Yerebatan Sarnıcı giriş ücretleri ve bu özel tarihi alanın kapsamı çok merak ediliyor. Yerebatan Sarnıcı Medusa ile temsil edilen muhteşem bir tarihi hazine. Ülkemize her yıl binlerce turistin ve akademisyenin gelme sebeplerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı hakkında merak edilenleri sanat tarihçilerinin notlarından yararlanarak cevapladık.
İçindekiler
İstanbul, tarihi ve doğal güzellikleri ile keşfedilmesi en keyifli şehirlerden biri. Birçok medeniyete ev sahipliği ve başkentlik yapmış olması nedeniyle birbirinden muhteşem tarihi yapıları içerisinde barındıran İstanbul’un en önemli simgelerinden biri de Yerebatan Sarnıcı. Şehrin en gizemli ve göz alıcı tarihi yapılarından biri olan sarnıç, geçirdiği restorasyon sonrasında kavuştuğu yeni çehresi ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Ayasofya Camii’ne oldukça yakın bir konumda olması nedeniyle de tarih meraklılarının uğrak noktalarından biri olan Yerebatan Sarnıcı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları derledik.
Yerebatan Sarnıcı
Bugün Tarihi Yarımada olarak bilinen bölge tıpkı şimdi olduğu gibi 1500 yıl öncesinde de İstanbul’un merkezi konumundaydı. O dönemlerde İstanbul’u elinde bulunduran Bizans, imparatorluğun su ihtiyacını karşılamak için bugün Yerebatan Sarnıcı olarak bilinen bu muhteşem yapıyı inşa etti. Yüzyıllardır ilk günkü görkemi ile ayakta kalmayı başarmış olan Yerebatan Sarnıcı hala İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biri.
Konumu ve önemi nedeniyle tarih boyunca birçok kez kuşatma altına alınan şehir bu kuşatmalar sırasında dışarıdan takviye alamaz hale geliyordu ve bu da su probleminin ortaya çıkmasına neden oluyordu. Bu nedenle şehrin su problemini çözmek için yüzlerce sarnıç inşa edildi. M.S. 532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş olan Yerebatan Sarnıcı ise bu sarnıçların en büyüklerinden biri. 9 bin 800 metrekare alana sahip olan Yerebatan Sarnıcı içerisinde birbirinden farklı 336 adet sütun bulunuyor. Bu sütunlar birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilmiş ve her biri 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirir. Sarnıç içerisindeki en etkileyici yapılardan biri ise Medusa Heykeli desenli sütun. Sarnıcın içerisinde depolanan su ise Belgrad Ormanlarından geliyor. Suyun aktarımı Eğrikapı ve Taksim arasındaki 1 kilometreden uzun olan kemerler sayesinde gerçekleştiriliyor. 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip olan sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenden iniliyor.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Yerebatan Sarnıcı’nın kullanım amacı da değişmiş. Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra Yerebatan Sarnıcı Topkapı Sarayı’nın meşhur gül bahçelerini ve diğer bahçeleri sulamak için kullanılmış. 15.yy’a kadar kullanılan sarnıcın içerisinde günümüzde hala su birikintilerini görmek mümkün.
Yerebatan Sarnıcı Nerede?
Turistlerin ilgi odağı haline gelen bu muhteşem yapı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de “Yerebatan Sarnıcı nerede?” sorusunun cevabı oluyor. Yerebatan Sarnıcı günümüzde de İstanbul’un kalbi olarak adlandırılan Sultanahmet semtinde yer alıyor. Ayasofya Cami ile Sultanahmet Cami arasında bulunan sarnıcın açık adresi ise: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet/ Fatih. Yerebatan Sarnıcına gitmek için toplu taşıma kullanacak kişilerin Kabataş – Bağcılar tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında inmeleri yeterli.
İstanbul’un En Güzel Semtleri yazımız için tıklayın.
Yerebatan Sarnıcı Gizemleri
İstanbul, Bizans’tan Osmanlı’ya pek çok devlete ev sahipliği yapmış. Haliyle her gelen toplum kendi hayatından, kendi kültüründen bir iz bırakmış. Böylece İstanbul’un kadim tarihi şekillenmiş. Şehrin dört bir yanına yayılan eşsiz eserler bizi geçmişin tozlu sayfalarına götürür.
