Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası 2024

Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası 2024

Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası 2024 tutarı belli oldu! Ülkemizde yayalara gereken önem yeterince gösterilmiyor. Bu nedenle beraber pek çok araç sürücüsü yayalara yol vermiyor. Yayalar da trafiğin bir parçası. Bu yüzden araçlara olduğu kadar yayalara da dikkat etmek gerekiyor.  Bu kurallara dikkat etmeyen sürücüler için kural koyucular, kanun ya da yönetmelikler ile ceza uygulaması yapıyor. Peki, yayalara yol vermeme cezası ne kadar

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

2024 Yayaya Yol Vermeme Cezası Ne Kadar?

İçişleri Bakanlığı yayaların trafikte gereken önemi alması için sürücülere çeşitli yaptırımlar uyguluyor. 2024 yılında Türkiye’de yayaya yol vermeme cezası 3.136 TL olarak belirlenmiştir. Bu bilgi, trafik kurallarının ve cezalarının güncellendiğini ve yayalara yol vermenin öneminin altını çizen bir trafik kuralı ihlali olduğunu göstermektedir​ Kesilen trafik cezaları, ilk 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25’lik bir dilim indirim ile beraber ödeniyor. Buna bağlı olarak artık ehliyette puanlama sistemi yer alıyor. Yayaya yol vermeme cezasının, puan olarak karşılığı ise 20 olarak belirlendiği biliniyor.

Yayalara yol vermeme kuralı 74/b Cezası ile güvence altına alınmış durumda. Ayrıca bu maddede; Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhaları ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek,

ifadelerine yer veriliyor. 3.136 TL ile cezalandırılan bu kural ihlali erken ödeme ile indirimli olarak ödenebiliyor.  İlk 15 gün içerisinde ödendiğinde %25 İndirimli ödemede: 2.352 TL’ye kadar ceza düşüyor. Hem ceza puanı ile karşılaşmamak hem de para cezası almamak için bu kurala özen göstermek oldukça önemli. 

Yayalara Yol Vermeme Cezası Kime Yazılır?

Yayaya yol vermeme cezası son yıllarda sıkça karşılaşılan ve son derece önemli bir konudur. Bu konu hakkında yayalara yol vermeme cezanın da kime yazıldığı oldukça merak edilmektedir. Bu noktada araç kiralık olsa bile ceza araç sürücüsü tarafından ödenmektedir. Yayaya yol vermeme cezası her yıl yeniden değerleme oranı ile ceza tutarı yenilenmektedir. 

Yaya geçitlerindeki geçiş önceliği bilindiği üzere yayalara aittir. Fakat bu kural sıkça ihlal ediliyor ve çoğu kişi bu durumun bilincinde olmuyor. Eğer ilerlenen yolda  görevli bir kişi ya da trafik ışığı yer almıyorsa, geçiş üstünlüğü yayalara tanınıyor. Eğer araç ilerlerken, yayalar geçmeye başlarsa, araç burada durarak yayaya yol vermesi kural olarak şarttır. Bu kurala uymayan kişiler cezai işlemle karşılaşabilir. 

Yayaya yol vermeme cezası son derece önemli trafik kurallarından biridir. Çünkü yayalarda trafiğin bir parçası sayılıyor. Bu nedenle özellikle yaya geçitlerinde sürücülerin aracın hızını azaltarak yayaları kontrol etmesi gerekiyor.  Bu nedenle yayaların yol üstünlüğü dikkate alınması gereken bir konudur. Trafik kuralları ihlal edenler ve trafikte sorun çıkaran kişiler yıl içerisinde değişiklik gösteriyor. Kurallara uymayan kişiler için verilen cezalar, her yıl artış gösteriyor. Bunun en temel sebebi, yayaların ve araç sürücülerinin trafik kurallarına uymalarını sağlamaktır. Aynı zamanda ceza işlemleri ile birlikte trafik kazalarının da en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Ceza verildiğinde, eğer kişi cezasını ilk 15 gün içerisinde öderse, belirli bir indirimden yararlanır. Ancak verilen süre geçilirse, ceza indirime girmek yerine çeşitli faiz oranları ile artmaktadır. Bu nedenle trafik cezalarını gününe dikkat ederek ödemeniz avantajınıza olacaktır.

Yayaların Trafikte Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Yayaların da trafik içerisinde dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Yayalar ve araç sürücüleri birbirlerine saygı gösterip, kurallara uydukları takdirde kazalar da en aza indirilebilir. Yayaların dikkat etmesi gereken noktalardan bazıları şunlardır. 

  • Yayalar, kaldırım varsa kaldırımdan eğer yaya kaldırımı yok ise de bulunduğu yolun solundan yürünmelidir.
  • Yayalara yeşil ışık yanmadığı takdirde yayaların yoldan geçmesi sakıncalıdır. Yaya geçidi olmayan yerlerden karşıya geçmeye çalışılmamalıdır. Çünkü araçlar bu mevkilerde hızlı geldikleri için durma imkanları olmayabilir. 
  • Karşıya geçmek isteyen yayalar mutlaka yaya geçidini kullanılmalıdır. Ayrıca karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak geçilmelidir.
  • Yayalar karşıya geçerken ışık kurallarına uymaları gerektiği gibi araçların önünden ya da arkasından geçmemelidir. 

Yaya Geçidinde Araçların Durması Zorunlu Mu?

Yaya geçidi, bilindiği üzere yolun bir tarafından karşı tarafına geçmek için kullanılan alandır. Bu alan genellikle çizgili şeritler ile belirlenmiştir. Araçlar bu noktalara gelirken hızlarını azaltmalıdır. Ülkemizde iki çeşit yaya geçidi var. Bunlardan ilki sinyalizasyonlu yaya geçidi ikincisi ise sinyalizasyonsuz yaya geçidi olarak biliniyor. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde hem yayalar hem de araç sürücüleri trafik ışıklarına uymak zorundadır. Ancak bazı yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyor. Bu nedenle araç sürücüleri bu durumlarda durarak ya da yavaşlayarak yayaya geçiş üstünlüğü vermelidir. Eğer sürücüler yaya geçidi ihlali yaparsa cezai işleme tabi tutulur. Bu nedenle yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermeye dikkat edilmelidir. 

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafik cezaları genellikle sürücülerin tarafınıza iletiliyor. Fakat bazı durumlarda ceza aldığınızı öğrenemeyebilirsiniz. Bu durumda, önce kural ihlali yapmamaya özen gösterin. eğer kural ihlali yaptığınızı düşünüyorsanız e-Devlet üzerinden ilerleyerek Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bu uygulama ile trafik cezanızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çünkü sürücüler bu cezalardan haberdar olmayabiliyor. Ödenmeyen trafik cezaları her ay %5 oranında gecikme zammına uğrayarak artıyor. Bu da ödeyeceğiniz tutarı yükseltiyor. Bu nedenle belirli aralıklar ile e devlet aracılığı sayesinde aracınıza ceza yazılmış mı kontrol edebilirsiniz. 

Trafik Cezası Nerede Ödenir?

Yayaya yol vermeme cezası ödemesi ve diğer trafik cezası ödemeleri farklı yollar ile yapılabiliyor. Bunlardan bazıları anlaşmalı banka şubelerinden, mobil bankacılık uygulamalarından, internet bankacılığı gibi araçlar ile kolaylıkla yapılabiliyor. Ayrıca e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de trafik cezası için ödeme yapabiliyorsunuz. Buna ek olarak PTT şubelerine giderek de gelen trafik cezasını ödeyebilirsiniz. 

Trafik Cezasında Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Cezaları erken ödeme için belirtilen süre içinde öderseniz indirimden faydalanabilirsiniz. Trafik cezalarında erken ödemelerde bu yıl belirlenen indirim oranı %25 seviyesinde bulunuyor. Erken ödediğiniz takdirde 1000 TL olan trafik cezasını %25 indirimle 750 TL olarak ödeyebiliyorsunuz. Fakat bu indirimli ödeme tutarına ulaşmak için cezanın size ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor. 

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına itiraz etme hakkı her zaman vardır. Aracınızın plakasına veya size yazılan cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız yetkili kurumlara itiraz edebilirsiniz. Trafik cezasına itiraz etmek istiyorsanız Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe vererek yapabilirsiniz. Ayrıca UYAP üzerinden dilekçe vermeniz de mümkün.. Dilekçeye ek olarak çeşitli istenen belgeler mevcut. Bu belgeler arasında trafik cezasına ait karar tutanağı, ruhsatın, ehliyetin ve kimliğin fotokopisi, trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekontu da sunmanız gerekiyor. Bu sayede eğer haklı bulunursanız trafik ceza tutarı size tekrardan iade edilebilir. 

Yolcu360 Blog

16 comments

  • saçmalıktan başka bir şey değil. Yaya yolun başında keyfiyeten telefonuna bakıyor. Biz 10 sa onu mu bekleyeceğiz ? Neden sürücülere bu kadar haksızlık ediliyor ? Bir de sürücüler şikayet edilirse ceza yazılsın. Yol çok geniş diyelim. Yaya taa yolun başında. Siz de hızlı geliyorsunuz. Bu konuda geçiş hakkı sürücüye ait olmalı ve bu konuda kriter yayayı rahatsız edip etmeme durumu olmalı. Ama bu kritere göre değil mantıksız saçma bir kural yolun başında yaya durma ilkesine göre hareket edilip 600 lira ceza yazılması ülke adına utanç verici saçma bir olaydır.. Kurallarda mantık ve faydacı bir bakış açısı olmalıdır. Yaya geniş yolda bir adım attı ve sen de araçla yolun öteki köşesinden geçersen ceza yazılmaması lazım. Kanun böyle esnetilmeli. Yani senin yayanın yürüyüş hareketini kısıtlayıp kısıtlamaman kriter olarak esas alınmalı. Aksi taktirde yayalar keyfiyeti sonucu trafik devamlı sıkışacak, trafik birikecek bunla milyonlarca böyle olay yaşandığından beraber milyonlarca dolar yakıt masrafı ve zaman harcanacaktır. Trafik kurallarını yaparken biraz da faydacı esnetilebilir şekilde uygulayın ki her iki taraf da bu durumdan zarar görmesin. Ama şu an yaya yolun başında keyif yapsın bir adım atsın sürücü durmak zorunda ve geçtiği an ceza dünyanın parasını yiyor. Ceza da sanki mübarek adam öldürmüş gibi 600 lira nedir kardeşim inanın bu ülke yaşanabilir bir durumda değil. Şahsen ben bu kuralı ve kanunu protesto etmek için yaya geçidinin başında yatak yorganla yatıp pankart açmak fikri aklıma geldi. Burada yayanın rahatsız olup olmaması ve hareket alanının kısıtlanması ceza için kriter olmalı.

    • Yaya yola çıkarsa yol vereceksin. Bunun lami cimi yok. Cezalar can güvenliği için. Yaya herkesin bir yakınıda olabilir. Bunu suistimal eden elbette olabilir. Ama bu kuralı değiştirmez.

    • Genelleme yapmayın her yaya telefona mı bakıyor? Yayalara öncelik vermek gelişmiş ülkelerde olan bir davranış. Sizin Bu yorumunuz çık üzücü

      • gelişmiş ülkelerde her 30 metrede bir yaya geçidi yok ayrıca trafik sıkışıklığıda yok . trafik ışıklı yaya geçidi olan ve 20 metre ötesinde ayrıca ışıksız yaya geçidi olan ve oradan ceza yazan hangi ülke var bir tane örnek gösterirmisiniz?

    • Yayaya yol verseniz protesto etmenize gerek kalmaz. Telefona bakmayan yayaya yol verin diğerlerine vermeyin

    • Malesef sizin gibi sürücüler yüzünden bu ülke trafiği hindistandan ileri gidemez. Bi tek trafik ışıklarına riayet ediyorlar hindistandan farklı olarak

    • Gun gelir ailenden biri yaya gecidinden gecmeye calisirken olurse o zaman belki anlarsin birseyleri.

    • Vermek zorundasınız nokta siz önce araç kullanırken telefon kullananlara yönelin yayladan sizene

    • Sen yoluna bakacaksın yaya geçidi gördüğün zaman üzerinde insan olsa da olmasa da yavaşlayacaksın. Hadi diyelim telefonla oynamadı belki yaşlı elinde baston var? Belki kör? Belki ayağı sakat? Belki yanında çocuk var? Bekleyeceksin kardeşim. Yaya geçidi görünce yavaşlamak ZORUNDASIN.

  • Bu yaya geçitleri ni üst geçit yapsalar üsten geçse biz şoförler neyapalim söylesinler yayalar keyfi yola iniyor arabaları takmiyorla

  • Kim uyguluyor ki bu kuralı.Ben yaya geçidine girmişim yaya olarak. Karşıdan gelen otomobil yaya geçidinin hemen önündeki yayalarak öncelik vermeleri için konulmuş rampayı geçerken yavaşlıyor ama sonrasında benim yaya geçidinden geçtiğimi görmesine rağmen bana çarpmaya çalışır gibi hızlanıyor. Geçerken de bana bağırıyor. Altına araba alan bütün üstünlüğün kendisinde olduğunu zannediyor.

  • Çocukların okula gitmesi için iki yoluda karşıya geçiriyoruz.araclar yolvermiyor çocuklar yaya yolunun başında bekliyor arac dursa geçecekler ama hiçbir arac durmuyor. Az önce öğle grubunda olan kızımı gecirirken bir arac yol verdi arkasındaki araç kornaya bastı ve adam küfretme ye başladı . Diğer şoför yaya yolu yaya dedi ama diğeri asla dinlemiyor biraz daha tartışmalar olsa kavgaya dönüşekti.

  • yaya gecidinde durup yayaya yol vermeyi ogrendigimizde ulkece level atlayacağiz.tabakhaneye b** yetistirir gibi gitmenin bir anlami yok, ayrica kural kuraldir. bundan sonra yaya gecidinde durmayan herkesi kural ihlalinden şikayet edecegim. durmayi ogreneceksiniz.

    • Oh yalnız değilmişim. Bu kişiler uyarıldıklarında da üstünlüğün kendisinde olduğunu sanıyorlar. Kabul etseler bile hızlı geçeceksin o zaman diyorlar. Belki hastayım, belki yanımda çocuk var, belki topalım, bir de koşup yere düşme riskini de senin o bencil egon ve annenin babanın sana sabır nedir öğretmediğinin sorumluluğunu ben neden üstleneyim?

  • İnsanın üzerine doğru araba kullanıyolar hatta daha çok hızlanan araba sürücüleri var cezalarını alsınlar şimdi bi şikayet yapıcam aman boş ver demeyelim herkesin işi var bi yere bi şey yetiştirir gibi araba kullananlar her zaman suçlu durumuna düşer. Kurallara uyalım