Yolcu360 Blog
Stitched Panorama
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Türkiye’nin En Önemli İnanç Merkezleri | İnanç Turizmi

Türkiye’nin En Önemli İnanç Merkezleri | İnanç Turizmi

İnanç turizmi son dönemde özellikle Türkiye ve komşusu olan ülkelerde büyük ilgi görüyor. Dünyanın ilk ibadethanesi olarak görülen Göbeklitepe’nin de oldukça popüler olduğu bu dönemde sizler için Türkiye’nin en önemli inanç merkezleri için gezi listesini Instagram’ın fenomen seyyahı Cüneyt Durhan kaleme aldı… Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek bu eşsiz yerleri keşfetmeye ne dersiniz? 🙂

Türkiye’nin En Önemli İnanç Merkezleri

Anadolu yarımadası üzerinde yer alan cennet ülkemiz benzersiz birçok medeniyet ev sahipliği yapmış. Asya ve Avrupa arasındaki coğrafik konumu sayesinde bir çok konuda köprü görevini görmüştür. Binlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklar üzerinde kalan izler bugün kültürel mirası oluşturmaktadır. Geçmiş zamanlarda topraklarımızda yaşamış ve bir çok yerde tanrı ve tanrıçalara adanmış tapınaklara rastlamak mümkün. Ülkemiz bu yüzden eşsiz bir inanç merkezi konumunda olmuştur. Bende ülkemiz bir çok kez Edirne’den Kars’a gezmiş biri olarak en etkilendiğim “Türkiye’de görülmesi gereken 12 inanç merkezi” makalemi sizlerle paylaşmak istedim. Her zaman gururla söylediğim bir şey, bu topraklar dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz kadar bereketli ve büyük izlerle doludur.

Peki Nasıl Gezmeli?

Bulunduğunuz şehirden gezmek istediğiniz noktaya uçak ya da otobüsle gidip araç kiralamak en mantıklı çözüm. Ben Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak bu muhteşem ziyaret noktalarına rahatlıkla ulaşmanızı tavsiye ederim. Araba kiralama fiyatlarına göz atmadan yola çıkmayın.

Türkiye’de az bilinen koylar yazısı için tıklayınız.

Mutlaka Görmeniz Gereken İnanç Merkezleri

  • Aziz Pierre Kilisesi / Hatay

Hrıstiyan kelimesinin ilk olarak Antakya’da zikredilmiş. Aziz Paul ve Aziz Barnabas’ın dini gezilerine Seluciia Peria’dan başladığı bilinmektedir. Hrıstiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinen yerse Habib Neccar Dağı yakınlarındaki doğal bir mağaradır. Burası daha sonra eklemelerle kiliseye dönüştürülmüştür. Aziz Perre ise Antakya’ya gelerek Hrıstiyanlığı yaymaya çalışarak misyonerlik görevi üstlenmiştir. Gördüğüm etkileyici dini yapılardan birisi olduğunu söyleyebilirim. Antakya ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

  • Ulucami / Diyarbakır

Ülkemizde bir çok şehrimizde Ulucami vardır, ama en özelinin Diyarbakır’da olduğunu söyleyebilirim. İçeri girdiğiniz andan itibaren sizi etkileyen ve dini bir ruha bürüyen Ulucami Anadolu’da yer alan en eski yapılarımızdandır.

  • Deyrulzafaran Manastırı / Mardin

Süryanilerin en önemli yapılarından birisi olan manastır 639 yıl boyunca Süryanilerin dini merkezi olmuştur. Mardin gezilerinin olmazsa olmaz ziyaret yerlerinden birisi olan manastırda incil ve kutsal taş ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Detaylı bilgi için Deyrulzafaran Manastırı gezi rehberine bir göz atın!

  • Sümela Manastırı / Trabzon

Kilise olarak inşa edilen manastır taş işçiliği ve freskler ziyaretçileri kendine hayran bırakmıştır. Fatih Sultan Mehmet hanın Trabzon’u fethinden sonra camiye çevrilen manastır günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Şüphesiz ki Karadeniz’in en özel yerlerinden birisidir.

Türkiye’nin en güzel milli parkları yazısı için tıklayınız.

İnanç Turizmi Merkezleri
  • Ulucami ve Darüşşifası / Divriği Sivas

Mengücekoğulları döneminde yapılan yapı Anadolu erken dönemi eserlerinin en mükemmel yapısı olduğunu söylemeliyim. Caminin devasa kapısı üzerindeki eşszi taş süslemeleri göz kamaştırmaktadır. Unesco dünya mirası listesinde olan bu eseri mutlaka görmenizi isterim.

  • Aziz Nicolas Kilisesi / Demre Antalya 

Aziz Nicolas diğer adıyla Noel Baba Patara’da doğmuştur. Lakin Myra (Demre ) Piskoposu olarak hizmet vermiş. Demre’de öldüğüne inanıldığı için bu kilise bu dindeki ziyaretçiler için önem taşımaktadır. Her yılın 6 Aralık tarihinde tüm dünyadan katılan çocuklarla beraber yapılan törende anılmaktadır.

  • Rumkale / Gaziantep

Aziz Yohanna’nın (Johannes) İncil müsveddelerini yazdığı yerdir. Gap turlarının vazgeçilmezi olan Rumkale görülmesi gereken yerlerden birisidir. 11.yüzyılda Rumkale “Hromgla” adıyla önemli bir konumda olmuş.

  • Hacı Bektaş-ı Veli türbesi / Nevşehir

Türk İslam Mutasavvıfı ve ünlü düşünür Hacı Bektaş-ı Veli, Türk dili ve kültürünün yabancı etkilerinden korunmak için çok çalışmış. Onun sevgi ve hoşgörüye dayalı düşünce sistemi kısa sürede geniş kitlelere yayılmış. Kapadokya gezilerinde mutlaka ziyaret edilmesini öneririm.

  • Azize Tekla / Silifke

İlk azize olarak bilinen Azize Tekla’nın bazilikası Mersin’in Silifki ilçesindedir. Hz. İsa peygamberin havarilerinden birisi olan Tarsus’lu Paulus’un vaazlarından etkilenerek çok tanrılı inanıştan vazgeçerek Hıristiyan inanışlarına göre ibadet etmiştir. Mersin’de mutlaka görmenizi isteyeceğim yerlerden.

Türkiye’de Gezip Görebileceğiniz İnanç Merkezleri
  • Akdamar Kilisesi / Van

Büyük Van gölünün içerisinde yer alan Akdamar adasında bulunan kilise diğer adıyla Kutsal Haç Kilisesi olarakta bilinir. Kilisenin mimari dokusu ve özellikle dış yüzündeki figürlü duvar işlemeleri ilgi çekicidir. Zengin duvar işlemelerinin içerisinde İncil ve Tavrat’tan alınmış çeşitli sahnelerde bulunur.  

  • Mevlana müzesi / Konya

Karış karış gezdiğim canım ülkemde en huzur aldığım yerlerin başında gelir Mevlana müzesi. Gelmiş geçmiş en önemli hümanistlerden birisi olan Türk İslam muhasavvıfı mezarı ve değerli hat yazılarını ziyaretgahta görebilirsiniz. Özellikle aralık ayında Konya‘da gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenlerine katılmalısınız.

  • Ahi Evran cami ve türbesi / Kırşehir

Ahilik teşkilatının merkezi olan Ahilik esnaf teşkilatının kurucusu olan büyük bir alim olan Ahi Evran tarihimiz açısından önemli bir zattır. Yolunuz Kırşehir’den geçerse mutlaka görmenizi öneririm.

  • Bonus: Göbeklitepe / Şanlıurfa

İnanç Anadolu topraklarında doğmuş insanlık için. Musevilik, Hristiyanlık ve İslam bu topraklara gelmeden binlerce yıl önce Şanlıurfa‘da yaşayan bir kavim inanlığın ilk sistemli inancının peşinde çok özel yapılar inşa etmişler. Gizemlerinin büyük bir kısmı hala aydınlatılamamış olan Göbeklitepe tapınak çemberleri gidip görmenizi bekliyor. 2019 yılının Göbeklitepe senesi ilan edildiğini de unutmamak gerek…

Türkiye’nin doğa harikaları yazısı için tıklayınız.

 

Yorum ekle