İşte o değerli eserlerde biri olan Yerebatan Sarnıcı’nın olduğu bölgede eskiden dini bir yapı bulunuyormuş. Bu sebeple diğer adı da Bazilika Sarnıcı. Uzunluğu 140 metre olan sarnıcın genişliği ise tam 70 metre. Toplamda 9.800 metrekarelik alana yayılan sarnıç tonlarca suyu depolayabiliyor.
Sarnıca giriş ise 53 basamaktan oluşan taş merdiven ile sağlanıyor. 336 sütundan oluşan yapı ışıklandırma sistemi ile bambaşka bir görünüm kazanıyor. Sarnıcın dikkat çeken en önemli kısmı ise iki sütun altına yerleştirilen Medusa başları. Bu heykellerin nereden ve ne zaman geldiği bilinmese de efsaneleşmiş bir hikayesi var. Size kısaca bu gizemli hikayeden bahsedelim.
Antik Çağ’da yaşamını sürdüren Medusa adında güzeller güzeli bir kadın varmış. Gece gibi simsiyah gözlere ve upuzun saçlara sahipmiş. Öylesine güzelmiş ki Zeus’un oğlu ve aynı zamanda Tanrı olan Perseus ile birbirlerine aşıklarmış. Ancak Athena Medusa’yı o kadar çok kıskanıyormuş ki kıskançlığını bastıramamış ve güzeller güzeli Medusa’yı ömür boyu sürecek lanete esir etmiş. O an saçları simsiyah bir yılana dönüşmüş. Gözleri ise masmavi delici ok misali öylece kalakalmış.
Güzelliği ile herkesi büyüleyen Medusa artık bu lanetten sonra kendisine her bakanı taşa çevirir olmuş. Yılan başlı kadın olarak tanınan bu mitolojik kahraman yüzyıllar geçmesine rağmen hala içimizi ürpertmeye devam ediyor.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024
Yerebatan Sarnıcı haftanı her günü ziyarete açık. Yerebatan Sarnıcı ziyaretleri iki farklı saat aralığında gerçekleştirilebiliyor. Bu saatler haftanın her günü için 09:00 – 18:30 ve 19:30 – 22:00. Bu iki farklı saat aralığı için farklı giriş ücretleri uygulanıyor. 2024 yılı için Yerebatan Sarnıcı giriş ücretleri ise şu şekilde:
09:00 – 18:30 Saatleri Arası Yerebatan Sarnıcı Ücretlendirme
- Yerli Ziyaretçi: 80₺
- Yabancı Ziyaretçi: 600₺
- Öğrenci: 30₺
19:30 – 22:00 Saatleri Arası Yerebatan Sarnıcı Ücretlendirme
- Yerli Ziyaretçi: 250₺
- Yabancı Ziyaretçi: 1.000₺
- Öğrenci: 100₺
Yerebatan Sarnıcı seans düzenlemesi nedeniyle 18:30 – 19:30 saatleri arasında ziyarete kapalıdır. İndirimli ve ücretsiz girişler için kesinlikle kimlik ibraz edilmesi zorunludur. Yerebatan Sarnıcı Kültür Bakanlığı’na bağlı olmadığı için girişlerde Müze Kart geçerli değildir. Bilet alımı için ise kredi kartı ya da Türk Lirası cinsinden nakit geçerlidir. Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti için döviz kabul edilmemektedir.
İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
İstanbul, çok büyük bir metropol ve bu kentte özel araçla ulaşım oldukça zor. Zira, trafik genellikle çok sıkışık. Diğer yandan kenti özgürce gezmek, farklı noktalara da ulaşmak için özel araç daha konforlu bir seçenek. Gideceğiniz lokasyona göre değişmekle birlikte özel araçla şehri gezmek isteyebilirsiniz. Araca ihtiyacınız olduğunda İstanbul’un farklı loksyonlarından araç kiralama yapabilirsiniz. Bu amaçla uygun fiyatlı kiralık araçları da Yolcu360 ile keşfedebilirsiniz. Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Yorum ekle