Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Amasya Gezisi | Amasya Gezilecek Yerler | Amasya Gizemi

Amasya Gezisi | Amasya Gezilecek Yerler | Amasya Gizemi

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı ya da  Amasya Üniversitesi, gibi sebeplerle buraya zorunlu olarak yolu düşenler çok. Yolu düşüp de buraya yerleşsem diyenler daha çok. Bir de Amasya elması, Amasya evleri ve Amasya şehrinin güzelliğini duyup Amasya gezilecek yerler için gezi planlayanlar var. Zira, son 5 yılda şehir epeyce bir turizm kenti oldu. Şehir, son yıllarda Amasya et ürünleri ve hayvancılıkla da öne çıktı. Yerli bir üretici, oldukça güçlü bir pazar yarattı kendine. Bunların hepsi bir yana, biz, kentin gizemli bazı dosyalarını açmak niyetindeyiz. Hiç bir gezi sitesinde olmayan bilgilerle Amasya gezi rehberi kapsamında Amasya turu atalım mı? Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Amasya gizemini öğrenmek için yola çıkmaya ne dersiniz?

Amasya’nın Gizemi

AmasyaAmasya, Venedik’ten bir görüntü sanacağımız kadar şiirsel bir şehir fotoğrafı verir. Gerçekten Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Peki, Amasya adı nereden geliyor, Amasya mumyalarının sırrı ne…

 

 

Muzaffer Doğanbaş’ın Kültürel ve Sanatsal Boyutuyla Amasya adlı eserini bulduk, okuduk ve çok etkilendik. Kitaptan öğrendiklerimizle şehre bir başka gözle baktık. Bakalım Amasya’nın sırrı neymiş?

Amasya araç kiralama fiyatları için buraya tıklayın!

Amasya’nın adı nereden geliyor?

Amasya” ne demek ya da Amasya’nın anlamı ne? Araştırmacı Muzaffer Doğanbaş’a göre, Amasya kelimesi Pontusca’dan geliyor. Pontus kayıtlarında Amasseia olan bu isim, “anne” anlamına geliyor.

Amasya’da kaçak kazılar!

Amasya’da belki de Türkiye’nin hiç bir yerinde olmadığı kadar çok kaçak kazı yapılmış. Eline kazmayı alan define bulma umuduyla Amasya’nın toprağını, taşını kazmış durmuş. “Bu kazılar boş işler” demeyin; kaçak kazılarda altın testiler, heykeller, sikkeler ve kocama şehirler bile bulunmuş. Mesela Amasya merkezdeki bir kaçak kazıdan altın testi çıkmış. Bu testi, bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde.

Detaylı Amasya Gezi Rehberi için tıklayınız.

Hititler ve Amasya

Teşup Heykelciği Hittitler denilince az çok tarih bilen herkesin aklına Çorum ve Ankara geliyor. Ancak bir dönem büyük bir kuraklık yaşanmış ve Hitit kraliyet ailesi Amasya’ya göçmüş. Bugün Doğantepe denilen yerde yerleşmişler. Burada yapılan kazılarda ortaya çıkan sivri külahlı Teşup heykelciği ise paha biçilemez bir eser. Hatta 1990’larda bir kadın onu yurt dışına kaçırmaya çalışırken yakalanmıştı.

Romantik paşa!

Amasya’dan ne paşalar, ne şehzadeler, ne sultanlar geçmiş.. Dünyanın en ünlü coğrafyacısı Strabon Amasyalı, dünyanın en ünlü cerrahlarından biri Şerefettin Sabuncuoğlu da Amasya’lı, Kanuni ve Beyazıt gibi sultanlar da bu şehirde geçirdi gençliğini…

On altıncı yüzyılda yani Kanuni döneminde yaşamış olan Ziya Paşa, Amasya valisi olmuş ve orada geçirdiği dönem için şu dizeleri yazmış:

Zannetme ben, Amasya’da paşalık eyledim /Gördüm fakir halkını babalık eyledim”

Kaya mezarlarının gizemi

Amasya’ya gittiyseniz ya da en azından sıradan bir Amasya fotoğrafına baktıysanız kayalar üzerindeki kapı benzeri görüntü dikkatinizi çekmiş olmalı. Bu kapılar kayalara oyulmuş dev sarayların giriş kapıları aslında. Pontus döneminde yüksek bir noktadan vadiyi gözlemek ve güvende olmak için buraya yerleşmiş olan insanlar, bu dev mezar odalarını inşa etmişler. Çok heybetli ama hemen söyleyelim içeri girmek yasak.

Merzifon Gezi Rehberi için tıklayınız.

Amasya gezilecek yerler: Mezarlar ve türbeler şehri

Amasya, pek çok insanın kutsal gördüğü türbeleri ile de meşhur. Mesela Baba İlyas Türbesi, Sultan Mesud Türbesi, Torumtay Türbesi…Bunlara ek olarak “ders” sözcüğünden türemiş olan çok sayıda medrese de şehirde görülebilir.

Amasya Yalıboyu evleri hangi tarihe ait?

Amasya gezilecek yerler için şehre gidenlerin mutlaka çok etkilendiği manzara Yeşil Irmak’ın kıyısındaki Yalıboyu evleridir. Bu evlerin çoğu 19 yüzyılda inşa edilmiş ahşap evler.

Amasya mumyalarının sırrı çözüldü mü?

Amasya MumyalarAmasya’da mutlaka görmeniz gerekenler listesi yapsak, mumya müzesi ilk üçe girer. Dünyada çok sayıda mumya müzesi var ve pazarlama dehası müzecilik anlayışları ile bunlar acayip pirim yapıyor. Bebek mumyaların olduğu tek müze bizde ama biz bile bilmiyoruz ki nerede kaldı, dünyaya tanıtmak…

Amasya MumyalarAmasya’da şehrin merkezinde ana cadde üzerinde Amasya Müzesini hemen göreceksiniz. Irmağın bir üst paralel sokağında. Bu müzenin bahçesinde ek bir alan var. Orada da mumyalar. Çok uzun boylu bir yetişkin bir kaç kadın ve bir kaç çocuk- bebek mumyası ile epey enteresan bir yer burası. Peki, bu mumyalar kime ait?

Amasya Müzesindeki mumyalar, İzzettin Pervane Bey, İşbuğa Nuyin Bey, Cumudar Bey, İzzettin Pervane Bey’in cariyesi, İzzettin Pervane Bey’in kızı, İzzettin Pervane Bey’in oğlu şeklinde envanterlenmiş.

Amasya ulaşım!

İstanbul Amasya arası arabayla yaklaşık 8 saat sürüyor. Samsun Amasya arası 2 saat, Ankara Amasya arası da 4,5 saat sürüyor. Amasya’da toplu taşıma ile şehir merkezinden gezinmek kolay ama Ferhatla Şirin Müzesi, Borobay Gölü gibi güzellikleri görmek için araba şart. Amasya araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com ana sayfasındaki arama çubuğuna lokasyon ve araç kiralamak istediğiniz tarihlerini girmeniz yeterli. Örneğin Amasya Merzifon araç kiralama seçenekleri için fiyatları karşılaştırabileceğiniz bir liste bulabilirsiniz.

 

Yorum ekle