Yolcu360 Blog
Artvinli Ünlüler: Kazım Koyuncu

Artvinli Ünlüler Kimler?

Artvinli ünlüler kimler? Artvinli sanatçılar ve Artvinli futbolcular hangileri? Artvinli ünlüleri sizin için listeledik.

Artvinli Ünlüler

Her şehrin kendine özgü hikâyesi, kendine özgü insanları ve güzelliği vardır. Gezip görülecek yerleri, tarihi dokusu ve kültürü farklıdır. Buna bağlı olarak şehrin içinde yaşamış olan ya da şehirle kan bağı olan insanlar da o şehrin insanı sayılır. İnsanların başarıları zamanla doğup büyüdükleri şehrin gurur kaynağı olur. Şehirler bünyelerinden sanatçılar, ünlü isimler, şairler, müzisyenler çıkartırlar. Ünlü isimlere ev sahipliği yapmış ya da dolaylı olarak o isimlerle bir bağı bulunan şehirlerden bir tanesi de Artvin. Türkiye’nin en düşük nüfuslu şehirlerinden 5. sırada olmasına rağmen büyük isimlerin ana vatanı olmuştur. O büyük isimlere geçmeden gelin bu küçük şehre biraz daha yakından bakalım.

Artvin Hakkında

Artvin, doğu Karadeniz’de bulunan bir şehirdir. Engebeli ve zorlu coğrafi özelliklere sahiptir. Kuzeyde Karadeniz’e sınırı vardır. Doğusunda Ardahan, batısında Rize, güneyinde Erzurum bulunur. Kuzeybatı sınırları da Gürcistan ile çevrilidir. Artvin doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, tarihi yapılarıyla öne çıkar. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Hopa, Borçka, Yusufeli ve Arhavi gibi ilçe merkezlerinde yaşar. Son yıllarda doğa turizmi açısından bir adım öne çıkmıştır. Çoruh Nehri ve Barhal Çayı’nda rafting ve kano gibi alternatif spor seçenekleriyle ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.

Artvin’in Tarihi

Tarihi M.Ö 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Urartu hâkimiyetine girdi, Pontus krallığına katıldı, Bizans egemenliğine geçti, Hz. Osman döneminde ise İslam topraklarına katıldı. 1068 yılından itibaren Selçuklu dönemi başladı, daha sonraları ise Gürcülerin eline geçti. 1578’de Osmanlı-İran mücadelesinde Osmanlı hâkimiyetine girdi. XIX. Yüzyıla kadar Türklerin elinde kalan Artvin iki kez Rusların işgaline uğradı. Osmanlı-Rus savaşı sonunda imzalanan Ayestefanos anlaşması ile Artvin, Ruslara savaş tazminatı olarak bırakıldı. Artvin halkının büyük bir çoğunluğunun Türk hâkimiyetini istemeleri sonucu savaşsız bir şekilde Artvin Türklere bırakıldı. Bu kez de 1918’de İngilizler tarafından işgale uğrayan Artvin, Gürcistan’a bırakılmıştır. 7 Mart 1921 tarihinde ise Artvin Türk topraklarına dâhil edildi.

Artvin’de Gezilecek Yerler

Artvin’de gezilip görülecek yerler coğrafyasına oldukça geniş bir şekilde yayılmış durumdadır. Birbirlerinden uzak konumda olan yerleri görmek için özel araç sahibi olmak ya da özel araç kullanmak işleri bir hayli kolaylaştırabilir. Araç kiralamaya ihtiyacınız varsa yolcu360.com her zaman size yardımcı olmak için hazır. Görülmesi gereken yerler listesine Karagöl Sahara Milli Parkı ile başlayabiliriz. Artvin Merkez’e yakın Hatila Vadisi Milli Parkı, Şavşat yolu üzerinde bulunan Dolishane Kilisesi ve Cehennem Deresi Kanyonu, Yusufeli ilçesinde ki Yaylalar Köyü, Arhavi sınırlarında olan Mençuna Şelalesi, Şavşat’a bağlı Satlel Kalesi listenin devamında gelecek yerler arasındadır.

Artvin’e Ulaşım

Artvin’e kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanabilir. Kara yolu ulaşımı ile İstanbul’dan 1300 km, Ankara’dan 1041 km, İzmir’den 1645 km uzaklıktadır. Hava yolu ile ulaşım için ise Gürcistan– Batum’da bulunan ve ayrı bir terminal olarak işletilen Artvin Hopa Havalimanı kullanılabilir. Bir tren yoluna sahip olmasa da civarında bulunan Erzurum veya Kars illerine trenle gelip kara yolu ile Artvin’e devam edilebilir.

Trabzon Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile şehri ve çevresini gezmek de mümkün. Trabzon’dan araç kiralama ile hem doğu Karadeniz’i hem de Artvin’i tadına doya doya gezebilirsiniz.

Artvin’in Yemekleri

Artvin’e gelip yemeden dönmemeniz gereken bazı yemekler şunlar; Peynir kuymağı, kaymak kuymağı, puçuko, laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, şilavi, herisa, turşu kavurma, karalahana sarması, süt çorbası, Artvin pidesi.

Artvin’i tanıdık. Sıra geldi Artvin ile adı anılan büyük isimleri tanımaya.

Artvinli Ünlüler:

Beyazıt ÖztürkBeyazıt Öztürk

Beyazıt Öztürk ya da herkesin bildiği kısaca ismi Beyaz aslen Artvinlidir. Kendisi bir sunucu, komedyen, oyuncu, radyo yapımcısı, şarkıcı gibi unvanlara sahip donanımlı bir sanatçıdır. Çok uzun süredir Cuma akşamları televizyonlarda yerini alan “Beyaz Show” adlı programı yayınlanmaktadır. İnsanlar Beyaz’ı bu programla tanımış ona bu program sayesinde ısınmışlardır. Beyaz, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur. Çalışma hayatına Genç Radyo ile başlamış ve birçok kanalda çalışmıştır. Gülse Birsel’in senaryosunu yazmış olduğu Yalan Dünya dizisi en son rol aldığı dizidir. Bununla birlikte seslendirdiği şarkıları ve Beyaz Türküler isimli bir de albümü vardır. Beyaz şu an da O Ses Türkiye programının yeni sezon jüri üyelerinden birisidir.

Volkan DemirelVolkan Demirel

Volkan Demirel 1981 yılında dünyaya gelmiştir. Baba tarafından aslen Artvinlidir. Türkiye onu Fenerbahçe’nin kaleciliği ile tanımıştır. Futbol hayatına okul takımıyla başlamıştır. Daha sonra Kartal takımı ile devam etmiştir. İlk profesyonel formasını Kartalspor takımında giymiştir. 2002 yılında ise Fenerbahçe’ye transfer olmuştur. Fenerbahçe forması ile birbirinden başarılı işlere imza atmaya başlamıştır. Türkiye U20 milli takımında 5 kez, U21 milli takımında ise 17 kez forma giymiştir. 2004 yılında A Milli takım kadrosuna katılarak bu formayı da 62 kez giymiştir. Şu an da Miss Universal güzeli Zeynep Kübra Sever ile evli ve 2 kız çocuğunun babasıdır.

Artvinli Ünlüler: Kazım KoyuncuKazım Koyuncu

Kazım Koyuncu 1971 yılında Artvin Hopa’da dünyaya gelmiştir. Karadeniz müziğinin büyük isimlerinden biridir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim görürken siyasi nedenlerden dolayı eğitimi yarıda kalmıştır. 1992 yılında müzik sektörüne adımını atmıştır. Türkçe, Lazca, Gürcüce şarkılar seslendirmiştir. 2001 yılında Viya, 2004 yılında Hayde, 2006 yılında Dünyada Bir Yerdeyim adlı albümleri piyasada yerini almıştır. Gülbeyaz dizisinin müziklerini yapmış ve dizide küçük bir rol de almıştır. Yıldızı Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin’le birlikte düzenledikleri Hey Gidi Karadeniz konser serisiyle parladı. 2004 senesinin sonlarına doğru akciğer kanseri teşhisi konmasıyla tedavisine başlandı. Kanserin testislerine de sıçramasıyla 2005 yılında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Karadeniz müziğine çok şey katan Kazım Koyuncu’nun şarkıları hala çok sevilerek dinlenmektedir.

Zülfü Livaneli

Zülfü Livaneli 1946’da doğmuştur. Tam adı Ömer Zülfü Livaneli’dir. Liseyi Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde okumuştur. Daha sonra ABD Fairfax Konservatuarı’nı bitirmiştir. 1972 yılında İsveç’e yerleşmiş ve bulaşıkçılık dâhil İsveç’te çeşitli birçok iş yapmıştır. 1974-75 yılları arasında Stockholm’de müzik öğrenimi görmüştür. Merkezi Paris’te bulunan Unesco tarafından kendisine Genel Direktör Danışmanlığı görevi verildi. Müzik kariyerinde bir hayli başarılı olan Livaneli, filmlere müzik yapmaya başladı. Müziğini yapmış olduğu filmler arasında ödüllü olan “Yol” filmi ve “Sürü” filmi de bulunuyordu. Müzik kariyerinin yanı sıra bir de edebiyat ile ilgilenen Livaneli; öykü, roman, deneme yazarlığı da yapmıştır. Hakkında daha pek çok şey yazılabilecek Livaneli, hayatını epeyce dolu ve verimli geçirmiştir.

 

Aykut Kocaman FotoğrafAykut Kocaman

Aykut Kocaman 1965 yılında dünyaya gelmiş, aslen Artvin Borçka’lıdır. Eski Milli futbolcu ve aynı zamanda günümüz de Teknik Direktörlük yapmaktadır. Sırasıyla İstanbulspor, Malatyaspor, Konyaspor, Ankaraspor, Fenerbahçe takımları ile çalışmış ve günümüzde Konyaspor Teknik Direktörlüğü’ne devam etmektedir.

 

 Tülin ÖzenTülin Özen

Tülin Özen 1979 yılında dünyaya gelmiştir. Aslen baba tarafından Artvinlidir. İzmir Bornova Anadolu Lisesi mezunudur. Eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ile devam ederken 3. Sınıfta okuldan ayrılmıştır. Yeditepe Üniversitesi mezunudur. Oyunculuk hayatına geçiş yapan Özen, izleyicileri tarafından “Beyaz Gelincik” dizisi ile tanınmıştır. Şu an da rol aldığı dizi ise “Ufak Tefek Cinayetler” adlı dizidir.

2 yorum