Yolcu360 Blog
foca.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Eski Foça Gezisi: Yakamoz Dizisi ile Yeniden Gündemde!

Eski Foça Gezisi: Yakamoz Dizisi ile Yeniden Gündemde!

Eski Foça, Türkiye’nin en güzide şehirlerinden İzmir ilimizde yer alıyor. Eski Foça tarihi dokusunu korumayı başarmış küçük bir ilçe. Sadece yirmi beş kilometre sahil yoluyla bağlantılı olduğundan Eski Foça ve Yeni Foça bilmeyenler tarafından karıştırılıyor. Eski Foça, Çandarlı ve İzmir Körfezi arasında kalıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan  yarımada diyebiliriz. Kara sınırlarını Aliağa ve Menemen ilçeleri oluşturuyor, kuzeyinde Ege Denizi var.

Eski Foça çok nadide ve bakir bir beldemiz, henüz keşfedilmemiş bir çok tarihi dokusu var. Belde beğeni ile izlenen, ünlü oyuncumuz Kıvanç Tatlıtuğ’un başrol aldığı Yakamoz S245 dizisinin çekimlerinde yer alıyor. Çekimleri yapılan dizinin konusu, bir denizaltı hikayesi. 

Belde dizi sayesinde milyonlarca kişi tarafından izlenerek büyük beğeni kazandı. Şirin bir Ege kasabası olmaktan çıkıp popüler bir tatil kasabasına dönüşüyor. Daha önceleri adı çok duyulmayan Eski Foça’nın, dizi ile birlikte ismi duyulmayan başlamış durumda.

foca-sokak.jpg

Belde Antik Çağ’da bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıkan bir yerleşke. Adını etrafını çevreleyen denizde ve civar Adalarda yaşayan fok balıklarından alıyor. Antik Çağ’da Phokaia olan isim zamanla Foça olarak değiştiriliyor. Ayrıca tarihte sikkeyi ilk bastıran uygarlıklardan biri Phokaialılar.

Eski Foça; kendine has doğası, berrak Ege denizi, tarihi dokusu, taş evleri ve mitolojik efsaneleri ile keşfedilecek çok şeye sahip. Burada gündüzleri plaj keyfi yapabilir, dalış rüzgar sörfü gibi aktivite seçeneklerini deneyebilirsiniz. Akşamları balıklarınızı yiyebilir ve lezzetli Ege mezeleri eşliğinde güzel vakit geçirebilirsiniz.

Eski Foça’da gezilecek yerleri tarihi ve doğal güzellikler oluşturuyor. Birçok tarihi yerler ve mitolojik öyküler var. Gelin hep birlikte gezilecek bu güzelliklere göz atalım.

İzmir Kamp Alanları: İzmir’de Az Bilinen Harika Kamp Alanları yazımız için tıklayın.

  • Athena Tapınağı

Yunan mitolojisinin önemli tanrıçalarından biri olan Athena’nın adını alan bir yer burası. Tarihi, İyonyalılar dönemine kadar uzanıyor. Yapıldığı yüzyılın sonunda büyük deprem sonucu yıkılıyor.

Depremden sonra Phokaialılar tarafından tapınağın yeniden yapıldığını biliyoruz. Yapılan kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait kalıntıları da görebilirsiniz. Tarihte önemli bir yere sahip bu tapınak, gerçekten görülmeye değer bir yer.

  • Kybele Açık Hava Tapınağı

Kybele Açık Hava Tapınağı, tarihi MÖ 580’li yıllara dayanıyor. Bu tapınak oradan geçen denizcilerin ibadet etmesi için yapıldığı düşünülüyor. Tapınakta tanrıçalardan Kybele ‘e ait nişler mevcut.

Foça yel değirmenlerinin bulunduğu tepenin üzerinde bu nişlere rastlamak mümkün. Mitolojik hikayesi olan bu muhteşem tapınak uygarlıkların kusursuz mimarisini simgeliyor. Beldeyi ziyaret ederseniz kesinlikle görmelisiniz.

