Yolcu360 Blog
yok-olacak-meslekler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > 50 Sene Sonra Yok Olacak 5 Meslek

50 Sene Sonra Yok Olacak 5 Meslek

Değişen ve gelişen dünya şartlarında birçok meslek yok oluyor. Bir elli sene önce çok revaçta olan mesleklerin, günümüzde esamesinin okunmaması aslında oldukça normal. Çünkü artık bu mesleklerin hizmet ettiği şeylere ihtiyaç duymuyoruz. Peki yakın gelecekte yok olacak meslekler hangileri?

yok-olacak-meslekler-1

İş kolları ve meslekler de bir anlamda toplumdaki talep ve arz ile ilgili yani ihtiyaçtan doğuyor. Değişen şartlara göre harmanlanıp ya şekil değiştiriyor ya da tamamen tarih sahnesinden siliniyor. 

Yok olan meslekler hakkında belgeseller çekiliyor. Hatta o işi, sanatı icra eden son kişi ile röportajlar yapılıyor. Eskiden ne denli vazgeçilmez olan hizmetlerin yerini, nelerin doldurduğunu görüp şaşırıyoruz. 

Bir elli sene sonra da bunlar elbette olacak, aslında bu hep oldu diyebiliriz. Yani aslında modern dünyaya özgü bir şey değil. Modern hatta post modern dünyaya özgü olan tarafı, teknolojinin hayatımızı tepeden tırnağa kuşatmış olması. 

Günümüzde oldukça saygın olan birçok mesleğin, elli sene sonra yok olacağını söyleyebiliriz. Tıpkı bundan elli yıl önce çok saygın olan mesleklerin, günümüzde yok olması gibi. 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş gücüne olan ihtiyaç da azalıyor. Bu etki küresel bir işsizliğin kapıda olduğunun habercisi. Çünkü dünyada birçok meslek grubunun yapacağı işi, yapay zekalar ve robotlar yapabilir hale geliyor. 

Teknoloji ve Meslekler

Teknolojinin gelişmesi hayatlarımızı kökten etkiledi, değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Her değişimde olduğu gibi teknolojinin hem olumlu hem de olumsuz tarafları var. 

Artık çok hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum bazı şeyleri kolaylaştırırken bazı şeyleri zorlaştırıyor. Teknoloji elbette meslek hayatlarımıza da sirayet ediyor. 

Teknolojinin getirdiği otomasyon birçok meslek grubunu tarihten sileceğe benziyor. Çünkü robotlar ve yapay zeka bu işleri insanlardan çok daha hızlı, iyi ve ucuza yapabiliyor. Peki elli sene sonra yok olacak meslekler hangileri? 

Bu konu hakkında çok sayıda fütüristin, filozofun, sosyoloğun fikirleri mevcut. Fakat hepsine bu yazı içerisinde yer vermemiz mümkün değil. Yine de son dönemde yapılmış ve büyük ses getirmiş bir çalışmadan bahsetmek istiyoruz. 

Meslek seçimi çok önemli bir konu. Çünkü her birimizin hayatını derinden etkiliyor. Yok olan meslekler hangileri, geleceğin meslekleri neler olacak, hangi meslekler yok olacak meslekler sınıfına girer gibi sorular büyük bir merak konusu. 

Biz de bu yazımızda, elli sene sonra yok olacak mesleklerden bahsetmek istiyoruz. Geleceğin meslekleri neler olacak diye merak edenler için bir araştırma yaptık. Gelin hep beraber elli sene sonra yok olacak beş meslek hangileri, bir bakalım. 

Yok Olacak Meslekler

Elli sene önce büyük maharet ve ustalık sayılan saygın meslekler, bugün yok olan meslekler statüsünde konumlanıyor. Günümüzde saygın sayılan birçok meslek de elli sene sonra yok olacak gibi gözüküyor. Hatta teknolojinin her geçen gün daha hızlı ve gelişmiş bir hale geldiğini varsayalım. Bu durum elli seneyi bile bulmayabilir! 

İster elli sene olsun isterse daha az bir zaman dilimi olan otuz yıl, yirmi yıl olsun bazı meslekler tarihe karışıyor. Uzmanlar zaman konusunda net bir karara varmış değil. Ama bu bazı mesleklerin yok olacağı gerçeğini değiştirmiyor. 

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Oxford’da yapılan bir araştırmaya göre, çok kısa bir zaman içinde değişim yaşanıyor. Şu an hizmet veren birçok meslek, otomatik olarak yapılabilir hale geliyor. 

Otomasyon neredeyse hayatımızın her alanına işlemiş durumda. Mesleklerimizi de etkileyecek olmasına şaşırmamalıyız. Sizler için elli sene sonra yok olacak beş mesleği madde madde sıraladık:

  • Kasiyerlik

Pandeminin de etkisiyle internet aracılığıyla alışveriş yapmak, artık hayatımızın bir parçası haline geliyor. Temassız ödeme, apple pay hatta kripto para sistemleri ön plana çıkıyor. Hatta nakit para olmadan bir dünya mümkün mü tartışmaları ayyuka çıkmış durumda.

Dikkat etmişsinizdir, birçok markette insansız kasalar rağbet görüyor. Self-servis denen kasalar, istasyonlar dünya genelinde kurulmaya başlanıyor. İnsanların istihdam ettiği bu alan, otomasyon bir hale dönüşeceğe benziyor. 

  • Fast Food Çalışanları

Dünya değişimin eşiğinde ve bir şeylere hazırlanıyor. Aslında gelişmeleri ve literatürü yakından takip etmeyenler bile bunu hissedebilir. 

Yok olacak mesleklerden biri de fast food zincirlerinde çalışan kişilerin icra ettiği meslek. Fast food zincirleri, maliyetlerini daha da düşürmek istiyor. Bundan dolayı insanlara para vermek yerine bu sistemi otomatikleştirmek istiyor. 

2013 yılında yapılan bir çalışmaya göre, fast food zincirlerinde çalışanların yaklaşık %81’i işsiz kalacak. Hatta CaliBurger isimli bir fast food zinciri, mutfağında yapay zeka kontrollü robotlar çalıştırmaya başlamış durumda. 

  • Postacılık

Günümüzde paketleri teslim etmek için hala kuryelere ihtiyaç duyuluyor. Fakat bunun da yakında değişmesi bekleniyor. İlk değişimin posta alanında yapılması olağan. 

Mektup, fatura, beyannameler gibi evrakların artık çevrimiçi olarak görüntülenebildiğini biliyoruz. Dolayısıyla kağıt olarak basılıp bize teslim edilmesine gerek kalmıyor. Yok olacak mesleklerin başında postacılık geliyor. 

Nasıl Kurye Olunur? Kurye Maaşları Nasıl?

  • Fabrika İşçileri 

Tekstil veya başka sektörlere ait fabrikalarda çalışan işçilerin icra ettiği meslek de yok olacaklar arasında. Çünkü artık imalat ve üretim işlerini gerçekleştirecek yüksek teknolojili makineler mevcut. 

  • Matbaa Operatörlüğü

Değişimin ayak seslerinin duyulduğu bir başka sektörde basın yayın. Özellikle de matbaa operatörlüğü adlı mesleğin, yakın zamanda tarih sahnesinden silineceği söyleniyor. 

Birçok yayın organının, teknolojik gelişmelerle birlikte çevrimiçi içeriklere daha çok eğilmesi basılı medya sektörünü zora sokuyor. Basılı yayının yakın bir zaman içerisinde, neredeyse tümüyle tedavülden kalkacağını söyleyenler çok fazla. 

Geleceğin Meslekleri

gelecegin-meslekleri

Elbette bazı meslekler yok olurken yeni ihtiyaçlar dolayısıyla yeni meslek grupları oluşuyor. Henüz bunlara çok aşina değiliz. Fakat çok yakın bir zamanda en az avukatlık, doktorluk, öğretmenlik kadar popüler meslekler olacaklarını düşünüyoruz. 

Geleceğin mesleklerini merak edenler için bir araştırma yaptık. Sizler için geleceğin mesleği olacağı öngörülen alanları madde madde sıraladık: 

  • Yapay zeka mühendisliği

  • Robotik mühendisliği

  • Siber güvenlik uzmanlığı

  • Yazılım ve uygulama geliştiricisi

  • Oyun geliştiricisi, e-oyuncular

  • Genetik modifikasyon tasarımcıları

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle