Yolcu360 Blog
kayip-calinti-ehliyet
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Kayıp Çalıntı Ehliyet Yenilemek İçin Gereken Belgeler – 2024

Kayıp Çalıntı Ehliyet Yenilemek İçin Gereken Belgeler – 2024

Kimlik kartı kadar önemli olan ehliyet ile ilgili en fazla merak edilen konuların başında, ‘Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?’, ‘Ehliyet kayıp ücreti ve kaybetme cezası 2024 yılında ne kadar?’, ‘Kayıp çalıntı ehliyet yenilemek için gereken belgeler?’ gibi sorular geliyor. Sizler için Nüfus Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgiler doğrultusunda kayıp ehliyet yenileme işlemlerinin detaylarını bu yazımızda adım adım paylaştık. Hadi gelin şimdi hep birlikte sürücü belgesini kaybeden bir kişi neler yapmalı, hangi yolları izlemeli görelim…

Sürücü belgesi olmadan araba kullanmak suç teşkil eder ve ilgili sürücüye para cezası uygulanır. Bu nedenle tüm araçları kullanan sürücülerin ehliyetlerinin yanlarında olması olmazsa olmazdır. Eğer ehliyetiniz kaybolduysa ya da çalındıysa hemen kaybolduğuna dair işlemlerin yapılması sizi olası bir sıkıntılı duruma karşı koruyacaktır. Artık ehliyet yenileme ve çalıntı ehliyet gibi durumlarda resmi gazeteye ilan verme zorunluluğunuz bulunmuyor. Bunun dışında ehliyet yenilemedeki tüm işlemler tümüyle aynıdır.

Kayıp çalıntı kimlik yenileme hakkındaki yazımız için tıklayın.

kayip-calinti-ehliyet-1

Kayıp Çalıntı Ehliyet Nasıl Yenilenir?

Çalıntı ehliyet ya da kayıp ehliyet durumlarında yapılması gerekenler sırasıyla aşağıdaki gibidir:

Sağlık Raporu Alın

Ehliyetini kaybedenlerin bilmediği en önemli konuların başında bu madde geliyor. Çünkü birçok kişi kayıp ehliyet ya da çalıntı ehliyet durumlarında yeniden sağlık raporu alınıp alınmaması gerektiğini bilmiyor. Şunu belirtelim ki; eğer ehliyetinizi herhangi bir sebepten ötürü yenileyecekseniz sağlık raporu almanız şarttır. Sağlık raporunu en yakın hastaneden ya da sağlım merkezinden alabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın

Eğer elinizde bir sağlık raporu varsa şimdi geldi sıra işlem için randevu almaya. Online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO 199 hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsiniz.

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Ücret Ödemesini Yapın – Ehliyet Kayıp Ücreti 2024

Şimdi de ehliyet yenileme sürecinde üçüncü aşamaya geldik. Nüfus Müdürlüğünden aldığınız randevuya gitmeden önce, bir miktar ücret yatırılması gerekiyor. Bu aşamada çalıntı ehliyet ya da kayıp ehliyet için bir ceza ödemeniz gerekmiyor. Ödeyeceğiniz ücret ehliyetinizin tipine göre şekilleniyor.

Yeni tip ehliyetlerini yenileme, kaybetme veya çaldırma durumunda ödenecek toplam ücret 1220 TL’dir; bunun 990 TL’si yenileme ücreti, 230 TL’si ise kaybeden veya çaldıranlar için ilave ücret olarak hesaplanmaktadır.

Yeni Ehliyet İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenilemek için Nüfus Müdürlüğü’ndeki randevuya gitmeden önce sizden istenene belgelerin hazır olup olmadığından emin olun. Çalınan veya kaybolan ehliyet için gerekli belgeler ise şu şekilde:

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • ”Sürücü olur” sağlık raporu
  • Kan grubu kartı (kişinin kan grubu bilinmiyorsa)
  • Gerekli ücretlerin ödendiğine dair belge

Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (Başvuru esnasında alınacak.)

Geçici Sürücü Belgesini Alın

Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra geçici sürücü belgesi alabilmek için bir süre yeni ehliyet onayını gerekiyor. Başvuru başarıyla sonuçlandığında 14 gün geçerli olan geçici ehliyet belgesini e-devlet üzerinden Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama sayfasından çıktı olarak alıp kullanabilirsiniz. Yeni ehliyetiniz ise maksimum 15 gün içinde adresine ulaşacaktır.

Ehliyet Kayıp Ücretini Hangi Bankalara Yatırılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı, her sene anlaşmalı bankalar güncelleniyor. Polis Vakfı ücreti ile değerli kağıt ücreti genellikle başka bir hesaba yatırılıyor. Her iki ücreti alan bankalar listesi iki kurum tarafından belirtiliyor. Bu bankalar ise şu şekilde:

  • Akbank
  • Aktif Bank
  • ING Bank
  • Şekerbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • TC Ziraat Bankası
  • Türk Ekonomi Bankas
  • Garanti Bankası
  • Denizbank
  • PTT Bank

Geçici Sürücü Belgesi Veriliyor Mu?

Yukarıda da ehliyet yenileme sürecinde başvuru onaylandıktan sonra 15 günlük bir geçici ehliyet belgesi verildiğini belirtmiştik. Geçici ehliyet belgesi talep etmeniz halinde Nüfus Müdürlüğü tarafından veriliyor. Eğer 15 gün dolmasına rağmen ehliyet size ulaşmadıysa geçici ehliyet belgenizi tekrardan Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak uzatabiliyorsunuz. Eğer araç kullanacaksanız geçici sürücü belgesini yanınıza almayı sakın unutmayın.

Kayıp Çalıntı Ehliyet Yenilerken Nereye Başvuru Yapılıyor?

Ehliyet yenileme, kayıp ehliyet ve çalıntı ehliyet durumlarında başvuru yapılacak yetkili kurum Nüfus Müdürlükleri. Eğer size yakın nüfus müdürlüğünde tüm randevular dolu ise başka bir müdürlükten işlemleriniz yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Tip Ehliyetin Özellikleri Neler?

Yeni ehliyet, lazer baskı ile üretilmiştir. Fotoğraflar üzerinde kopyalama risklerine karşı özel bir hologram buluyor. Fotoğrafın arka kısmında ayrı bir güvenlik tasarımı yer alıyor ve çiplidir.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

13 yorum

  • Benim ehliyetim kayıp fakat bir yandan ücret ödemek gerekmez derken diğer yandan da 237 TL yazıyor hangisine inanalım lütfen yardımcı olun anlayamıyorum bir türlü

  • Benim ehliyetim kayıp fakat bir yandan ücret ödemek gerekmez derken diğer yandan da 237 TL yazıyor hangisine inanalım lütfen yardımcı olun anlayamıyorum bir türlü
    2_ATM den sadece 15 TL gösteriyo nasıl ödicek

    • Ziraat bankası atmsi kartsız işlemler ödemeler vergi yada kamusal birimlere öde buraya kadar gelince ehliyet yada kimlik seçip yatırıyorsun

  • Merhaba , bir yakınımın ehliyeti kayboldu fakat yeniden çıkartırmak istemiyor iptal etmek istiyor nasıl bir yol izlemelidir yardımlarınızı rica ederiz.