekreasyon alanlarına baktığımızda Aşık Veysel parkı öne çıkıyor. Ayrıca Bostanlı ve Çınarlı Rekreasyon alanları da çok önemli. Ankara’da Göksu Parkı, Lozan Parkı, Ahlatlıbel Parkı çok keyifli alanlar. Kayseri’de Engir Gölü, Antalya’da Konyaaltı, Mersin Tabiat Parkı gibi çok sayıda güzel alan var. Aydın Erten bölgesi de çok popüler. Kyoto Japon Parkı ve Kelebek Vadisi de Konya’nın en çok ziyaret edilen rekreasyon alanları. Kütahya’da Enne Barajı tabiat parkı ve Uşak Karaağaç Göleti de sevilen alanlar olarak öne çıkıyor.

Türkiye’yi Keşfederken Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle