Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kaymaklı Yeraltı Şehri / Kapadokya gezi rehberi / Nevşehir

Kaymaklı Yeraltı Şehri / Kapadokya gezi rehberi / Nevşehir

Kaymaklı Yeraltı Şehri şüphesiz Anadolu’nun hayretler uyandıran tarihi bölgelerinden biri olarak mutlaka gidilip görülmesi gereken bir gezi rotası. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Nevşehir‘in Kapadokya bölgesi içerisinde kalan bu muhteşem seyahat noktasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Bize göre ülkemizin en masalsı rotası Kapadokya Bölgesi. Peri bacalarıyla, yumuşak kayaçlara insan eliyle oyulmuş evleriyle, savunma amaçlı yapılmış kaleleriyle, hemen her gezgini kendine hayran bırakan oldukça ilginç bir destinasyon burası.

Yeryüzündeki güzelliklerinin yanı sıra, Kapadokya Bölgesi’ni ilginç kılan farklı bir özelliği daha var. O da bu coğrafyanın neredeyse tamamına yayılmış yer altı şehirleri. Üstelik, neredeyse tamamına yayılmış derken hiç de abartmıyoruz. Çünkü Kapadokya’da geziye açık olan 36 tanenin yanına, henüz tam olarak gün yüzüne çıkarılamamış olanları da eklersek 150’ye yakın yer altı şehri bulunuyor.

Neredeyse tamamının yer altından birbirine bağlı olduğu keşfedilen bu yer altı şehirlerinin her birinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinemiyor. Fakat bilinen bir şey var. O da bu yapıların bölgede yaşayan halk tarafından sığınma ve savunma amaçlı yapıldığı düşünülmesi.

İşte biz de bu yazımızda, Kapadokya’nın en ünlü yer altı şehirlerinden biri olan Kaymaklı Yer Altı Şehri’ni anlatacağız sizlere.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Nerede, Nasıl Gidilir?

Kapadokya Bölgesi’nde bulunan onlarca yer altı şehrinden biri olan Kaymaklı Yer Altı Şehri, Nevşehir il merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve yer altı şehrine adını veren Kaymaklı Kasabası’nda yer alıyor. Turistlerin bolca ziyaret ettiği bir nokta olduğu için arabanızın direksiyonuna geçmeniz ve navigasyonunuzu kurmanız yeterli. En mantıklı gezi planını Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak yapmanız mümkün. Dilerseniz Kayseri Erkilet Havalimanı araç kiralama tekliflerine bakabilir ya da Nevşehir Ürgüp araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz. Bölgeye gelenler Nevşehir Kapadokya Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendiriyorlar. Siz de tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Hakkında Bilgiler

Kapadokya’da gezilecek yerler listesinin daimi temsilcilerinden olan yer altı şehirlerinin belki de en ünlüsü Kaymaklı. Ülkemizde bulunan turizm değerlerinin geç keşfedilmesinden nasibini alan noktalardan olan bu özel yer seyahat severlerin ziyaretine 1964 yılında açılmış. Hemen 20 yıl sonrasında, yani 1984 yılında da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde kendine yer bulmuş.

Yerin tam 8 kat altına kadar inen yaşam alanlarına sahip olan Kaymaklı Yer Altı Şehri’nin günümüzde sadece 4 katı ziyarete açık. Fakat hemen üzülmeyin. Çünkü o dört katı gezmek bile size fazlasıyla yetiyor ve sizi ziyadesiyle şaşırtıyor zaten.

Kaymaklı Yeraltı Şehri ’nin Bölümleri

Kaymaklı Yer Altı Şehri’ne girer girmez dar ve alçak tünellerden geçerek ilerlemeye başlıyorsunuz. ilk katta ahır bölümü karşılıyor sizi. Bunun sebebi; hayvanların alt katlara iniş ve çıkışının getireceği zorluk. Bu bölümden sonra alt katlara ilerledikçe karşınıza yaşam alanları, mutfaklar, odalar, kiliseler ve mezarlar çıkıyor.

Bir zamanlar buralarda insanların yaşadığını, uyuduğunu ve yiyip içtiğini düşünmek bile insanın içinde tarifi zor olan tuhaf hisler uyandırıyor. Üstelik bunu öyle sistematik bir şekilde yapmışlar ki özel bir havalandırma sistemleri bile var!

Bir düşünün. Bugün, kalabalık şehirlerde, yüksek yüksek binalarda yaşayıp, temiz hava alamadığımızdan şikayet ediyoruz. Fakat insanoğlunun geldiği ileri teknoloji seviyesiyle övünmeyi de ihmal etmiyoruz. Oysaki adamlar bundan yüzlerce yıl önce, yerin kat kat altında, belki teknolojik olarak değil ama temiz hava anlamında o günün şartlarının en iyilerini yerin metrelerce altında sağlamışlar. İlginç değil mi?

Bakın size buranın enteresan özelliklerinden birini daha anlatalım kısaca. Kaymaklı Yer Altı Şehri’nde bulunan dar geçitlerle birbirine bağlanan odalar, kilerler, depolar, su mahzenleri ve havalandırma bacalarının yanında bir de sürgülü kapılar var.

Tekerlek şeklinde tasarlanmış olan sürgülü kapıların boyları 1 metre ile 2.5 metre arasında, ağırlıkları ise 200 – 500 kilogram arasında değişiyor. Savunma amaçlı yapılığı düşünülen bu kapılar sadece içeriden açılabiliyor. Bunun yüzyıllar önce düşünülmüş ve keşfedilmiş olması sizce de çok ilginç değil mi? Ya da o dönemin insanlarını biz çok küçümsüyoruz da kendimizi dev aynasında mı görüyoruz? 🙂

Neyse Efendim, uzun lafın kısası yer altı şehirlerini gezmek Kapadokya’nın en özel deneyimlerinden biri. Kaymaklı Yer Altı Şehri de en bilinenlerinden. Buraya geldiğinizde görmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Giriş Ücreti ve Ziyaret Bilgileri

Kaymaklı Yeraltı Şehri, 15 Nisan-2 Ekim tarihlerinde sabah 8 akşam 7, 3 Ekim-14 Nisan tarihlerinde sabah 8 akşam 5  saatleri arasında ziyarete açık. Dini bayramların 1.günlerinde saat 13.00’a kadar kapalı olan yer altı şehrine giriş ücreti 35 TL. Müze kart geçerli.

Yorum ekle