Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Gönüllü Turizmi Nedir? Gönüllü Turist Olmak İçin Nedenler

Gönüllü Turizmi Nedir? Gönüllü Turist Olmak İçin Nedenler

Gönüllü turizmi nedir? Gönüllü turizmi özellikle son yıllarda yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor. Seyahatinizde hiç bilmediğiniz bir ülkede hiç tanımadığınız bir insana gönüllü olarak yardım ettiğinizi düşünün. Toplum, hayvanlar veya doğa yararına bir projenin parçası olmak size nasıl hissettirir? Eğer hisleriniz olumluysa nasıl gönüllü olunur diye soruyor olabilirsiniz. Cevaplar yazımızın devamında yer alıyor.

 

Alışıldık tatil planları ve tatil aktiviteleri size göre değilse bir sonraki tatilinizde gönüllü turist olmayı düşünebilirsiniz! Belki bir alan üzerine uzmanlaşmak belki de topluma yararlı işlerde çalışarak vakit geçirmek istiyorsunuz ve bunu yaparken sizin gibi düşünen insanlarla bir aradasınız.

Gönüllü turistlerin bazen cep harçlığı ve konaklama ve yemek gibi giderleri karşılanırken bazen ihtiyaçlarını kendileri karşılar. Yani gönüllü olarak bir ülkede veya kurumda çalışmaya “bedava tatil” gözüyle bakmanın çok yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik tatil süresince yapacağınız işler sorumluluk bilinci gelişmiş insanlara hitap ediyor.

Gönüllü turizminde gönüllüler için çok çeşitli çalışma alanları bulunuyor. Çocuklarla çalışın, toplumu bilgilendirin veya hayvanlar için çalışın. Aynı zamanda birçok gönüllü turist için sürdürülebilir seyahatler de öne çıkıyor.

Ekoturizm Nedir? Türkiye’nin Ekoturizm Rotaları Yazımızı Okumak İçin Tıklayın!

Gönüllü Turizm: Neden gönüllü turist olmayı en az bir kez düşünmelisiniz?

  • Bir alanda derinlemesine bilgi sahibi olma ve uzmanlaşma fırsatı!
  • Ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla arkadaş gibi vakit geçirme ve yeni bağlar kurma!
  • Topluma ve çevreye yararlı olma!
  • Konfor alanınızdan uzak yepyeni bir deneyim!

Yurt Dışında Çalışma İmkanları yazımızı okumak için tıklayın.

Gönüllü Turizmi: Ücretsiz Veya Çok Az Ücret Ödeyerek Yurt Dışına Gitme Fırsatı Yakalayın!

Hem gönüllü çalışıp hem de dünyayı gezmeye ne dersiniz? Birçok gönüllü projenin 18 yaşından büyük olma koşulu bulunuyor ancak daha küçük yaştaki gönüllü ve gezgin ruhları da kabul eden projeler bulunuyor.

Yurt dışı seyahatleri için en iyi imkanlardan biri de yurt dışı gönüllü programları. Hem seyahat edip hem de başka insanların hayatına dokunmak, onlara yardım edebilmek harika değil mi? Böylece gönüllülük tecrübeniz sonucunda manevi bir doyum ve çantalar dolusu tecrübe ile eve dönebilirsiniz. Bu noktada ise gönüllü yardım turizminin ciddi bir iş ve uğraş olduğu şu götürmez bir gerçek. Gönüllülük faaliyeti esnasında orada olma amacına odaklanmalısınız. Bir proje ile yurt dışına çıkıp rahat rahat tatil yapmayı planlıyorsanız yanlış yerde olduğunuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

GÖNÜLLÜ TURİZMİ VE GÖNÜLLÜ TATİLLER ÜCRETSİZ Mİ?

