Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Deremezra Yaylası gezi rehberi : İçinize akan yeşillik / Rize

Deremezra Yaylası gezi rehberi : İçinize akan yeşillik / Rize

Deremezra Yaylası muhteşem doğası, tarif edilmez yeşiliyle yolu Doğu Karadeniz’den geçen herkesin mutlaka uğraması gereken gezi rotalarından biri. Rize‘nin kuytusundaki bu güzelliği sizin için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Deremezra Yaylası nerede ve nasıl gidilir?

Gün geçmiyor ki memlekette yeni bir güzellik keşfedilmesin. Bu sefer rotamız yine ormanları, yağmuru, çayı ile ünlü Rize ilimizi gösteriyor. Uzun zamandır Hemşin yaylalarını keşfettik yazdık fotoğrafladık bu sefer ise laz yaylaların da soluk alıyoruz. Bugün sizlere bir laz yaylası olan Deremezra yaylasından bahsedeceğim. Rize’nin Ardeşen ilçesi sınırlarında bulunan Aşağıdurak ve Yukarıdurak köylerinin kullanımında olan Deremezra yaylası ilçe merkezine 39 kilometre mesafede bulunuyor.

Yol boyunca doğanın etkisinde huzurlu zaman geçirirken tarihi taş kemer köprüler de size eşlik ediyor. Bu yaylada yürüyüşler yaparken geldiğiniz mevsime göre avuçlarınızı armutlar, elmalar, mısırlar, fındıklar doldurur. Bölge ye en yakın Hopa-Batum havaalanı ve Trabzon havaalanıdır. Rize havaalanın inşaatı devam etmektedir. Benim tavsiyem araziye uygun bir araç kiralama yaparak yola çıkmak. Yolcu360’tan Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini ya da Artvin Hopa Havalimanı araç kiralama fiyatlarını değerlendirebilirsiniz. Rize araç kiralama da bir alternatif olabilir.

Yayla geçtiğimiz yıllarda tabiat parkı ilan edilen Tunca vadisinin içerinde kalıyor. Bu bölge adını geleneksel tahta araba ile yapılan Lazralli festivali ile duyurmuştu. Yaylaya ilçe merkezinden armutlu köyü istikametine doğru çıkılarak varılıyor. Geniş düzlüklere sahip etrafı ormanla çevrili olan Deremezra yüksekliği deniz seviyesinden 1100 metre kadardır.

Yolu bir noktadan sonra stabilize olsa da binek taksi tarzı araçla da çıkılır. Bu yayla da en güzel zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Doğa kendini rengarenk boyar, ziyaret edenlere renk cümbüşü ziyafeti yaşatır. Deremezra bölgesi organik tarım alanı olarak ilan edilmiştir. Bu bölgede gelecek yıllarda eko ve sürdürüle bilinir turizm faaliyetleri oluşturulacaktır. En yakın organize edilen faaliyetse Deremezra Kombala festivalidir.

Mısır Festivali

Kombala lazca mısır anlamına gelmektedir. Bu festival 2 gün sürdürülür. Bölgede yetişen meyve ve sebzeler yöreye ait yemekler sunulur. Tabi ki her festivalin olmazsa olmazı müzik unutulmaz. Sabahlara dek hareketli ya da yavaş karadeniz ezgileri dökülür tulumun sesinden.

Deremezra Yaylası ‘nda nerede kalınır?

Bu doğa harikası yeri ziyaret edenlerin bilmesi gereken şudur ki bu bölgede herhangi bir konaklama tesisi mevcut değildir. Buraya gelecekler için kamp yapmaya uygun bir bölgedir. Konaklama tesisi bulunmadığı gibi yeme içme içinde bir tesis bulunmuyor. Şimdi mevsim tam Karadeniz, çıkıp çıkıp doğaya karışın. Gezginkz der ki doğa ile kalın doğa da kalın.

Rize'de keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle