Yolcu360 Blog
christmas.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Christmas Nedir? Noel Tatili Ne Zaman?

Christmas Nedir? Noel Tatili Ne Zaman?

Noel ya da Christmas deyince hepimizin aklına çok farklı şeyler geliyor olabilir. Filmlerde gördüğümüz Noel kutlamaları ya da haberlerde duyduğumuz insanların sabahlara kadar parti yaparak eğlenmeleri gibi. Fakat Hristiyanlar için Noel gerçekte ne anlama geliyor? Christmas ne zamana kadar kutlanıyor? Noel ile yılbaşı aynı şey mi? Christmas hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda.

Dünyanın en güzel lokasyonlarını keşfetmek için kiralık araca mı ihtiyacınız var? Yolcu360’ın araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir, yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda binlerce model ve marka araç arasından ideal aracınızı dakikalar içerisinde kiralayabilirsiniz!

2023’te keşfedebilmek için yeni rotalar mı araştırıyorsunuz? O halde Lonely Planet’e göre 2023 en iyi gezi rotaları için tıklayın.

Noel Nedir?

christmas.jpg

Hristiyanlar için Noel, yılbaşında insanların eğlenmesi ile karıştırıldığı şekliyle anladığımız manayı içermiyor. Noel ya da bir başka deyişle Doğuş Bayramı, İsa Mesih’in doğumunun kutlandığı bayram anlamına geliyor. 

Dünya’da ilk Noel kutlaması Roma’da 336 yılında yapılmış, dolayısıyla Hristiyanlar bu bayramı yüzyıllardır kutluyor. 

Hristiyanlar Noel’i Ne Zaman Kutlar?

christmas.jpg

Ortodoks Hristiyanlar, Hz. İsa’nın doğumunu yani Noel’i kutluyor. Katolik ve Protestanlar Noel’i 25 Aralık’ta kutlarken Rusya, Gürcistan, Belarus, Mısır, Sırbistan, Etiyopya ve Kazakistan gibi ülkeler ise Noel’i 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan gece olarak kabul ediyor.

Ortodoks ve Katolik kesimin Noel kutlamalarını farklı tarihlerde benimsemesi, kabul ettikleri takvimlerin farklılıklarından doğuyor. Günümüzde dünyada yaygın şekliyle kabul görülen ve Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa XIII. Gregorius tarafından uygulamaya geçirilen Gregoryen (Miladi) Takvim’e göre Noel, 25 Aralık’a denk geliyor.

Rum Ortodoks Kilisesi haricindeki Ortodoks Hristiyanlar ise Jül Sezar’ın yaptırdığı Jülyen Takvimi’ni esas alıyor. Böylece Noel’i Katoliklerden 13 gün sonra yani 6-7 Ocak’ta kutluyorlar.

Yunanistan, Kıbrıs ve Bulgaristan’daki Rum Ortodoks Kilisesi’nin yanı sıra Kudüs’teki Ortodokslar da Miladi Takvimi kabul ettikleri için Noel’i 25 Aralık’ta kutluyorlar.

2022 Christmas Ne Zaman?

Noel, her yıl 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar bazı ülkelerde 24 Aralık’taki Noel arifesi ile başlıyor ve 25 Aralık’ın bitimine kadar devam ediyor. Ayrıca bazı ülkeler Noel tatilini yılbaşı tatiliyle birleştiriyor.

Noel ile Yılbaşı Arasındaki Fark Nedir?

Christmas ismiyle de bilinen Noel Bayramı, genellikle yılbaşıyla karıştırılıyor. Fakat yılbaşı ile Noel aynı şey değil. 

Noel, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Hz. İsa’nın doğum gününün kutlandığı ve Hristiyanlara özgü olan dini bir bayramdır. Yılbaşı (Christmas) ise dünya çapında pek çok ülkede yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor ve dolayısıyla dini bayram anlamı taşımıyor.

Noel Baba Kimdir?

christmas.jpg

Noel Baba adıyla tanıdığımız kişi, MS. 3. Yüzyılın sonunda Antalya’nın Patara bölgesindeki küçük bir köyde doğan Nikolas isminde bir din adamıdır.

Hristiyan değerleriyle büyüyen Nikolas, ailesini çok erken yaşta kaybediyor. Ardından İsa Mesih’in öğretilerini kabul ederek kendini insanlara hizmete adıyor. Böylelikle genç yaşında Antalya Piskoposu oluyor ve ardından ihtiyaç sahiplerine karşı cömert davranışlarıyla dünya çapında ün kazanıyor.

İnancı dolayısıyla İmparator Diocletian zamanında hapse atılıyor ve sürgün hayatı yaşıyor. Konstantin İmparator olduktan sonra özgürlüğüne kavuşan Nikolas, MS. 325’te İznik Konsili’ne katılıyor.

Piskopos Nikolas, İznik Konsili’nde İsa Mesih’in, Üç Birlik (Baba-Oğul-Kutsal Ruh) ismiyle tanımlanan Tanrısal katta, Baba ve Kutsal Ruh ile aynı derecede olduğunu savunuyor. Bu savunması da dünya çapında üne kavuşuyor. 

Katolik, Ortodoks ve Anglikan kiliseleri Nikolas’ı önemli bir Aziz olarak kabul ediyor. Hatta çoğu Avrupa ülkesi kiliselerine genellikle Aziz Nikolas ismini veriyor.

Aziz Nikolas ile ilgili pek çok farklı hikaye anlatılıyor. Bu hikayelerden en ünlüsü, Nikolas’ın köyünde yaşayan fakir bir köylünün 3 kızıyla ilgili. O dönemde çeyizleri ne kadar heybetli ise genç kızların evlenebilme ihtimalleri de o ölçüde artıyor. Eğer kızların çeyizleri yoksa köle olarak satılıyorlar. Bu fakir köylünün kızları da çeyizleri olmadığı için köle olarak satılmak üzereyken evlerinin penceresinden içeriye 3 kese altın atılmış. Altın keselerinin de sobanın yanında kuruyan ayakkabıların yanına düştüğü söyleniyor. Gün sonunda keselerin Aziz Nikolas tarafından atıldığı anlaşılıyor. Günümüze kadar bu hikaye, çocukların Aziz Nikolas’ın diğer adıyla Noel Baba’nın hediyelerini sabırsızlıkla bekledikleri gelenek haline geliyor.

Noel Gelenekleri Neler? Ülkelere Göre Noel Gelenekleri

christmas.jpg

Her yıl dünya çapında milyonlarca insan kendi benzersiz Noel geleneğini yaratarak bu özel bayramı kutluyor. 

Noel gelenekleri demişken Christmas ruhunu en iyi anlatan filmleri ve oyunları keşfetmek için tıklayın.

İşte yalnızca Noel günü görebileceğiniz bazı gelenekler:

  • ABD

Amerikalılar Noel zamanı, New York eyaletindeki Rockefeller Merkezi’ndeki ünlü Noel ağacının altında buz pateni yapar. Ayrıca ülke genelinde çirkin Noel kazaklı partiler düzenlenir.

  • İngiltere

 İnsanlar her sene 1 Ocak günü soğuk havada buz gibi deniz, göl veya okyanusa giriyor. Böylece yeni yıla yenilenmiş şekilde gireceklerine inanıyorlar. Etkinliğin adı ise Polar Bear Plunge yani Kutup Ayısı Dalışı.

  • İsveç

Ülkenin Gavle kasabasına, samandan yapılan dev bir Yule keçisi heykeli konuluyor. Her ne kadar güvenlik önlemi alınsa da keçi hemen hemen her yıl kundaklanarak yakılıyor. 

  • Norveç

 Noel arifesinde kötü ruhları korkutmak için evlerdeki tüm süpürgeler saklanıyor.

  • Venezuela

 Başkent Caracas’ta vatandaşların kiliseye patenle gidebilmesi için yollar kapatılıyor.

  • Güney Afrika

 Ülke genelinde yalnızca Noel’e özgü olarak renkli soslarda kaplanmış tırtıl yeniyor. Vatandaşlar tırtılı yiyenlerin yeni yılda daha şanslı olacağına inanıyor.

  • Japonya

Noel gününde Japonya genelinde aileler, kızarmış tavuk ziyafeti düzenliyor. 

 

Yorum ekle