Yolcu360 Blog
özel-plaka-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Özel Plaka Nedir? Nasıl Çıkarılır?

Özel Plaka Nedir? Nasıl Çıkarılır?

Özel plaka sahibi olmak isteyenler dikkat! Özel plaka nedir? Nasıl özel plaka alınır? Tüm ayrıntıları sizler için araştırdık.

Özel Plaka Nedir?

Desteklediğiniz takım, isminizin baş harfleri, sevgilinizin ya da çocuğunuzun baş harfi derken özel plaka istekleri adeta derya deniz. Uğurlu sayınız, doğum tarihiniz vs. Aracınızı size özel kılan detaylardan biri de plakasıdır. Nitekim çoğu insan araç alırken plakaya ekstra özen gösterir. Hatta ikinci el araç satın alırken mevcut eski plakayı satış sırasında değiştirir. Her ne kadar kolay bir işlem gibi gözükse de dilediğiniz plakayı satın almak da güçlük yaşayabilirsiniz. Özel plaka nasıl alınır? Plaka alma sürecine dair merak ettiğiniz detaylara birlikte göz atalım.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka almak için birkaç seçeneğiniz mevcut. Fakat hepsinden önemlisi almak istediğiniz plakanın başka bir araç tarafından kullanılır durumda olmaması gerekmektedir. Almak istediğiniz özel plakanızı Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ya da Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden ilgili plakayı sorgulatabilirsiniz. Eğer sorgulattığınız plaka boş ise kendiniz için rezerve edebilirsiniz. 

Daha sonra özel plakanıza dair belirlenen bağış miktarını anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödemelisiniz. Fakat sizleri uyaralım: Özel plaka alımı, keyfi plaka değişikliği arasına girdiği için bağış miktarı epey yüksek çıkabilir. Aracınız ikinci el ise özel plakaya geçiş yapmadan önce eski plakalarınızı; hem ön hem arka olmak şeklinde çıkararak notere gitmelisiniz. Notere yeni plakanız için belge düzenlemeleri talep etmelisiniz. Eski plakalarınızı notere teslim ettikten sonra Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na giderek yeni özel plakanızın basımı için talepte bulununuz. Birkaç dakika içinde özel plakanızı teslim alarak kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Özel Plaka Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğum günlerimiz, sevdiğimiz takımın baş harfleri derken özel plakalarda sıra dışı kombinasyonlar görmek mümkün. Fakat özel plaka belirlerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut. Peki özel plaka alırken nelere dikkat edilmeli? 

  • Özel plaka sahibi olmak isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken nokta ikametgah adresi. Örneğin: 07 ANT 357 kodlu plakaya sahip olmak istiyorsanız 07 olması sebebi ile Antalya’da ikamet ediyor olmalısınız. 

Fakat bu şart şirket araçları için geçerli değildir. Şirket araçları her plaka için ortalama 10.000-20.000 arası vergi ödedikten sonra diledikleri il kodunu kullanarak özel plaka sahibi olabilirler. 

  • Özel plaka sahipleri, yılda iki kez özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Ödeyeceğiniz yıllık vergi tutarı yaklaşık 5.000 ile 15.000 arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra özel plaka vergisi sabit olmamakla birlikte araç sahibinin yıllık gelirine göre değişiklik göstermektedir. 

ozel-plaka-3.jpg

Özel Plaka Fiyatı

Özel plaka epey maliyetli bir süreç. Kendinize ait bir plaka için başvuru yaptığınız andan itibaren ilgili kurum ve kuruluşlara ödemeler yapmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra yılda iki kez olmak üzere 10.000 ile 20.000 arası değişiklik gösteren “özel plaka vergisi” ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca özel plaka vergisinin sabit olmadığını da hatırlatmakta fayda var. Araç sahiplerinin yıllık gelirine oranla alınan bu vergi tutarı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Üstelik talep ettiğiniz plaka için farklı miktarda ücretler ödemeniz gerekebilir. Özel plaka fiyatı revaçta olan harflere göre değişiklik gösterir. Örneğin takım kısaltmaları ya da üç harfli isimler(Ali) için yüklü miktarlarda para ödemeniz gerekebilir. Bu işlemler için aylar öncesinden talep ettiğiniz özel plaka için sıraya girmenizde fayda var.  

Sıfır Araç İçin Özel Plaka

Sıfır aracınız için özel plaka almayı mı düşünüyorsunuz? O halde gelin gerekli şartları adım adım birlikte inceleyelim. 

  • Öncelikle almak istediğiniz özel plakanın kullanılabilirliğini kontrol etmelisiniz. Bunun için Emniyet Müdürlüğü’nün sitesinden faydalanabilirsiniz. 
  • Sorgulamadan sonra plakanın boşta olması halinde gerekli bağış tutatını ödeyip, özel plakanızı rezerve etmelisiniz. 
  • Ödemiş olduğunuz bağışa ait makbuzu alarak notere plaka değişikliği için başvurmalısınız. 
  • Noterdeki işlemlerinizin ardından onaylı belgeniz ile size en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na başvurmalısınız. 
  • Ortalama 1 ile 2 saat arası size özel plakanızı teslim alabilirsiniz. 

Plaka Değiştirme İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Plakanızı değiştirmeyi düşünüyorsanız gereken şartları incelemenizde fayda var.

  • İkinci el araç almış olmanız gerekmektedir. Ya da ikamet adresinizin değişmiş olmasına ihtiyacınız var. 
  • Plakanızı değiştirmek istiyorsanız ilgili mercilere bizzat kendiniz başvuru yapmalısınız. Araç sahibi ya da kanuni temsilcisinin dışında yetkili mercilere yapılan başvurular kabul edilmemektedir. 
  • Satın alacağınız araca ait MTV( Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcu bulunmaması gerekmektedir. 
  • Satın alacağınız araca ait araç muayenesinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. 

Plaka Değiştirme Gerekli Evraklar Nelerdir?

Gerekli şartları sağladıktan sonra birtakım evrakları da tedarik etmeniz gerekmektedir. Plaka değiştirme gerekli evraklar nelerdir?

  • Aracı satın alacak kişiye ait kimliğin aslı ve fotokopisi
  • Araca ait trafik belgeleri
  • Araca ait tüm trafik belgeleri
  • Araca ait zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
  • Aracın mevcut ön ve arka plakaları
  • Aracın satış işlemlerinin gerçekleştiğine dair noter onaylı belgenin aslı ve fotokopisi
  • Şoförler Odası tarafından aldığınız nakil dosyanız
  • Şirkete ait araç işlemleri için şirketin sicil kayıt örneği, imza sirküleri ve sicil gazetesi

Plaka Yenileme Hangi Durumlarda Yapılır?

Araç plakanızı keyfe keder değiştirebileceğiniz gibi trafiğin kusur olarak kabul ettiği durumlarda da değişikliğe gitmeniz gerekebilir. Ayrıca araç plakalarının ağır hasarlı olduğu durumlarda araç sahibine cezai müeyyide uygulanmaktadır. Trafiğin ağır kusurlu plaka olarak nitelendirdiği durumlar şunlardır: 

  • Üzerinde ıslak damgası(mührü) olmayan plakalar
  • Üzerinde vida bulunan plakalar
  • Yasa dışı yollar ile hazırlanmış plakalar
  • Harfleri ve rakamları okunmayacak kadar yıpranmış plakalar

Plaka Ücreti Ne Kadar?

Keyfi haller dışında plaka değiştirme ücretlerine uygulanan sabit tarife Şoförler Odası tarafından tahsil edilir. 2022 yılına ait plaka ücreti ise 457 TL’dir. Yani plakanızı zorunlu sebepler dahilinde değiştirecekseniz ödemeniz gereken tutar 457 TL’dir. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Batuhan

Add comment