Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Galataport Hakkında Bilgiler: Galataport Nerede, Nasıl Gidilir?

Galataport Hakkında Bilgiler: Galataport Nerede, Nasıl Gidilir?

Galataport İstanbul, yapımına 2016 yılında başlanılan çok büyük bir proje. Neredeyse iki yüz yıldır kullanıma kapalı olan Karaköy’ün limanları bu projeyle birlikte tekrar canlanıyor. Eskiyle yeninin iç içe geçtiği bu proje, tarihi yarımada manzarasıyla da insanların beğenisini kazanıyor.

İstanbullular için yeni bir yaşam alanı, kültür ve sanat merkezi olmaya aday. Sunduğu hizmetler ve farklı iş kollarında istihdam sağlaması, Türkiye ekonomisi için oldukça önemli. Herkesin merak ettiği bu kapsamlı projeye gelin daha yakından bakalım.

galataport limanı görüntüsü

Galataport İstanbul Nedir? Nasıl Bir Projedir?

Galataport İstanbul’un Boğaz kenarında, 1.2 km yere sahip sahil şeridinde bir kruvaziyer limanı var. Ayrıca dünyaca ünlü otel markasına, kafe ve restoranlara, butik mağazalara, sanat müzelerine ve ofislere ev sahipliği yapıyor. Galataport, birçok alana hizmet eden, Türkiye’de benzeri olmayan büyük bir destinasyon projesi. Ayrıca dünya çapında da en önemli destinasyon projeleri arasında yer alıyor. Onu bu kadar önemli yapan şey, birçok hizmetin bir arada bulunması ve kuşkusuz konumu tabii ki.

Aslında Galataport İstanbul’un temel fonksiyonu bir kruvaziyer terminali olması. Peki, kruvaziyer terminali ya da rıhtımı ne demektir? Bunu da açıklayalım. İçerisinde birçok hizmetin sunulduğu yüksek standartlara sahip, turizm amaçlı seyahatlerde kullanılan yolcu gemilerinin kaldığı ya da yolcu alıp bıraktığı yerlerdir. Dolayısıyla kruvaziyer terminali ya da rıhtımı dediğimiz alanlar, bulundukları ülkenin turizm sektörünü güçlendiriyor. Galataport İstanbul, dünyanın tek yeraltı kruvaziyer limanına sahip oluşumu. Bundan dolayı 200 yıldır halkın erişimine açık olmayan büyük sahil şeridi artık kullanılabiliyor. Siz de kahvenizi içmek ya da biraz yürüyüş yapmak için rıhtımı kullanabilirsiniz. Hatta Galataport İstanbul’un paylaşımlarını takip ederek, bu alanda gerçekleşen çeşitli etkinliklere de katılabilirsiniz.

Galataport İstanbul Nerede? Nasıl Gidilir?

Galataport İstanbul, Karaköy vapur iskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Fındıklı Kampüsü arasında kalan sahil şeridinde yer alıyor.

İstanbul araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. En iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edin.

karaköy rıhtım manzarası, galataport projesi inşaatı

Galataport İstanbul Kimin?

Galataport İstanbul, Karaköy’ün tarihi limanını dünya standartlarında bir kruvaziyer limana dönüştürüyor. Üstelik bununla birlikte şehrin kültür sanat, alışveriş, gastronomi merkezi olmak istiyor. Galataport eskiyle yeniyi iç içe bugüne taşıyor. İstanbul’un çehresini değiştiren bu proje, Doğuş Holding ve Bilgili Holding işbirliği ile hayata geçiyor. Özelleştirme İdaresinin açtığı Salıpazarı İhalesi’ni 702 milyon teklifle kazanan Doğuş Grubu, 2014 yılında Bilgili Holding ile ortak oluyor. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi Galataport’un yapımına başlanması 2016 yılını buluyor.

galataport lokasyon tabelaları

Galataport İstanbul’un İçinde Neler Var?

