Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Konya Gezilecek Yerler / İnsanı Huzurla Dolduran Yüzyıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus

Konya Gezilecek Yerler / İnsanı Huzurla Dolduran Yüzyıllık Bir Gelenek: Şeb-i Arus

Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip ili olan Konya, M.Ö. 7000’li yıllardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir şehir. Kültür turizminin inanç turizmi ile birleştiği bu eşsiz şehir için ne desek az kalır. O yüzden en iyisi biz Konya gezilecek yerler yazısını sizler için yazalım, siz de yazımızdan destek alarak rotanızı Konya’ya doğru çevirin 🙂 Konya araç kiralama için araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, bu güzel şehri keşfetmeye hazır mısınız? Düğün Gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus, Mevlana’nın ölüm yıl dönümü. Ölüm gününü yaratana kavuşma olarak adlandırılan Mevlana’nın Sema gösterileriyle anıldığı Şeb-i Arus töreni mutlaka görülmeye değer.

Konya gezisi

Konya Şeb-i Arus Törenleri için gittiğim şehir de hayatımın belki de en huzurlu zamanlarını geçirdim. Hayatını öğrendiğim, eserlerini okumaktan büyük mutluluk duyduğum, hayat anlayışına ve tasavvuf kimliğine hayran kaldığım Mevlana’nın mezarını görünce mutlu oldum. Akşam ise düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine katıldım. Dediğim gibi bütün gün boyunca hayatımın en huzurlu ve değerli günlerinden birini yaşadım. Mevlevi Sema Ayini 2008 yılında Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması Temsili Listesi’ne alınmış. Şimdi biraz Mevlana ve Şeb-i Arus törenleri hakkında sizleri bilgilendireyim.

Hz Mevlana tam adıyla Mevlana Celaleddin Rumi 1207 yılında Afganistan sınırları içinde yer alan Horasan bölgesinde doğdu. 1273 yılında vefat eden Hz. Mevlana hayatını “ Hamdım, yandım, piştim” olarak özetlemiş. Mevlana ölüm gününü yeniden doğuş olarak kabul edilmesini istemiş, öldüğü gün sevdiğine yani Allah’a kavuşacağına inanmış. Bu yüzden Mevlana Celaleddin Rumi ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi anlamına gelen “Şeb-i Arus” demiş.

Mevlevi Sema Töreni ise dini öge ve temalar barındıran tasavvufi bir törendir. Sema törenleri Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi döneminden başlayarak, Pir Adil Çelebi zamanına kadar genişlettirilmiş ve günümüze kadar yaşatılmıştır. Tören ise naat, ney taksimi, peşrev, Devr-i Veledi ve dört selam bölümlerinden oluşmaktadır. Çalan tasavvuf müzikleri ise sema gösterisinin en değerli anlarındandır.

Maneviyatın Güzelliği Şeb-i Arus

Konya Şeb-i Arus törenlerine katılım biletini almanız için internetten Ebos’a üye olup biletinizi alabilirsiniz. Törenler Konya Mevlana Kültür merkezinde düzenlenmekte olup, yaklaşık 1.5 saat sürmekte. yolcu360 online araç kiralama ile Konya rent a car için Konya araç kiralama yaparak kolaylıkla tören alanına ulaşabilirsiniz. Şeb-i Arus törenini izlemenin bedeli ise 30 TL  olup her gün gündüz ve gece olmak üzere 2 seans olarak gerçekleştirilmektedir. Törenler ise her yıl Aralık ayında gerçekleşmekte. Her insanın bir kere bu maneviyatı özel geceyi yaşamasını öneririm. Bu değerli anı mutlaka yaşamanız dileğiyle.

*Önemli uyarı!!!

Sema gösterisini normal bir gösteri gibi algılayıp, herhangi bir anında lütfen alkışlamayın.

Konya gezilecek yerler

  • İnce Minareli Medrese

Konya gezilecek yerler arasında alan medrese, 1264 yılında Selçuklu Veziri Sâhib Atâ Fahreddîn Ali tarafından inşa ettirilmiş. İnce Minareli Medrese en belirgin özellikleri arasında anıtsal taç kapı, hayat ağacı motifleri ve turkuaz renkli kesme çiniler yer almakta. İnce minareli medrese taç kapısı oldukça ihtişamlı ve gösterişli olduğu için başlı başına ayrı bir konu diyebiliriz. 🙂 Taçkapının ortasında yer alan kitâbe üzerinde  Fatiha ve Yâsin süreleri yazılı. Yazının kapı üzerinde yoğun bir şekilde yer almasından dolayı Türkiye’deki ender eserlerden biri.

İnce minareli Medrese nerededir? Medrese, Selçuklu İlçesi’nde ve Beyhekim Mahallesi’nde. Aksaray gezilecek yerler listesi için Aksaray’da bulunup Konya’ya geçecek olan seyahat severler, Aksaray araç kiralama fırsatlarından faydalanabilirler.

  •  Mevlana Müzesi

Aslı Mevlana Dergahı olan müze, bir zamanlar Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi olarak kullanılıyormuş. Bina, 1927 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış. Dergâh eşyaları, değerli el yazmaları gibi birçok esere ev sahipliği yapan müze, Konya gezilecek yerler arasında.

Mevlana müzesi giriş ücreti: Ücretsiz

Mevlana müzesi nerede? Aziziye Mah, Mevlana Caddesi, No:1, Karatay

Konya gezi haritası
  • Karatay Medresesi 

Karatay medresesi hangi döneme ait diye merak ettiyseniz, hemen söyleyelim Selçuklu döneminde inşa edilmiş. Karatay medresesi yapılış amacı ise hadis ve tefsir ilimleri okutulması. Karatay medresesi tarihi, 1251 yılına dayanmakta. Konya gezilecek yerler arasında yer alan medrese, kültür turizmi açısından mutlaka ziyaret edilmeli.

Karatay medresesi nerede? Ferhuniye, Selçuklu. Isparta üzerinden Konya gezilecek yerler listesini gerçekleştirmek için şehre keyifli bir yolculuk yapmak isteyenler, Isparta araç kiralama seçeneklerinden yararlanabilirler.

  • Alâeddin Camii

Alaaddin camii kim yaptırmıştır? Konya Alaeddin cami kaç yılında yapıldı? 1221 yılı içerisinde Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan yapı, şehrin en eski ve en büyük camisi. Konya Alaeddin cami mimari özellikleri, Selçuklu mimarisinden izler taşımakta. Cami, Konya gezilecek yerler için inanç turizmi kapsamında ziyaret edilebilir.

Alaaddin camii nerede? Karatay Merkez/Konya. Antalya üzerinden Konya turu için yola çıkmak isteyen gezginler, Antalya araç kiralama olanaklarına bakabilirler.

Konya mutfağı / Konya nerede ne yenir? / Konya’da ne yenir ne içilir?

Konya yöresel yemekleri arasında Tirit, Etli Ekmek, Mevlana Böreği, Bamya Çorbası, Fırın Kebabı ve Konya Mevlana Şekeri yer almakta.

Konya’da nerede yenir diye düşünüyorsanız, sizin için en iyi yerler liste olarak hazırladık:

  • Celal Bey EtliEkmek 1985
  • Köfteci Numan Usta
  • Mithat Tirit Salonu
  • Yatağanlı Osmanağa
  • Hasan Şendağlı Yağlı Somun ve EtliEkmek Salonu
  • Mevlevi Sofrası Restaurant
Konya’da nerede kalınır? / Konya otelleri / Konya Pansiyonları

Konya’da her bütçeye uygun konaklama yeri bulabilirsiniz. Konya gezilecek yerler için yola çıktığınızda bu konu hakkında endişelenmenize hiç gerek yok.

Konya konaklama yerleri:

  • Rumi Otel 
  • Hotel Ney 
  • Ibis Konya 
  • Hich Hotel Konya.
  • Konya Dervish Otel
  • Rixos Konya 
  • Hilton Garden Inn Konya
  • Konya Zafer Pansiyon
  • Mevlana Otel
  • Zafer Otel
Konya Ulaşım / Konya’ya nasıl gidilir?

İstanbul Konya kaç km? İki şehir arasındaki mesafe 710, 3 kilometre. İstanbul araç kiralama olanaklarından yararlanarak, Konya gezilecek yerler listenizi gerçekleştirmek için 7 saat 24 dakika içerisinde şehre ulaşabilirsiniz.

Ankara Konya arası kaç km? Ankara ve Konya arası uzaklık 262,5 kilometre olup, Ankara araç kiralama olanaklarına göz atarak 2 saat 57 dakika gibi kısa bir sürede şehre varabilirsiniz.

İç Anadolu turu için rota önerileri

Yorum ekle