Yolcu360 Blog
Bartın
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Bartın – Amasra – Amastris Sahili

Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Bartın – Amasra – Amastris Sahili

Türkiye’nin en güzel sahillerini araştırıyoruz. Yola, Edirne Enez sahili ile başladık. Son durağımız ise Kastamonu Cide sahili olacak. Türkiye’de denize girilecek en güzel yerleri adım adım araştırdık. Bu araştırmada antik özelliği olan sahillerimize öncelik verdik. Şimdi de Bartın’ın Amasra sahiline bakalım.

Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Bartın – Amasra – Amastris Sahili

Antik Amastris kenti

Antik çağdaki adı Amastris olan ve günümüze Amasra şeklinde gelen Amasra sahili, özellikle doğa tutkunları için çok güzel. Amasra’da denize girilecek en güzel yer, Amastris sahili

Amastris Sahili Hakkında Bilgiler

Dünyanın en güzel yerleri arasında gösterilebilecek olan Amasra, bizim apartman merakımızla birazcık gölgelenmiş olsa da hala çok ama çok güzel. Benzerine Prag’da rastlayabileceğiniz bu güzelliği keşke hiç bozmasaydık. Bir tane bile apartman dikmeyiverseydik. Ama bizde apartmansız olmuyor…Neyse konumuza dönelim: Amasra sahilinin tarihine biraz bakalım.

Amasra'nın Amastris Sahili

Batı Karadenizde bulunan ve Bartın iline bağlı olan Amasra içinde Amastris adlı antik kentin kalıntıları var. Amastris antik kenti, tarihteki Paphlagonia adlı bölgenin en önemli ticaret merkeziymiş. M.Ö. 4. yüzyılda bir Pontus kenti olarak kurulmuş. Roma ve sonra da Bizans’ın egemenliğine girmiş. 13. yüzyılda Cenevizlilerin önemli limanlarından biriymiş. Kent, İstanbul’un fethinin ardından Osmanlı topraklarına dahil olmuş.

Antik Amastris kenti

Antik Amastris kenti, bir yarımadanın ve hemen yakınındaki ada üzerinde yer alıyordu. Ancak hem cenevizliler hem de Osmanlılar kentlerini buraya kurduğu için eski Amastris’ten bugüne pek bir şey kalmadı.

Amasra içindeki bazı yapılar, Roma dönemine tarihleniyor. Bizans kalesi oldukça iyi durumda. Tam ada üzerinde bir cami var: Fatih cami. Aslında bir Bizans kilisesi.

Bartın’da pansiyon tipi konaklama yaygın. Ayrıca Bartın araç kiralama seçenekleri ile bölgeyi keyifle gezebilirsiniz.

 

Yorum ekle