Sinop gezi rehberi ile karşınızdayız! Tarihi ve doğal güzellikleri ile Karadeniz’in incisi olarak tanınan Sinop, Türkiye’nin en kuzeyinde, Boztepe Burnu ve yarımadası üzerinde yer alıyor. Doğusunda Samsun, batısında Kastamonu ile komşu olan kent, Karadeniz’in tek doğal limanına ev sahipliği yapıyor. Her mevsim yağış görülen şehirde Karadeniz iklim özellikleri hüküm sürüyor. 175 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan şehir, zengin bitki çeşitliliği ve ormanlarıyla benzersiz bir coğrafi yapı sergiliyor.
İçindekiler
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Sinop
Tarihi Tunç çağına kadar uzanan Sinop, M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslular tarafından kurulmuştur. Bölgenin cennete benzeyen bu güzel şehri, ismini Yunan Irmak Tanrısı Osopos’un güzeller güzeli kızı Sinope’den alıyor. Şehir, Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar bölgenin en önemli limanı ve ticaret merkezi olma özelliğini taşıyor.
Orta Karadeniz Bölgesinin bu güzel şehrini keşfetmek isteyenler için Sinop gezi rehberi oluşturduk. Burada Sinop’un mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri, ünlü plajları, gece hayatı, yöresel lezzetleri hakkında bilmek isteyeceğiniz detayları bulabilirsiniz.
Sinop’ta Gezilecek Yerler
Diyojen’in doğduğu yer olan Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin tatil cennetleri arasında öne çıkıyor. Köklü tarihi, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle Sinop, her türden gezginin tatil beklentilerini karşılayabiliyor. Güzelliğini adında da taşıyan şehri her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Gezilecek yerler bakımından oldukça zengin olan şehirde, Sinop Kalesi’nden Tarihi Sinop Cezaevi’ne, İnceburun Deniz Feneri’ne birçok ikonik yapıyı görebilirsiniz. Bu kentin göz alıcı güzelliklerini keşfedebileceğiniz “Sinop’ta görülecek yerler” listesi ile karşınızdayız.
-
Tarihi Sinop Cezaevi
Şarkılara, şiirlere konu olan Tarihi Sinop Cezaevi, M.Ö. 2000 de yerli kavim Gaşkalar tarafından kale olarak inşa edilmiştir. Tarihi boyunca farklı medeniyetlere hizmet eden yapı, Osmanlı İmparatorluğu zamanında büyütülerek güçlendirilmiş. Kalenin bir parçası olan yapı 1560 yılında cezaevi olarak kullanılsa da 1887 yılında resmi olarak hapishane statüsüne alınmıştır. Evliya Çelebi’nin “Tanrı korusun oradan mahkum kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar” diyerek anlattığı cezaevi, Anadolu’nun Alkatraz’ı olarak tanımlanmaktadır.
Üç tarafı surlarla ve denizle çevrili olan cezaevi, kesme taştan yapılmış olup “U” planlıdır. Uzun yıllar hapishane olarak kullanılan yapıda 28 koğuş ve birkaç atölye bulunuyor. Günümüzde müze olarak hizmet veren cezaevi, vaktinde birçok sanatçı, şair, yazar ve politikacıya ev sahipliği yapmıştır. Sinop cezaevinde kalan ünlüler arasında Kerim Korcan, Zekeriya Sertel, Refii Cevat Ulunay, Burhan Felek, Sabahattin Ali gibi isimler bulunuyor. Tarihi atmosferi ve mimarisiyle ziyaretçilerini geçmişe götüren cezaevi, Sinop’un en önemli turistik mekanları arasında yer alıyor. Tarihi Sinop Cezaevi’ni Müze Kart ile ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Şehir merkezine 1 km mesafede olan müzeye toplu taşımayı kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
-
Sinop Kalesi
UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sinop Kalesi, kentin simgeleri arasında bulunuyor. Şehir merkezinde, deniz kenarında yer alan kale, M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslular tarafından inşa edilmiştir. Denizden gelebilecek saldırılara karşı güçlü bir savunma hattı oluşturan kalenin surları 2050 m uzunluğunda, 25 m yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir. Sarnıçlar, cephanelik ve barınaklar bulunan iç kale, daha çok askeri amaçlarla kullanılmış. Şehir merkezinde yer alan kaleyi günün her saati ziyaret edebilir, şehrin ve masmavi denizin muhteşem manzaralarına tanıklık edebilirsiniz.
-
Sinop Etnografya Müzesi
Sinop’un zengin tarihini ve kültürel mirasını sergileyen Sinop Etnografya Müzesi, 18. Yüzyılda inşa edilmiş eski bir konakta yer alıyor. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu konak, Sinop’un geleneksel yaşamını barındıran birçok ögeyi barındırıyor. Üç katlı ve iki girişli olan müzede, Sinop ve çevresinin tarihini ve kültürünü anlatan resim ve belgeleri bulabilirsiniz. Ayrıca, geleneksel kıyafetler, el dokuması halılar, çeşitli el sanatları ve günlük yaşamda kullanılan objeler sergileniyor. Otantik atmosferi ile dikkat çeken müze, zengin koleksiyonları sayesinde bölgenin geleneksel yaşamını keyifli şekilde sergiliyor. Sinop Etnografya Müzesi’ne Müze Kart ile ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
-
Hamsilos Koyu
Benzersiz coğrafi yapısı bulunan Hamsilos Koyu, Sinop’un cennet köşeleri arasında yer alıyor. 1991 yılında 1. Derece sit alanı ilan edilerek korumaya alınan koy, Hamsilos Tabiat Parkı içerisinde. Koyun en dikkat çekici özelliği, Karadeniz’in hırçın dalgaları ile oluşan doğal şeklidir. Etrafı ormanlarla çevrili olan Hamsilos, karanın içine doğru uzanarak, ziyaretçilerine huzur verici ve dinlendirici bir ortam sunuyor.
Deniz, koy ve her tonda yeşili bir arada sunan koyda, doğa yürüyüşleri ve sportif balıkçılık yapabilirsiniz. Yaz aylarında tekne turlarına katılabilir, tüplü-tüpsüz dalışlarla su altını keşfedebilirsiniz. Zengin biyoçeşitliliği bir arada barındıran doğa harikası koy, hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında bulunuyor. Şehir merkezine 14 kilometre mesafede olan Hamsilos Koyuna, Sinop-Akliman dolmuşlarını kullanarak veya özel aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
-
İnceburun Feneri
İnceburun Deniz Feneri, Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun mevkiinde. 1863 yılında inşa edilen fener, Karadeniz’de seyir eden gemilere rehberlik yapıyor. Deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte olan yapı, sade mimarisi ve beyaz renkli yapısıyla çevresiyle güzel bir kontrast oluşturuyor. İnceburun Feneri’nin olduğu bölge, özellikle gün doğumu ve gün batımında muhteşem manzaralar sunuyor. Doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz bu bölgede muhteşem fotoğraflar çekebilir, doğanın dinginliğinin keyfini çıkarabilirsiniz. Şehir merkezine ortalama 25 km mesafede olan deniz fenerini, günün her saati ziyaret edebilirsiniz. “Mutlaka görmelisiniz” önerisinde bulunacağımız bölgeye, özel aracınızla veya taksi kullanarak ulaşabilirsiniz.
-
İnaltı Mağarası
İnaltı Mağarası, Sinop ilinin Ayancık ilçesinin İnaltı köyüne 500 metre mesafede yer alıyor. Deniz seviyesinden 1070 metre yükseklikte bulunan mağara, sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor. Toplam uzunluğu 700 metre olan bu doğa harikası oluşumun 300 metrelik kısmı ziyaretçilere açıktır. 75 milyon yaşında olduğu düşünülen mağaranın 400 metresinden sonra su ve çamur göletleri bulunuyor. Türkiye’nin en büyük on mağarası arasında yer alan İnaltı mağarasını dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Ziyaretçilerine sunduğu doğal atmosferin yanında, mağara havasının da astım ve solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
Mağara, Sinop şehir merkezine 94 km, Ayancık ilçesine 36 km uzaklıktadır. Buraya toplu taşıma aracı olmadığından, Ayancık ilçesinden köy dolmuşları ile İnaltı köyüne gelebilirsiniz. Buradan 400 metre kadar yürüyerek İnaltı mağarasına ulaşabilirsiniz. Zorlu bir yol olduğundan yaya ulaşım yorucu olacaktır. İnaltı mağarasına ulaşım için özel araç veya kiralık araba seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
-
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop ilinin Erfelek ilçesinde yer alan ve güzellikleri ile ünlü şelale grubudur. 28 şelaleden oluşan bu doğa harikası oluşumlar Karasu çayı üzerinde bulunuyor. 1997 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, doğa severler ve fotoğraf tutkunlarının rotasında yer alıyor. Erfelek Tatlıca Şelaleleri Milli Parkı içindeki yürüyüş yolları ve patikalarla şelaleleri kolaylıkla gezebilirsiniz. Vadi boyunca basamak şeklinde sıralanan şelaleleri ortalama 2 saatte gezebilirsiniz. Sinop şehir merkezine 45 km uzaklıkta olan Erfelek Tatlıca Şelalelerine ulaşım için özel araç seçeneğinin yanında ilçeden kalkan toplu taşıma araçlarını da değerlendirebilirsiniz. Şelale alanına giriş ücretli olup otomobil ile giriş 75.-TL’dir. Yaya girişi ise kişi başı 25.- TL’dir.
Sinop’ta Ne Yapılır?
Sinop’ta zengin tarihi dokunun ve geçmişten gelen kültürel mirasın yansımalarını, kentin mimarisinde, geleneklerinde ve günlük yaşamına görebilirsiniz. Kentin bu büyülü atmosferi, doğal güzellikleri ile bir araya geldiğinde ziyaretçilerine muhteşem deneyimler sunuyor. Burada doğayla baş başa kalarak dinlenmek için donanımlı kamp alanlarında konaklayabilirsiniz. Sinop, kamp severler için ücretli ve ücretsiz birçok farklı seçeneği bir arada sunuyor. Akliman plajı kamp alanı, Akgöl kamp alanı, Babaçay Kanyonu kamp alanı, Durağan Buzluk Yaylası kamp alanı, Şahin Tepesi kamp alanı, Dranaz ve Soğuksu Mevkii kamp alanı Sinop’un ücretsiz kamp alanları arasında.
Sinop, geniş sahil şeridinin yanında korumaya alınan doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Karadeniz’in bu cennet köşesinde doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için pek çok parkur mevcut. Akliman, İnceburun, Hamsilos koyu, Babaçay Kanyonu, Erfelek Tatlıca Şelaleleri bu parkurlar arasında en iyi altyapıya sahip olanları arasındadır. Kış mevsiminde de Dranaz Kayak Merkezi’nde kayak ve snowboard gibi aktiviteleri yapabilir, kayak dersleri alabilirsiniz. Dilerseniz günübirlik tekne turları ile Sinop’un koylarını keşfedebilir, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Sinop’ta Ne Yenir?
Sinop mutfağında Karadeniz’in taze ve lezzetli deniz ürünleri ile Anadolu’nun yöresel tatlarını bir arada bulabilirsiniz. Kış mevsiminde meyvelerin yemeklik olarak kullanıldığı Sinop mutfağında zengin lezzetlere tanık olabilirsiniz. Üzümlü, cevizli, kıymalı, yoğurtlu hazırlanan nokul yemeğini Sinop seyahatinizde denemenizi öneriyoruz. Sinop mutfağının önde gelen lezzetleri arasında mısır çorbası, mısır tarhanası, sirkeli pırasa, kabak millesi, hamursuz tatlı, içli tava gibi yöresel tatları sayabiliriz. Kentte, hamsi başta olmak üzere Karadeniz’den mevsiminde çıkarılan deniz ürünlerini yöresel salatalarla birlikte tadabilirsiniz.
Sinop’a Ne Zaman Gidilir?
Hem doğu hem de batı Karadeniz iklim özelliklerini gösteren Sinop, doğal güzellikleri ile her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor. Ancak ziyaret için en uygun dönem, hava koşullarının ılık olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Doğanın canlandığı Mart ve Mayıs aylarında şemsiyenizi mutlaka yanınıza almanızı öneriyoruz. Dört mevsim yağış görülen şehirde, bahar aylarında yeşillikler içinde tatil yapabilirsiniz.
Sinop’un plajlarında denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler, tatillerini Haziran ve Eylül ayları arasında planlayabilir. Sonbahar ve kış aylarında daha sakin bir atmosferde tarihi ve kültürel gezi yapabilirsiniz. Sonbaharın etkilerinin görüldüğü Ekim ve Kasım aylarında doğanın sarı turuncu manzaralarının keyfini çıkarabilirsiniz.
Sinop Nerede? Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop’a ulaşım için hem havayolunu hem de karayolunu kullanabilirsiniz. Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Sinop Otogarı’na Türkiye’nin pek çok ilinden otobüs seferleri düzenleniyor. Buradan şehir merkezine taksi veya toplu taşıma araçlarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Seyahatinizde özel araç kullanmayı düşünüyorsanız; İstanbul-Sinop arası yaklaşık 685 km olup yolculuk ortalama 8 saat sürüyor. Ankara- Sinop arası ise 411 kilometre olup seyahat süresi 5,5 saattir. İzmir-Sinop arasında ise 1041 km mesafe bulunmakta olup, 11 saatte ulaşım sağlanıyor.
Sinop’a daha kısa sürede ulaşmak için şehir merkezine 8 km mesafedeki havalimanını kullanabilirsiniz. İstanbul’dan Sinop Havalimanı’na 1 saat 15 dakikada süren direkt uçuşla, aktarmasız olarak ulaşabilirsiniz. Diğer şehirlerden havayolu ile ulaşımda İstanbul aktarması yapmanız gerekiyor.
Sinop uçak bileti arayışlarında Yolcu360’dan destek alabilirsiniz. Seyahat planınıza uygun direkt ve aktarmalı uçuşları tek sayfada inceleyebileceğiniz Yolcu360 sayesinde bütçenize en uygun bilet seçimini yapabilirsiniz. Sinop gezisi sırasında kolay ulaşım için araç kiralama seçeneğin değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınıza ve bütçenize uygun Sinop kiralık araba için yine Yolcu360’dan destek alabilirsiniz.
Yorum ekle