Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın En Tehlikeli 10 Volkanı | Dünyanın Tehlikeli Yanardağları

Dünyanın En Tehlikeli 10 Volkanı | Dünyanın Tehlikeli Yanardağları

Dünyanın en tehlikeli yanardağları nerede diye merak ediyorsanız, Manchester Üniversitesi’nde astrofizik profesörü Albert Zijlstra ve ekibi sizler için harika bir liste hazırlamış. 🙂 Dünyanın en tehlikeli 10 volkanı listesi, önümüzdeki 100 yıl içinde gerçekçi bir patlama şansı olan ve bir milyon ya da daha fazla insanı öldürme riski olan volkanları içeriyor. Dünyanın dört bir yanında bulunan tehlikeli volkanlar listesi sizler için Yolcu360 ekibi tarafından derlendi.

Dünyanın En Tehlikeli Volkanları

  • Iwo Jima (Ioto) / Japonya

Risk altında: Japonya, Filipinler, Çin kıyıları

Iwo Jima adası, altındaki büyüyen magma odası nedeniyle okyanus yüzeyinin 17 metre üzerinde. Ada, birkaç yüz yıldan beri her dört yılda 1 metre yükseliyor. Tüm adanın patlaması ise sadece bir zaman meselesi denilebilir. Iwo Jima’da çok az insan yaşıyor olsa da büyük bir patlama gerçekleşirse Güney Japonya, Şangay ve Hong Kong dahil olmak üzere kıyı Çin’ini de tahrip edebilecek bir tsunamiye neden olabilir. Hatta bu konu üzerine çalışan uzman ekip, Japonya’da tsunaminin yaklaşık 25 metre yükseklikte olabileceğini tahmin ediyor.

  • Chiltepe / Apoyeque / Nikaragua

Risk altında: Managua

Dünyanın en tehlikeli 10 volkanı arasında olan Chiltepe, ayrıca en tehlikeli ikinci yanardağ. Apoyeque, büyük bir tsunami gölü olma özelliğine sahip. Dolayısıyla burada gerçekleşecek herhangi bir patlama büyük bir tsunamiye neden olabilir. Chiltepe’de her 2000 yılda bir büyük patlamalar yaşanmış. En sonuncusu ise 2000 yıl önce gerçekleşmiş.

  • Campi Flegrei / İtalya

Risk altında: Napoli

İtalya’da Napoli yakınlarındaki Campi Flegrei, 4.4 milyonluk bir şehir olan Napoli şehrine çok daha yakın bir konumda bulunduğu için oldukça tehditkar bir volkan. Ayrıca büyük bir patlama potansiyeline sahip olması da tehlikeyi körüklüyor.

  • Mayon / Philippines

Risk altında: Legazpi

Hem dünyanın en tehlikeli 10 volkanı hem de en mükemmel yanardağı olarak kabul edilen Mayon; güzel tropikal ortamı, sakin mavi suları ve yemyeşil bitki örtüsü ile tam bir cennet denilebilir. Ancak hemen bu resme kanmazsanız iyi edersiniz. Çünkü volkanın yapısı, gerçekleşmeyi bekleyen bir felaketin uyarı işaretlerini vermeye başlamış bile.

Dünyanın en güzel 10 şelalesi için tıklayınız.

Tehlikeli Volkanlar Listesi

  • Taal / Filipinler

Risk altında: Manilla

Taal volkanı, sıklıkla aktifleşir. Ancak tarih boyunca çok püskürmemiş. Buna rağmen bölgede kaldera ağzının 20 kilometre yarıçapında birkaç milyon insan yaşıyor.

  • Gunung Kelud / Indonesia

Risk altında: Malang

Yanardağdan elli kilometre uzakta yaklaşık iki milyon insan yaşıyor. Bu nedenle patlarsa dünyanın en büyük felaketlerinden biri gerçeklemiş olur. Dolayısıylai Gunung Kelud şimdiden tarihin en ölümcül yanardağlarından biri olarak kabul ediliyor.

  • Kamerun Dağı / Kamerun

Risk altında: Buea, Douala

Dünyada az sayıda harika bir manzaraya sahip volkan vardır. Bunlardan biri de görkemli Kamerun Dağı. Dünyanın en tehlikeli 10 volkanı arasında bulunan Kamerun, 4040 metrelik şaşırtıcı bir yüksekliğe sahip. Dünyanın son derece tehlikeli ve tamamen izlenemeyen nadir volkanlarından biridir.

Dünyanın en muhteşem 10 çölü için tıklayınız.

Dünyanın En Tehlikeli Yanardağları

  • Aso Dağı / Japonya

Risk altında: Kumamoto, Nagasaki

Japonya modern dünyada önemli bir ekonomik güç. Şu anda, Japonya ekonomik açıdan tüm dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Japonya, ekonomik ve teknolojik açıdan en gelişmiş ülkelerden biri olmasının yanı sıra, dünyanın volkanik olarak en aktif ülkeleri arasında da bulunuyor.

  • Trans Meksika Volkanik Kemer / Meksika

Risk altında: Mexico City, Pueblo, Toluca

Ateş Çemberi diye bir kavram var. Bu kavram uzun bir hizada sıralanmış volkanları temsil eder ve “Ark Volkanizması” olarak da bilinen büyük bir stratovolkan yayı oluşturur. Meksika’da da volkanlar alt plakaya dik olan bir N-S çizgisinde hizalanıyor. Dolayısıyla, bu hizalanmış volkanlar nedeniyle Trans Meksika Volkanik Kuşağı oluşuyor.  Volkan kuşağı aşırı tehlikeli görünmese de herhangi bir patlama esnasında çok sayıda insan hayatını kaybedeceğinden dünyanın en tehlikeli 10 volkanı arasında yer alıyor.

  • Gunung Agung / Endonezya

Risk altında: Bali

En tehlikeli volkanlar listesine hakkında çok az şey bilinen volkanlar da dahil ediliyor. Gunung Agung volkanı da bu yanardağlardan biri.

Dünyanın En Eski Yapıları için tıklayınız.

Yorum ekle