Yolcu360 Blog
ataturkun-arabalari-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > 10 Kasım Özel: Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

10 Kasım Özel: Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

83 yıllık özlemle andığımız Mustafa Kemal Atatürk, 100. yaşını kutladığımız Cumhuriyet başta olmak üzere bıraktığı her mirasla çok önemli bir lider. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, yeni toplumsal yapı, çok sayıda kurum, kitapları ve bıraktığı sayısız eser ya da kurum dışında yaşam tarzı, giyim stili ve kişisel zevki de inceleme değerdir. Öyle ki; Atatürk’ün entelektüel duruşunu ifade eden kıyafetleri, yaşam tarzı, alışkanlıkları, sevdiği şarkılar hatta yemekler üzerine çok sayıda lisans tezi ve akademik makale dahi var. Konu Atatürk’ün eşyaları olunca onun kullandığı otomobiller de merak edilen bir detay oluyor. Peki, Atatürk’ün kullandığı araba modelleri nelerdir?

Atatürk’ün Arabaları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ile ilgili tüm detaylar hepimiz için merak konusu. İlkokul döneminden itibaren okutulan ders kitaplarında Atatürk’ün gittiği okullar, askeri hayatı, devlet yönetimi ve Cumhuriyeti ilan ettikten sonra yaptığı yenilikler gibi bilgiler yer alıyor. Bu önemli bilgilerin dışında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili günlük yaşamına dair sevdiği yemeklerden giyim tarzına hobilerinden dinlediği şarkılara kadar birçok konu da merak ediliyor. 

10 Kasım 1938’de hayata veda eden ancak fikirleriyle, bizlere armağan ettiği Cumhuriyet ile ve ilkeleriyle kalbimizde yaşamaya devam eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85. yıldönümünde yine büyük bir özlemle ve saygıyla anıyoruz. Bu özel günde Atamızın hayatı boyunca kullandığı araçları sizler için inceledik. Hazırsanız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün araçlarına yakından bakalım. 

Atatürk’ün Kullandığı Araba Marka ve Modelleri

Bu yıl Atatürk’ün bizlere armağan ettiği Cumhuriyetin 100. yılını büyük bir coşkuyla kutladık. Ancak bu coşkunun yanı sıra her 10 Kasım’da olduğu gibi bu 10 Kasım’da da kalplerimizde bir buruklukla, büyük bir özlem ve saygıyla Atamızı anacağız. Biz de bu önemli günde Atatürk’ün kullandığı tüm araçları incelemek ve sizlerle paylaşmak istedik. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ömrünün büyük bir kısmını cephelerde savaşarak geçirdi. Cumhuriyet’i ilan ettikten sonra ise o dönemin şartları nedeniyle olabildiğince lüks ve ihtişamdan uzak kalmış ve tüm kaynakların yeni kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesi ve ilerlemesi için kullanılmasını sağlamıştır. Gerçek anlamda bir lider olan Atatürk kendi sahip olduğu tüm varlığı da halkın ve devletin ihtiyaçları için kullanmıştır. Bu nedenle Atatürk’ün yaşamı boyunca kendisine ait bir otomobil koleksiyonu olmamış ve yalnızca makam araçları kullanmıştır. Dönemin şartları incelendiğinde otomotiv sektörünün bugüne oranla emekleme aşamasında olduğu söylenebilir. Bu aşamada dönemin en prestijli otomobil markaları Cadillac, Mercedes ve Lincoln Atatürk’e makam aracı olarak hizmet vermiştir. Atatürk’e makam aracı olarak hizmet vermiş olan tüm arabalar günümüzde Anıtkabir’de sergilenmektedir. Bu araçları yerinde görme imkanı olmayanlar için ise tüm bu araçların detaylarını birlikte inceleyelim.

  • Cadillac 80 Serisi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936 – 1938 yılları arasında makam aracı olarak kullandığı 1936 model Cadillac 80 Serisi özel üretim bir otomobildir. Motor gücü bakımından döneminin en güçlü otomobillerinden biridir. Bu araç kurucusu olduğu İş Bankası tarafından Atatürk’e hediye edilmiştir. Aracın en dikkat çekici tasarım özelliklerinden biri devasa ön ızgarası ve geniş ön çamurluklarıdır. 12 silindirli aracın motoru 6.8 litre ve 150 HP gücündedir. Bu araç Atatürk’ün vefatından sonra da kullanılmaya devam edilmiştir. 1959 yılında ise Maliye Bakanlığı tarafından Anıtkabir’e bağışlanan bu aracın yuvarlak çerçeveli gösterge tablosundaki saat 09:05’e ayarlanmıştır ve AH0645 plakası ile Anıtkabir’de 23 Nisan Kulesi’nde sergilenmektedir. 

  • Lincoln K Cabriolet 1934

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı otomobillerden biri de 1934 model Lincoln K Cabriolet. Bu araç Lincoln markasının tek Cabriolet versiyonu olma özelliği taşımaktadır. Atatürk’ün 1935 ve 1938 yılları arasında kullandığı bu araç genellikle tören aracı olarak tercih edilmiştir ve bu araçtan 2 adet bulunmaktadır. Teknik özelliklerine baktığımızda aracın 3 ileri manuel vitese, Stromberg karbüratöre ve 6.8 litrelik 150 beygir gücünde bir motora sahip olduğunu görüyoruz. Tasarım açısından da oldukça şık ve heybetli olan bu araç üstü açık olarak da kullanılabiliyordu ve Atatürk genellikle bu özelliği devlet başkanlarını selamlamak için kullanıyordu. Aracın şoför mahallinde deri kaplı siyah koltuklar bulunuyor ve sabit arka koltuklara ek olarak katlanabilir ara koltuklar da aracın içerisinde yer alıyor. Bu araç makam aracı olarak üretildiği için aynı zamanda zırhlı olma özelliğine de sahip. 8 kurşun geçirmez cam araca ekstra güvenlik sağlıyor. Aracın klas görüntüsünde kumaş kaplı tavanın ve halı kaplı yer döşemelerinin de büyük etkisi bulunuyor. 1963 yılında Anıtkabir’de sergilenmeye başlayan araçlar günümüzde hala Anıtkabir’in Barış Kulesi bölümünde ziyaret edilebilmektedir.

  • Mercedes Sindelfingen

Mercedes Sindelfingen, Atatürk’ün çok fazla bilinmeyen araçlarından biri. Bu aracın önemli bir özelliği de Atatürk’ün kendi imzası ile aldığı ilk özel otomobil olmasıdır. 100 beygir gücündeki 4 silindirli motora sahip olan Mercedes Sindelfingen 9 Temmuz 1925 tarihinde sipariş edilmiş ve 10 Nisan 1926 yılında Atatürk tarafından teslim alınmıştır. Ön koltukları deri ve alta koltukları kumaş olan aracın toplamda 6 adet lastiği bulunuyor. 2 adet lastik yedek olarak aracın dışında sağ ve solda yan yuvalara asılmış şekilde konumlandırılmış. Bu da aracın ikonik görüntüsünün en önemli özelliklerinden biri haline gelmiş. 

  • Mustafa Kemal Atatürk’ün Motosikleti

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hem makam araçlarından hem de şahsına ait özel otomobilinden bahsettik. Ancak Atamızın pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir aracı daha doğrusu bir motosikleti de var. 1931 model olan bu motosikletin ruhsatında 1934 model olduğu yazmaktadır. Bu motosikletin bir diğer özelliği de dünyada üretilen ilk motorlar arasında yer almasıdır. Motor ve şase numarası 3 sayılı olan bu motora Atatürk yaşamının son yıllarında binmiş ve İstanbul gezilerine katılmıştır.

Günümüzde Yaşasaydı…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kahvesini çok sevdiği, sanat müziğine özel bir ilgisi olduğu ve okumayı çok sevdiği herkes tarafından biliniyor. Ancak o dönem için var olan şartlar nedeniyle genel olarak bir otomobil tutkusundan bahsetmek pek de mümkün değil. Zaten ülkede toplasanız kaç otomobil vardı ki? Üstelik Atatürk, kendi zevklerine bütçe ayıran bir lider de değildi. Zira, sahip olduğu her şeyi Devlet hazinesine bıraktı. Aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz tüm araçların Atatürk’e hediye edildiği ve hiçbirini kendisinin seçmediğini de ekleyelim. Peki Atatürk günümüzde yaşasaydı tercih edeceği otomobiller hangileri olurdu hiç düşündünüz mü? Yolcu360 ekibi olarak Atatürk’ün kendi döneminde kullandığı araçlardan yola çıkarak günümüzde kullanacağını düşündüğümüz araçları listeledik. Elbette bunlar sadece tahmin…

  • Rolls Royce Phantom VIII V12

ataturkun-arabalari

563 beygir gücündeki Rolls Royce Phantom VIII V12’nin bugün Mustafa Kemal Atatürk’e makam aracı olarak en çok yakışacak araçlardan biri olacağı aşikar. 8 ileri otomatik şanzımana ve 6749 cm3 silindir hacmine bu araç bir devlet başkanı için en ihtişamlı makam araçlarından biri.

  • BMW 7 Serisi Limuzin

ataturkun-arabalari-

300 beygir gücündeki motoru, kusursuz iç ve dış tasarımı ile BMW 7 serisi limuzin de Atamıza çok yakışacak araçlardan biri. Günümüzde de bazı devlet başkanları tarafından makam aracı olarak kullanılan bu araç bu özel amaç için delinmez lastikler, kurşun geçirmez kapılar ve pencereler, gövde altı bomba koruması gibi özelliklerle güçlendirilmiş versiyonlara sahip. 

  • Cadillac One

ataturkun-arabalari-2-1.jpg

Yaşadığı dönemde de makam aracı olarak bir Cadillac kullanan Mustafa Kemal Atatürk’ün günümüzde tercih etmesi en muhtemel araçlardan biri de Cadillac One olacaktır. Makam aracı olarak günümüzde de birçok devlet başkanı tarafından tercih edilen bu model, makam aracı olması için ağır zırhlı korumaya sahip gövde, kurşun geçirmez camlar, patlamaz lastikler ve araç içi oksijen kaynağı gibi öğelerle güçlendirilmektedir. 

Sizce Mustafa Kemal Atatürk günümüzde yaşıyor olsaydı hangi otomobilleri tercih ederdi? Yorumlarda paylaşın, ekleyelim.

Atatürk’ün kullandığı otomobillerin 4’ü de kendisi tarafından seçilmemiş, kendisine hediye edilmiştir. Her ne kadar Mercedes marka aracı kendisinin seçtiği yönünde iddialar varsa da bunlar rivayet olarak kalmıştır. Ulu önderimiz lüks araba merakı olmayan, hem savaşta hem de barışta sadece makam aracı olarak kullandığı arabalara binen idealist bir liderdi. Bugün onun kurduğu cumhuriyet sayesinde, özgürce dolaşabildiğimiz yollarda dilediğimiz arabayı kullanabiliyoruz. Kendisini bir kez daha saygı, minnet, özlem ve büyük bir hayranlıkla anıyoruz…

 

 

Yorum ekle