Polis arabaları hakkında merak ettikleriniz mi var? Tüm detaylar yazımızda!
İçindekiler
Polisler resmi ve özel görevlerini yerine getirmek için çeşitli motorlu araçlar kullanıyor. Polis arabaları resmi görevlerdeki amaç ve hedeflere göre değişkenlik göstermektedir. Türkiye’de aktif olarak görev yapan çeşitli polis birimleri kara, deniz ve hava olarak üçe ayrılabilir. Polisler bu üç birimde farklı araçlarla görevlerini sürdürmektedir.
Polis araçları, modelleri ve sahip oldukları özellikler ile çeşitli görevler için tercih ediliyor. Örneğin belirli alanlarda devriye görevini tamamlamak için daha kompakt araçlar kullanılıyor. Gelen ihbar ya da emir üzerine belirlenen olay yerine en hızlı şekilde ulaşmak için daha seri polis araçları tercih ediliyor.
Acil müdahale için polislerin filolarında daha seri araçların bulunması önemlidir. Kimi polis aracı modelleri ise şüpheli araçları takip etmek veya gözaltına alınan şüphelileri taşımak için tercih edilir. Şüpheli araçları takip etme görevinde farklı marka ve model araçlar kullanılır. Gözaltı araçları ise bir gözaltı bölmesinin bulunabileceği, büyük bagajlı araçlardır.
Polis araçlarının marka, model ve envanter bilgisi net olarak bilinmiyor. Fakat Türkiye’de aktif olarak kullanılan ve günlük yaşantıda karşılaşılan polis arabalarını öğrenmek mümkün. Bu yazının devamını okuyarak Türkiye’de kullanılan polis arabaları 2023 listesi için güncel bir araştırma yapabilirsiniz.
Türkiye’de Kullanılan Polis Arabaları Markaları
Türkiye’de kullanılan polis arabaları şehirden şehre farklılık gösteriyor. Bu farklılık her şehirde ihtiyaç duyulan araç sayısını ve araç tiplerini belirlemektedir. Örneğin araç sayıları, nüfusa ve görev yapmakta olan polis memuru sayısına göre belirleniyor. Daha kalabalık bir nüfusa sahip olan şehirlerde sayıca daha çok ve farklı marka/model ekip araçları görülürken, daha düşük nüfuslu şehirlerde bu sayı daha azdır.
Türkiye’de en çok tercih edilen polis araç markaları için bir genelleme yapmak mümkün. Çünkü yaygın olarak görülen birkaç polis arabaları mevcut. Bunlardan biri Ford Tourneo Connect model araç. Ford Tourneo Connect model araç Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan polis arabası modellerinden biridir. Bagaj büyüklüğü ve tipi nedeniyle tercih edildiği için hem gözaltı hem de devriye görevlerine uygundur. Bu nedenle birçok şehirde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ford dışında Renault markasının Megane model aracı da Türkiye’de en çok kullanılan polis arabaları arasında yer alıyor. Özellikle trafik biriminin ve otoyol trafik birimlerinin tercih ettiği bu araç hem çevirme, hem trafik denetleme, hem de güvenlik amaçlı görev alabiliyor. Kasası ve kolay hızlanabilen yapısı sayesinde trafikte daha akıcı görevlerde efektif olarak kullanıldığı için tercih ediliyor.
Hyundai Accent Era model polis aracı da yaygın kullanılan polis araçları arasında yer alıyor. Diğer iki araca göre daha küçük olan bu araç daha çok özel görevlerde tercih ediliyor. Özetle Türkiye’de yaygın olarak kullanılan polis arabaları isimleri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
- Ford Tourneo Connect
- Renault Megane
- Accent Era
Türkiye’de Kullanılan Polis Araçları Detaylı Listesi
Türk polis araçları ve bu araçların kullanım sıklığı şehirlere göre değişkenlik göstermektedir. Kimi şehirlerde aşağıda listelenen marka araçların bazıları görülmezken, kimi şehirlerde tamamı görülmektedir. Polis arabaları ihale yöntemleri ya da tahsis edilme yoluyla Emniyet Genel Müdürlüğü filosuna ekleniyor. Aşağıda Türkiye’de bulunan ve daha çok tercih edilen polis arabaları listesine erişebilirsiniz.
- Toyota Hilux 4×4
- Fiat Egea
- Dacia Duster
- Fiat Doblo
- Otokar Sultan
- Nissan Juke
- Opel Combo Life
- Renault Megane
- Volkswagen Caddy
- Renault Kangoo
- Mini Cooper
- Ford Transit Minibüs
- Toyota Corolla
Yukarıda gördüğünüz Türkiye’de kullanılan polis araçları dışında farklı modellere de rastlamak mümkün. Polis Teşkilatı envanterindeki araç sayısını, marka ve model bilgisini istihbarat kuralları gereğince paylaşmıyor. Bu araçların dışında Polis Teşkilatı çeşitli otobüs ve panelvan tipi araçlar da kullanıyor. Otobüs ve panelvan tipi araçlar daha çok polis memurunun taşınması için tercih ediliyor.
Polis ekiplerinin kullandığı araçlar yalnızca otomobil ve otobüs sınıfına ait değil. Trafik ve Yunus birimine bağlı polis ekiplerinin kullandığı çeşitli motosikletler de bulunuyor. Örneğin Yunus birimi her zaman bir şoför polis ve bir de artçı polis ile görev yapıyor. Bu nedenle geniş bir selesi bulunan, güçlü motosikletler tercih ediliyor. Bu motosikletler arasında BMW R1200 GS ve Honda Africa Twin öne çıkıyor. Aerodinamik yapıları sayesinde daha atik ve agresif kullanımı mümkün olan bu motosikletler acil müdahalelerde daha hızlı olduğu için hayati önem taşıyor.
Trafik birimine bağlı polisler ise tek kişinin rahatça sürüş yapabileceği seri motosikleri tercih ediyor. En yaygın kullanılan polis motosikletlerini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
Türk Polisinin Kullandığı Motosiklet Markaları
- Honda Africa Twin
- BMW R1200 GS
- Yamaha Fazer 1
- Yamaha Fazer 6
- Honda VFR 800
Polis Arabaları Özellikleri
Türkiye’de kullanılan polis arabaları, hem sahip oldukları özelliklere hem de tiplerine göre seçilmektedir. Örneğin yüksek rakımlı bölgelerde Toyota Hilux 4×4 model araçlar tercih edilir. Çünkü bu model araçlar arazi koşullarına uygundur ve engebeli bölgelerde kullanım kolaylığı sunmaktadır. Gözaltı görevi için çalışan ekip araçları ise hem bagaj, hem de araç büyüklüğüne göre seçilmektedir. Bu nedenle daha çok otobüs ve ticari tip araçlar tercih ediliyor. Bunların yanında hızlı ve pratik kullanıma sahip olan araçlar ise trafik birimine bağlı ya da takip görevlerinde yer alan ekipler için kullanılmaktadır.
Araç yoğunluğu ve benzeri sebeplerden acil durumlarda hızla müdahale edebilmek için de Yunus polis araçları arasında motosikletli ekipler görev almaktadır. Bir diğer polis aracı özelliği ise zırhlı olmasıdır. Bazı polis araçları zırhlı olarak tercih edilir. Bu nedenle daha tehlikeli görevlerde yer alırlar ve içerisinde bulunan polis memurlarının can güvenliği en önemli unsurdur. Bu nedenle çeşitli zırhlara ve dayanıklılıklara sahip araçlar kullanılıyor. Özetle polis arabaları tercih edilirken birçok özelliği göz önünde bulundurulur. Görev ne ise ona en yatkın olan araç kullanılır ve görevi başarıyla tamamlaması hedeflenir.
Türkiye’de otomobil, otobüs, panelvan ve motosikletler dışında hava ve deniz ekiplerinin de kullandığı araçlar bulunmaktadır. Deniz polisleri bot ve tekne gibi deniz araçları kullanırken, hava görevi bulunan polisler helikopter ve uçak kullanmaktadır. Daha hızlı ve daha efektif müdahale imkanı sunan bu araçlar hakkında bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Deniz Polisi ve Havacılık
Deniz polisi ihtiyaç halinde afet bölgelerinde görev yapmakla yükümlüdür. Liman ve körfez sahalarının güvenliği de deniz polisi ekiplerinin görev alanlarında bulunmaktadır. Deniz polisleri görevlerini bot ve tekneler ile yapmaktadır. Bot kullanımı daha çok hızlılık ve pratikliği amaçlarken, tekneler daha büyük görevler için kullanılmaktadır. Havacılık biriminde görev alan polisler ise çeşitli helikopter ve uçaklar kullanmaktadır. Hava polisi EGM birimi özel koruma görevleri, afet durumlarında acil müdahaleler ve havadan takip için çeşitli hava araçlarına sahiptir. Bu araçlar özelliklerine göre tercih edilmektedir. Daha hızlı bir uçuş, daha kolay kalkış ve iniş gibi özellikler belirleyici unsurlar arasında yer alır. Aşağıda Polis Teşkilatının kullandığı helikopter ve uçaklar hakkında listeyi inceleyebilirsiniz.
- Atak T129
- Bell 429
- Sikorsky S70
- Bell 206L
- Beechcraft King Air
- Cessna Citation XLS+
Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle