Yolcu360 Blog
minimal-yasam
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Minimal Yaşam İçin İpuçları: Sade Mi Basit Mi?

Minimal Yaşam İçin İpuçları: Sade Mi Basit Mi?

Her dönemde farklı felsefe ya da yaklaşımlar öne çıkıyor. Bunlar birbirini zıttı olacak biçimde, aynı zamanda birbirini de doğuracak formda günlük hayatımıza dahil oluyor. Yaşama şekil veriyor. Sade bir yaşam da son yılların en dikkat çeken deneyimleri arasında yer alıyor. Minimalizm olarak nitelendirilen bu anlayış, Japon kültüründen geliyor. Geleneksel Japon kültürünün bugünün şehir yaşamına ve tüketim çılgınlığına çözüm sunması ise zihinleri şaşırtıyor. Peki, minimalizm nedir? Minimalist kime denir? Bu sorulara minimal yaşam nedir, ev dekorasyonunda minimalizm gibi sorular da dahil edebilirsiniz. Tüketmeyi sevmeyen çünkü sürdürülebilirliğe inanan bir blog olarak biz de sizin için minimal yaşam için ipuçları listesi hazırladık.

minimal-yasam-2.jpg

Minimalizm Nedir?

Hem sanatta hem de  günlük hayatta kendini gösteren minimalizm bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Bu nedenle minimalizm nedir merak ediliyor. Minimalizm oluşmadan önce şatafatlı ve bolluk içerisindeki bir yaşamın kapıları aralanıyor. Bu durumda aslında minimalizmi doğuruyor. Minimalizm sanatta ilk olarak soyut dışavurumculuğa tepki biçiminde dikkat çekiyor. Nesneye yüklenen abartılı duygular minimalizmi doğuruyor. Minimal yaşam da benzer sebeplerden etkileniyor. Aslında önceki yüzyılda yaşanan şatafat ve üretimin artışı ile insanların zenginlenleşmesi minimal yaşam ihtiyacını öne çıkarıyor. Minimal yaşam ile birçok ek üründen kurtulmak ve daha ferah bir yaşama geçmek mümkün hale geliyor. Minimalizm günlük hayatın her aşamasında yer edinebiliyor. Giysi dolabı, evler, mutfak dolabı, yaşam biçimi gibi pek çok alanda minimal etkiler görülüyor. 

Minimalizm özellikle Uzakdoğu’nun bir felsefesi olarak pek çok hayatın temel parçası haline geliyor. Bugün, özellikle yaygın olarak tercih edilen minimal yaşam biçimi ile kalite, azlık ve yalınlık esas tercih oluyor. Minimalizm aynı zamanda özgürleşme olarak da biliniyor. Fazlalıklardan özgürleşmek hem mental anlamda hem de maddi dünyada kendisine yer ediniyor. 

Minimal Yaşamı Belirleyen Unsurlar

Minimal yaşamı belirleyen unsurlar arasında pek çok etken bulunuyor. Minimalizm aslında sadelik mi basitlik mi merak ediliyor. Minimalizm hem sadelik hem basitlik olarak birçok insanın hayatındaki temel noktalardan biri oluyor. Bu yaşam biçiminde sadelik, malzeme ve ürün sadeliği olarak nitelendirilebiliyor. Buna örnek olarak giysi dolabını düzenlemek ve fazlalıkları başkaları ile paylaşmak verilebiliyor. Bunun yanında basitlik de minimal yaşam için gerekli noktalardan oluyor. Basitlik kavramı itibari ile minimal yaşam çok daha ferah ve net bir hal alıyor. Şatafatlı ve gösterişli bir yaşam içerisinde bunlara yer olmuyor. Minimal bir yaşamı tercih eden kişi hem zihin dünyasında hem de yaşam alanlarında birtakım değişikliklere gidiyor. 

Günlük Hayatta Minimalizm

Minimalizm hakkında pek çok kişinin bilgisi olsa da onu günlük hayatta nasıl yaşayacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor. Aslında minimalizm hem bir felsefe hem de bir yaşam biçimi olarak dikkat çekiyor. Günlük hayat içerisinde minimalizmi yaşamak için tek bir yerden değil birçok yerden yürütmek gerekiyor. Bunun için kişinin evini, yaşamını, giydiklerini ve daha pek çok unsuru değiştirmesi önem arz ediyor. Günlük hayatta minimalizm özellikle sanat ve mimari ile başlıyor. Ancak insan hayatına da bulunduğu ev ve dolabı ile dahil oluyor. Buna zihni de ekleniyor. Kişinin minimalizm felsefesini benimsemesi için zihnini de minimalist bir anlayışa evrilmesi önem kazanıyor. 

  • Mimaride Minimalizm

Minimalist bir anlayışa geçmek, yaşamı da büyük oranda etkiliyor. Mimaride minimalizm ile dışarıda da minimalist unsurlara rastlamak mümkün oluyor. Bu mimari hem yapının içi hem de dışı olarak kendi içerisinde çeşitleniyor. Ev deekorasyonunda minimalizme geçmek aynı zamanda günlük hayatı da bunu evriltmeyi mümkün kılıyor. Mimaride minimalizm yapılarda da görülüyor. Bu yapılar devasa olabildiği gibi bir veya birkaç kişinin barındığı daha ufak bir mülk de olabiliyor. Mimaride minimalizm bir yapının içerisindeki unsurlar ile de bütünleşiyor. Özellikle mimaride minimal üslubu dekorasyonda görmek mümkün oluyor. Dekorasyonda görülen minimalizm az eşya ve net tonlar olarak öne çıkıyor. Birtakım renklerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bu anlayışta olabildiğince az ve öz eşya temel tasarımı da gösteriyor. Tercih edilen renkler de beyaz gibi daha açık ve net tonlar oluyor. 

Tiny House Nedir? Konteyner Evlerin Geleceği yazımız için tıklayın.

  • Eşyalarda Minimalizm

Eşyalarda minimalizm sadece dekorasyonda değil, farklı yerlerde kullanılan eşyaları da kapsıyor. Bunun için pek çok örnek vermek mümkün oluyor. Bir ofiste kullanılan ürünlerin sayıca az ve nitelik olarak ihtiyacı karşılayacak biçimde olması minimalizmi açıklıyor. Aynı zamanda bu eşyaların renkleri formları da etkili oluyor. Minimalizm abartıdan kaçınmayı da destekliyor. bir eşyanın sadece işlevlerini karşılayacak biçimde tasarlanması ve bu biçimde kullanılması minimalizmin eşyalardaki en temel yorumu olarak dikkat çekiyor. 

  • Giyimde Minimalizm

Giyimde minimalizm özellikle pek çok kadın ve erkeğin minimalist yaşama geçişinde ilk dikkate ttiği noktalardan oluyor. Minimalizm ile öncelikle dolap küçültülüyor, kullanılmayan ürünler veriliyor ve bu sayede giysi dolabında ciddi bir küçülme dikkat çekiyor. kişilerin üstlerine giydiği giysiler, ihtiyacı karşılayacak biçimde oluyor. Her mevsime uyumlu olan giysilerde renk tonları da dikkat çekiyor. Her alana uygun giysi ihtiyacı karşılanırken bunun sadece bir giysi olduğunu bilmek ve abartıdan uzak durmak basitliği de destekliyor. Kaliteli tercihler yaparken bunların sayılarını az tutmak gerekiyor.

Nasıl Minimalist Olunur?

Nasıl minimalist olunur ve minimal yaşama giriş gibi çok sayıda makale okumuş olmalısınız. Sadeliği sevenler, minimalizme ilgi duyuyor. Bilmelisiniz ki minimalizm, sadece bir dekorasyon seçeneği değil. Bir düşünce biçimi. Yaşayış tarzı. Yani evinizi buz gibi döşeyip de on farklı renkte çanta satın alıyorsanız, siz bir minimalist değilsiniz 🙂 Arkadaşların az ve öz oluşu, sofranın dengeli ama yeterli oluşu ya da fazla eşyanın yaşam alanından çıkarılması gibi pek çok konuda minimal olmak gerekiyor. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle