Yolcu360 Blog
otomatik-vites
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik şanzımanlı arabalar nasıl kullanılıyor sorusuna basit ama etkili yanıtlarımız var,  otomatik vites araç kiralama yapmak nasıl? okuyun…

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomotiv sektöründeki gelişmelerin en önemli yansımalarından biri olan tam otomatik vitesli araçlar daha rahat ve pratik bir sürüş sağladığı için son dönemlerde tercih edilir duruma da geldi. Her ne kadar yakıt tüketiminin, manuel vitese oranla daha fazla olduğu düşünülse de geliştirilen yeni vites sistemiyle yakıt tüketimi manuel vitesli araçlarla hemen hemen aynı düzeye gelmiş durumda.

Otomatik Vitesli Araba Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomatik vitesli araçlarda kullanım kolaylığı olması açısından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da yok değil. Ama bu konular, manuel vitesli araçlara oranla daha az ve pratik bir hale gelebilecek durumda.

Öncelikle, otomatik vites araçla kalkış yaparken sert kalkışlardan kaçınmak gerekiyor. Zira, bu durumda aracın şanzımanının zarar görmesi olasılık dahilinde. Kalkıştan hemen sonra 12 km/s hıza ulaşmanız da önemli. Çünkü kalkış sırasında aracın 2. Vitese geçmesi gerekiyor. Bu yüzden de sert olmayan ve 12 km/s’e ulaşan bir sabiti tutturmak, otomatik vitesli araçlarda çok önemli. Tabi bu açıklama biraz can sıkıcı gelmiş olabilir size ama zaten olması gereken ve zaten normalde de yaptığınız bir hareket biçimi olduğu için kolayca alışacağınıza da eminiz.

Otomatik vites kolu üzerinde P, R, N ve D konumları bulunur. Aracınızı park ederken kullanmanız gereken vites düzeyi P iken geri geri gitmek için vites kolunu R konumuna getirmelisiniz. Aracın boşta olması için N konumu ve ileri gidiş için de D konumuna getirilmesi gerekiyor. Vitesi D’ye getirdikten sonraki vites değişimleri yolun durumuna, aracın yük ağırlığına ve gaza basma kuvvetinize göre otomatik yapılıyor. Unutmadan, vites kolu üzerinde bulunan düğme de özellikle geri geri kullanım ve park konumlarında vitesi değiştirmenize yarıyor. Park halindeyken de el frenini çekmeniz gerektiğini unutmayın!

Gelelim kontağı çalıştırmayla başlayan otomatik vitesli sürece. Kontağı çalıştırmanızın ardından vitesi Park konumundan D konumuna alarak el freni indirmelisiniz. Bu sırada ayağınız fren pedalı üzerinde olmak zorundadır. Çünkü, frene basmazsanız vitesi değiştiremezsiniz. Freni yavaş bir şekilde bırakmaya başladığınızda aracınız ileri doğru hareket etmeye başlar. D konumundayken vites 1. Vites ile başlar ve bahsettiğimiz gibi sizin gaza basma kuvvetinize, aracın yük ağırlığına ve yol durumuna göre seviye artar veya azalır.

Aracınızla manevra yapma ihtiyacınız doğduğunda vitesi geri yani R konumuna almanız gerektiğini de hatırlamalısınız. Manevrayı yaptıktan hemen sonra da vitesi D konumuna getirmeniz gerekiyor.

Hayati önem taşıyan bir nokta olarak, vites D konumundayken vitesi R veya P konumuna getirmemeniz gerektiğini unutmayın. Araç kiralama yaparken yolcu360‘tan vites tipini seçebilirsiniz.

İstanbul araç kiralama olmak üzere Türkiye’de ve yurt dışında birçok lokasyonda dilediğiniz vites tipinde aracı kiralayabilirsiniz. 

Yorum ekle