Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Parasite Filmi İncelemesi | Parasite Filmi Konusu

Parasite Filmi İncelemesi | Parasite Filmi Konusu

Parasite filmi konusu ne? Parasite filmi içeriği nedir? Parasite filmi oyuncuları kimler?

Güney Kore sineması, özellikle son 10 yıl içinde kurgusu, insan ilişkilerini sorgulayan senaryosu, yüzeysellikten uzak filmleri ve dizi serileriyle sıkça isminden söz ettirmeyi başaran ülkelerden biri oldu. Popülaritesini sürekli arttıran bu ülkenin rüzgarlarını, kendi dizi ve sinema sektörümüzde de yapılan uyarlamalarla sıkça gördük. Yenilikçi sinema bakış açısı ile iyi bir ivme yakalayan Güney Kore, uzun bir süre hayatımızda kalacak gibi gözüküyor. Şimdi size Altın Küre ödülünün ardından, Oscar’a da damgasını vuran Parazit filminden bahsedeceğim.

Parazit Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında

Bong Joon-ho, 20’li yaşlarında Seul’un zenginlerine özel dersler verirken edindiği deneyimleri değerlendirerek çıktığı bu yolun sonunda Oscar almayı hiç düşünmemiş bile olabilir. 2017 yılında çektiği Okja filminden sonra sağlam adımlarla ilerlediğini görüyoruz. Bong Joon-ho, Parazit filmi ile; Güney Kore’deki sınıfsal farklılığı, iç içe geçirerek sinematografik olarak sade ve güzel bir dille anlatmış. Bong Joon-ho’nun oyuncu tercihleri de filmi ileriye taşımış. Filmde; Song Kang-ho (Kim Ki-taek), Jang Hye-jin (Choong-sook), Cho Yeo-jeong (Yeon-kyo) gibi tecrübeli isimlere, Park So-dam (Ki-jeong), Choi Woo-shik (Ki-woo) ve Jeong Ji-so (Da-hye) genç isimler eşlik etti. Minimalize edilmiş sanat çalışması ile kalabalık oyuncu kadrosunun uyumu, görsel acıdan muazzam dengeli olmuş.

En İyi Dram Filmleri için tıklayınız.

Parazit Filmi Konusu

Filmimiz; Seul’un bakımsız yarı bodrum bir evinde yaşayan Kim ailesinin, muhteşem bir zenginlik yaşayan Park ailesinin yanına çalışan olarak girmelerini ve bir parazit gibi onlarla yaşamaya çalışmalarını anlatıyor. Park ailesi ile yaşayan, başka bir parazit ailenin olması ise çatışmanın boyutunu arttırır.

**Spoiler İçerir**

Parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar da verebilen organizmalara denir.

Parazit filmimizin merkezinde; Kim Ki-taek, karısı Chung-sook, kızı Ki-jeong ve oğlu Ki-woo ile küçük bakımsız yarı bodrum bir evde sefalet içinde yaşam mücadelesi veren, düşük ücretli işlerde çalışıp ay sonunu getirmek için çabalayan Kim ailesi ve göz alıcı zenginlikte yaşayan Park ailesi var. Ki-woo, arkadaşı Min sayesinde Park ailesinin kızlarına İngilizce dersi vermeye başlar. Kolej çağındaki Ki-woo, manipülasyon konusundaki başarısını kullanarak Park ailesinin küçük çocukları için sanat terapisti bir tanıdığı olduğunu söyleyip kız kardeşini de işin içine sokar. Park ailesinin lüks yaşam anlayışının, zayıf noktaları olduğunu anlayan çocuklar, yalan ve hileyle önce ailenin şoförünü kovdurup onun yerine babalarını, daha sonra da evin emektar hizmetlisini (Moon- gwang) kovdurup annelerini ailenin içine sokmayı başarırlar.

Neredeyse eve yerleşen Kim ailesinin doğal akışında ilerleyen planı iyi işlemektedir ama Park ailesinin kamp yapmaya gittiği gün her şey değişir. Park ailesinin yokluğunda evde eğlence yapan Kim ailesinin keyfi, eve Moon-gwang’in gelmesiyle kaçar. Moon-gwang’in kocası; borçların dolayı evin gizli sığınağında bir parazit gibi 4 yıldır yaşamaktadır ve Kim ailesinin kurduğu düzeni farkedip yalanlarını ortaya çıkarmak isterler. Yoksulluğa geri dönmek istemeyen Kim ailesi ise ev içinde mini bir savaşa girip, Moon-gwang’i ve kocasını gizli sığınağa kitler. Ne yazık ki Park ailesi de kamptan erken dönüş yaptığı için işler iyice karışır. Yaşanan kaos ortamı, dolandırıcılık, yalanlar, işlenen cinayetler ve dağılan iki aile. 

BONG JOON-HO Parazit Filmi ile Ne Anlatmak İstiyor?
Dünyanın ön ve arka bahçeleri 

Parazit filmimizin içinde öncellikle; gelir eşitsizliğinin oluşturduğu sınıf atlama çabasını, biten ve yeri doldurulan hayatları, iç ve dış Dünyanın kurnazlıklarını, fırsatçıları ve en önemlisi de yaşanan hüzün, mutluluk, mizah, şiddet duygularını, seyirciyi rahatsız etmeden çoğu zaman metaforlar aracılığıyla ince ince işleyip seyirciyle buluşturduğu için, yönetmenimiz Bong Joon-ho’nun kurgu ve hayal Dünyasını, filmimizin müthiş oyuncu kadrosunu ve tüm ekibi tebrik ediyoruz. Dünyamızın büyük problemi olan kapitalist sistemin, gün geçtikçe sınıf farklılıklarını keskinleştirip (alt sınıfların hayatını daha da yoksullaştıran, üst sınıfları zenginleştiren) depresyona sokan ilerlemesi Güney Kore’de de baskın olarak kendini belli ediyor.

Filmlerde ve dizilerde işlenen zengin ve lüks yaşam tarzı, başkent Seul’un arka sokaklarında dolaştıkça küçük bakımsız (Güneş görmeyen evlere) insanların yaşamlarını karşılamak için daha fazla ve farklı işlerde, uzun saatlerde çalıştıkları yaşamlara dönüşüyor. Güney Kore’de yapılan bir araştırmaya göre, 20’li yaşlardaki alt, orta sınıf gençlerin sadece yüzde 23’ü gelecekte yaşamlarının iyiye gideceğini düşünüyor. Durum; Dünya’nın birçok ülkesinde yapılan araştırmalarda daha da farklı değil aslında… Eşitliğin, adaletin, geleceğimizi güven içinde oluşturabileceğimiz günlerin bir an önce gelmesini umut ettiğimiz bir Dünya’ya uyanabilmek dileğiyle sevgili okur. 

Sağlıklı ve keyifli kalalım. Güzel seyirler.

Yorum ekle