Yolcu360 Blog
rock-muzik-tarihi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Rock Müzik Tarihi: Rock Müzik Hakkında Merak Edilenler

Rock Müzik Tarihi: Rock Müzik Hakkında Merak Edilenler

 Bu yazımızda sizlere rock ve rock müzik tarihi hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Sosyal ve kültürel hareketlerin merkezinde bulunan bu müzik türü hakkında merak edilenleri sizlere açıklamaya çalıştık. Oldukça geniş bir hayran kitlesine sahip bu müzik türünün doğuşu ve gelişimi hakkında bilgi edinmek isterseniz yazımızı okumaya devam edin.

       Rock, müzik türü olmasının yanında aslında bir yaşam tarzıdır. 20. yüzyılın sonlarına doğru çıkan Rock, blues ve jazz müziklerinin etkisiyle gelişmiştir. 1940’ların sonlarında kendini gösteren Rock türünde elektro gitar, bas gitar, bateri ve klavye gibi enstrümanlar kullanılıyor. Genellikle tek bir vokal bulunuyor.

rock-muzik-tarihi

Rock  Müzik Tarihi: Ortaya Çıkışı

       Rock türünün kaynağı ABD ve Batı Avrupa’dır. Bu türün ortaya çıkması siyahi müzisyenler ve onların kültürleri çerçevesinde gelişiyor. Hikâye siyahi kölelerin 17. yüzyılda ABD topraklarına çalışmaya gelmesiyle başlıyor. Kültürlerini yaşatmaya çalışan siyahi köleler, bu amaçla müziğe sarılıyor. Siyahiler bu süreçte motivasyonlarını, geleneksel tarzda şarkılar söyleyerek koruyor. Zor koşullarda çalışan bu köleler şarkılarında özgürlüğe ve çalışma şartlarındaki sıkıntılara değiniyor. Böylelikle blues türünün ilk örnekleri meydana geliyor. “Sallan” ve “yuvarlan” anlamına gelen rock’n roll türünün ortaya çıkışında da bu insanların büyük rol oynuyor. Aslında denizcilik terimleri olan bu kelimelere zaman içerisinde değişik anlamlar yükleniyor. Bu anlamlar arasında dans ve karşı cinsle etkileşim gibi ifadeler bulunuyor. Rock’n roll, 1951 yılında Alan Freed adlı bir DJ’in bu kelimeyi kullanımıyla birlikte bir müzik terimi hâline geliyor. Böylelikle bu tür sadece siyah sanatçıların yaptığı müziği simgelemekle kalmıyor. Beyazların da ilgisini çekiyor ve popülerleşerek toplumun her kesimine hitap etmeye başlıyor. Yalnızca siyahilerin ve alt sınıf insanların müziği olan bu tür daha sonra farklılaşıyor. Yavaş temponun yerini daha ritmik bir form alıyor. Gençlere göre rock’n roll onları yansıtan bir müzik olma özelliği gösteriyor. Bu noktada Elvis Presley büyük bir etki yaratıyor. O, bu türün beyazlar arasında yaygınlaşmasını sağlıyor. 

       Bu tür şarkılar genellikle dinden, siyasetten, sınıf ayrımından ve cinsel devrimden bahsediyor. Bu türün, ülke değerlerine zarar verdiği için ABD’nin yöneticileri tarafından eleştirildiğini görüyoruz. Zamanla bu tür özünden uzaklaşarak daha eğlence merkezli bir hale geliyor.

rock-muzik-tarihi-2

Rock Müziğin Dönüşümü

       1960’larda çeşitli nedenlerden dolayı rock’n roll etkisini yitiriyor. Bunun yanı sıra İngiltere’de bu müzik türü farklı bir şekilde yorumlanıyor. İngilizler rock’n roll’u kendilerine özgü şekilde yeniden ele alıyor. Böylelikle bir dönüşüm yaşanıyor. Bu yeni gelişmelerle birlikte ortaya çıkan yapı rock olarak anılıyor. Bu yeni formun yükselişinde The Beatles’ın büyük payı olduğunu söylememiz mümkün. Rock müzik için kırılma noktalarından biri de The Beatles’ın 1964 yılında ABD’ye gelmesi olarak gösteriliyor. Bunun sonucunda şarkıların içerikleri sertleşmeye başlıyor. Rock müzik türüyle geleneksel yapılara, ırkçılığa ve otoriteye karşı olan şikayetler dile getiriliyor. Gençliği kasıp kavuran Rock müzik, muhalefetin sesi haline geliyor. Geniş kitlelere yön veren bu tür, pek çok tepkinin ifade edilmesinde araç olarak kullanılıyor.

       Rock müzik dünyada olup bitene kayıtsız kalmıyor. O dönemde teknolojinin gelişmesiyle dünya oldukça kirlenmeye başlıyor. Nükleer silahların kullanılma olasılığı, canlılar üzerinde yapılan genetik deneyler, ekolojik dengenin bozulması gibi konular gündeme geliyor. İşte tüm bunlar şarkı sözlerine yansıyor. Kısa zaman önce 2. Dünya Savaşı’nın sonlanması, yeni bir savaşın başlama ihtimali gençlerin odağı oluyor. Zaman içerisinde savaş karşıtı söylemler de rock müzisyenleri tarafından şarkılara konu ediliyor. Belirli bir süre sonra rock, pek çok tepkiye maruz kalıyor. Bu tepkilere boyun eğmeyen rock türü, söylemlerini de git gide sertleştiriyor.

Rock Müzik Tarihi: Altın Çağ

       Rock müziğin bütün dünyada dinlenen bir müzik hâline gelmesi 1970’li yıllara denk geliyor. Led Zeppelin, Deep Purple gibi gruplar ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra Jimi Hendrix, Eric Clapton gibi müzisyenler de yükselişe geçiyor. Bu isimlerin imajları, saç ve giyim tarzları sonraki nesiller tarafından da taklit ediliyor. Bunun yanı sıra rock kelimesi, bazı anlamları karşılamada yetersiz kalmaya başlıyor. Bu nedenle yeni rock dalları doğuyor. Hard rock, punk rock, alternatif rock, industrial rock, progressive rock, pop rock ve senfonik rock bunlardan birkaçı. Rock şaşırtıcı, şok edici ve tepki koyucu yapısıyla bugün de varlığını güçlü bir biçimde sürmeye devam ediyor.

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle