Yolcu360 Blog
polis arabaları
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Türkiye’de Kullanılan Polis Arabaları 2024 Listesi

Türkiye’de Kullanılan Polis Arabaları 2024 Listesi

Polis arabaları hakkında merak ettikleriniz mi var? Tüm detaylar yazımızda!

Türk Polis Teşkilatı içerisinde gerek resmi gerekse özel görevlerin yerine getirilmesi için çeşitli motorlu araçlar kullanılmaktadır. Polis arabaları resmi görevlerdeki amaç ve hedeflere göre değişkenlik göstermektedir. Türkiye’de aktif olarak görev yapan çeşitli polis birimleri kara, deniz ve hava olarak üçe ayrılabilir. Polisler bu üç birimde farklı araçlarla görevlerini sürdürmektedir.

Polis araçları, modelleri ve sahip oldukları özellikler ile çeşitli görevler için tercih ediliyor. Örneğin belirli alanlarda devriye görevini tamamlamak için daha kompakt araçlar kullanılıyor. Gelen ihbar ya da emir üzerine belirlenen olay yerine en hızlı şekilde ulaşmak için daha seri polis araçları tercih ediliyor.

Acil müdahale için polislerin filolarında daha seri araçların bulunması önemlidir. Kimi polis aracı modelleri ise şüpheli araçları takip etmek veya gözaltına alınan şüphelileri taşımak için tercih edilir. Şüpheli araçları takip etme görevinde farklı marka ve model araçlar kullanılır. Gözaltı araçları ise bir gözaltı bölmesinin bulunabileceği, büyük bagajlı araçlardır.

Polis araçlarının marka, model ve envanter bilgisi net olarak bilinmiyor. Fakat Türkiye’de aktif olarak kullanılan ve günlük yaşantıda karşılaşılan polis arabalarını öğrenmek mümkün. Bu yazının devamını okuyarak Türkiye’de kullanılan polis arabaları 2024 listesi için güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.

zırhlı polis aracı, polis arabaları

Türkiye’de Kullanılan Polis Arabaları Markaları

Türkiye’de kullanılan polis arabaları şehirden şehire farklılık gösteriyor. Bu farklılığın nedeni her şehirde ihtiyaç duyulan araç sayısının ve türlerinin farklı olmasıdır. Araç sayılarını belirleyen faktörlerin başında bölgenin nüfusu ve görev yapan polis memuru sayısı gelir. Kalabalık şehirlerde daha çok polis aracı varken bu araçların marka ve model çeşitliliği daha çoktur. Daha düşük nüfuslu şehirlerde ise hem araç hem de model çeşitliliği daha azdır. 

Türkiye’de en çok tercih edilen polis araç markaları için bir genelleme yapılması mümkün çünkü ülkemizde hemen hemen tüm şehirlerde yaygın şekilde polis aracı olarak kullanılan marka ve modeller mevcut. Bunlardan biri de Ford Tourneo Connect. Türkiye’nin birçok şehrrinde polis aracı olarak kullanılan Ford Tourneo Connect, bagaj hacminin geniş olması nedeniyle hem devriye görevleri hem de gözaltı gibi uygulamalar için uygundur. 

Ford dışında Renault markasının Megane model araçları da Türkiye’de en çok kullanılan polis arabaları arasında yer alıyor. Özellikle trafik polisleri ve otoyol polislerinin kullanımında olan bu araçlar trafik çevirmeleri, trafik denetimleri ve güvenlik amaçlı devriye görevlerinde kullanılıyor. Kolay hızlanabilmesi ve atak kasa yapısı nedeniyle bu araçlar trafikteki akıcı görevlerde daha sık tercih ediliyor. 

Polis teşkilatında sık kullanılan araçlardan biri de Hyundai markasının Accent Era modelleri. Tourneo Connect ve Megane araçlarına göre daha küçük olan bu araçlar daha çok özel görevlerde tercih ediliyor. 

Hyundai markasının Tucson model araçları da polis teşkilatında kullanılan araçlardan biri. Teşkilat içerisinde farklı görevlerde kullanılan bu araçlar aktif koruma sağlayan güvenlik donanımları ve üstün sürüş dinamikleri ile polislere görevlerinde oldukça yardımcı oluyor. Bu nedenle 2024 yılında Türk Polis Teşkilatı için 1000 adet yeni Hyundai Tucson tahsis edildi.

polis arabaları, türk polis aracı

Türkiye’de Kullanılan Polis Araçları Detaylı Listesi

Ülkemizde kullanılan polis araçlarının ve bu araçların bölgelere göre görülme sıklığının değişkenlik gösterdiğinden bahsetmiştik. Kimi şehirlerde tüm marka ve modeldeki araçları görmek mümkün olurken kimi şehirlerde bunlardan yalnızca birkaçını görmek mümkündür. Polis araçları ihale ile ya da tahsis edilme yolu ile Emniyet Genel Müdürlüğü filosuna ekleniyor. Türkiye’de bulunan ve daha çok tercih edilen polis araçları şunlardır:

  • Ford Tourneo Connect
  • Renault Megane
  • Hyundai Accent Era
  • Hyundai Tucson
  • Toyota Hilux 4×4
  • Fiat Egea
  • Dacia Duster
  • Fiat Doblo
  • Nissan Juke
  • Opel Combo Life
  • Volkswagen Caddy
  • Renault Kangoo
  • Toyota Corolla
  • Ford Transit Minibüs
  • Otokar Sultan

Bu araçlar dışında ülkemizde kullanılan farklı marka ve modelde araçlar da bulunur. Polis teşkilatı envanterindeki araç sayısı, marka ve model bilgileri istihbarat kuralları gereğince net şekilde paylaşılmıyor. Yukarıda sayılan araçlar dışında Emniyet Genel Müdürlüğü personelini taşımak için çeşitli otobüs ve panelvan tipi araçlar da kullanılıyor. 

 

Polis Motosiklet Modelleri

Polis teşkilatı kendi içerisinde farklı birimlere ayrılıyor. Bu nedenle de her birimin görev ve yetkilerine uygun şekilde araçlar tercih edilebiliyor. Bu duruma en iyi örnek ise Yunus birimlerinin kullandığı motosikletler. Yunus polislerinin en sık kullandığı motorlar BMW R1200 GS ve Honda Africa Twin. Aerodinamik yapıları gereğince daha hızlı ve atik kullanımı mümkün olan bu motorsikletler özellikle de acil durumlarda oldukça kullanışlı. Yunus birimleri dışında trafik polisleri de motosiklet kullanabiliyor. Özellikle de dar sokaklarda, acil müdahale gereken durumlarda ve yoğun trafikte daha kolay hareket edilebilmesi için motosiklet kullanımı polis teşkilatına büyük avantaj sağlar. Polis teşkilatında sık kullanılan motosiklet marka ve modelleri şunlardır:

  • BMW R1200 GS
  • Honda Africa Twin
  • Yamaha Fazer 1
  • Yamaha Fazer 6
  • Honda VFR 800

Polis Arabaları Özellikleri

polis arabaları, polis motosikletleri

Türkiye’de kullanılan polis arabaları, hem sahip oldukları özelliklere hem de tiplerine göre seçilmektedir. Örneğin yüksek rakımlı bölgelerde Toyota Hilux 4×4 model araçlar tercih edilir. Çünkü bu model araçlar arazi koşullarına uygundur ve engebeli bölgelerde kullanım kolaylığı sunmaktadır. Gözaltı görevi için çalışan ekip araçları ise hem bagaj, hem de araç büyüklüğüne göre seçilmektedir. Bu nedenle daha çok otobüs ve ticari tip araçlar tercih ediliyor. Bunların yanında hızlı ve pratik kullanıma sahip olan araçlar ise trafik birimine bağlı ya da takip görevlerinde yer alan ekipler için kullanılmaktadır.

Araç yoğunluğu ve benzeri sebeplerden acil durumlarda hızla müdahale edebilmek için de Yunus polis araçları arasında motosikletli ekipler görev almaktadır. Bir diğer polis aracı özelliği ise zırhlı olmasıdır. Bazı polis araçları zırhlı olarak tercih edilir. Bu nedenle daha tehlikeli görevlerde yer alırlar ve içerisinde bulunan polis memurlarının can güvenliği en önemli unsurdur. Bu nedenle çeşitli zırhlara ve dayanıklılıklara sahip araçlar kullanılıyor. Özetle polis arabaları tercih edilirken birçok özelliği göz önünde bulundurulur. Görev ne ise ona en yatkın olan araç kullanılır ve görevi başarıyla tamamlaması hedeflenir.

Türkiye’de otomobil, otobüs, panelvan ve motosikletler dışında hava ve deniz ekiplerinin de kullandığı araçlar bulunmaktadır. Deniz polisleri bot ve tekne gibi deniz araçları kullanırken, hava görevi bulunan polisler helikopter ve uçak kullanmaktadır. Daha hızlı ve daha efektif müdahale imkanı sunan bu araçlar hakkında bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Çok Konuşulan Lüks Polis Araçları Hangileri?

2023 yılının son aylarında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında ele geçirilen 23 adet lüks otomobil, emniyetin hizmetine tahsis edildi. Genellikle operasyon sonucu ele geçirilen araçlar otoparklara çekiliyor ve kullanılmıyordu ancak bu kez mahkeme kararıyla bu araçların emniyete tahsis edilmesine karar verildi. Lüks araçlar içerisinde şu marka ve modeller yer alıyor:

polis-arabalari

  • Ferrari 488 GTB
  • Bentley Continental GT
  • Bentley Flying Spur
  • Land Rover 
  • Porsche Taycan Turbo
  • Audi RS6 Quattro
  • Volvo XC90
  • Mercedes Benz GLS 63
  • Mercedes Benz CLA
  • BMW
  • Volkswagen Golf R

Bu araçlar dışında aynı markalara ait farklı markalarda lüks otomobiller de bulunuyor. Bu araçlar trafik polislerine tahsis edildi ve İstanbul’da kullanılmaya başlandı. 

Polis Araçlarının Genel Özellikleri

Türkiye’de polis araçları seçilirken sahip olduğu özellikler ve tipleri göz önünde bulundurulur. Yüksek rakımlı bölgelerde genellikle 4×4 araçlar tercih edilir. Çünkü bu araçlar arazi koşullarına daha uygundur ve engebeli bölgelerde polislere kullanım kolaylığı sağlar. Gözaltı uygulamalarında kullanılan araçların bagaj hacminin büyük olması önemlidir. Trafik birimlerine bağlı polisler ise daha çok hızlı hareket edebilen araçları tercih ederler. 

Trafik yoğunluğunun olduğu bölgelerde hızlı müdahale için motosiklet kullanımı yaygındır. Özel görevlerde ve operasyonlarda tercih edilen araçlardan biri de zırhlı araç kategorisindeki modellerdir. Tehlikeli görevlerde polislerin can güvenliğinin sağlanması için bu araçların kullanımı büyük bir öneme sahiptir. Kısacası polis araçları seçilirken kullanılacak görev ne ise aracın buna yatkınlığı ve görevi başarılı bir şekilde tamamlaması hedeflenir. 

Ülkemizde polis teşkilatında yalnızca kara polisleri yer almaz. Hava ve deniz polisleri de teşkilatta görev yapan birimlerdir. Kara polisleri binek araç, ticari araç, otobüs, motosiklet ve panelvan gibi araçlar kullandığı gibi deniz ve hava polislerinin de görevlerine uygun şekilde kullandıkları araçlar bulunur. Deniz polisleri bot ve tekne gibi deniz araçları kullanırken hava polisleri helikopter ve uçak gibi araçlar kullanır. Deniz polisleri ihtiyaç anında afet bölgelerinde görev yapmaktadır. Aynı zamanda liman ve körfez sahalarının güvenliği de deniz polislerinin sorumluluğundadır. Bot kullanımı daha çok hız ve pratiklik sağlarken tekneler ise daha büyük görevlerde kullanılan araçlardır. 

polis arabaları, türk polis teknesi

Deniz polisi ihtiyaç halinde afet bölgelerinde görev yapmakla yükümlüdür. Liman ve körfez sahalarının güvenliği de deniz polisi ekiplerinin görev alanlarında bulunmaktadır. Deniz polisleri görevlerini bot ve tekneler ile yapmaktadır. Bot kullanımı daha çok hızlılık ve pratikliği amaçlarken, tekneler daha büyük görevler için kullanılmaktadır. Havacılık biriminde görev alan polisler ise çeşitli helikopter ve uçaklar kullanmaktadır. Hava polisi EGM birimi özel koruma görevleri, afet durumlarında acil müdahaleler ve havadan takip için çeşitli hava araçlarına sahiptir. Bu araçlar özelliklerine göre tercih edilmektedir.

Hava polisleri ise görevleri sırasında çeşitli uçak ve helikopterler kullanır. Daha hızlı uçuş, kolay kalkış ve iniş gibi özellikler bu araçların belirlenmesindeki önemli unsurlar arasında yer alır. Hava polislerinin kullandığı helikopter ve uçaklar şunlardır:

  • Atak T129
  • Bell 429
  • Skorsky S70
  • Bell 206L
  • Beechcraft King Air
  • Cessna Citation XLS+

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle