Yolcu360 Blog
araç muayene ücreti
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? 2024

Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? 2024

Araç muayene ücreti 2024 fiyatı belli oldu! Araç sahiplerini en çok ilgilendiren konulardan biri de araç muayenesidir. Her yeni yılın başlamasıyla beraber sürücüler için “Araç muayene ücreti ne kadar?” sorusu gündeme gelir. Her yıl düzenlenen muayene ücretleri zamlarla birlikte güncellenir. İlgilenenler için 2024 araç muayene ücretlerini paylaşıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

araç muayene ücreti

TÜVTÜRK Araç Muayene Ücreti

TÜVTÜRK, Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluştur. Periyodik araç muayenelerini gerçekleştirirken uluslararası standartları esas alırken trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı amaçlar. TÜVTÜRK’ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Bununla birlikte düzenlediği operasyonlar yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir. TÜVTÜRK, ayrıca TS EN ISO 17020 standart uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmekte ve bu standart doğrultusunda akredite edilmiş bulunmaktadır.

TÜVTURK araç muayene ücretleri her yıl güncellenmektedir. 2024 yılı araç muayene fiyatlarını sizin için sıralıyoruz:

  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve ayrıca motorlu bisiklet araç muayene ücreti: 927,60 TL,
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve ayrıca yarı römork araç muayene ücreti: 1821,60 TL,
  • Otobüs, kamyon, çekici ve ayrıca tanker araç muayene ücreti: 2462,40 TL.

2023 yılı araç muayene ücretleri ile karşılaştırmak isteyen sürücüler için belirtelim. 2023’de otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 1528,10 TL, kamyonet, otomobil, minibüs, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt, römork ve yarı römorklarda 1130,44 TL ve traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 575, 84 TL şeklinde muayene ücreti uygulanmıştır.

araç muayene ücreti

Araç Fenni Muayene Ücreti

Araç fenni muayene ücreti ile araç muayene ücreti aynı kavramlar olarak kullanılır. Trafikteki tüm araçların diğer sürücü ve araçlar için tehlike oluşturmaması amacıyla yapılan kontroller, fenni muayene kapsamındadır. Fenni muayeneler düzenli olarak yapılmaktadır. Tüm araçlar, yılın belli zamanlarında periyodik olarak muayene olmak zorundadır.

Araç Egzoz Muayene Ücreti 2024

Egzoz muayenesi, egzoz gazı emisyonu ölçümü için yaptırılan bir işlemdir. Araç egzoz muayene ücreti 01.01.2024 itibariyle KDV dâhil 285 TL olarak belirtilmiştir. Egzoz muayene gecikme cezası ise 2024 yılı itibariyle 8,867 TL’dir. Araç egzoz muayene ücreti ödemelerinizi kredi kartıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.

Egzoz emisyon ölçümü de araç muayenesinde olduğu gibi TÜVTÜRK aracılığı ile yapılmaktadır. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü tüm sabit TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında yaptırabilirsiniz. Muayene için TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden randevu almanız gerekir.

Araç Muayene Gecikme Ücreti 2024

Araç muayenesini geciktiren sürücüler için öncelikle merak edilen konu araç muayene gecikme ücretidir. Muayeneler düzenli olarak yapılmadığında geciken her aya göre araç muayene gecikme ücreti belirlenmektedir.

Araç muayene gecikme ücreti hesaplanırken geciken her ay için muayene ücretine %5 oranında tutar. Aracınızın muayene süresini geçirdiğinizde hesaplama isterseniz TÜVTURK internet sitesinde hesaplama aracı kullanarak gecikme ücretinizi hesaplayabilirsiniz.

Muayenesiz trafiğe çıkmanın da cezası olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Muayene tarihi geçtiği halde trafiğe çıkmanın 1507 TL trafik cezası vardır. Ayrıca size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmeniz gerekmektedir. 

Araç Muayene Ücreti Hesaplama

Araç muayene ücreti hesaplama işlemi için online hesap araçlarını kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz bu hesaplama araçlarına aracınızla ilgili istenen bilgileri girmelisiniz. Daha sonrasında yapılan araç muayene ücreti sorgulama işlemi ile, ödeyeceğiniz ücret ortaya çıkacaktır.

araç muayene ücreti

Araç Muayene İstasyonlarında Hangi Hizmetler Verilir?

Araç Muayene İstasyonlarında verilen hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Periyodik Araç Muayenesi
  • Yola Elverişlilik Muayenesi
  • Tadilat Sonrası Muayene, Zorunlu Muayene
  • Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü
  • Tespit

TÜVTÜRK ile gelen yeniliklerin birçok avantajı bulunmaktadır. İlk defa uluslararası normlara uygun araç muayenesi, bu kapsamda eğitim almış kalifiye elemanların yetiştirilmesi, araç kaynaklı trafik kazalarının azaltılması ve trafik güvenliği sağlanırken devlet birimleri ile işbirliği içinde hareket edilmesi amaçlanmaktadır.

Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir?

Araçlar muayene edildikten sonra bir muayene raporu çıkar. Muayene raporuna göre araçlar kategoriye ayrılır. Bu kategoriler kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak değerlendirilir. Muayenesi yapılan aracın tamire ihtiyaç duyacak kadar hasarlı olması, aracın ağır kusurlu sayılması demektir. Ağır kusurlu olarak değerlendirilen durumları merak edenler için sıralayabiliriz.

  • ABS sisteminin çalışmaması
  • El freninin tutmaması
  • Fren diskleri ve balataların aşınma sınırına ulaşmış olması
  • Yağ kaçağı olması
  • Frenlerin tutmaması
  • Fren diskleri ve balataların çatlak olması
  • Sağ ve sol tekerlerde frenleme farkının %30 ve üzeri olması

Adım Adım Araç Muayenesi İşlemleri

Sorunsuz bir araç muayenesi için faydası olabilecek adım adım araç muayenesi işlemlerini TÜVTÜRK internet sitesinde muayene öncesi filmini izleyerek öğrenebilirsiniz. Yardımcı olacağını düşünerek aşağıda paylaşıyoruz.

  • Araç muayenesi yaptırmanız için öncelikle randevu almalısınız. TÜVTÜRK’ün resmî internet sitesi üzerinden online randevunuzu kolayca alabilirsiniz.
  • Muayene öncesi aracınızın durumunu kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Aracınızın trafik cezası, vergi borcu ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olup olmadığını kontrol ettikten sonra muayene gitmeniz önerilir.
  • Aracınıza ait bir borç olup olmadığını kontrol edin. Borçları olan araçların muayene işlemleri yapılmamaktadır.
  • Egzoz gazı emisyon ölçümünüzü önceden yaptırmış olmalısınız. Bu ölçümü yaptırmadığınız takdirde aracınız muayeneden ağır kusurlu çıkar.
  • Evraklarınızı unutmayın. Aracınızın muayene işlemleri için evraklarınızın eksiksiz bir şekilde yanınızda olması gerekir.
  • Ekipmanlarınızı kontrol edin. Aracınızda bulundurulması gereken ekipmanlar, ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepnedir.
  • Son kontrolleri yapmak muayenenizin sorunsuz geçmesi için önemlidir. Aracınızla ilgili son kontrolleri yaparak muayenede yaşanabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Araç Muayenesinde Dikkat Edilecekler

Aracınızı periyodik muayeneye götürdüğünüzde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar mevcut. Muayeneye gitmeden önce yararlanabileceğiniz ipuçlarını kullanabilirsiniz.

  • Aracınızın kilometresini bilin. Muayene için istasyona getirdiğiniz aracınızı müşteri kabul görevlisine teslim ederken kilometre bilginize bakarak not edin. 
  • Görevlilerin sizi çağırmalarını mutlaka bekleyin. Muayene için sıranızı beklerken belgelerinizi ve muayene ücretini hazırlamayı unutmayın. Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız kartınızın yanınızda olup olmadığını kontrol edin. Kabul işlemleriniz tamamlanınca, teknisyenlerin sizi kanallara çağırmasını dış alanda bekleyebilirsiniz.
  • Evraklarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Sonuçlanan muayenenize ilişkin muayene sonuç raporunu dikkatle dinleyin. Raporunuzla beraber diğer evraklarınızı da teslim almayı ihmal etmeyin.

Araç Muayenesi Sonrası Süreç

Muayene sonrasında aracınız “Kusursuz ya da Hafif Kusurlu” ise muayene raporunuz onaylı gelmektedir. Ayrıca bu adımdan sonra bir sonraki muayene tarihinizi de belirleyebilirsiniz. Muayene sonrası aracınız “Emniyetsiz veya Ağır Kusurlu” ise eksiklikleri tespit ettirmeniz gerekmektedir. Özellikle belirtmek gerekir ki tespit edilen sorunlar giderilmediği sürece rapora onay çıkmamaktadır.

2 yorum