Yolcu360 Blog
yapay-zeka-seyahat
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > En İyi 8 Yapay Zeka Seyahat Sitesi ve Programı

En İyi 8 Yapay Zeka Seyahat Sitesi ve Programı

Seyahat etmeyi sevenler için yapay zeka, müthiş bir bir kolaylık olabilir. Yapay zeka insan aklı gerektiren görevleri gerçekleştirebilen akıllı makineler yaratmaya odaklı bir sistem bütünü. AI şeklinde kısaltılan bu yeni sistem, 20 yıldır geliştiriliyor. Önümüzdeki yüzyılın da bununla şekilleneceğini biliniyor. Çünkü Yapay zeka, insan zekası gerektiren görevleri insandan çok daha hızlı bir biçimde gerçekleştirebiliyor. 

Yapay zekanın tıp sınavlarını geçmesi, doktora tezi yazması, sağlık sorunlarına çözüm sunması, hukuk sorularına hızla cevap üretmesi ve çok hızlı içerik yazması gibi konular hem ilham verici hem de korkutucu. “işimizi elimizden alacak” endişesi bir yana bu gelişmiş kompleks yapı ile bazı işlemleri daha hızlı ve verimli yapmak mümkün. Örneğin tam da istediğiniz günlük kalori miktarı için diyet listesi seçeneklerine bir kaç dakikada ulaşabilirsiniz. Sürekli hazırlamakla günün büyük bir kısmını harcadığınız sunumları çok daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Kendinize tam da bütçenize ve isteklerinize uygun seyahat planı da hazırlayabilirsiniz. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
yapay-zeka-seyahat-2.jpg

Yapay Zeka İle Seyahat

Yapay zekanın sınırları ve yapabilecekleri konusu her sektörde tartışıldığı gibi seyahat sektöründe de yer bulmuş durumda. Konu hakkında farklı görüşler olmakla birlikte yapay zekanın seyahat endüstrisine olumlu ya da olumsuz etkiler hala netleşmiş değil. Seyahat endüstrisi kişiselleştirilmiş seyahat deneyimleri sunma, müşteri hizmetlerini iyileştirme, ulaşım ve lojistik planlamasında zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Kimi turizm uzmanları yapay zekaya şüphe ve kaygı ile yaklaşırken kimileri ise yapay zekanın müşteri ihtiyaçlarını tespit etme, servis ara yüzlerini oluşturma gibi özellikleri ile fayda sağlayarak sektörü dönüştürmeye yardımcı olacağını düşünüyor. Peki yapay zekâ, seyahat sektörünü nasıl dönüştürüyor ya da dönüştürecek?

Lojistikte ve Ulaşımda Akıllı Rotalar

Yapay zekâ algoritmaları sayesinde havayolları, yolcu ve lojistik gemilerinde en verimli rotalar belirlenerek yakıt maliyetleri azaltılabilir ve seyahat süreleri en aza indirgenebilir. Öte yandan otonom araba olarak bilinen robot ya da sürücüsüz araçlar da seyahat endüstrisinde yaygınlaşıyor. Bu araçlar güvenli ve verimli seyahatlere imkân sağlamakta gecikmeleri önleyerek seyahat deneyimlerini iyileştirmektedir.  

Yapay Zekâ Desteğiyle Seyahat Planlaması ve Rezervasyon

Yapay zekâ, gezginlerin önceki seyahat deneyimlerine göre seçenekleri kişiselleştirilmiş öneriler sunup; bütçelerine ve tercihlerine göre gezginlerin seyahat deneyimlerini kişiye özel bir hale getirebilir. Ayrıca kişiye özel uçuş programları, gezilmesi gereken turistik yerler ve otel fiyatları gibi birçok veriyi analiz edebilir.

yapay-zeka-seyahat-.jpg

Yapay Zekâ Destekli Müşteri Hizmetleri

Yapay zekâ seyahat endüstrisindeki müşteri hizmetleri deneyimini de dönüştürmeye başladı. Akıllı sanal asistanlar sayesinde gezginler dünyanın her yerinden 7/24 destek alabiliyor. Ayrıca sanal asistanlar müşterilerin istek, talep ve şikayetlerini alıyor, seyahat düzenlemelerini yapıyor ve dil sorunu yaşayan gezginler için çeviri desteği sağlayabilir.

Artırılmış Gerçeklik ile Gelişmiş Seyahat Deneyimi

Sanal tur rehberliği ya da bir gezginin önce seyahat deneyimlerine göre oluşturulan yeni rotalar yapay zekâ ile mümkün olabilmektedir. Ayrıca artırılmış gerçeklik ile gezginler akıllı telefonlarını kullanarak bir şehri ve turistik yeri daha rahat deneyimleyebilirler.

Seyahatlerinizde İşinize Yarayacak Yapay Zeka Uygulamaları ve Siteleri

yapay-zeka-seyahat-1.jpg

Turizm sektöründe kişilerin beklentilerin karşılamak amacıyla yapay zekâ seyahat uygulamaları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu uygulamaları gelin hep birlikte inceleyelim:

  • Trip Planner

Trip Planner seyahat edeceklerin günlerini daha verimli bir şekilde planlamasına yardımcı olan ve gelişmeye devam etmekte olan bir teknolojidir. Uygulama kullanıcı tercihlerine göre ziyaret edilecek yerleri, yemek yenecek mekanları ve alışveriş merkezlerini önermek için yapay zekayı kullanır.

  • Bing AI

Bing Al bugün mevcut olan en iyi sohbet robotları arasında yer almaktadır. Microsoft, ChatGPT’nin yaratıcısı Open AI’ye büyük bir yatırım yaptı. Bing’e entegre edilen bu yeni yapay zekâ modeli ChatGPT’den daha güçlü bir hale geldi. Bing sayesinde e-posta yazabilir, tatiller için seyahat programları oluşturabilir ve iş görüşmelerine hazırlanabilirsiniz. Bing ayrıca tüm kaynaklara atıfta bulunarak kullanıcıların referans verdiği web sitelerine erişmesine de olanak sağlar. Ayrıca Bingi bir kullanıcının olduğu web sitesini anlayarak buna göre uyarlama yapabilmektedir.

  • Roam Around

Roam Around yapay zekâ teknolojisini kullanarak seyahat planlarını kolaylaştıracak bir hale getiriyor. Kullanıcıların seyahat tercihlerini analiz ederek seyahat rotalarından, konaklama seçeneklerine, restoran seçiminden gezilecek yerlere kadar tavsiyeler veriyor. Uygulama ayrıca seyahat sırasında konum tabanlı özelliği sayesinde kullanıcıya ayrıcalıklar sunuyor. Kullanıcının anlık konumundaki müzeleri, restoranları ve gezilecek yerleri göstererek seyahat deneyimini kolaylaştırıyor. Roma Around seyahat edilen şehirler hakkındaki bilgileri sizlere önceden sunarak gideceğiniz yerin yemek kültürünü ya da yaklaşan festivaller hakkında önceden bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.

  • Vacay Chatbot

Uygulama kullanıcıların seyahat planlarını kişiselleştirmelerine olanak tanıyan bir başka yapay zekâ teknolojisidir. Doğal dil işleme özelliği sayesinde kullanıcılarla sohbet ederek en iyi seyahat deneyimini sunmaya çalışır. Vacay Chatbot sayesinde seyahat rotalarını, uçuş ve araç kiralama seçeneklerini, konaklama alternatiflerini belirleyebilirsiniz. Uygulama kullanıcılarına ayrıca seyahat sigortası hakkında bilgiler, bölgenin hava durumu ya da pasaport – vize işlemleri hakkında bilgi verir.

  • Roamr

Roamr yapay zekâ teknolojisinin asıl amacı kullanıcıların seyahat planlama sürecini kolaylaştırmaktır. Bunun için üç hizmet sunar. Detaylı günlük geziler, tüm konumlar ve aktiviteler için resimler, her seyahat için harita görünümü. Roamr kullanmaya başladığınızda uygulama size hedefinizi soracaktır. Örneğin seyahatinizin başlangıç ve bitiş tarihlerini ve seyahat stilinizi belirlemenizi ister. Macera, Romantik, Doğa, Rahatlatıcı gibi stillerden seçeceğiniz alternatifleri size birkaç saniye içerisinde sunar. Aktiviteleri gözden geçirdikçe harita konumları otomatik olarak güncellenir. Ayrıca konumla ilgili Google üzerinden fotoğraflara da ulaşabilirsiniz. Son olarak Roamr size seyahat tarihlerindeki hava tahminlerini ve para birimi dönüştürme özelliğini sunar.

  • iplan.ai

iplan.ai kullanıcıların seyahat planlama sürecinde zamandan tasarruf sağlayacakları pratik bir yapay zekâ uygulamasıdır. Uygulamanın pek çok seçeneği vardır. Bu seçenekler arasından kendilerine en uygun filtrelemeyi yaparak daha önce görmedikleri yerleri keşfetme fırsatı bulabilirler.

Uygulama kullanıcıların seçtikleri bölge ve şehirler neler yapabileceklerini, nerede konaklayabileceklerini ve ne tarz yemekler yiyebileceklerini ele alır. Ayrıca sunduğu bir dizi filtreleme özelliği sayesinde kullanıcılar bütçelerine, seyahat stillerine ve ilgi alanlarına göre bir seyahat planı yapabilirler.

  • Curiosio

Curiosio özellikle Avrupa şehirleri için detaylı seyahat rehberleri sunan bir seyahat planlama yapay zekâ web sitesidir. Sitenin seyahat rehberlerinde birçok farklı kaynaktan gelen bilgiler kullanılır. Bu kaynakların arasında gezginlerden gelen yorumlar, yazılan seyahat blogları ve seyahat acentelerinin bilgileri yer alır. Curiosio bu bilgileri analiz ederek kullanıcıya özel bir seyahat programı çıkarır. Uygulama seyahat deneyimlerini daha interaktif bir hale getirmek amacıyla bazı araçlar kullanır. Kullanıcılar gezdikleri yerlerin haritalarına ve fotoğraflarına ulaşabilirler.

  • ChatGPT

ChatGPT’nin özel bir seyahat planlama yapay zekâsı uygulaması olmasa da geniş konu yelpazesiyle size seyahat konusunda da yardımcı olabilir. Bir seyahat planlaması yapıyorsanız hedeflerinizi ve tercihlerinizi ChatGPT’ye söyleyin. Uygulama sizin için en iyi deneyimi hazırlayacaktır.  

ChatGPT ayrıca gezgin yorumları ve seyahat rehberlerini de kullanıcılarına sunar. Uygun bütçe seçenekleri sunabilir ve seçtiğiniz bölgelerde yapabileceğiniz aktiviteler hakkında sizleri bilgilendirebilir.

 

Seyahat planlamalarında uçuş ve konaklama seçeneklerinden çok daha fazlası vardır. Sonuç olarak yapay zekanın seyahat endüstrisinde devrim yarattığı bir gerçek. Amacı ne olursa olsun her seyahat kişiye farklı bir anlam katar. Yapay zekâ teknolojileri ile seyahat edenler bu sanal hizmetlerden faydalanarak hem zamandan hem de bütçeden tasarruf etmektedirler.

Sektörde yapay zekanın kullanımı ile ilgili birtakım endişeler yaşanmaktadır. Bu endişeleri dikkate alıp gerekli önlemleri almak yapay zekanın etik ve şeffaf bir şekilde kullanılması açısından önem arz etmektedir. Örneğin yapay zekanın seyahat endüstrisinde kullanılmasıyla ilgili duyulan endişelerden bir tanesi veri gizliliği ve güvenliktir. Kullanıcıların verdikleri pasaport ya da kredi kartı bilgilerinin korunması ve bu bilgilerin veri ihlaline ve siber saldırılara karşı korunması hayati bir önem taşımaktadır.  

 

Yorum ekle