Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çankırı Gezilecek Yerler / Çankırı Gezi Rehberi

Çankırı Gezilecek Yerler / Çankırı Gezi Rehberi

Türkiye‘nin İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alan Çankırı, Kızılırmak ile Batı Karadeniz‘in ana havzaları arasında yer almakta. Bolu, Karabük, Kastamonu, Çorum, Ankara ve Kırıkkale ile komşu olan şehir, kaya tuzu rezervi ve tarihi geçmişi ile ön plana çıkmakta. Araba kiralama seçeneklerini değerlendirerek Çankırı‘yı keşfetmeye ne dersiniz? Çankırı gezilecek yerler için Çankırı gezi rehberi sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Çankırı tarihi

Şehir eskiden Gangra adlı kentin bulunduğu yere kurulmuş. Bu kent sırası ile Paphlagonia, Pontus ve Galatia egemenliği altına girmiş.  M.Ö. 25 yılında ise Roma imparatorluğu hakimeti altına giren şehir, Bizans döneminde ise sürgün yeri olarak kullanılmış.

1071 Malazgirt zaferinden sonra Danışmendoğulları tarafından kendi topraklarına katılan Çankırı, 1134 yılında Bizans İmparatoru Ioannes Komnenos tarafından ele geçirilse de, daha sonra sonra Danışmendliler tarafından tekrar kent hakimiyet altına alınmış. Daha sonra ise kente Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğu egemen oldu. Şehri gezikten sonra yoluna Ankara üzerinden devam edecek olan gezginler, Ankara gezi rehberi kapsamında Ankara gezilecek yerlere konforlu bir ulaşım sağlamak için Ankara araç kiralama olanaklarına bakabilirler.

Çankırı hakkında bilgi

Eski’den kale kenti olarak kullanılan Çankırı, günümüzde birçok turistik ve tarihi yerlere ev sahipliği yapmakta.

  • Taş Mescit 

Şehir içerisinde Selçuklular Dönemi’ne ait yapılardan biri olan bu bina, aslında iki kısımdan oluşmakta. İki bölümden oluşan binanın bir kısmı Cemaleddin Ferruh Şifahanesi olarak, diğer kısmı ise Cemaleddin Ferruh Darülhadisi olarak inşa edilmiş. Taş Mescit tarihi ve Taş Mescit hakkında bilgi vermek gerekirse, Şifahane, l.Alaeddin Keykubat döneminde Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmış. Cemaleddin Ferruh tarafından 1242-1243 yıllarında ise binaya Darülhadis kısmı ekletilmiş. Şifhane kısmı tamamen yıkılan binanın, Taş Mescit ve Cemaleddin Ferruh’un Türbesi’nin yer aldığı Darülhadis bölümü günümüze kadar ayakta kalmış. Kastamonu araç kiralama seçeneklerine göz atarak, Çankırı turu‘na kolaylıkla çıkabilirsiniz.

  • Çan Saati / Çankırı Saat Kulesi

15 metre yükseliğindeki Çan Saati, II. Abdülhamit Döneminde İsviçre’de yapılmış. 1866 yılında Saat Kulesi, İnebolu yolu üzerinden şehre getirilmiş.

  • Çankırı Tarihi Çamaşırhane

1885 yılında yaptırılan çamaşırhane neredeyse 1 asır boyunca halka hizmet etmiş. Türkiye’de bilinen en büyük çamaşırhane olan Tarihi Çamaşırhane, 2005 yılında restore edilerek ziyarete açılmış.

  • Çankırı Evleri

Tarihi evleri ile de ön plana çıkan şehir kendine has bir mimari yapıya sahip. Geleneksel Çankırı evleri, iki kattan oluşmakta. Kışlık olarak kullanılan birinci kat aslında günlük olarak ev sahiplerinin kullandığı alan. Birinci kat sadeliği ile ön plana çıkar ve mutfak gibi asıl ev bölümleri bu kısımda bulunmakta. İkinci kat ise gösterişli olması ile göz önüne çıkarılır. Bu kat misafirleri ağırlamak veya yaz dönem için kullanılmakta. İç Anadolu turu için yola çıkanlar, Kastamonu Havalimanı araç kiralama fırsatlarını inceleyebilirler.

Çankırı gezisi

  • Tuz Mağarası

Merkeze 19 kilometre uzaklıkta yer alan tuz mağarası, Hititler döneminden beri bölge halkı tarafından kullanılmakta. Şehir, Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip. Mağara içerisinde tuzdan sarkıt ve dikitlerin bulunmakta. Mağara içerisine girdiğinizde bambaşka bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Mağara turizmi için pek çok gezgin tarafından gidilen bu yer, aslında sağlık turizmi açısından da tercih edilmekte. Rafine edilmemiş kaya tuzunun antibakteriyel ve antimikrobiyel faydaları olduğu düşünüldüğü için astım ve koah hastaları tarafından mağara’ya büyük ilgi gösterilmekte. Çankırı tuz mağarası astım tedavisi‘ne ve Çankırı tuz mağarası koah‘a iyi geldiği için de yıl boyunca ziyaretçi akınına uğramakta. Çorum gezi rehberi için Çorum’dan Çankırı’ya geçecek olan gezginler, Çorum araç kiralama imkanlarından yararlanarak her iki şehri de rahatlıkla keşfedebilirsiniz.

  • Taş Mektep

İdadi Mektep ismi ile 1893 yılında  eğitim vermeye başlayan Taş Mektep’in en önemli bölümü Atatürk Odası. Atatürk, Şapka Devrimi için çıktığı ülke turuna 23 Ağustos 1925 tarihinde Çankırı’dan başlamış. Aynı gün ise Kastamonu’ya hareket etmiştir. Kastamonu dönüşü 31 Ağustos 1925 tarihinde şehre tekrar gelmiş ve geceyi Taş Mektep’in bir dershanesinde geçirmiş. Bu dershane günümüzde Atatürk Odası olarak ziyaret edilmekte. Bolu’dan yola çıkıp, geze geze Çankırı’ya varmak isteyen seyahat severler, Bolu araç kiralama imkanlarından yararlanabilirler.

  • Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı nerede diye düşünüyorsanız, hem Kastamonu hem de Çankırı sınırları içinde yer almakta. Ilgaz, binlerce turist tarafından her yıl ziyaret edilmekte. Ilgaz Dağı Milli Parkı gezilecek yerler arasında Jeolojik-jeomorfolojik oluşumları ve kendine has adı olan Ilgaz Dağı ağaçları ön plana çıkmakta. Burada kış sporları yapabilir veya hafta sonu yakınlarınızla birlikte Ilgaz Dağı piknik alanı imkanlarından faydalanarak, piknik yapabilirsiniz. Ilgaz Dağı; şahin, kerkenez, siyah leylek, yeşil kertenkele, yaban domuzu, avusturya yılanı, duvar kertenkelesi, geyik, su yılanı gibi çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapmakta.

İç Anadolu gezilecek yerler

Ege gezisi, Karadeniz gezisi oluyor da İç Anadolu gezisi neden olmasın? 🙂

İç Anadolu turu için öneriler

Yolcu360 Blog

Add comment