Yolcu360 Blog
charles-leclerc-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Charles Leclerc Kimdir? F1 Günlükleri

Charles Leclerc Kimdir? F1 Günlükleri

Charles Leclerc Formula 1 günlüklerine ismini yazdırmayı başaran genç ve başarılı bir pilot. Hep birlikte Charles Leclerc kimdir yakından tanıyalım.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Charles Leclerc Kimdir?

charles-leclerc.jpg Hepimizin bildiği ismiyle Charles Leclerc tam adıyla Charles Marc Hervé Perceval Leclerc’dir. 16 Ekim 1997 yılında Fransa Monaco’da dünyaya gelmiştir. Üç çocuklu bir ailenin, ortanca çocuğudur. Sadece Charles Leclerc değil aynı zamanda kardeşi Arthur Leclerc de genç bir yarış pilotudur. Hatta babası da Charles gibi geçmiş zamanlarda alt Formula serilerinde yer almıştır. Vaftiz babası olarak bildiğimiz, 2015 yılında yaşadığı bir kaza sonucu hayatını kaybeden Jules Bianchi de Charles Leclerc’in bir nevi mentörüdür diyebiliriz. Henüz 23 yaşında olmasına rağmen anadili haricinde 2 yabancı dil bilmektedir.

Charles Leclerc Kariyer Başlangıcı

Charles Leclerc’in kariyer başlangıcını ele alalım. Genç pilot hemen hemen tüm Formula 1 pilotları gibi karting ile yarış yolculuğuna başlıyor. 2005 yılında henüz 8 yaşında, yarış hayatına başlangıç yapıyor. 2005, 2006 ve 2008 yıllarında ise Fransa PACA Şampiyonası’nı kazanarak kariyer basamaklarını hızla tırmanmaya başlıyor. Erken kariyer hayatı olarak değerlendirecek olursak bu dönem 2013 yılına kadar çeşitli şampiyonluklarla devam etmiştir. Fakat Charles Leclerc’in serisini noktalandıran Max Verstappen olmuştur. CIK-FIA World Championship’te son karting yılını tamamlayan Charles Leclerc, Max Verstappen’ini geçemeyerek ikinci oldu. 

Charles Leclerc ve Formula 3 Dönemi

charles-leclerc.jpg

Charles Leclerc, başarılı bir karting kariyerinin ardından Formula serilerine geçiş yapmaya karar vermiştir. İlk olarak Renault Formula 3 serisinde yarışmaya başlayan genç yarışçı Nick de Vries’in ardından ikinci sırayı aldı. Katıldığı 14 yarışın 7’sinde podyum görürken, bu yarışların 2’sini başarıyla kazandı. 2015 yılına geldiğimizde ise  FİA Formula 3 Avrupa serisine geçen Charles, toplam 33 yarışın 4’ünü kazandı. Bu umut vaat eden başarıların ardından o dönemki adıyla GP3 serisine dahil oldu. ART Racing ile oldukça başarılı bir dönem geçirerek, şampiyonayı birincilik ile bitirdi. Bunun yanı sıra 2016 yılında Haas ile test sürüşlerine katılarak, ilk kez Formula 1 aracı kullanmış da oldu. 

Charles Leclerc ve Formula 1

Charles Leclerc’in Formula 1’e yönelmesi başarının kapısını ardına kadar açıldı. 2018 yılında henüz 21 yaşındayken Alfa Romeo Sauber markası ile Formula 1’e ilk adımını attı. Her ne kadar bu yılı biraz durgun geçirse de Charles, çıktığı ilk 3 yarışta elde ettiği en iyi derece 12.sıraydı. Ancak sezonun 4.yarışı olan Bakü ile birlikte işler değişti. Temsil ettiği arabayla oldukça başarılı işler ortaya koyan Charles Leclerc, topladığı 39 puanla takım arkadaşına tam tamına 30 puan fark attı. Genç pilot Ferrari Sürücü Akademisi’nden yükselip, Ferrari koltuğuna oturan ilk kişi oldu. Raikkonen ise Leclerc’in yerine Alfa’ya geçti.

Charles Leclerc Ferrari Dönemi

charles-leclerc.jpg

2019 yılında test döneminde özellikle düzlüklerde oldukça hızlı çıkışlar yapan Ferrari’de Leclerc’in neler yapabileceği merak konusuydu. Genç yarışçı sezona Vettel ile berabere başladı. Hatta henüz ikinci yarışında; pole pozisyonunu, en hızlı tur derecesini ve ilk podyumunu yakalayabildi. Sezonu oldukça istikrarlı şekilde sürdüren Charles tam 7 kez pole pozisyonu elde etti. Nitekim bu yarışların, biri Monza olmak üzere, ikisini kazandı. Sezonu takım arkadaşının önünde tamamlayan Charles Leclerc’in bu başarılı performansı Sebastian Vettel’in kariyerinin sorgulanmasına yol açtı. Bunun yanı sıra bu performans ona olan güveni o kadar arttırdı ki Ferrari tarihinin en uzun süreli anlaşmasını sağladı. Böylece Charles Leclerc Ferrari’nin gelecek planlarının 2024’e kadar temel karakterlerinden biri oldu.

2020 yılı Ferrari açısından kayıp bir yıl olarak bilinse de hız tutkunu Charles Leclerc, her açıdan yine farkını ortaya koymuştur. Nitekim altında bulunan pistine göre gridin en iyi 7. arabası potansiyeline sahip bir araçla 2 podyum ve 3 dördüncülük elde etmiştir. Bu sayede 98 puanla sezonu 8. sırada tamamlayan ünlü yarışçı, takım arkadaşından tam 65 puan fazla toplamıştır. Bu bakımdan aslında Vettel ve Ferrari birlikteliğinin sonunu getiren isim olmuştur. 2021 sezonuna ise oldukça istikrarlı başlayan Leclerc, şu an 4 yarışta elde ettiği 2 dördüncülük 2 altıncılık ile 5. sırada bulunuyor.

Jules Bianchi ve Charles Leclerc Bağlılığı

charles-leclerc.jpg

Jules Bianchi 2014 yılında Formula 1 yarışında geçirdiği kaza sonucu uzun süre komada kalmıştır. Yaklaşık 10 ay komada kalan genç pilot daha fazla direnemedi. Nitekim 2015 yılında da henüz 25 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Peki kimdir Jules Bianchi? Jules Bianchi aynı zamanda Charles Leclerc’in de vaftiz babasıydı. Ancak bağları sadece bundan ibaret değildi. Genç yarış sever Charles Leclerc’in yarış kariyerinin başlamasını sağlayan da bir isimdi. Hatta vaftiz babasının katıldığı bir yarış sonrası kendisinin hıza olan tutkusunu keşfetmişti Charles.

O dönem yaşadığı kaza öncesinde Jules Bianchi’nin Ferrari koltuğuna oturması ve büyük başarılar kazanması kuvvetle muhtemeldi. Fakat ne yazık ki talihsiz kaza sonucu gözlerini hayata yumdu. Yine de Charles Leclerc pes etmedi. İlerleyen yıllarda vaftiz babasının yolundan giderek, Ferrari koltuğuna oturdu. Bu sayede kazandığı başarıları ona armağan edebilecekti. Gelecek vaat eden yarışçılar listesinde her daim üst sıralara adını yazdıran hız tutkunu Charles Leclerc şimdilerde Bahreyn’de açılışı yapılan Formula 1 yarışlarında boy göstermeye, gücünü kanıtlamaya devam etmektedir. 

 

Yorum ekle