  • Siren Kayalıkları

Sirenlerin adını Yunan mitolojisinden hatırlıyor olabilirsiniz. Ayak basılmayan adalarda yaşadıkları düşünülen Sirenler, vücut olarak hayvana, kafa olarak insana benzetiliyor. Hikayede gezerken şarkı mırıldandıkları da söylenir.

foca-siren.jpg

O yıllarda Sirenlerin yaşadığı yerlerin yakınından geçen denizciler, onların şarkılarıyla büyüleniyor. Bu hikaye anlatıla anlatıla kulaktan kulağa günümüze kadar ulaşmış durumda. Siren Kayalıkları mitolojik hikayesi ve muhteşem doğa manzarası ile görmeden geçilmeyecek yerler arasında. Foça tekne turlarına katılarak Siren Kayalıkları’nı görebilirsiniz.

  • Taş Ev

Tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Taş Ev merkeze on kilometre uzaklıkta yol kenarında. Adına Pers Anıt Mezarı ya da Taş Kule de deniyor. Bulunduğu yerde Antik Çağ’dan kalma yol var. 

Taş Ev’in çevresinde yapılan kazı çalışmalarında, Buranın Bizans döneminde konut olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Ev, Pers medeniyetinin izlerini taşımakta. Taş Ev, Tarihi yapı meraklıları için gerçekten görülmeye değer bir yer.

  • Foça Köyleri

Eski Foça ilçesinin eşsiz doğası ve huzur kokan muhteşem köyleri var. En güzel köyleri, Kozbeyli, Gerenköy, Ilıpınar, Bağarası ve Yeniköy yer alıyor. Eski Foça’nın en güzel köyü Kozbeyli, ilk sırada yer alıyor.

Foça köyleri dar sokaklar ve taş evleri ile görenleri hayran bırakıyor. Foça köyleri zeytinyağ, domates ve dibe kahvesi ile ünlü bir yer. Ilıpınar köyü özellikle ekmeği ve incir ağaçları ile meşhur. Bağarası köyü ise üzüm bağları ve üzümden elde edilen şaraplar ile ünlü bir köy.

  • Foça Koyları

Eski Foça koyları, mavi bayraklı plajları ve muhteşem denizi ile yaz tatili için harika bir tercih. Doğa manzarası ile büyüleyen birçok koy mevcut. Sakin ve huzurlu bir tatil için tercih edebilirsiniz. Yeni ve Eski Foça arasında ünlü Sazlıca Koyu var. Burası doğası, sakinliği ve berrak denizi ile ünlü bir yer. Eski Foça’ya geldiğinizde mutlaka bu koyda denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Eski Foça tekne turları sırasında Kosova koyu, uğranan koylardan biri. Özellikle tekne turu seviyorsanız Kosova koyuna uğramanızı tavsiye edebiliriz. Tertemiz, serin sularda yüzmek ve eğlenceli vakit geçirmek için uygun bir tercih.

Ücretsiz kamp yapmak ve denize girmek için İngiliz Burnu koyunu tercih edebilirsiniz. Denize girerken çakıl taşları ve deniz kestanesine dikkat etmelisiniz. Burası sessiz ve sakinliği ile insanın içine ayrı bir huzur veriyor.

Eski Foça yerlileri de en çok Çanak Koyu’nu tercih ediyor. Yani denize girebileceğiniz en güzel noktalardan biri. Bu koy Turistler tarafından çok keşfedilmemiş bir yer. Eski Foça’ya geldiğinizde bu eşsiz  koyu es geçmemenizi tavsiye edebiliriz.

  • Eski Foça Sokakları

Birçok uygarlığı içinde barındıran Eski Foça, Rus mimarisini yansıtan taş evleri görenleri büyülüyor. Dar sokakları, eski Arnavut kaldırım taşları büyüleyici. Sokakların tarihi yapı ve mimari özellikleri, gelen ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.

Eski Foça sokaklarına, manzarasına, tarihi dokusuna aşık olacaksınız. Huzuru bulacağınız bu beldeyi ilk fırsatta tekrar ziyaret edeceksiniz. Ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ’un başrolünü üstlendiği Yakamoz S245 dizisinin burada çekilmesine şaşırmamalı. Şirin bir Ege kasabası olan bu belde, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibi.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

2 yorum