Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomobiller Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Otomobiller Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Otomobiller hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça büyük önem taşıyor. Gündelik olarak kullanılan otomobillerde yapılan hatalar ciddi tehlikelere sebep olabiliyor. Araçlar hakkında bilinmeyenler konusunu bu nedenle masaya yatırmak istedik.  Araç kullanırken bunları bilmek, size daha az masraf olarak geri dönebilir. 

Otomobiller Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Otomobiller günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız şeyler oldukları için onların bakımı oldukça önemli oluyor. Gündelik kullandığınız bir araçta yapılan bir hata araca maddi anlamda bir zarar verebilmenin yanı sıra kullanıcıya da büyük bir tehlike oluşturma potansiyelini taşıyor. Araçlar hakkında önemli bilgiler arasında bulunan bu yanlış bilinen doğrular, araç kullanıcılarının yanı sıra yolcu olarak herhangi bir araçta seyahat eden kişiler tarafından da bilinmesi gerekiyor. Sık sık yağ değiştirmek, fırça ile araç temizlemek gibi hatalar çok sayıda otomobil kullanıcısı tarafından uygulanmaktadır. 

Araçlar fırça ile daha iyi temizlenmez! 

Aracınızı temiz tutmak oldukça önemli. Zamanla üzerinde biriken kir, toz ve parçacıklar aracın boyasına zarar vermeye ve onu eskiterek değerini düşürmeye başlar. Bu noktada aracını korumak isteyen kişiler araçlarını sık sık yıkarlar. Herhangi bir aracın sık sık yıkanmasında herhangi bir sorun olmasa da bunun yapılma biçime bağlı olarak araca zarar verilmesi mümkün olabilir. Araç içi ve dışı için birçok farklı temizleme ürünü var olsa da çoğu kişi otomobilinin kaportasını ve camını fırça kullanarak temizler. Temizlikte kullanılan temizlik sıvısından bağımsız olarak araç temizliğinde fırça kullanmak araca zararlı olabilmektedir. Özellikle zorlu lekeleri çıkarmak için sert bir şekilde uygulandığında fırça aracın boyasının üzerinde çizikler oluşturabilir. Bu sebeple fırça ile araba yıkamak doğru değildir. Bunun yerine temizlik bezleri veya temizlik süngerleri gibi araç yıkamaya uygun ürünler tercih edilmelidir.

Araba Nasıl Yıkanır? / Araç Yıkama Nasıl Yapılmalı yazısı için tıklayınız.

Çok sık yağ değiştirmek otomobilin ömrünü uzatmaz!

Herhangi bir motorlu taşıtın belki de en önemli parçası motordur. Eğer aracın motoruna iyi bakılmaz ise o noktada birçok sorun ile karşılaşmak mümkün olabilir. Aracın motoruna iyi bakmak ve ömrünü kısaltmamak için yüksek devirlerde uzun süre seyir halinde olmamak, doğru akaryakıt kullanmak ve elbette ki bakım aralıklarında aracın yağını değiştirmek gibi eylemlerde bulunmak gereklidir. Bu noktada aracı konusunda titiz olan kullanıcılar aracın motorunun yağını önerilenden daha sık değiştirerek onun ömrünü uzatmayı deneyebilir. Bu ilk bakışta kulağa mantıklı gelse de aslında araca herhangi bir katkısı yoktur. Aracın yağının belirtilen aralıklarda değiştirilmesi yeterli olup, değişim sıklığından öte kullanılan yağın kalitesi çok daha önemlidir. Bu durum elbette aracın fazla zorlanarak kullanılması gibi istisnai durumlarda geçerli değildir. Eğer araç yoğun şekilde yüksek devirlerde kullanılmış ya da herhangi bir sebepten yağ yakmasına sebep olunmuş ise o noktada normal bakım aralığından biraz daha önce yağ değiştirme durumu söz konusu olabilir. Yani sık sık yağ değiştirmek aslında aracın ömrünü uzatan veya çalışmasını kolaylaştıran bir durum değildir.

Lastik basınçları önerildiği gibi ayarlanmalıdır!

Aracın yer ile temasını ve dolayısıyla da yol tutuşunu sağlayan birincil eleman lastiklerdir. İyi lastik seçimi kişiyi büyük tehlikelerden koruyabilir. Şehir içinde birçok farklı yol yüzeyi ile karşılaşmak mümkün olduğundan hem hamuru hem de kanalları çok dikkatli şekilde seçilmiş bir lastik kullanmak büyük önem taşıyor. Bu noktada sürücü kendi kullanım amacı, ortamı ve bütçesine göre alınabilecek en iyi lastiği aracına takmalıdır. Lastik seçimi önemli olsa da lastikler ile ilgili tek konu satın alınan lastiğin modeli değildir. Lastik basıncı nasıl ayarlanır? Sorusu da lastik seçiminin yanında oldukça önemli bir konu oluyor. Yüksek lastik basıncı daha yüksek performans sağlar düşüncesi de doğru değildir. Yakıt tüketimini azaltmak veya performansı arttırmak için lastik basıncı ile uğraşmak tavsiye edilmeyen bir davranıştır. Aslında yapılması gereken şey lastik basınçlarını aracın kullanım kitapçığında yazıldığı gibi ayarlamak ve zaman zaman bu basınçları kontrol ederek bir sorun olmadığından emin olmaktır.

Kış Mevsiminde Lastik Basıncı Nasıl Olmalıdır yazısı için tıklayınız.

Lastikler kayarsa fren mesafesi uzar!

Fren ile ilgili bilinen yanlışlardan biri de fren yapıldığında lastiklerin kayması durumunda aracın daha kısa mesafede duracağıdır. Frenleri kilitlemek yani frenlere yüksek kuvvet uygulayarak tekerleklerin dönme hareketini durdurmak aslında aracın duracağı mesafeyi yalnızca uzatır. Modern otomobillerde çoğunlukla ABS fren kilitleme önleme sistemi olduğu için bu bir tehlike olmaktan çıksa da, frene sert basılarak lastiklerin kilitlenmesi durumu oldukça tehlikeli bir durumdur. Herhangi bir tekerlekli taşıtın en verimli şekilde durması için tekerleklerin dönüyor olması ve frenlerin tekerlekler üzerinde, lastikler kaymaya başlamadan, olabilecek en yüksek kuvveti uygulaması gerekiyor. Bu noktada kullanıcı mümkün olan en iyi yol tutuşuna sahip lastiği kullanmalı ve frenleme yaparken lastikleri kaydırmamaya özen göstermelidir.

Uyguna Araç Kiralamak İçin yolcu360.com’u Deneyin!

yolcu360.com ile araç kiralamada fiyat avantajı yaşayabilirsiniz. Kiralık araç fiyatlarını yolcu360.com üzerinden karşılaştırarak iyi fiyat avantajını kullanabilirsiniz. Kredi kartına 9 taksitle araç kiralama yapabileceğiniz sistemin sunduğu yolcu360.com/blog üzerinden otomobiller hakkında ve trafik hakkında bilgi de edinebilirsiniz. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle