Topkapı Sarayı Müzesi ve çevresinde gezilecek yerler listesi epey uzun. Topkapı Sarayı gezisi planlayanlar için burada yapılabilecekler konusu önemli. Tarihi, kentleri, doğayı ve insanı keşfetme ihtiyacına cevap vermeyi seven bir yaklaşımla Bu özel yapıyı inceledik. Topkapı Sarayı’na nasıl gidersiniz ve Topkapı Müzesi ücret bilgisi gibi konuları değerlendirdik.
İçindekiler
- 1 Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?
- 2 Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?
- 3 Topkapı Sarayı Hakkında Kısa Bilgi
- 4 Topkapı Sarayı Müzesi Hakkında Bilgi
- 5 Topkapı Sarayının Tarihçesi
- 6 Topkapı Sarayı Bölümleri
- 7 Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi | Topkapı Sarayı’nın Özellikleri
- 8 Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi
- 9 Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler
- 10 Topkapı Sarayı’nın Mimarı Kimdir?
- 11 Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Fiyatları 2024
- 12 Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri – Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri 2023
- 13 Topkapı Sarayı Müzesi Video – Topkapı Sarayı Müzesi Gez
- 14 Topkapı Sarayı Yakınında Nerede Kalınır? Topkapı Sarayı’na Yakın Oteller
- 15 Sultanahmet’te Gezilecek Yerler
Türkiye, kapsamlı bir arkeolojik araştırma alanı gibidir. Anadolu mimarisi, kadim kültürler, Selçuklu dönemi ve Osmanlı mimarisi ve onların beslendiği Bizans mimarisi sanat tarihi için çok değerli detaylar içerir. Türkiye’de gezilecek tarihi yapılar denince de akla mutlaka Osmanlı döneminde yapılan Topkapı Sarayı Müzesi geliyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan yapının tamamlanması 13 yıl sürmüştür. Ayrıca müze olarak ziyaretçilerine kapılarını ise Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde açıyor. Topkapı Sarayı, bugün bir müze kompleksi olarak hizmet veriyor. Yıl içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan yapı, ayrıca İstanbul’un önemli simgelerinden. Peki, Topkapı Sarayı nerede, Topkapı Sarayına nasıl gidilir? Yapının tarihi özelliklerini, Topkapı Sarayı Müzesi bilet fiyatları bilgisini ve daha fazlasını adım adım inceleyelim. Topkapı Sarayı giriş ücreti 2024 ve daha fazlası için okumaya devam edin.
Ülkemiz hepimizin malumu çok fazla tarihi yapıya sahip. Özellikle Osmanlı ve Selçuklu döneminde pek çok tarihi yapılar inşa edilmiştir. Bunların en başında ise Osmanlı döneminde yapılan Topkapı Sarayı Müzesi geliyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan yapının tamamlanması 13 yıl kadar sürüyor. Ayrıca müze olarak ziyaretçilerine kapılarını ise Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde açıyor.
Günümüzde de müze olarak kabul ediliyor. Yıl içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Saray, ayrıca İstanbul’un önemli simgelerinden. Topkapı Sarayı nerede, nasıl gidilir? Bunun yanı sıra tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler neler? Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Fiyatları 2023 gibi tüm bilgileri sizler için derledik. Keyifli okumalar diliyoruz.
Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?
Topkapı Sarayı, İstanbul’un Fatih İlçesinde Cankurtaran Mahallesi’nde bulunuyor. Tarihi yapıya özel aracınızla ya da toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşabilirsiniz. İstanbul’un her noktasından tek araçla ya da aktarmalı vasıtalarla bölgeye ulaşmanı mümkün. Bunun yanı sıra müze, özellikle hafta sonları tatil olması sebebiyle yoğun oluyor. Yani hafta içi giderek daha rahat bir gezi yapabilirsiniz.
Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Topkapı Sarayı’na toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz. Öncelikle metrobüse biniyorsunuz. Cevizlibağ durağına geldiğinizde inip, yürüme mesafesinde olan tramvay durağına geçiyorsunuz. Buradan Kabaş tarafına giden tramvaya binebilirsiniz. Sultanahmet durağına geldiğinizde iniş yapıyorsunuz. Bu noktadan sonra Saray’a yürüme mesafesiyle kısa sürede ulaşıyorsunuz.
Topkapı Sarayı’na ayrıca aracınızla gidebilirsiniz. İstanbul kiralık araç ihtiyaçlarınız için Yolcu360 internet sitesini ve mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
İstanbul araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. En iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edin.
Topkapı Sarayı Hakkında Kısa Bilgi
Topkapı Sarayı, Osmanlı döneminde yaptırılmıştır. Devlet’i Aliyye’nin ana merkezi konumunda bulunuyordu. Günümüze bakıldığında ise yapı, müze olarak yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Ayrıca İstanbul’da yer alan en eski tarihi yapıların başında geliyor. Mimar Sinan, yapımında bizzat görev almıştır. Saray, bunun yanı sıra UNESCO Dünya Miraslar Listesine de girmiş bulunuyor. İstanbul’un önemli simgelerinden olan yapı, 600 yıllık tarihi bir geçmişe sahip.
Topkapı Sarayı Müzesi Hakkında Bilgi
Topkapı Sarayı, Osmanlı imparatorluğu döneminde inşa edilmiş eşsiz bir tarihi yapıdır. Yapımına 1465 yılında başlanmış olan Topkapı Sarayı’nın tamamlanması 13 yıl sürmüştür. Bunun yanı sıra mimari olarak Osmanlı tarzı uygulanmıştır. Ayrıca yapı, Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu büyük bir saraydır. Osmanlı Devleti’nin idarî devlet devlet merkezi olarak kullanılması gayesiyle inşa edilmiştir. Saray, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmıştır. Müze olarak kapıları, ilk kez Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde açılmıştır.
1920’li yıllarda ziyarete açılan bölümler; Mustafa Paşa Köşkü, Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü ve kubbettir. Bu bölümler ayrıca o dönemde de onarılmıştır. Saray, yapıldığından bu yana büyük bir değişikliğe uğramamıştır.
Topkapı Sarayının Tarihçesi
Saray-ı Cedid-i Amire olarak adlandırılan saray 1465 yılından sonra başlayıp 1478’de bitmiştir. Fatih Sultan Mehmed, Topkapı’nın inşası için çeşitli ülkelerden ustalar getirtmiştir. Sarayda görev alan mimarlar hakkında çok bilgi olmasa da Atik Sinan diye bir mimarın adı sıkça anılmaktadır. Bunun yanı sıra Topkapı Sarayı bugünkü haline hemen ulaşmamıştır. Topkapı Sarayı avlular sistemini benimseyen bir düzendedir. Halka açık bölümleri, sultana açık bölümleri gibi hiyerarşik bir düzen mevcuttur. Ayrıca Topkapı Sarayı’nda en kapsamlı yenileştirme ve genişletme 1. Süleyman döneminde yapılmıştır.
- 16. Yüzyılın sonlarına doğru saray bugünkü haline neredeyse ulaşmıştır.
- 17. Yüzyıl sanat ve mimaride klasik dönemin devamı niteliğindedir. Fakat inşaat alanında 17. Yüzyılda çok bir değişiklik yapılmamıştır. Topkapı Sarayı’nda da çok bir değişiklik olmamıştır.
- 18. Yüzyılda barok üslubunu yansıtan bazı eklemeler yapılmıştır. Başta da haremde bu izler kolaylıkla görülebilir.
- 19. Yüzyıl Topkapı Sarayı’nın hanedan tarafından terk edilmeye başlandığı zamandır. Yüzyılın sonlarına doğru batı standartlarında bir müzeye dönüşmesi için adımlar atılmaya başlandı.
- 3 Nisan 1924’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi açılmıştır.
Topkapı Sarayı Bölümleri
Topkapı Sarayı’nda 5 (beş) bölüm bulunmaktadır. Bunlar; Sofa-i Hümayun, Enderun Avlusu, Bab-ı Hümayun, Divan Meydanı ve Harem’dir.
Saray, yapı olarak farklı kapılarla korunan avlu merkezli bir labirent şeklinde yapılmıştır. Yapılan ilk bölümü Çinli Köşk’tür. Bu kısım Sultanahmet Meydanı’na ve Ayasofya’ya bakan ana kapısıdır. Sonra ise Bab-üs Selam Kapısı yapılmıştır. Üçüncü kapı olarak da Saadet Kapısı inşâ edilmiştir. Bu kısım Saray’ın temel ve en önemli bölümlerini diğer alanlardan ayırmaktadır.
Harem bölümü, ilk zamanlarda eski sarayda kalmıştır. Sonrasında 3. Murat tarafından Topkapı Sarayı’na taşınmıştır. Harem kelimesi mana olarak ‘herkesin girmesi yasak’ anlamına gelmektedir. Harem, eşyaların, cariyelerin, sultanların ve çocuklarının korunduğu bir yapıdan oluşuyordu. Haremin içinde padişah annesinin odası, padişah eşlerinin odası, cariyelerin odası ve padişah odaları olmak üzere 400 oda bulunduruyor.
Birinci avlu (Alay Meydanı)
Birun denilen dış hizmet yapılarının bulunduğu bölümdür. Sarayın aynı zamanda en geniş avludur. Bu avlu çeşitli törenler için kullanılırdı. Elçi kabullerinde, yeniçeriler, hizmetliler ve onların bekleme alanıydı. Aynı zamanda “alay meydanı” da denilmektedir. Bu avlunun girişinde, Bab-ı Hümayun adı verilen bir kapı bulunur.
İkinci Avlu
Babüsselam ile Babüssade arasında uzanan alandır. Babüsselam orta kapıdır. Babı Hümayun’dan sonra ikinci girişidir.
Üçüncü Avlu
Babüssade’den itibaren sarayın Enderun Avlusu yani 3. Avlu başlar. Saray içi hizmet teşkilatının görev yaptığı bir avlu olmasıyla Enderun avlusu da denir. Enderun, padişahın ve onun hizmetinde görev almak üzere devlet adamı olmak için yetiştirilen kişilerin eğitim aldıkları yerdir.
Dördüncü Avlu
Sarayın en arkada bulunan köşklerin yer aldığı dördüncü avlu “sofa” adıyla da anılır. Bu avluda çevresi mermer bir korkulukla çevrili olan ve beyaz mermer döşemeli yüksek set üzerinde Revan Köşkü ve Hırka-i Saadet Dairesi karşı karşıya bulunmaktadır.
Harem
Harim kelimesinden türeyen harem kelimesi, bir konutun hem tüm kadınlarının hem de içinde yaşadıkları ayrı bir bölümü ifade eder. Yüksek duvarlarla sarayın diğer bölümlerinden tecrit edilmiş çok katlı ve kademeli bir yapıdır.
Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi | Topkapı Sarayı’nın Özellikleri
Topkapı Sarayı’nın ne özelliği var ya da bu sarayı neden görmelisinin sorusunun cevabı epeyce detaylıdır. Dünyanın en büyük imparatorluklarından birine ev sahipliği etmiş olan yapı, hem Türk vatandaşları hem de dünyanın her yerinden insanlar tarafından gezilmeli. Peki, Topkapı Müzesinin özellikleri neler?
- Topkapı Sarayı iki bölümden oluşuyor. Bunlar Birun ve Enderun.
- Topkapı Sarayı, 1600 metre yüksekliğe sahip bir yapı olarak inşâ edilmiştir.
- Tarihi yapıda, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV)’in birçok miras eseri de yer alıyor.
- Saray’da ilk yazıya geçirilen Kur’an-ı Kerim de bulunuyor.
- Yapı, 1400 metre uzunluğunda surlarla çevrilmiştir.
- Ana girişinde Bab-ı Humayın denilen alan bulunuyor.
- Ayrıca Saray’da kubbe altı da bulunuyor. Kubbet altının arkasında Saray’ın gözetleme gövdesi yer alıyor.
Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi
Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eser Kütüphanesi, 2007 yılında restorasyon çalışmaları kapsamında Hazine Koğuşu’na nakledilmiştir. Çalışmaların neticelenmesiyle birlikte 2013 yılında eski yeri olan Ağalar Cami’ne taşınmıştır.
Restorasyon çalışmalarında, deprem dolayısıyla zamanla hasar gören alanlar onarılmıştır. Bu süre zarfında Ağalar Cami, gerek depo özelliği gereke depolama sistemi açılarından çağdaş normlara getirilmiştir.
Ayrıca camlı bölmeler, kırılmaz camlarla değiştirilmiştir. Raflı zeminler ise sabitlenmiş ve paslanmaz çelik tercih edilmiştir. Raflı bölmeler olası depremlere karşın kafes sistemiyle kurulmuştur.
Yeni sistemle birlikte depo, iki katlı hale getirilmiş ve kullanım kapasitesi artırılmıştır. Güvenlik açısından da kamera sistemleri modern teknolojiye uygun biçimde yenilenmiştir. Bunun yanı sıra yeni depolara iklimlendirme cihazları yerleştirilmiştir. Yangın algılama ve söndürme sistemleri kurulmuştur.
Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinin kitap koleksiyonu oldukça zengin içeriğe sahiptir. 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar farklı dönemlere ait eserler bulunmaktadır. Bu dönemlere ait koleksiyonlar kağıt, deri, tekstil ve parşömen gibi organik malzemelerden oluşmaktadır. Kütüphanede toplamda 10 bini aşkın bir minyatür koleksiyonu bulunuyor. Ayrıca 2009 yılından bu yana sürekli olarak el yazması kitapların restorasyon çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler
Topkapı Sarayı, dünya genelinde oldukça ilgi gören müzelerin başında geliyor. Müzenin en dikkat çeken bölümüyse kutsal emanetler bölümü. İslam’da kutsal sayılan eşyalara kutsal emanet adı verilmektedir. Bunun yanı sıra Topkapı Sarayı’ndan kutsal emanetler Has Oda’da bulunuyor ve burada sergileniyor.
Topkapı Sarayı’ndan sergilenen kutsal emanetler listesi şu şekilde:
- Hırka-i Saâdet
- Hırka-i Saâdet’in saklı olduğu altın sandık
- Hz. Muhammed Peygamber’in ayak izi, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin bir parçası ve ayrıca kabir toprağı
- Ayrıca Hz. Muhammed Peygamber’in mührü (Mühr-ü Saadet), sandaletleri (Nal-ı Saadet), kılıcının kabzası, kılıçları ve ayrıca oku ve yayı
- Bunun yanı sıra Hz. Muhammed Peygamber’in yalancı peygambere gönderdiği mektup ve ayrıca kızı Fatıma’nın seccadesi
- Sancak-ı Şerif
- Sahabe-i Kiram’ın kılıçları
- Hacerü’l-Esved muhafazası
- Kâbe’nin altın su oluğu
- Kâbe’nin anahtarı ve kilitleri
- Hz. Yusuf Peygamber’in cübbesi
- Kâbe’nin kapılarından biri
- Hz. İbrahim Peygamber’in tenceresi
- Mescid-i Nebevi’nin maketi
- Mescid-i Aksa’nın maketi
- Hz. Davud Peygamber’in kılıcı
- Hz. Musa Peygamber’in asası
Kutsal Emanetleri Kim Getirdi?
Kutsal emanetler, Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır’dan İstanbul’a getirilmiştir. Yaklaşık olarak 500 yıldır Topkapı Sarayı’ndan korunarak sergilenmektedir. Sergilendiği bölüm ise Has Oda’dır. Kutsal emanetler arasındaki en önemli emanetler, Hz. Muhammed (SAV)’in hırkası, ayak izleri, sakalı, kılıcı ve okudur.
Topkapı Sarayı’nın Mimarı Kimdir?
Topkapı Sarayı, birden fazla mimar tarafından geliştirilmiştir. Yapı, dönemin ünlü mimarı olan Alaüddin’in baş mimarlığından inşâ edilmiş. Zaman içerisinde Davud Ağa, Mimar Sinan, Sarkis Balyan ve ayrıca Acem Ali gibi isimler de önemli katkılar sunmuştur.
Bunun yanı sıra Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini bu yapıda bir araya getirmiştir.
Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Fiyatları 2024
Topkapı Sarayı’na giriş ücreti için 250 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 100 TL’lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
İşte Topkapı Sarayı 2024 giriş ve bilet ücretleri:
Topkapı Sarayı Kombine Bilet (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem):
- Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 250 TL
- Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 1.500 TL
- İndirimli Bilet Fiyatı: 75 TL
Harem:
- Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 100 TL
- Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 500 TL
- İndirimli Bilet Fiyatı: 50 TL
Aya İrini:
- Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 90 TL
- Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 500 TL
- İndirimli Bilet Fiyatı: 40 TL
Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Günleri – Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri 2023
Topkapı Sarayı’nı ziyaret etmek isterseniz, hafta içi sabah 10.00’da açılıyor, akşam da kapanış 17.30’da.
Sarayı, hafta sonu da sabah 10.30 ila akşam 17.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Bilet satışları saat 16.00 itibarıyla son buluyor. Müzeye son giriş saati de 16.30.
Topkapı Sarayı Müzesi Video – Topkapı Sarayı Müzesi Gez
İstanbul’un tarihi simgelerinden olan Topkapı Sarayı Müzesini sanal olarak gezmek ve videolarını izlemek için Kültür Bakanlığı’nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Topkapı Sarayı Yakınında Nerede Kalınır? Topkapı Sarayı’na Yakın Oteller
- Ishak Pasa Hotel
- Green Parrot Hotel
- Orka Royal Hotel
- GLK PREMIER Acropol
- Double Tree By Hilton İstanbul
- Aybar Hotel
- Hotel Evsen
- Sultanahmet Palace Hotel
- Ferman Konak Hotel
- Askoc Hotel
Sultanahmet’te Gezilecek Yerler
Topkapı Sarayı Müzesine gelmişken Sultanahmet’te gezilecek yerleri ziyaret etmeden olmaz. İstanbul’u genel manada tanımak istiyorsanız Sultanahmet’ten başlamanız gerekiyor.
Sultanahmet, ismini Sultanahmet Cami’ni yaptıran Birinci Ahmet’ten gelmektedir. Yedi tepeli şehir olarak tanınan İstanbul’un ilk tepesi Sultanahmet… Kuruluşundan bu güne dek eşsiz dokusunu koruyan Sultanahmet, yerli ve ayrıca yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.
Gezilecek yerler açısından oldukça zengin. Bunun yanı sıra sizler için Sultanahmet’te gelmişken gezilecekler listesini de paylaşıyoruz.
- Sultanahmet Meydanı
- Sultanahmet Camii
- Ayasofya Camii
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
- Topkapı Sarayı
- Yerebatan Sarnıcı
- Gülhane Parkı
- Haseki Hamamı
- Alman Çeşmesi
- Yılanlı Sütun
- III. Ahmet Çeşmesi
- Arasta Çarşısı
- Aya İrini Müzesi
- Türk İslam Eserleri Müzesi
- Soğukçeşme Sokağı
- Cağaloğlu Hamamı
- Örme Sütun
Sultanahmet’te Görebileceğiniz Diğer Yerler
- Milyon Taşı
- Binbirdirek Sarnıcı
- İbrahim Paşa Sarayı
- Firuz Ağa Camii
- Şifa Hamamı
- Mozaik Müzesi
- Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
- Bukoleon Sarayı
- Eski Şark Eserleri Müzesi
- Çinili Köşk Müzesi
- İslam Billim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
- İstanbul Sağlık Müzesi
- Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi
- Cumhuriyet Müze
- Sokullu Mehmet Paşa Camii
Add comment