Yolcu360 Blog
ehliyet yenileme nasıl yapılır?
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Ehliyet Yenileme İşlemleri 2024 – Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2024 – Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet yenileme nasıl yapılır? 2024 yılında yeni sürücü belgesi çıkarmak için hangi belgeler gerekiyor? Detayları merak edenler için tüm konuyu araştırdık.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Eski sürücü belgelerini yenilemek için son tarihe sayılı günler kaldı. Belirtilen tarihe kadar ehliyet yenileme işlemini tamamlamayanlar ise idari para cezasını ödemek durumunda kalacak. Ceza ödemeye maruz kalmamak için ehliyetini yenilemeyenlerin öncelikle randevu oluşturması gerekiyor. Randevu işleminizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden online ya da telefon vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak ehliyet yenileme işleminden önce bazı evrakları da önceden hazırlamanız gerekiyor.

Sürücü belgesi yenileme randevusu için ALO 199’u arayabilirsiniz. Ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden online başvuruda bulunabilirsiniz. Randevunuza gitmeden önce gerekli evrakları hazırlamayı ve ehliyet yenileme ücretini yatırmayı unutmayın.

ehliyet yenileme nasıl yapılır? araba camından sürücü belgesini uzatan el

Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Alo 199’u arayarak kısa bir süre içerisinde ehliyet yenileme randevunuzu kolaylıkla alabilirsiniz.

Randevu almadan gitmeniz durumunda öncelikli olarak randevusu olan vatandaşlar öncelikli kabul ediliyor.

Randevu işleminizi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra anlaşmalı bankalar vasıtasıyla sürücü belgesi yenileme ücretini ödemelisiniz.

Ardından yetkili mercilerden sağlık raporu almanız gerekiyor. Tüm bu süreçleri tamamladıktan sonra gerekli belgelerle birlikte Nüfus Müdürlüklerine giderek işlemlerinizi yapabilirsiniz.

ehliyet yenileme nasıl yapılır, ehliyet türleri

Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir?

Yenileme işlemleri için aşağıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde tedarik etmeniz gerekiyor.

  • Eski ehliyet
  • Nüfus cüzdanı ya da pasaport
  • Sürücü sağlık raporu
  • Ehliyet yenileme ücretini ödediğinize dair banka dekontu
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • Kan grubunuzu belirten yazılı beyan

Ehliyet Yenileme Ücreti 2024

Eğer bir kişi 2024 itibarıyla hâlâ eski tip bir ehliyete sahipse ve bunu yenilemek istiyorsa, toplamda 15 TL’lik bir ehliyet yenileme harcı ödemesi yapması gerekiyor. Bu ücret, 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf hizmet bedelinden oluşuyor.

Öte yandan, 2024 yılında yeni tip ehliyete sahip olanlar ve bu ehliyeti süresinin dolması, kaybolması ya da başka bir sebeple yenilemek isteyenler için ödenecek miktar farklıdır. Bu durumda toplam ödeme, 230 TL vakıf hizmet bedeli ve 990 TL değerli kağıt bedeli olmak üzere 1.220 TL’dir.

Ehliyet Yenileme Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?

Eski sürücü belgenizi yenilemek için yatırmanız gereken harç bedelini Hazine ve Maliye Bakanlığınca protokol yapılmış banklara yatırabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de sürücü belgesi yenileme ücretini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • Akbank
  • Aktif Bank
  • ING Bank
  • Şekerbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Türk Ekonomi Bankası,
  • Garanti Bankası,
  • Denizbank,
  • PTT Bank

Ehliyet Kaç Günde Gelir?

Eski ehliyetinizi değiştirmek için gerekli başvuruları gerçekleştirdikten sonra yeni çipli ehliyetinizin gelmesi biraz zaman alacaktır. Ankara’da basımı gerçekleşen ehliyetiniziz bulunduğunuz şehre ulaşımı PTT kargo aracılığıyla sağlanıyor. Bu süre ortalama bir hafta kadar sürebilmektedir.

Geçici Sürücü Belgesi Veriliyor Mu?

Yeni ehliyetiniz tarafınıza ulaşana dek geçici olarak kullanabileceğiniz geçici ehliyet belgesi temin edebilirsiniz. Bunun için Nüfus Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Geçici belgenin kullanım süreci 15 gün kadardır. Sürekli olarak araç kullanan biriyseniz bu belgeyi almayı ihmal etmeyin. Ancak geçici ehliyet belgesi sadede araç kullanmanız için geçerli olacaktır. Resmi işlemlerde kullanılmamaktadır.

Ehliyetinizi Çaldırdığınızda veya Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız?

Ehliyetinizi çaldırmanız ya da kaybetmeniz durumunda öncelikli olarak gazetede ilan vermeniz gerekiyor. Bu sizin adınıza işlem yapılması durumunda sorumluluk almadığını ve işlemlerin sizin tarafınızdan yapılmadığını kanıtlayacaktır. Bunun yanı sıra Trafik Şube’ye gidip konuya ilişkin dilekçe doldurmanız da önemli. Ardından sürücü belgesi yenilemek için gerekli süreçlere başlayabilirsiniz.

3 yorum

  • anlamakta zorluk cekiyorum yurt disindada eski resimli ehliyetleri(ama mecbur degil)degistirmek istedigin zaman adamlar sadece 1 tane resim 6aylik sureyi asmamak sartiyla ve pasaport veya kimligini aliyorlar o kadar 1 hafta 10 gün sonra geliyor faturasinida beraber yolluyorlar gidip postaneye yatiriyorsun yani öyle randevu iside yok ister kendin trafik kurumuna gidiyorsun ister internetten islem yapiyorsun 35.00 euro – frk .ne saglik raporu,ne kan grubu,ne banka dekontu eskiyi ver yenisini al bu kadar basit bence kurumlarin önundeki yogunlugun önune boyle geciyorlar

    • Soygun düzeni, genel çoğunluğu kayda almak zorundadır; baz istasyonuyla lokasyonunu, çipli kimliklerle devlet ilişkilerindeki “fişlenmeleri”nin hızlı dökümünü, harcını borcunu vergisini kaçaksız kontrol ve tahsil amacı taşır en başta. Kimileri “güvenlik” diye düşünebilir, bir yönüyle doğrudur, ancak, güvenlik yoksa bu da yönetimlerin beceriksizliğidir diye bakmazlar. Otu boku veriye cezaya bağlamak, köyleri semt sayıp köy evlerine su saatleri bağlamak, ölüyü diriyi silkelemek ancak yetmemesi neticesi yeni silkelemeler yapmak zehirli fikriyyâtının getirisidir. İçilemeyen, hattâ yemekte, çayda, neredeyse çamaşırda kullanılamaz hâle getirilmiş musluk sularına haybeden para alma, “işe yarar olduğu savlanan” PVC kaplardaki suları da sattırma yoluyla topluma “en büyük hizmeti veren” yerel ve ulusal idâreye kasıtlı yâhut hâsbelkader gelmiş halk karşıtları nefeslenilen oksijen için kilitli birer maskeye, atımı yapılan organik katı ve ve sıvılar için kenelere sayaç da tskacaklardır şüphesiz, diyerek fantazi yapmamalı; çünkü, neler neler var HÂYAL diye gerçek oldu, onlar da olur gün gelir. Ehliyet 10 yıldan 5’e inebilir geçerlilik süresi açısından, daha sonra 2 yıl, ticâriler 1 yıl olabilir. Hayâllerimiz hep gerçek oldu bu memlekette, gerçekler ise HÂYAL’de kaldı. Çipli nüfus kartı ayrı çıkartacak, ehliyet ayrı çıkartacaksın; sonra yeni ehliyet yeni kimlikle tüm bunları birleştireceksin. Tek seferde birleşen kimlik ve ehliyet olsa memura iş, devlete harç kalmaz. Vesaire. Anladınız siz onu…

  • S.a
    5 yıllık süresi dolan yeni ehliyet yenileme önce randevu alınacak sonra 990 lira atm den yatırılıyor ama 230t ehliyet için polis teşkilatına vakıf hizmeti bedeli yatırıcam diyin vakıfbank yada halkbank vb şubeden yatırılıyor atm de kimisinde yok kimiside sıkıntı çıkarıyo
    E devletten sağlık raporunu doldurup aile hakiminden sağlık raporu alın
    Ehliyetiniz ve kimliğinizle bir de vesikalık fotoğraf başka birşey götürmeye gerek yok rendevu aldığınız nüfus müdürlüğüne gidin bu kadar
    Ehliyetiniz adresinize gönderilecektir
    Bir kanun çıkarıyorsunuz madem 3dk uygulamalı bir video çekde halkını bilgilendir o zaman bu kadar karışıklık çıkmaz