Yolcu360 Blog
Yozgat yemekleri

Yozgat’ta Ne Yenir?

Yozgat’ta ne yenir? Yozgat gezisinde şehrin meşhur yemeklerini tatmadan olmadan. Peki, Yozgat’ın nesi meşhur? Yozgat yemekleri nasıldır? Biraz araştırdık…

Yozgat araç kiralama seçenekleri ile şehri ve çevre illerle köyleri özgürce gezin.

Yozgat’ta Ne Yenir?

Bozok olarak da bilinen Yozgat’ın ilçelerinin bir kısmı Karadeniz Bölgesinde kalsa da İç Anadolu bölgesinde kalan topraklarının  fazla olması sebebiyle şehir, İç Anadolu bölgesine eklenmiş. Tarihi Hititlere kadar dayanıyor Yozgat’ın. Tarihinin uzun bir yol almasından dolayı yerli ve yabancı turistlerin çok sık uğramasına da vesile oluyor.

Yozgat Yemekleri

Yozgat'ın testi kebabıÇeşitli uygarlık ve boylara ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklı, mutfak bir hayli zengin Yozgat’ın.

Yozgat’ın testi kebabı bu ilin yöresel ve en tanınmış yemekleri arasında. Fakat herkesin yapabileceği bir yemek çeşidi değil. Tecrübe ve el yatkınlığı istiyor. Kuşbaşı et, çeşitli sebze, arpacık soğan ve sarımsak ile birlikte testiye eklenen malzemeler, odun fırınlarda pişiyor. Çıkarıldıktan sonra testinin boğum yerine çekiç ile vurulduğunda testi kırılıyor. Testi kırarak kebap yemenin deneyimini yaşayacağınız nadir yerlerden olduğunu da belirtelim.

Yozgat'ın bulama çorbasıYozgat’ın bulama çorbası yumurta,yoğurt, nane, patlıcan ve dövmenin de bulunduğu yoğun kıvamlı, lezzetli ve doyurucu bir çorbadır. Çorbanın üzerine taze reyhanlar eklenerek servis ediliyor. İsteğe göre üzerine tereyağında pul biber kızdırılarak da tercih ediliyor.

Yozgat’ın çok zahmet ve özveri isteyen farklı lezzetlerden biri de Arabaşı Çorbası.  Arabaşı çorbasının yapılış aşaması yaklaşık üç saat sürüyor. Hamurunun elle yapılıp üç dört saat beklemeye bırakıldığı, içine tavuk parçaları, tereyağı, salça, pul biberin eklendiği yine çok lezzetli ve doyurucu bir çorba. Genelde misafir ağırlama zamanlarında, özel günlerde ve kutlamalarda yapılıyor.

Yozgat böreği ise ıspanaklı börek olarak da biliniyor.  Fakat herkes tarafından sadece ıspanak ile yapılan börek, Yozgat bölgesinde içine pastırma da katılarak yapılıyor. Pastırma ve ıspanak, pul biber ve tereyağı ile börek haline alıyor.

Yozgat incir uyutması yörenin en bilinen tatlılarından biri. Bu tatlıya şeker katılmıyor. Ama tatlının içinde şekerin olmaması tatlı anlayışından bir şey kaybettirmiyor. Yoğurt mayalama kıvamındaki sıcaklıkta bulunan süte, parçalanmış incirler eklenerek hazırlanıyor. Hazırlanan harçlar kaselere konulup üzerleri kapatılarak iki veya üç saat bekletiliyor. Kıvama gelen harcın üzerine ceviz dövülüp ekleniyor  ve İncir uyutması hazır. Hem geleneksel hem de yapımı kolay bir tatlı.

Çullama yemeğinin tarihi de uzun yıllar öncesine dayanıyor. Pirinç ve hamur perde pilavındaki gibi çullamada da bir araya geliyor.Tavuk, kuş üzümü, çam fıstığı, çeşitli baharatlar ve  üzerine kaplanan hamur ile fırında pişiriliyor. Lezzetli bir ana öğün olarak mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Diğer geleneksel yemekleri; Helle, Gebol, Mayalı Bazlama, Pezzik Cacığı, Bulgur Pilavı, Şöbiyet, Harise, Yoğurtlu Madilimak, Altüst Böreği, Patatesli Yerköy Çorbası, Bezdirmedir.

Yozgat’ın Nesi Meşhur?

Yöresel yemeklerinin yanı sıra antik kentleri ve tarihi, Yozgat’a büyük önem kazandırıyor. Ankova Harâbeleri, Saat Kulesi, Çeşka Kalesi, Keçi Kalesi tarihi yansıtan yapılardan bazıları.

Yozgat, doğa sporları, kaplıcaları ve inanç merkezleri içinde  ziyaret ediliyor.

 

Yorum ekle