Yolcu360 Blog

Niğde Gezi Rehberi

Niğde’de gezilecek yerler nereleri diye düşünenler için keyifli bir Niğde gezi rehberi hazırladık. Niğde hakkında bilgiler ve diğer detaylarla şehri yeniden keşfedin. Ön yargılarınızı yıkacak bir Niğde gezisi deneyimi yaşayın. Niğde’nin nesi meşhur, Niğde’de ne yenir ve Niğde araç kiralama seçenekleri gibi farklı detayları da araştırdık…

Niğde Gezi Rehberi

Kayseri, Aksaray, Nevşehir ve Konya gibi kentlere komşu Niğde şehri, yaklaşık 345 bin kişilik nüfusuyla Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda konumlanıyor. Zengin tarihsel ve kültürel yapısı, dağ ve kış turizmine elverişliliği, doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile ön plana çıkan bir kent olagelmiştir.

Şehrin rakımı yaklaşık olarak 1.230 metre olup şehir oldukça yüksekte bulunmaktadır. Ahalisi genel olarak tarım ve hayvancılıkla geçinen Niğde şehri, elma yetiştiriciliğinde Türkiye’de birinci sırada. Yani Amasya’nın elması meşhur ama aslında Niğde’de daha fazla elma yetişiyor. Peki, Niğdeyi yakından tanıyalım mı? Niğde hakkında bilgiler…

Niğde Hakkında

Kentin isminin Nahita ya da Nakita’dan geldiği tahmin ediliyor. Bu konuda yani Niğde isminin kökeni hakkında araştırmalar yapan önemli bir isim olan  ki Dr. Avram Galanti anılmadan olmaz. Bu Nakita ismi, zaman zaman Nekide olarak da kullanılmış olmakla birlikte, 14. yüzyılda Arap harfleriyle birlikte yazılırken, Nikde haline gelmiştir. Daha sonra da bu isim Niğde’ye dönüşmüştür.  

Niğdenin tarihi konusu ise çok derin. Kent bünyesinde barındırdığı Çamardı Cellaler Höyüğü,  Altunhisar Pınarbaşı Höyüğü ve Bahçeli Köşk Höyüğü gibi pek çok tarih öncesi yapı dolayısıyla, burada yerleşimin geçmişi bundan yaklaşık olarak dokuz bin sene önceye uzanıyor dersek abartmış olmayız.

Bunların yanında bu bölge, Niğde, Hititler döneminde Tabal Toprakları olarak anılıyor ve kentin merkezini, Tuvanuva’yı,  bugün Kemerhisar olarak andığımız yer teşkil ediyordu. Peki, Niğde’de gezilecek yerler nereleri…

Niğde’de Gezilecek Yerler

Niğde’de gezilecek yerler listesinin başında Alaaddin Camii gelmektedir. Mimarları Mahmut oğlu Ameli Üstad Sıddık ve kardeşi Ameli Gazi olan bu mimari eserin yapılış tarihi 1223’tür. Bu yapı Selçuklu mimarisinin tipik bir örneği olmakla birlikte yıllar boyunca orijinalliği kaybetmeksizin günümüze kaldığı için ayrıca önemlidir.

Sonrasında 1842 yılında yapılan ve 1950’de bazı tadilatlardan geçen Aktaş Kilise Camii, yine Ortaçağdan günümüze kadar oldukça sağlam kalmış olan Gümüşler Manastırı, dünyaca ünlü kültürel değerimiz olan Şems-i Tebrizi’nin ebedi istirahatgahı olduğuna inanılan Kesikbaş Türbesi Niğde kentinde gezilip görülmesi elzem olan noktaların başında gelmektedir. Niğde’nin tarihi mekanları gezmek herkes için çok keyifli olmayabilir ama Niğde yemekleri herkesin ilgisini çekecektir.

Niğde’de Ne Yenir?

Niğde mutfağı açısından oldukça zengin. Saymaya başlayacağımız zaman aklımıza ilk önce ördek, tavuk ya da hindi eti ile hazırlanıp, diğer yörelerden farklı olarak yanında özel bir hamurla servis edilen arabaşı çorbası geliyor. Koyun ya da kuzu etini kuşbaşı doğrayarak yapılan Niğde tava, hemen sonrasında aklımıza gelen ve iştahımızı kabartan bir yiyecek. Ardından, ülkenin neredeyse her yerinde farklı şekilde hazırlanan ve her yörenin kendine has bir şey kattığı tarhana çorbasını bir de Niğde’de içmenizi tavsiye edebiliriz. Niğde tarhanası, özellikle tarhananın hazırlanışı aşamasında oldukça farklılık gösteriyor. Bunlara ek olarak diğer yörelerden farklı olarak Niğde’de pekmezle servis edilen kuymağı da burada ayrıca tatmak isteyebilirsiniz.

Niğde ve Ulaşım
Eski Niğde Fotoğraflarından
Eski Niğde Fotoğraflarından

Niğde’ye Kayseri-Niğde-Adana hattı üzerinden demiryolu ile ulaşabilirken, havayolunu tercih edecek olanlar Niğde’de yaklaşık olarak 130 kilometre kadar uzakta kalan Kayseri Havalimanı’nı kullanmak durumundalar. Bunun yanı sıra Niğde’ye ülkenin her yerinden karayolu ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Niğde Araç Kiralama

Niğde araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com üzerinden hızlıca fiyat araştırması yapabilirsiniz. yolcu360.com sistemi, bölgedeki güvenilir rent a car firmalarının online araç kiralama veri tabanına erişerek anlık olarak fiyat karşılaştırması yapmanızı sağlar. Niğde araç kiralama fiyatlarını ve araç özelliklerini tek sayfadan görüntülemenin konforunu yaşayabilirsiniz.

 

Yorum ekle