Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sivas Gezilecek Yerler / Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezilecek Yerler / Sivas Gezi Rehberi

Kral yolu ve İpek Yolu üzerinde yer alan Sivas, medeniyetlerin beşiği olarak adlandırabileceğimiz şehirler arasında. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile sizi şaşırtacağına eminiz. 🙂 Şehir içerisinde yer alan kaplıcaları ile sağlık turizmi için de önemli bir yer olan Sivas, araç kiralama seçeneklerinden faydalanılarak kolayca keşfedilebilir. Hazırsanız bu güzel şehri birlikte keşfedelim. Sivas gezilecek yerler için Sivas gezi rehberi yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizin için hazırlandı.

Sivas gezilecek yerler

  • Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami tarihi 1228–1229 yıllarına dayanmakta. Yapı, Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından inşa ettirilmiş. Divriği Ulu Cami planı aslında cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliye. Divriği Ulu Cami en belirgin özelliği, külliyenin ve kapıların üzerinde bulunan eşsiz inceliklerle işlenmiş motifler. Ayrıca uzaktan simetrik olarak görülen yapı, aslında asimetrik olan bezemelere sahip.

Divriği Ulu Cami nerede: Kemenkeş, Ulu Cami Caddesi, Divriği.

  • Şifaiye Medresesi /  Sivas Darüşşifası

Sivas Şifaiye Medresesi tarihi ve Şifaiye Medresesi hakkında kısa bilgi olarak, 1217 tarihinde yaptırıldığını söyleyebiliriz. Anadolu’nun en büyük Selçuklu Darüşşifa’sı olan yapı,  özellikle taç kapısı ile ön plana çıkmakta. Taç kapı üzerinde aslan ve boğa kabartmaları yer almakta. Sivas Şifaiye Medresesi planı ise dört eyvanlı. Medrese içerisinde avlu bulunmakla beraber avlunun etrafı revakla çevrilmiş. Günümüzde medrese içerisinde Şifaiye medresesi cafe / Şifaiye çay bahçesi de bulunmakta. Sivas gezilecek yerleri keşfederken dinlenme molası vermek için burada kendinize bir çay ısmarlayabilirsiniz 🙂

Şifaiye Medresesi nerede: Eskikale Mahallesi, Kent Meydanı.

  • Taşhan

Sivas Taşhan tarihçesi 19. yüzyıla dayanmakta. 19. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan han, şehir merkezine 200 metre uzaklıkta yer alır. Sivas Taşhan yapılma amacı ise dönemin iş merkezlerini bir arada buluşturma. Günümüzde de iş merkezi olarak kullanılan hanın avlusunda havuz bulunmakta. Havuzun ortasında ise iki farklı yöne bakan aslan figürleri yer almakta.

  • Hafik Gölü / Pılır Höyük

Hafik ilçe merkezinde yer alan gölün derinliği az olmasına rağmen kaynayan sularla beslenmekte. Yöre halkı tarafından Hafik gölü mesire alanı olarak da kullanılmakta. Kazılar esnasında burada göl evleri bulunmuş. Göl evlerinin tarihi Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na kadar dayanmakta. Türkiye’nin tek örnekleri olan göl evlerine Palafit adı verilmekte. Malatya araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Sivas gezilecek yerleri rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Sivas gezilecek tarihi yerler

  • Buruciye Medresesi

1271 yılında Selçuklu döneminde inşa edilen bina; fizik, kimya, astronomi eğitimi için kullanılmış. Medrese planı dört eyvanlı ve iki katlı. Mimarının kim olduğu konusunda bilgi yok. İnanç turizmi açısından Sivas gezilecek yerler arasında olan medrese, Sivas şehir merkezi içerisinde Tarihi Kent Meydanı üzerinde yer almakta. Tokat‘tan gelecek olanlar, Tokat araç kiralama seçeneklerinden faydalanabilirler.

  • Çifte Minareli Medrese

1271-1272 yıllarında yaptırılan medrese, İlhanlı döneminin bir eseri. Medresenin en önemli özelliği, Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip. Çifte minareler günümüzde Sivas’ın sembollerinden biri olmuş durumda. Kültür turizmi kapsamında Sivas gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz. Medrese Sivas’ın Kent Meydanı üzerinde yer almakta. İç Anadolu turu için yola çıkan gezginler, Kayseri araç kiralama seçeneklerinden yararlanabilirler.

  • Gök Medrese / Sahibiye Medrese

1926 yılında müzeye dönüştürülen Sivas Gök Medrese tarihi, 1271 yılında inşa edilmiş. Medresenin yapılış amacı ilim hakkında eğitim vermek. Gök Medresenin en belirgin özelliği oldukça görkemli ve ihtişamlı olması . Sivas gök medrese mimari özellikleri, Selçuklu mimarisini yansıtmakta. Kapısının üzerindeki süslemelerde yıldız, hayat ağacı ve 12 tür hayvan başı resmedilmiş. Sivas Gök Medrese planı, açık avludan oluşan dört eyvan şeklindedir.

Gök medrese nerede:  Sivas’ın Gök Medrese Mahallesinde. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, Sivas gezilecek yerleri konforlu bir şekilde keşfedebilirsiniz.