Galataport projesinin asıl amacı kruvaziyer terminali ve biletleme kontuarları oluşturmak. Fakat proje bununla sınırlı kalmıyor. Çünkü bulunduğu çevrenin birçok sorununa çözüm bulmak ve bir merkez olmak istiyor. Kruvaziyer terminalinin yanı sıra otel, restoranlar, teknik alanlar, seçkin markalardan oluşan 250 perakende mağaza ve yeme içme alanları, iki adet müze, spor ve sanat etkinlikleri için alanlar, ofis alanları, kapalı otopark gibi bölümleri var.

galataport istanbul modern müze

Galataport Müzeler

Galataport İstanbul iki adet müzeyi barındırıyor. Bunlardan biri İstanbul Modern, diğeri ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Resim Heykel Müzesi.

galataport mağazaları, gizia

Galataport Mağazalar

Galataport, farklı kategorilerde birçok seçkin markanın oluşturduğu alışveriş alanına sahip.

galataport otopark

Galataport Kapalı Otopark

Galataport İstanbul’un iki bin dört yüz aracın sığabileceği büyüklükte bir kapalı otoparkı var. Böylece çevredeki otopark sorununa bir nebze de olsa çözüm getiriyor.

tophane saat kulesiTophane Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi yani diğer bilinen adıyla Nusretiye Saat Kulesi, 19. yüzyılda Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılıyor. Saat Kulesi, Galataport İstanbul projesiyle günümüze kazandırılan bir yapı. Suya batık yan yatmış hali restore ediliyor.

galataport paket postanesi

Paket Postanesi

Bu bina, yolcu salonu olarak Karaköy rıhtımında inşa edilen ilk yapı. Bir zamanlar Türkiye Denizcilik Bankası A.Ş. Hastanesi ve Paket Postanesi olarak kullanılıyor.

Proje kapsamında yenilenen yerlerden biri de Paket Postanesi. Özel Arduvaz çatısı başta olmak üzere büyük bir restorasyon geçiriyor.

Galataport yolcu salonu

Karaköy Yolcu Salonu

Küçük Rıhtım Han, Panorama Han, Maritime Han ve Orta Han’ın yıkılması sonucu elde edilen bir arsa var. Yolcu salonu da bu arsa üzerine inşa ediliyor. Karaköy Yolcu Salonu 1 Temmuz 1940 tarihinde hizmete açılmış. Ayrıca 2014’ün Mayıs ayına kadar hizmet vermeye devam ediyor.

Proje kapsamında Karaköy Yolcu salonu da tıpkı Çinili Han ve Merkez Han gibi değerlendiriliyor. Bu eski yapılar birer antrepo alanı. Burası, dünyaca ünlü otel zinciri markası Peninsula Hotels tarafından kiralanıyor. Artık Peninsula İstanbul olarak hizmetinizde.

Çinili han, karaköy, istanbul

Çinili Han

1910 – 1911 yılları arasında inşa edilen Çinili Han, denizin toprakla doldurulması suretiyle Karaköy rıhtımı üzerine konumlanıyor.

Yapı Galataport İstanbul projesi kapsamında, 2013’ten bu yana Gümrük Bölge Müdürlüğü tarafından kullanılıyor.

merkez han, karaköy, istanbul

Merkez Han

Karaköy rıhtımı üzerinde 1910 – 1914 yılları arasında, Rıhtım Şirketi tarafından iki bina inşa ediliyor. Bu yapılardan büyük olanı Merkez Han. Merkez Han, proje kapsamına girene dek Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlük binası olarak kullanılıyordu.

galataport mağaza, restoran, mahalle

Galataport İstanbul’un Karaköy Mahalle Dokusu Yaklaşımı

Galataport İstanbul misafirlerine, az katlı yapıları ve mahalle konseptiyle tasarlanmış alanıyla Karaköy’ün tarihi dokusunu bozmayan bir deneyim sunuyor. Rıhtımı, sokakları, benzersiz tarihi yarımada manzarasıyla kültür sanat merkezi olmayı hedefliyor.

Eşsiz tarihi yarımada manzarasına sahip Galataport, oldukça merkezi bir konumda. Buraya toplu taşıma araçlarını kullanarak dahi kolaylıkla gidebilirsiniz. Karaköy ve Kabataş iskelelerine yakın olduğu için deniz ulaşımını tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte otobüs, tramvay, marmaray, metro ağlarına da yakındır. Bunun dışında hususi arabanızla da gidebilme imkanınız var. Bildiğiniz gibi bu proje devasa bir otoparka sahip. Ayrıca projede bulunan indirme – bindirme noktası dolayısıyla tekne ya da deniz taksisi ile ulaşım sağlanabiliyor. Galataport İstanbul’un rıhtımında gün batımı izlemeye ne dersiniz!

Yorum ekle