Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şırnak Gezilecek Yerler / Şırnak Gezi Rehberi

Şırnak Gezilecek Yerler / Şırnak Gezi Rehberi

Güneydoğu Anadolu’nun en doğusunda yer almakta olan Şırnak, gezip görülecek birçok tarihi yere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmakta. Siirt, Batman, Mardin ve Hakkari ile komşu olan Şırnak, Güneydoğu’nun medeniyetler beşiği olarak bilinmekte. Tarih dolu bu şehrin güzelliklerine yakından tanıklık etmek için araba kiralama seçeneklerinden faydalanarak konforlu ve rahat bir şekilde Şırnak gezilecek yerleri görmek ve gezmek için yola çıkmaya ne dersiniz? Kültür turizminin en değerli yerlerinden biri olan bu şehir için Şırnak gezi rehberi yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Şırnak gezi rehberi

Cizre, İdil, GüçlüKonak gibi her ilçesi ayrı bir geçmişi barındıran Şırnak ilçeleri, sizi tarihi bir yolculuğa çıkarır. Şehri keşfederken Mezopotamya uygarlıklarını ve Mezopotamya kültürünü yakından tanıma imkanı bulacaksınız.

  • Finik Ören Yeri ve Kalesi

Gezi listenizin başlarında yer alması gereken duraklardan biri Finik Ören YeriFinik Kalesi tarihi, M.Ö. önce 4000 yılına dayanmakta. Antik şehir; mağaralara oyularak yapılan evleri, sarnıçları, zindanları ve çeşitli kabartma figürleri ile sizi şaşırtacak. 

Finik Kalesi nerede: Kale, şehrin Cizre ilçesine yakın bir konumda bulunan Damlarca ve Eskiyapı köyleri arasında bulunmakta. Şırnak araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, Şırnak turu için konforlu bir ulaşım tercih edebilirsiniz.

  • Cizre Ulu Cami

Eski bir kiliseden camiye dönüştürülen yapı, Selçuklu Dönemi’ne ait Ejderli Kapı Tokmağı gibi tarihi bir esere sahip. Cizre şehir merkezi içerisinde Dağ Kapı Mahallesinde yer alan cami, 1155-1160 yılları arasında inşa edilmiş.

  • Kırmızı Medrese

Kırmızı Medrese hakkında kısa bilgi vermek gerekirse Kırmızı Medrese tarihi 14. yüzyıla dayanmakta. Cizre Beyliği döneminde yaptırılan medrese içerisinde Mela Ahmedi Ciziri’nin türbesi ve Cizre emirlerine ait aile mezarlığı yer almakta. Türbe iki katlı inşa edilmiş. Türbe’yi diğer türbelerden ayıran özellik ise ters kubbe‘ye sahip olması. Kırmızı Medresenin en belirgin özelliği ise Cizre’ye özgü olan kırmızı tuğlalardan örülmesi. Zaten adı da bu yüzden Kırmızı Medrese.

Kırmızı Medrese nerede: Cizre içerisinde Dağ kapı Mahallesi ile Şah Mahallesi’nin kesiştiği noktada bulunan sur üzerinde yer almakta. Siirt ili üzerinden Şırnak’a gidecek olan seyahat severler, Siirt araç kiralama imkanlarına göz atabilirler.

  • Zümrüt Dağı Kaplıcası / Besta Kaplıcası

Şırnak, kaplıca turizmi içinde olanaklara sahip. Beytüşşebap merkezinin 7 kilometre uzağındaki Ilıcak köyünde bulunan Zümrüt Kaplıcası‘nın cilt, böbrek ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği düşünülmekte. Besta kaplıcası ise iki bölümden oluşmakta. Bir bölüm çamur banyosu için, diğeri ise su banyosu ve içme amaçlı kullanılmakta. Besta Kaplıcası, Şırnak merkeze 30 kilometre uzaklıkta yer almakta.

Şırnak gezisi

  • Mir Abdal Cami / Abdaliye Medresesi

İnanç turizmi kapsamında gezi listenize ekleyebileceğiniz yerlerden biri olan Abdaliye Medresesi, 1437 yılında Emir Abdal ibn Abdillah Seyfettin Bohti tarafından inşa ettirilmiş. Medrese içerisinde türbe, mescit ve eyvan yer almakta. Cami, Cizre’nin Dağkapı Mahallesi’nde bir mezarlık içerisinde yer almaktadır. Batman araç kiralama seçeneklerinden bütçenize uygun opsiyonlardan birini tercih ederek, Şırnak’ın her yerini rahatlıkla gezebilirsiniz.

  • Bazebde Ören Yeri

Şırnak Bazebde Ören Yeri, İlk Çağ’a ait bir yapı. Ören yeri içerisinde kalıntılar ve tarihi köprü yer almakta. Bazebde Ören Yeri nerede diye merak ettiyseniz Cizre’nin 2 kilometre uzağında Dicle Nehri kıyısında yer almakta. Güneydoğu turu için yola çıkan gezginler, Mardin Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek keyifli bir keşif gezisine çıkabilirler.

  • Kasrik Ören Yeri

Guti’ler zamanında Sazirka olarak bilinen ören yeri içerisinde tarihi su bentleri, kent kalıntıları ve heykeller yer almakta. Ören yerinin Cizre ve Finik Beyleri tarafında yazlık amaçlı kullanıldığı biliniyor.

  • İdil Meryem Ana Kilisesi

İdil’de yer alan Süryani Kilisesi, aktif durumda. Meryem Ana Kilisesi tarihi Milattan sonra 57 yılına dayanmakta. Kilisenin ilk isim ise Mor Yuhan. Meryem Ana Kilisesi hikayesi ise çok eskiye ait. Bölgeye ilk gelen havarilerden Mor Yuhan ve Maria Magdalena tarafından bölge halkı Hristiyanlıkla tanıştırılır ve halk Hristyanlığa geçer. Daha sonra ise ibadet etmek için Mor Yuhan Kilisesi inşa edilir.

Şırnak gezi

  • Nuh Peygamber Türbesi 

Nuh Peygamber Tufanı’ndan sonra Cizre’ye yerleşen Hz. Nuh’un vefat ettiğinde Dağ kapı Mahallesi’ne gömüldüğü düşünülmekte. Dünyanın en eski türbelerinden biri olma özelliği taşıyan yer; önce Havraya, daha sonra kiliseye ve 639 yılında da camiye dönüştürülmüş.

  • Babil Ören Yeri

Babil Ören Yeri, Kebeli köyünde bulunmakta. Ören yeri dikdörtgen biçiminde surlar ile kaplanmış durumda. Dış ve iç olmak üzere ikiye ayrılan ören yerinde dış kaleyi meydana getiren sur içerisinde 30 adet burç var. İç kale ise daire biçiminde inşa edilmiş olup, yapımında beyaz kalker taş kullanılmış.

  • Şah Ören Yeri
Cudi Dağı‘nın en sivri noktasında yer alan ören yeri, dağlık alana yayılmış bulunmakta. Ören yeri içerisinde Düşe, Kayzer, Çeko, Hırabe ve Hırd kale harabeleri yer almakta. Güneydoğu Anadolu’da gitmeniz gereken şehirler arasında yer alan Şırnak’ı geze geze keşfetmek için Mardin araç kiralama fırsatlarından yararlanabilirsiniz.
Şırnak’ta Ne Yenir?

Şırnak’ta nerede yemek yenir gibi sorularınızı gidermek için bu şehrin en güzel yemeklerini ve restoranlarını bulduk:) Şehrin engin ve çeşitli yerel yemeklerinin arasında Kutlık, HekeneşandiMeyre, Bırınzer, Fıreydin, Serbidev, Kipe, Şımşıpe gibi yöreye özgü tatlar yer almakta. Döner ve Kebap severler arasında Paşam Döner Şırnak en ilgi gören restorant. Şehrin diğer en iyi restoranları:

  • Çamlıca Et
  • Sadık Künefe 
  • Oz Diyarbakır Sofrası
  • Enfesya

Güneydoğu turu için öneriler

Yorum ekle