Yolcu360 Blog
5G-nedir
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > 5G Teknolojisi Nedir ve Neden Önemlidir?

5G Teknolojisi Nedir ve Neden Önemlidir?

Tarihin ilk çağlarından itibaren insanların geliştirdiği teknolojiler her zaman büyük değişimler yaratmıştır. Bu değişimler yaşanılan çağı da değiştirip dönüştürmüş ve bununla da kalmayıp beraberinde olan şeyleri de dönüştürmüştür. İhtiyaçlar ve eğlence kültürü de bu değişimden payını en çok alanlardan. Teknolojinin her geçen gün takip edilmesi zor bir şekilde gelişiyor. Tabii ki mobil teknolojiler alanında da önemli yeniliklerin ve değişikliklerin meydana gelmesi de gayet beklenen bir olay bu yüzden. Yeni yeni alıştığımı hayatımızın bir parçası yaptığımız şeyler de rafa kalkmaya başlıyor. Rafa kalkmaya hazırlananlar arasında 4G de var. 4G teknolojisine ilişkin gündem, yerini 5G teknolojisine bırakıyor. Dünyanın birçok ülkesinde 5G teknolojisi için gerekli altyapının hazırlıkları çoktan başladı bile. Hatta çok sayıda ülke bu teknolojiyi aktif olarak kullanıyor. Peki Nedir 5G? Haydi gelin beraber öğrenelim..

5G Teknolojisi Nedir?

5g-nedir-1

5G teknolojisi kısaca, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini kullanıcılarına sunuyor diyebiliriz. Söz konusu mobil ağ teknolojisi internet kullanıcılarına 5’e kadar kullanım alanı sağlamıştı. Dijital dünyanın büyüyüp dönüşmesi ile birlikte buna bağlı olarak standart altyapılar da sürekli yenileniyor. Mobil ağ teknolojisinin son versiyonu ise 4G standartlarıyla mümkün olmayan olanakları sunuyor. 5G ile günlük yaşamımız ve tüm sektörler üzerinde etkili bir değişimin olması herkes tarafından bekleniyor.

 Genel hatlarıyla 5G kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik özellikleri sunmayı vadediyor.  5G teknolojisi gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar da vadettikleri şeyler arasında yer alıyor.

5G Teknolojisi Gerekli mi?

Yaşadığımız çağda, dijital dünya günden güne büyüyor. Elimize aldığımız çoğu şey dijitalleşmeye başlıyor. Veri girişi tüketiminin de bu şekilde sürekli arttığını görüyoruz. İzlediğimiz ya da çektiğimiz videolar ve dinlediğimiz ya da yaptığımız müzikler başta olmak üzere, hemen hemen her sektör dijitalleşme yolunda ilerliyor. Mevcut mobil ağ teknolojisinde ise bu durum bazı sorunlara sebep olabiliyor.

4G teknolojisi ile aynı bölgede, aynı anda insanlar çevrimiçi mobil hizmetlere ulaşmaya çalıştığında aksamalar ve kesintiler meydana gelirken; 5G sayesinde düşürülen gecikme süresi bu durumu ortadan kaldırarak binlerce cihazın aynı anda bağlanmasına imkan sağlıyor. Bunun sonucunda ise hizmetlerin hızlanması ve iyileştirilmesi mümkün hale geliyor.

5G ile elde edilen yüksek hız ve düşük gecikme süresi, teknolojinin birçok alanında önemli gelişmelere olanak sağlayabilir. Özellikle VR denilen sanal gerçeklik uygulamalarının bundan alacağı pay yüksek olur. Tamamen sanal olan bir yerde düşük çözünürlük ve hız elbette kullanıcıları tatmin etmeyecektir. 5G teknolojisiyle beraber bu alanın da yepyeni bir boyut kazanması için bu hizmete ihtiyacı var.

Öte yandan güvenlik açısından düşününce akıllı tesis ve akıllı şehirler hayatımızın içine girdi sayılır. Dolayısıyla bu sistemin kontrollü devam etmesi için de yine hız ve gerçek zamanlı ağ kullanımı önem taşıyor. Alışverişini yaptığımız pek çok nesnenin dijital ortama taşınması da artık daha yüksek kapasite gerektiriyor. 4G standartlarının olanaklarını aşan bu ihtiyaca ancak 5G teknolojisi cevap verebiliyor.

5G Teknolojisi Nasıl Kullanılıyor?

5G teknolojisi kendi içerisinde üç farklı frekansa sahiptir. Ve bu teknoloji frekanslarına göre değişen özellikler sunuyor. Düşük, orta ve yüksek bant olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda farklı noktalarda farklı kullanımlar tercih edilebiliyor. 

Düşük bant frekansı: 1GHz Frekansı olarak da biliniyor. Bu frekansta eğer LTE kullanıcısıysanız sizin için ideal özellikler bulunuyor. Ama çopk fazla bir şey beklemeyin çünkü maksimum hız olarak  sunulan 100Mbps’tir. Bu frekans genellikle ortalama hızda özellikler arayan müşterilerin ilgisini çekebilir. Sağlam güvenlik duvarlarına geniş kapsama alanlarına sahip olmasıyla birlikte pratik bir hizmet de sunuyor.

Orta bant frekansı: 5G teknolojisinde şu anda en çok kullanılan bant genişliğidir. 1 GHz ile 6 GHz aralığındaki orta bant genişliğidir. Bu frekanslarda da öyle çok yüksek bir hıza ulaşmak her aralıkta mümkün olmayabilir. Ama 6 GHz altındaki değerler sıklıkla tercih ediliyor. Bunun bir sebebi uzun mesafede duvar gibi engellere nüfuz edebiliyor olması. Bu sayede bir şehirde internete erişim için yüzlerce yeni hücrenin kurulmasına gerek kalmayacak. Kolayca çok geniş bir ağ oluşturabilmenin de yolu açılacak. 

Yüksek bant frekansı: 300 GHz’ye varan yüksek bant genişliği (milimetre dalga) ise 5G’nin vadettiği yüksek hızlı bir veri transferi sunuyor. Fakat şöyle bir durumu var duvarlara penetre olma açısından zayıf kalabiliyor. Yani orta bant aralığının aksine engelleri aşamıyor. Bu yüzden milimetre dalga aralığında bir altyapı için yüzlerce veya binlerce küçük hücre gerekiyor. Bu sebeple bu frekans belli bir bütçe ve zaman gerektiriyor. Yüksek bant genişliği her ne kadar heyecan verici olsa da kullanımı ileriki yıllarda yaygınlaşacak gibi görünüyor.

Türkiye’de 5G Var Mı?

5G teknolojisinin dünyanın birçok yerinde kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Fakat Türkiye işler biraz farklı işlediği için 5G’ye henüz tamamen geçilmedi. 2020 yılında 5G test şebekelerini deneyerek önemli başarı sağladıklarını belirten Sayan, “2022 yılında frekans ihalemizi tamamlayarak, 2023 yılında ilk 5G sinyalini vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu. 5G teknolojisinin farklı ünitelerinde geliştirme çalışmalarına başlandığına hatta sıkı bir şekilde çalışıldığına dair haberler var. 

5G’nin tahminen kullanıma başlanacağı tarih 2021 yılının ortasında olması bekleniyordu. Hatta yerli ve milli 5G’mizi yapmaları için TUBiTAK’a belli bir bütçe de verilmişti. Fakat bugün gelinen noktada bu projenin ilerlemediği gibi 5G’ye erişimin de kısıtlı olduğu görülüyor. Pandemi döneminde de ön plana çıkan sistemlerden biri de iletişim altyapısıydı. İyi bir altyapı ve baz istasyonları kurarak, 5G halka açık hale getirilmeye çalışılıyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle