Yolcu360 Blog
f1-arabalari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Araç inceleme > F1 Arabaları ve Özellikleri 2024 – F1 Günlükleri

F1 Arabaları ve Özellikleri 2024 – F1 Günlükleri

F1 arabaları ve özellikleri ile ilgili merak ettiğiniz her şey burada! Tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisi olan Formula 1 motor sporlarının zirvesi olarak kabul ediliyor. . Peki F1 arabalarının özellikleri nelerdir?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Formula 1

Motor sporları dünyasının en önemli organizasyonlarından biri de Formula 1 yarışları. FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) tarafından düzenlenen ve en üst seviye açık tekerlekli tek koltuklu yarış serisi olan Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın bu yıl 75.si düzenleniyor. Üstelik bu yıl 24 yarışla Formula 1 tarihinin en uzun sezonu gerçekleşecek. 2 Mart’ta Bahreyn Grand Prix’si ile start alacak şampiyona 8 Aralık’ta Abu Dhabi’de sona erecek. F1 yarışlarını bu yıl beIN Medya Grubu yayınlayacak. Formula 1 Şampiyonası’nın Türkiye yayın haklarını da 10 yıl boyunca satın alan beIN Medya Grubu böylece 35 ülkede Formula 1’in resmi yayıncısı olmuş oldu.

Formula 1 Şampiyonası ile ilgili merak edilen birçok detay var. Her yıl yarışlar başlamadan önce yarış takvimi ve pist özellikleri araştırılıyor. Bunun dışında Formula 1 araçlarının sahip olduğu özellikleri de motor sporları tutkunları tarafından oldukça merak ediliyor. Şimdi hep birlikte 2024 Formula 1 Şampiyonası’nda yarışacak olan araçları ve bu araçların özelliklerini detaylı şekilde inceleyelim. 

F1 Arabaları Teknik Özellikleri

f1-arabalari-.jpg

Formula 1 yarışları her geçen gün daha fazla ilgi çekmeye başlıyor. F1 araçlarının yapısı ve özellikleri her zaman merak edilen konuların başında gelmiştir. Farklı tasarımlarının yanında şaşırtıcı özelliklere sahip olan bu araçlar diğer yarış otomobillerinden oldukça farklı. Sevenleri için adeta bir tutku olan bu yarış araçlarının ilginç mekanizmalara sahip özelliklerine gelin hep birlikte bakalım.

  • F1 Arabaları Motor Özellikleri

Motor olarak bilinen fakat birçok parçanın birleşiminden oluşan yeni nesil motorlar ERS ile ortak çalışmaktadır. Formula 1 araçlarının kalbi olarak bilinen içten yanmalı motorlar yeni nesil çalışma özelliklerine sahiptir. İçten yanmalı motorlar 1,6 litre V6, 6 silindirli kapasiteye sahiptir. 1,6 litrelik V6 turbo motor kuralları yeni sezonda da büyük ölçüde aynı, ancak güç ünitelerinin tasarımı en az 2025’in sonuna kadar geçerli olacak.

  • F1 Arabaları Şasi Özellikleri

Yarış arabalarında ya da herhangi bir arabada süspansiyon, tekerlekler ve diğer parçaların bağlandığı motorun monte edildiği kısma şasi denir. Günümüz Formula 1 arabalarının şasisi, dayanıklı ve son derece hafif olan kompozit elyaftan üretilmektedir.

  • F1 Arabaları Kokpit

f1-arabalari-.jpg

Aracın güvenliği açısından en önemli kısmı kokpittir. Araçlar tasarlanırken darbe sönümlemek için kaza anında ezilecek ve parçalanacak kısımlar tasarlanırken kokpit sağlam kalacak şekilde tasarlanır. Yaşam hücresi olarak da adlandırılan kokpit, otomobilin birçok parçası gibi monokok da karbon fiberden üretilir. Ayrıca monokokun üzerinde pilotlar için hayati öneme sahip “Halo” adında bir parça yer alır. Bu parça 2018 ile zorunlu hale gelmiştir ve geldiğinden beri üç pilotun hayatını kurtarmıştır. Formula 1’de son yıllardaki en büyük kazanın yaşandığı 2020 Bahreyn GP’de Romain Grosjean’ın sağ çıkması yine Halo’nun başarısıdır.

F1 Arabaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

f1-arabalari-.jpg

F1 araçları, farklı koşullar için tasarlanmıştır. Bu farklılık da onların bazı özel özelliklere sahip olmalarının ana nedenidir. Peki, F1 araçları hakkında bilinmesi gereken detaylar nelerdir? Bir kaç önemli konuya birlikte bakalım. 