Gönüllü tatil olarak bahsedilse de tatilinizin yoğun bir çalışma sürecini kapsadığını ve orada bir amaç için bulunduğunuzu unutmamak gerekiyor. Her projenin bütçesi değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca genellikle gönüllüler destek almıyorlar veya sınırlı destek alıyorlar. Aynı zamanda bazı gönüllü turistlere finansal destek sağlayan sponsorlarla karşılaşmamız olası. Siz de gönüllülük sürecinizde size destek olabilecek kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Gönüllü bir turist olmanın en güzel yanlarından biri ise sizden farklı bir coğrafyada, farklı eğitim düzeyinde, farklı yaşta olsa da ortak bir amaç uğruna bir araya gelebildiğiniz diğer gönüllüleri tanımak.

WWOOF/TaTuTa (World Wide Opportunities on Organic Farms)

Ekolojik tarım deneyimi ve doğa dostu tarım ile ilgili harika bir deneyime hazır mısınız? WWOOF dünya genelinde doğa dostu tarımı yaygınlaştırıyor ve ziyaretçilerin tarım deneyimine destek oluyor. Türkiye’de ise Buğday Derneği tarafından TaTuTa adıyla varlığını sürdürüyor ve ekolojik tarım uygulamaları hakkında farkındalık yaratıyor.

Ev Sahipleri ile internet sitesine kaydolarak siz iletişime geçiyor ve kendinizi tanıtıyorsunuz. En önemli noktalardan biri ise bunun gerçekten bir dinlenme tatili olmadığını bilmelisiniz.

AIESEC

Global Volunteer gençlik programını daha önce duydunuz mu? 6-8 hafta süren program ile yurt dışı gönüllülük tecrübenize bir yenisini ekleyebilirsiniz. AIESEC aynı zamanda tüm projelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gözetiyor. Kaydınızı tamamladıktan sonra danışmanınızla birlikte size en uygun projeyi seçiyorsunuz.

Başvurunun ardından mülakata giriyor ve süreç olumlu tamamlandığı takdirde gönüllülük serüveniniz için bavulunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca Global Volunteer programı için danışmanlık ücreti ödendiğini hatırlatalım.

AGH/ EVS Yeni İsimleriyle ESC/ADP (Avrupa Dayanışma Platformu)

18-30 yaş aralığındaki gönüllülerin katılımına açık olan program gençler için farklı bir deneyim fırsatı sunuyor. Ev sahibi kuruluşlara toplum yararına destek sağlayacağınız projeyi gönüllülük kapsamında gerçekleştiriyorsunuz.

Gönüllü projeleri kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Projeye katılan gençlere cep harçlığından dil öğrenmeye farklı konularda destek olunuyor.

WORKAWAY

Workaway gönüllü çalışmak isteyenlerin projelerle buluşabildiği bir platform. Buradaki çalışma sistemi gönüllülüğe dayanırken gönüllülerin konaklama ve yemek ihtiyaçları karşılanıyor. Workaway’e kaydolurken yıllık ücret ödüyorsunuz. Üyeliğinizi tamamladığınızda ise gönüllü arayan kuruluş ve işlerin iletişim bilgilerine erişim kazanıyorsunuz.

Workaway üzerinden bulduğunuz gönüllü bir iş için size finansal destek veya danışmanlık hizmeti sağlanmıyor. Çalışacağınız yere ulaşıncaya kadar maddi gereksinimleri ve bütün süreci siz yönetiyorsunuz. Ayrıca Workaway ile ücret karşılığında çalışabileceğiniz işler de bulabilirsiniz.

HelpX

HelpX, tam adıyla HelpExchange 18-30 yaş aralığında gençleri kabul eden bir karşılıklı yardımlaşma programı. Siteye ücretsiz üye olabilirsiniz, daha detaylı bilgi edinmek için ise belli bir miktar üyelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Ücretsiz konaklama ve yemek karşılığında farklı alanlarda çalışan arayan kişilerle burada iletişime geçebilirsiniz. Ülke ülke dolaşmak için gezginlerin tercihlerinden biri de HelpX oluyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle