Türkiye’nin doğa harikaları neler? Türkiye turu için mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler hangileri? Türkiye’nin doğal güzellikleri için popüler duraklar nereler? Bunlar gibi birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz Türkiye’nin güzellikleri gezi yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. Türkiye gezilecek yerler için yola çıkmaya hazır mısınız? Araç kiralama seçeneklerini inceleyerek sizde bu yaz için Türkiye turistik yerler kapsamında güzel ülkemizin nadide doğal güzelliklerini gezmeye ne dersiniz?
Kayseri Sultansazlığı
Kayseri il sınırındaki Sultansazlığı, Anadolu’nun doğusundaki en sulak alan. Bu yönüyle elbette bereketli bir bölge ama bugün doğal koruma altında. Onun esas önemi, bu doğal alanda geçireceğiniz güzel saatlerle ilgili. Çünkü Sultansazlığında fotoğraf çekmek, gezinmek, temiz havayı ve doğayı solumak çok keyifli.
- Türkiye’nin doğa harikaları arasında bulunan Sultansazlığı’ndaki Kuş Türleri
Türkiye’nin doğa harikaları arasında yer alan Sultansazlığı, kuş türleri için geniş bir yaşam alanı oluşturuyor. Bugüne kadar sayılmış yani literatüre alınmış 400 kadar kuş türü saptanmış. Göçmen kuşlar, buraya geliyor, konaklıyor ve göçlerine devam ediyor.
- Sultansazlığı Koruma Altında!
Kayseri Sultansazlığı bölgesi, birden fazla açıdan koruma altına alınmış durumda. Rumsar alanı, sit alanı, yaban hayatı koruma alanı, tabiatı koruma alanı, kuş göç yolu koruma alanı gibi farklı statülerle korumaya alınmış.
- Sultansazlığı Nerede?
Türkiye’nin doğa harikaları arasında yer alan Sultansazlığı Doğal Yaşam Alanı, Kayseri’nin Develi ilçesindeki Soysallı köyü sınırlarında yer alıyor. Buradan gün batımını izlemek, müthiş keyifli. Romantik bir akşam geçirmek, dinlenmek, kendinize bir hediye vermek üzere Sultansazlığı’nda güneşin batışını izleyebilirsiniz.
Kayseri merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Valla Kanyonu
Kastamonu Muratbaşı Köyündeki Valla Kanyonu, mutlaka görülmesi gereken bir doğa harikası. Peki, Valla Kanyonu nasıl oluştu, hangi hayvan türleri yaşıyor, tam olarak nerede?
- Valla Kanyonu Nasıl Oluştu?
Devrekani çayı ile Kanlıçay birleşince dev bir kaya parçasını oymuş. İki el birleşmiş, dev kaya parçasını tam ortadan ayırmış resmen. Uzaktan bakınca ortadan bıçakla kesilmiş bir peynir parçası gibi görünüyor. Kaya duvarlarının yüksekliği tam 1200m
- Valla Kanyonunda Hangi Hayvan Türleri Var?
Kanyonun sarp kayalarına oyulmuş yuvalarda bolca doğan, atmaca, kartal akbaba var. Uzak çekim yapan bir tele objektifle inanılmaz kareler yakalayabilirsiniz. Şanslıysanız yuvalarındaki yavruları bile çekebilirsiniz.
- Türkiye’nin doğa harikaları listesinde bulunan Valla Kanyonu Nerede?
Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesi Valla köyünde bulunuyor. Ulaşımı çok kolay sayılmaz. Özellikle toplu taşıma ile epeyce zaman kaybettirebilir. Ama kendi aracınızla ulaşım sağlayabilir, kanyon çevresinde kamp bile kurabilirsiniz.
- Valla Köyü Hakkında
Muratbaşına bağlı Valla köyü, kanyonun girişinden hemen önceki tepede kurulu. Güzel bir köy. Tüm evlerin çatıları kırmızı tuğladan kırma çatı. Göçlerle nüfusunun neredeyse %80’ini kaybeden Valla Köyünde bugün sadece yaşlılar var. Köyde konaklayabilir, dinlenebilir ve çevreyi keyifle gezebilirsiniz.
Kastamonu merkez araç kiralama için tıklayınız.
Van Gölü
Bir ara Van Gölü canavarı söylentileri sayesinde tüm dünyanın tanıma fırsatı bulduğu ve Türkiye’nin doğa harikaları arasında yer alan Van Gölü, dingin bir güzellik sunuyor. Kıyısından yüzme fırsatı da bulabileceğiniz Göl, eşsiz bir doğa olayı aslında. Volkanik patlamaların neden olduğu bu göl, bölgedeki en büyük kapalı havza olmasıyla da önemli. Suyu sert olduğu için balıkçılığa çok elverişli değil ama gölde kendine özgü türler yaşıyor. Peki, Van Gölü hakkında neler biliyoruz?
- Türkiye’nin doğa harikaları arasındaki Van Gölü Hakkında
Ülkemizdeki en büyük ve en derin göl olan Van Gölü, Bitlis ve Van il sınırında yer alıyor. Bölgedeki en büyük göl olması, üzerindeki adalardaki tarihi yapılar onu değerli kılıyor. Hatta Van’ın bir doğu ili olarak gelişmişliğini bu göle borçlu olduğunu söylersek abartmış olmayız. Peki, Türkiye’nin doğa harikaları arasında bulunan Van Gölü’nün derinliği ne ya da Van Gölü ne kadar büyük… Van Gölünün büyüklüğü 3 bin 700 km. Van Gölünün derinliği ise 400 metre.
- Van Gölünde Görülecek Ne Var?
Gölde görülecek çok şey var. An önemlisi, muhteşem bir manzarası var. Rahatlatan, dinlendiren bir manzara…Van Gölünde görülecekleri şöyle listeleyebiliriz:
- Türkiye’nin doğa harikaları arasında bulunan Van Gölü çevresinde Artos, Nemrut ve Süphan Dağları var. Bu dağların ortasında bulunan göl, eşsiz bir manzara sunuyor.
- Ahlat tarihi alanı va Akdamar Adası gibi eşsiz bir alan da bu gölün yakınında bulunuyor. Kıyılarında hayvan sürüleri, adalarına eşsiz tarihi kalıntılar olan Van Gölü’nün bazı noktalarına karayolu ile ulaşım bile yok. Böyle el değmemiş yerlerde doğayla tam olarak baş başa olmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
- Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Akdamar, göldeki en büyük ada. Ada üzerinde sanat tarihinin ve mimarlık tarihinin en değerli eserlerinden biri var: Akdamar Kilisesi. Kırmızı taştan inşa edilmiş olan kilise, Eski Ahit’te anlatılanları adeta fotoroman gibi kare kare taşa resmetmiş bir görünüm sunuyor. Bu kilise, 10. yüzyılda inşa edilmiş ve neredeyse tamamen sağlam olarak korunmuş.
- Van Gölün’deki üzerine kilise olan tek ada Akdamar Adası değil. Gölün doğu tarafında da Çarpanak adlı bir ada var. Bu ada üzerinde de Saint Jean Kilisesi var. O da 9. yüzyılda inşa edilmiş.
Van merkez araç kiralama için tıklayınız.
Yerköprü Şelalesi
Türkiye, hem tarihi mirası hem de doğa mirası açısından çok zengin bir ülke. Sadece bu kaynakların bile bize yetmesi gerekirken belki yanlış politikalar ya da biliçsiz nesiller bizi dışa bağımlı kılıyor, demeden edemiyoruz. İşte bu bakış açısıyla Türkiye’nin doğa harikası noktalarını tek tek inceledik. Müthiş bir deneyim yaşadık. Siz de gezdikçe, keşfettikçe ve ülkemizin aslında ne kadar zengin olduğunu fark ettikçe bizimle aynı fikirde olabilirsiniz. İşte bu zenginliklerden biri de Yerköprü Şelalesi. Peki, Türkiye’nin doğa harikaları arasında bulunan Yerköprü Şelalesi’nin özelliği ne?
- Yerköprü Şelalesi Hakkında
İki nehrin dans ettiği yer olarak bilinen ve Türkiye’nin doğa harikaları arasında bulunan Yerköprü Şelalesi, Türkiye’nin doğa harikalarından biri. Biri yer altında ve biri yer üstünde birbirine paralel ilerleyen iki akarsu düşünün. Göksu nehri dipten akarak bir noktada yüzeye çıkıyor. Tam da bu noktada üstten akan nehrin şelale olarak yere döküldüğü görülüyor. Var mı bunun eşi benzeri…
Şelaleden dökülen Karasu nehri ile mağaradan fışkıran Göksu nehri aynı noktada birleşerek muhteşem bir göl yaratıyor. Bu doğal havuzun derinliği 6 metre. Daha doğrusu en derin yeri 6 metre.
- Türkiye’nin doğa harikaları arasındaki Yerköprü Şelalesi Nerede?
Konya ili Hadim ilçesi yakınlarındaki bu muhteşem doğa olayı, dalgıçları bölgeye çekiyor. Konya Yerköprü Şelalesi arası 110km. Karaman’dan Yerköprü Şelalesi’ne ulaşım daha kolay.
- Yerköprü Şelalesine Arabayla Nasıl Gidilir?
Konya-Hadim yolunu takip edin. Hadim’e 10km kalan soldan devam edin. Yani Aladağ Köyü yoluna girin. 30 km sonra sağda Bademli köyü yol ayrımı var, buraya girin. 600 metre sonra Yerköprü Şelalesi karşınızda.
Konya merkez araç kiralama için tıklayınız.
yolcu360.com ile keşfet!
yolcu360.com nedir, araması çok yapılıyor. yolcu360 sistemi, online araç kiralamayı fiyatları ve araç özelliklerini karşılaştırarak yapabileceğiniz bir platformdur. Bu platform, en ucuza araba kiralama avantajına en hızlı biçimde ulaşmanıza odaklanıyor.
Yorum ekle