  • Zara Tödürge Gölü

Kireçli ve tuzlu bir suya sahip olan gölün içerisinde 17 tür de balık mevcut. Bu açıdan nadir görülen göllerden biri. Göl çevresinde Kılördek, Karaçaylak, Turna, Deniz Kartalı, Saz Delicesi gibi çeşitli kuş türlerini yakından gözlemleyebilirsiniz. Tördüge gölü piknik alanı olarak da yöre halkı tarafından tercih edilmekte. Sivas gezilecek yerler listenizi gerçekleştirirken, buraya gelip göl manzarası eşliğinde dinlenebilirsiniz. Tödürge gölü efsanesi de aynı zamanda halk arasında dilden dile yayılmış. Efsaneye göre, Tödürge gölünde 4 bin yıl önce bir kent kaybolmuş.

Sivas gezi turları

  • Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

Bina, 1892 yılında Sivas Valisi Mazlum Paşazade Memduh Mehmet Bey tarafından Lise binası olarak yaptırılmış. 19. yüzyıl Geç Osmanlı Dönemi Sivil Mimarlık örnekleri arasında olan binanın planı dikdörtgen şeklinde. 1980 yılına kadar eğitim vermeye devam etmiş. Tarihi kongre binasının zemin katında etnografik eserler, birinci katında ise Atatürk ve Sivas Kongresi ile ilgili belgeler teşhir edilmektedir. Fakat binanın en önemli özelliği Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül–18 Aralık 1919 zaman aralığında Milli Mücadele Karargâhı amacı ile kullanılması. 3272 adet envarterlik eser bulunan müze, Sivas gezilecek yerler arasında.

Adres: Mehmetpaşa, Taşlı Sk. Sivas Müze Müdürlüğü, Sivas Merkez

  • Sivas Eğri Köprü

Sivas gezilecek yerler arasında olan köprü, 12. Yüzyılda Selçuklular tarafından Kızılırmak üzerine inşa edilmiş. 173 metre uzunluğa sahip olan köprü, bir dönem İpek Yolu üzerindeymiş. Sivas Merkez’de bulunan köprünün adı, az bir yükseltiye sahip olmasından gelir. Sivas araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, Sivas gezisi için rahat bir ulaşım tercih edebilirsiniz.

  • Gürün Gökpınar Gölü

Tatlı ve berrak suya sahip olan göl, güneşin açısına göre mavi renginin birbirinden farklı tonlarına bürünür. Gölün ismi gökyüzünün rengine benzediği için Gökpınar adını almış. Gökpınar gölü efsanesi de halk arasından dilden dile dolaşır. Efsaneye göre, Bir çoban sürüsüyle birlikte gölün arazisinde dinlenirken rüyasında kendisine koyunların ile birlikte buradan uzaklaş, alttan su kaynayacak sesi ile seslenildiğini duyar. Çoban uyanır ve sürüsü ile birlikte karşı tarafta bulunan yamaca geçer. Bir süre sonra ise su kaynamaya başlar ve Gökpınar meydana gelir. Doğa turizmi amaçlı Sivas gezilecek yerler listenize burayı eklemenizi öneririz. Gökpınar gölü konaklama imkanı da mevcut. Gökpınar gölü bungalov evleri konaklama için uygun olduğu gibi Gürün Gökpınar gölü kamp‘da yapılabilecek alana sahip. Gökpınar gölü Gürün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Karadeniz üzerinden Sivas turu yapmak isteyenler, Ordu-Giresun Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirler.

  • Kangal Balıklı Kaplıca

Balıklı kaplıca olarak da bilinen kaplıca, Sivas Kangal’da bulunmakta. Kaplıca, selenyum suyu özelliğine sahip. Kaplıcanın özellikle sedef hastalığına iyi geldiği düşünülmekte. Dünyanın her yerinden binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan kaplıca, oldukça meşhur. Malatya Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını inceleyerek, Sivas’ın değerli kaplıcasına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sivas mutfağı / Sivas yöresel yemekleri / Sivas’ta ne yenir?

Sivas yöresel yemekleri listesi içerisinde Kesme Aşı, Baviko, Kelle TatlısıHingelSübüra, Sivas Ketesi, İçli Köfte, Sirok, Salata Kurutması, Mercimek Badi ve Pezik yer almakta.

Sivas yöresel yemekleri nerede yenir diye merak ediyorsanız, sizler için en iyi restoranları hazırladık 🙂

  • Aşçıbaşı Restoran
  • Özen Kebap Salonu
  • Lezzetci Sivas Mutfağı
  • Çerkezin Kahvesi
  • 3n Sofra Kebap ve Lahmacun Salonu
  • Köfteci Ahmet Usta
Sivas konaklama yerleri / Sivas’ta ucuz konaklama / Sivas’ta nerede kalınır?

Sivas’ta konaklama için her bütçeye uygun yer mevcut.

  • Sivas Otel Revag Palace

Adres: Pulur, Atatürk Caddesi Kepçeli Mevkii No:91, Sivas Merkez/Sivas

  • Sivas Sultan Otel

Adres: Sularbaşı, Eski Belediye Sokak No:18, Sivas Merkez/Sivas

  • Sivas Büyük Otel
  • Köşk Otel Sivas
  • Buruciye Otel

Adres: Eski Kale Mah. Hoca İmam.sok. No:18 Merkez, 58070 Merkez/Sivas

  • The Green Park Sivas
  • Eretna Sivas Hotel

Yorum ekle