Yolcu360 Blog
Karaman-Gezilecek-Yerler

Karaman Gezi Rehberi

Karaman gezi rehberi arayanlar için biraz araştırma yaptık. Karaman gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerler ve Karaman yemeklerine baktık…

Karaman Gezi Rehberi

Karaman-Gezilecek-YerlerKaraman hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Karaman şehrinde ne yapacağınızı ne yiyeceğinizi bilemiyor musunuz? Karaman nasıl bir yer diye merak mı ediyorsunuz? Bu yazımızda şehrin tarihini, gezilecek yerlerini ve daha birçok bilgiyi bulabileceksiniz. Karaman şehrinin gezilecek yerlerine bakmadan önce şehir hakkında daha detaylı bir inceleme yapalım.

Karaman Şehri Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman’ın yüzölçümü 3.709 kilometrekaredir. Plaka kodu 70’dir. Şehrin kır ve kent nüfusu toplamda 156 bin civarındadır. İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz Bölgesi’ne bağlar. Karasal İklimin hüküm sürdüğü Karaman geçimini Tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Toplam 5 ilçesi bulunmaktadır.

Karaman’a Ulaşım

Karaman, Konya- Mersin- Antalya illeri arasında bulunmaktadır.

Karaman- İstanbul arası 771 km.

Karaman- Ankara arası 364 km.

Karaman- Konya arası 105 km.

Karaman- İzmir arası 656 km’dir.

Karaman’ın Tarihçesi

Karaman-Gezilecek-Yerler

Karaman şehrinin tarihi tam olarak bilinememektedir. Fakat yapılan kazıların sonucunda Karaman’ın tarihinin MÖ 8000’li yıllara kadar uzandığını göstermiştir. Hititler, Frigya ve Lidya’lıların egemenliği altına girmiştir. Karamanoğulları Beyliği’nin başkentliğini de yapmıştır. Eskiden “Larende” olarak bilinmektedir. Mevlâna, Şeyh Edebalı gibi önemli büyükleri yetiştirmiş bir şehirdir. Yrd. Doç. Dr. Ali Güler’in “Hemşehrimiz Atatürk” adlı tez çalışmasında Mustafa Kemal Atatürk aslen Karamanlı’dır.

Karaman Gezilecek Yerler

Karaman-Gezilecek-Yerler

Karaman yer altı şehirleri, mağaralar, inanç merkezleri ve tarihi yapılarıyla meşhurdur. Karaman şehrinde gezilecek yerler aşağıdaki gibidir.

Karaman’da gezilecek yer denildiği zaman akla: Gödet Barajı, Hatuniye Medresesi, Tartan Evi, Hürrem Dayı Evi ve Kuğulu Park gelmektedir.

Şehir tarihi açıdan çok zengindir. Tarihi yapılar denildiği zaman akla: NuhPaşa Camii, Hacı Beyler Camii, Alaeddin Bey Kümbeti, Manazan Mağaraları, Karaman Kalesi ve Aktekke gelmektedir.

Karaman’ın Meşhur Yemekleri

Karaman, farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. Sofralarda daha çok tarımsal ürün ağırlıklıdır. Aşağıda Karaman şehrinde yenilebilecek 5 yöresel yemek bulunmaktadır.

Fırın Kebap: Koyun veya kuzu etiyle yapılır. Sadece ön kol ve kaburga kısımları kullanılır. 3 kilogram etten yaklaşık 1 kilo kebap çıkmaktadır.

Calla: Toprak bir güveç içerisine, kuş başı eti ve alternatifler konularak yapılır.

Lokur: Tahin, süt, sıvı yağ, yoğurt, tere yağ, maya ve undan yapılır. Hacılar umreden geldiğinde hurmayla birlikte servis edilir.

Batırık: Düğürcük, tahin, soğan, domates, 7 türlü baharat, sumak ve biber salçasından yapılır. Çiğ köfteye benzemektedir.

Töğmeken: Semizotu, margarin, pirinç, kıyma, soğan ve salçadan yapılır. Meze görünümündedir.

 

Yolcu360 Blog

Add comment