Afrodisias Antik Kenti, güzelliği Afrodit’le yarışır! Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre köyündeki antik kent hayranlık uyandıracak cinsten. Kent, ismini aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alıyor. Ayrıca Karia bölgesinde yer alan Geyre köyünün adı da Karia’dan miras. Karşınızda Afrodisias gezisi ve antik kent hakkında merak ettiğiniz bilgiler!
Ufak bir köyken bölgenin sanat ve tapınma merkezine dönüşüyor Afrodisias. Antik Roma’nın ilk imparatoru Augustus “Asya’daki bütün şehirler içinden, bu kenti kendim için seçtim.” sözüyle kenti himayesi altına alıyor. Eserlerin yıllar yılı korunmasının bir nedeni de bu.
2017’de UNESCO Dünya Mirası listesine katılmasıyla kentin değeri adeta taçlanıyor. Afrodisias Antik Kenti, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi misafir ediyor. İddia ediyoruz, Afrodisias’a gitmek için bir nedenden fazlası var.
Afrodisias Antik Kenti
Burada zamanda yolculuk yapmak mümkün desek yeridir. Kentin konumu ve sahip olduğu ayrıcalıklar nedeniyle tarihi doku çok iyi korunmuş. Yani tek bir adımla kendinizi m.ö. 5. Yüzyılda bulmanız işten bile değil. Heyecan verici değil mi? Bizce de öyle! Göç yollarından, yağmalardan uzak kalmış Afrodisias. Depremlerde yeniden onarılmış.
Üstelik Afrodisias, bir dönemin mimari başkenti ve heykeltıraşlık okulu. Heykellerdeki Afrodisias stili burada doğuyor. Kentte işlenen heykeller öyle ünlü ki, başka şehirlerden talep görüyor. Babadağ’dan çıkarılan mermerlerin sanat eserine dönüşüm yolculuğu burada gözler önüne seriliyor.
Afrodisias Antik Kenti’ne Ulaşım
Kent, Aydın ve Denizli arasında, Dandalaz Çayı’nın yakınında yer alıyor. Karacasu ilçe merkezine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkta. Özel aracınız yoksa bölgeye minibüsle ulaşmak mümkün ancak minibüs seferleri yaza özel.
Dilerseniz Aydın yolculuğunuzda yolcu360’ı tercih ederek araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Afrodisias Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Kentin yaz ve kış döneminde ziyaret saatleri değişiklik gösteriyor. Kış döneminde 8.30 ve 17.30 saatleri arasında görebileceğiniz müze ve örenyeri, yaz aylarında ise ziyaretçilerini 09.00 ve 20.00 aralığında karşılıyor.
Afrodisias Antik Kenti Giriş Ücreti
Bu eşsiz kenti müzekart ile yılda iki kez ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müzekart+ sahipleri ise sınırsız ziyaret hakkına sahip. Müzekarta sahip değilseniz 40 TL ücret ödeyerek kentin tadını çıkarmaya hemen başlayabilirsiniz!
Belirtmekte fayda var, müze ve örenyeri için ayrı ücret talep edilmiyor. Giriş yaptığınızda Afrodisias Antik Kenti’nin bütün bölümlerini gezebilirsiniz.
Kentin Tesadüfi Keşfi: Ara Güler
1958’de Ara Güler’in Aydın’da yolunu kaybetmesiyle gün yüzüne çıkıyor Afrodisias. Usta fotoğrafçı, antik kent ve Geyre halkının iç içe hayatını fark edince objektifine sarılıyor. Tarihi milat öncesine dayanan kentteki canlılığın sürmesi hoşuna gidiyor Ara Güler’in. Halkın günlük yaşamında Roma sütun başları masa, lahitler leğen olarak kullanıyor o tarihte.
Ara Güler, İstanbul’a döner dönmez kentten söz ediyor tanıdıklarına. Beklediği ilgiyi görmeyince kentin fotoğraflarını yurtdışına gönderiyor. Ünlü bir dergi kentin renkli fotoğraflarını isteyince Ara Güler’in yolu yeniden Afrodisias’a düşüyor. Arkeolog Kenan Erim’e ulaşan Ara Güler ona kenti tanıtıyor. Nihayetinde Ara Güler’in fotoğrafları ve Kenan Erim’in makalesi bir araya geliyor. Dünya çapında ünlü bir dergide tam 10 sayfa ayrılıyor Afrodisias Antik Kenti’ne. Afrodisias dünya basınında büyük bir yankı uyandırıyor. Hemen ardından günümüzde de devam eden kazı çalışmaları başlıyor.
Afrodisias Antik Kenti Afrodit Tapınağı
Afrodit (Aphrodite) Tapınağı, yapımı en uzun süren tapınaklardan biri. İlk tapınak milattan önce 1. yüzyılda başlanırken ancak milattan sonra 130 senelerinde tamamlanıyor. Kentin göz bebeği! On dört sütunuyla hala ayakta olan tapınak farklı inançlardan izler taşıyor. M.s. 500’de kiliseye dönüştürülen tapınakta Hristiyanlıkla birlikte bazı yapılar değişikliğe uğruyor.
Hristiyanlığın yayılmasıyla kentteki pagan inancını simgeleyen anıtlar tahrip ediliyor. Hatta Aphrodisias isminin silinmesi için büyük çaba harcanıyor. Afrodisias ismi Yazıtlardan tek tek kazınıyor. Tapınaktaki Afrodit heykeli de bu sırada parçalanarak yok ediliyor. 11. Yüzyıla kadar farklı inançların beşiği olan tapınak terk edilmesiyle sessizliğe bürünüyor.
Afrodisias Antik Kenti Tetrapylon
Tetrapylon gösterişli duruşuyla devasa bir kapı. Tapınağın geçidi. Tapınak girişi için kullanılan yapıda tanrılardan Nike ve Eros yer alıyor. Tetrapylon’un yeniden ayağa kaldırılması Türkiye’deki en başarılı ve dikkat çeken restorasyonlardan biri. Tetrapylon’un yanında ise Afrodisias kenti için verdiği emeklerle tanınan Kenan Erim’in mezarı var.
Aphrodisias Müzesi
Kentin içinde yer alan müze, tarihi yerinde yaşama fırsatı sunuyor. 1979 yılında kapılarını açan Afrodisias Müzesi, heykel okulunun eserleriyle büyülüyor! Heykel sanatıyla öne çıkan şehirdeki eserler burada. Anıtlar orijinal halleriyle sergileniyor. Afrodit heykelinin az rastlanan giyinik tasviri burada sizi bekliyor.
Müzenin içerisinde Sevgi Gönül Salonu isminde ayrı bir bölüm var.
Afrodisias Gezisi: Afrodisias Stadyumu
30.000 kişilik stadyumun ünü öncelikle çok iyi korunmasından ve büyüklüğünden geliyor. Tasarım harikası tanımını hak ediyor desek yeridir. Stadyumun kent nüfusunun üzerinde bir kapasiteye sahip olması buradaki gösterilere diğer şehirlerden katılım olduğunu doğruluyor. Gladyatörlerin, hatta vahşi hayvanların bile mücadelesine ev sahipliği yapan bu stadyum bütün ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Hadrianus Hamamı
Hamam dört bölümden oluşuyor ve İmparator Hadrian için yapılıyor. İçerisinde bir havuz yer alıyor. Hamam, Roma mimarisinin güzel bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Afrodisias Gezisi: Afrodisias Antik Tiyatrosu
1960’lı yıllara kadar Geyre köyü sakinleri tiyatro üzerinde yaşarken kazılar ancak taşınmalarının ardından başlıyor. 7000 kişilik tiyatro oturma alanı ve sahnesiyle ikiye ayrılıyor. Asırlar önce halk burada toplanıp gösterilere katılıyor. Tiyatronun duvarında ise bir arşiv yer alıyor. Üstelik İmparator Augustus’un kenti koruma altına alıp, ayrıcalıklar tanıdığı meşhur cümlesi de bu duvarda yer alıyor.
Boluterion Meclis Binası
Kentte büyük önem arz eden meclis binasında zaman zaman bölge halkı toplanıyor, Boluterion önemli kararlara ev sahipliği yapıyordu.
Sebastion
Burası imparatorlara özel bir tapınma merkezi. Kentin ayrıcalıklarının sürmesi ve memnuniyetin bir ifadesi için inşa ediliyor. Geçmişte burada yer alan kabartmalar Afrodisias Müzesi’nin Sevgi Gönül salonunda sizi bekliyor.
Afrodisias Antik Kenti gezinizde kentteki mimariye ve heykel sanatına hayran kalacağınıza şüphemiz yok. Bu nedenle kentin doya doya tadını çıkarmanız için en az iki saatinizi ayırmanızı öneririz. Sanatın merkezi Afrodisias sizi bekliyor!
Şimdiden iyi tatiller dileriz.
Afrodisias Gezisi İçi Kiralık araç mı arıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum ekle