  • Yarış Esnasında Lastikler Ağırlığının Bir Kısmını Kaybeder

Yüksek hızın etkisiyle meydana gelen aşınma ve yıpranma lastiklerin yarışa başlarken ki ağırlığının kaybetmesine sebep olur. Bir F1 pilotu yüksek G kuvvetine ve sıcaklıklara bir saatten fazla dayanamaz. Dolayısıyla sadece lastikler değil pilotlar da bitmiş bir yarıştan sonra kilo kaybeder. Pilotlardaki bu kilo kaybı ortalama dört kg kadardır. Lastikler de beş yüz ile yedi yüz gram arasında ağırlık kaybı yaşar.  Ayrıca normal bir aracın lastiği yüz bin km yola dayanırken F1 araçlarını lastiği 120 km yola dayanabilir.  

f1-arabalari-.jpg

  • Araçlar 80 Binden Fazla Parçadan Oluşur

Motoru, lastikleri, kuvveti ve daha birçok sistemin bir araya gelmesiyle oluşan Formula 1 araçları 80 binden fazla parçanın birleşmesiyle oluşuyor. Uzmanlar bu parçalardan en ufak bir kısmının eksikliğinin bile büyük felaketlere yol açabileceğini söylüyor.

  • Yüzlerce Kilometre Hızdan 0 Kilometreye Bir Anda Düşebilirler

Göz açıp kapayıncaya kadar ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Aynı şekilde virajlı ya da kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak da bir anda hız düşürebiliyorlar. Formula 1 araçları işte bu nedenle sadece 4 saniyede 320 km hızdan 0’a düşebilirler. Fren diskleri bu esnada 1000 °C’nin üzerindeki sıcaklıklara ulaşır.

  • Pist Duraklarında Geçen Süre Ortalama 2.3 Saniye

Motor sporlarında yarış esnasında yakıt alımı, sürücü değişikliği, onarım veya lastik değişimi gibi bakımların yapıldığı yere Pit Stop denmektedir. Bu işleri hallederken ekibin oldukça hızlı iş çıkarması çok önemlidir. Pit Stop’tan ne kadar hızlı çıkılırsa pilot yarışa daha fazla vakit ayıracaktır. Bu neden pit duraklarında geçirilen süre ortalama sadece 2,3 saniyedir. Bu kısacık sürede aracın dört lastiği birden değiştirilir. Bunu da pit stop ekibi aracın etrafındaki mekanikler sayesinde yapar. Levye benzeri krikolarla araç kaldırılır ve indirilir. Her lastik başında da üç mekanik vardır. Bu mekaniklerden biri bijon tabancası ile lastiği çözerken diğer mekanik çıkarır ve diğer hazırda bekleyen mekanik ise yeni lastiği takar. Tabancıyı tutan mekanik ise lastiğin bijonlarını sıkarak yeni lastiğe son şeklini vermiş olur.

2019 yılında Redbull kokpitinde yarışan Verstappen’in 1,82 saniyede pistten çıkması oldukça ses getirmişti. Çünkü Verstappen bu süreyle en hızlı pit rekorunu elde etmişti. 

  • Kuvvet ve Sıcaklık Normal Değerlerin Çok Üstüne Çıkar

Pilotlar, yarış esnasında viraji alırken ve fren yaparken vücut ağırlıklarının beş katı kuvvete maruz kalırlar. Dolayısıyla yarış anında kokpit içi sıcaklık 50° C’lere, yarış bitiminden sonra lastiklerin sıcaklığı ise 120° C’ye yakın değerlerde oluyor. 

  • Aşırı Benzin Tüketimi

Ortalama bir F1 yarışında 300 kilometreden fazla benzin tüketilir. Bir aracın 100 kilometreden 6 litre benzin tükettiğini varsayarsak bir Formula aracı aynı durumda 45 litre benzin tüketir. Bu hesapla maliyetin ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.

  • Araçların Ağırlığı 0,8 Tondur

F1 araçları kompakt bir tasarıma sahip oldukları için hafif araçlarmış gibi izlenim bırakabiliyor. Dışarıdan bakıldığında çok ağır araçlar değilmiş gibi görünen F1 araçları 0.8 ton yani 800 kilo gibi bir ağırlığa sahip. Tabii bu ağırlıklar yakıtsız hali olarak hesaplanıyor.  

  • Lastik Dakikada En Az 3000 Kez Döner

İnanması güç ama saniyede 50 kez dönüş sağlayan lastiklerin yarış sonunda aşınması çok normal. Formula araçlarının slick lastikleri yumuşak (kırmızı), orta (Sarı) ve sert (Beyaz) olmak üzere üç hamurdan meydana geliyor. Slick lastik girintileri olmayan düz lastiklerdir. Bu türlerin dışında yağmur için geçiş lastiği olarak ifade edebileceğimiz Intermediate (Yeşil) ve yoğun yağmurda kullanılan Wet (Mavi) olmak üzere iki adet dişli, oluklu lastik vardır.

Formula 1 araçlarının lastiklerinin kullanım ömrü bir yarışı tamamlayamaz. Fazla aşındığı için lastiklerin yol tutuşu azalır. Dolayısıyla lastiğin patlama riski de artar. Bu nedenle araçlar yarış boyunca en az bir kez Pit Stop’a girerler.

F1 Takım Arabaları 2024 Özellikleri

Formula 1 Şampiyonası başlamadan önce düzenlenen lansmanlarla şampiyonada yarışacak olan araçlar tanıtıldı. 75. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda hangi araçların yarışacağına ve bu araçların teknik özelliklerine yakından bakalım.

  •  Red Bull / RB20

f1-arabalari

Son iki sezonun hem pilotlar hem de markalar şampiyonu olan Red Bull şampiyonaya yeni F1 aracı RB20 ile katılacak. Geçen yılki araçla görünüm olarak bazı sponsor değişiklikleri olan araçta teknik açıdan da birkaç değişiklik bulunuyor. 

RB20’nin renk düzeni büyük oranda geçen yılki tasarımla aynı. Görsel açıdan yalnızca bazı sponsorların değişmiş olduğu görülüyor. Teknik açıdan bakıldığında ise araçta belirgin değişiklikler gerçekleştirilmiş. Araçta göze çarpan ilk değişiklik sidepod girişinin fazlaca küçültülmüş olması ve sidepod’un altındaki kesiğin daha da derinleştirilmiş olması. Aynı zamanda motor kapağındaki tasarım değişikliği de ilk bakışta dikkat çekiyor. Bu hatlarla RB20, RB19’a göre çok daha agresif ve keskin hatlara sahip olmuş. Motor özellikleri açısından baktığımızda ise RB20’de Honda ve Red Bull Powertrains tarafından üretilen RBPTH001’in kullanıldığını görüyoruz.

  • Mercedes / W15

f1-arabalari-

2023 yılında kendinden bekleneni gösteremeyen Mercedes W14 ile şampiyonluk için savaşamadı ve galibiyetsiz bir yılı geride bırakmış oldu. Bu nedenle W15 Mercedes için oldukça önemli. Görsel açıdan W15 büyük ölçüde siyah ağırlıklı bir tasarıma sahip ancak Mercedes’in ikonik gümüş rengi de tasarımda kendine yer bulmuş. 

W15 geçtiğimiz yıllardaki trendleri dikkate almayan tavrından bu yıl sıyrılmış. W14’ün B-Spec konfigürasyonundan büyük dersler çıkararak farklı bir yaklaşım benimseyen Mercedes, W15’te birçok değişime imza attı. Kokpit öne ve ön aksa daha yakın bir konuma oturtuldu ve eski tasarıma göre 100 mm geriye çekildi. Bu da otomatik olarak şasi ve yakıt deposunda bazı değişikliklerin meydana gelmesine neden oldu. W15’te en alt bölümde öne doğru uzanan P şeklinde bir sidepod girişi kullanıldı ve karoserin arkasındaki aşağı eğimli bölüme ulaşmak için arkaya doğru uzatıldığı için havanın aracın arkasına geçmesi için alt kesimde daha geniş bir alan sağlandı. 

  • Ferrari / SF-24

Ferrari 2024 sezonunda yarışacak olan aracı SF-24’te özellikle de lastik aşınmasını önlemek ve daha iyi bir denge bulmak için daha uzun bir şasi ve daha kısa bir şanzıman ile karoser altında birçok şeyi değiştirdi. SF-24 sıfırdan başlayan bir projenin sonucu olan tamamen yeni bir F1 aracı. Kokpit konumu yanı kalmış olsa da karoser tamamen yeniden tasarlanmış durumda. Şasi yaklaşık 50 mm daha uzun ve sürücünün omuzlarının arkasına doğru büyümüş. Daha iyi bir denge sağlamak için motor ve şanzıman daha geriye çekildi. 

  • McLaren / MCL38

f1-arabalari-3

2024 sezonunda yarışacak olan MCL38 aerodinamik verimlilik, düşük hızlı virajlarda mekanik tutuş ve aracın lastiklerle etkileşimi gibi bir önceki yılda yarışan aracın temel zayıflıklarını daha da iyileştirmiş. 2023 sezonunda griddeki en yavaş araçlardan biri olması nedeniyle beklentileri karşılamayan McLaren, MCL38’de gerçekleştirdiği değişikliklerle çok daha iyi bir sezon geçirmeyi hedefliyor. 

  • Aston Martin / AMR24

f1-arabalari-2

AMR24 geçen yılki şasinin önemli oranda yenilenmiş bir versiyonu. Araçta en çok göze çarpan üç alan ise burun, radyatör girişi / sidepod ve arka süspansiyon. Bunların dışında alt kısım da büyük ölçüde yeniden tasarlanmış durumda. Gövdenin uç kısmındaki ana hat kanadın ara parçasıyla birleşmiş. Bu iki alan arasındaki küçük boşluk aracın tabanına yönelen hava akışının daha az engelle karşılaşmasına neden olmuş. Daha kısa hale gelen burun bölümü ise çarpışma testini geçebilmesi için daha ağır hale getirilmiş.

  • Alpine / A524 

f1-arabalari-4

Baştan sona yeni bir araç olan A524 sidepod’ların ön kısmını üst bölümden öne çekmiş. Geniş ama sığ bir hava girişi benimseyen bu tasarım sadece iç bileşenlere ulaşan hava kalitesini artırmakla kalmamış aynı zamanda sidepod’un alt bölümü için çok daha fazla tasarım özgürlüğü sağlamış. Hava girişini şasiyle buluştuğu yere doğru çekerek L şeklinde bir tasarım yaratarak daha fazla soğutma sağlamış ve sidepod’un alt kesimi için alternatif bir çizgi oluşturmuş. Motor kapağı ve raf benzeri gövdesinde ve onu çevreleyen soğutma solungaç düzeninde yaptığı değişikliklerle RB19’a benzer bir görünüme kavuşmuş. 

  • Williams / FW46

f1-arabalari-5

2024 sezonu için FW46, yeni görünümü ile tanıtıldı. Daha geniş ve düz bir buruna sahip olan aracın uç kısmı önceki modeline göre daha dar ve kara bir görünüme kavuşmuş. Ön kanat ise 2023 boyunca geliştirilmeye devam edilmiş. Burun yanındaki hareketli olmayan bölüm ise bu geliştirmelerle daraltılmış ve hareketli kanatlar daha da genişletilmiş. Sidepod tasarımı Red Bull çizgisinden devam eden FW46’nın sidepod tasarımının geri kalanı kanat boyunca karoser şeklindeki değişiklik de dahil olmak üzere yeni tasarıma optimize edilmiş. 

  • Visa Cash App RB Honda / VCARB 01

f1-arabalari-6

Eski tarzına geri dönen VCARB 01, koyu mavi ve kırmızı vurgulara sahip görünümü ile yarışlara katılacak. Teknik açıdan incelendiğinde Red Bull RB19’dan yola çıkıldığı görülüyor. Süspansiyonu Milton Keynes’ten alınan VCARB 01’in etkileyici unsurlarından biri de geçen sezondan daha ince hale gelmiş olan ve motor ile güç ünitesi bileşenlerine yapışmış olan gövde kısmı. 

  • Kick Sauber / C44

f1-arabalari6

Eski Alfa Romeo F1 takımı hem bu sezon hem de önümüzdeki sezon Stake F1 Team Kick Sauber olarak yarışacak. Takımın yarış aracı ise C44. Fluo yeşili ve siyah renk düzeniyle lanse edilen C44 agresif bir şekilde yeniden tasarlanmış aerodinamiğe sahip. Aerodinamik açısından avantaj yaratması amacı ile çekme çubuklu ön süspansiyona geçiş yapmış olan C44 bu sayede frenleme anında dalmaya yönelik doğal eğilimi büyük ölçüde azaltmış. 

  • Haas / VF-24

fr-arabalari-7

Geçen yıla göre renk düzeninde neredeyse hiçbir değişiklik olmayan VF-24 bu sezon da siyah, beyaz ve kırmızı renklerle yarışacak. Ağırlık tasarrufu için ise ön taraftaki beyaz boyanın kaldırılması VF-24’ün selefine göre daha siyah bir görünüme kavuşmasını sağlamış. 

F1 Arabası Maliyeti

f1-arabalari-5.jpg

Her ne kadar ömürleri çok uzun olmasa da F1 arabaları yapımı çokça emek ve ince işçilik istiyor. Dikkatle tasarlanmış binlerce parçadan oluşan bu arabalara sahip olmak da elbette ucuz değil. İyi bir araca sahip olmak istiyorsanız ve hedefiniz şampiyonluksa böyle bir durumda 150 -200 milyon $ bütçeye sahip olmak gerekiyor. Arabanın bir yarışta yaktığı en az 135 litre benzinin masrafını da hesaba kattığınızda her yarış döneminde yarım milyonu da benzin için vermek gerekiyor.

Formula 1 arabalarının özellikleri ve teknik detaylarla ilgili yazımızı sizlerle paylaştık. Bu mühendislik harikası araçlar her yıl yeni donanımlarla geliştiriliyor ve teknolojinin gelişimiyle kompakt görüntüsünün altında modern bir sisteme sahip oluyor. Bakalım önümüzdeki yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte araçlardaki farklılıklar ve yenilikler neler olacak hep birlikte göreceğiz. 

Yorum ekle