Arabalarda bahar bakımı zamanı geldi! Doğanın yenilenmeye, ağaçların çiçek açmaya ve güneşin yüzünü yavaş yavaş göstermeye başladığı bu mevsim insanları da yeniler ve tazeler. Evlerde bahar temizlikleri yapılmaya başlandığı ve kış mevsiminin kasvetli havasının dağıtılmaya çalışıldığı bu mevsimde arabaların da baharla birlikte yenilenmeye ihtiyacı olur. Tüm kış boyu güvenle seyahat etmemizi sağlayan arabalarımızın da kışın olumsuz etkilerinden arındırılması ve uzun yıllar bizimle birlikte yol alabilmesi için bahar bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Peki arabalarda bahar bakımı nasıl yapılmalı? Eğer siz de arabanızın bu bahar tabir-i caizse çiçek gibi olmasını istiyorsanız bu içerik tam size göre. İşte aracınıza uygulamanız gereken bahar bakımı rutinleri.
İçindekiler
Kış Lastiklerine Veda Edin!
Bahar geldiğinde araç sahiplerinin ilk olarak kış lastiklerini yaz lastikleri ile değiştirmesi gerekir. Ancak bu durum için belirli bir ay ya da gün yok. Yaz lastiklerinin takılabilmesi için hava sıcaklıklarının 10 derece üzerine çıkması yeterlidir. Çünkü 10 derece üzerindeki hava sıcaklıklarında kış lastikleri aşırı ısınır ve bu nedenle de performans kaybına uğrar. Bu durum fren mesafesinin uzamasına, virajlarda dönüş kabiliyetinin düşmesine ve yol tutuşunun azalmasına neden olur. Bu da sürüş güvenliğinin tehlikeye düşmesi anlamına gelir. Aynı zamanda kış lastiklerinin yazın kullanılması aracın daha fazla yakıt harcamasına neden olacaktır ve bu nedenle de hava sıcaklıkları yükseldiği anda yaz lastiklerine geçilmesi gerekir.
Yağları Kontrol Edin!
Aracınızın sağlıklı şekilde çalışabilmesi için belirli yağlara ihtiyaç vardır. Bu yağların ise belirli aralıklarla kontrol edilmesi ya da değiştirilmesi gerekir. Bahar bakımında ise hidrolik yağının kontrol edilmesi ve motor yağının değiştirilmesi oldukça önemlidir. Hava sıcaklıklarını artması hidrolik yağının kaynamasına neden olabilir. Buna ek olarak fren hortumunda meydana gelen kaçaklar da hidrolik yağının azalmasına neden olur. Direksiyonun sertleşmesi hidrolik yağının azaldığının en önemli göstergesidir. Bahar bakımlarında hidrolik yağı seviyesini kontrol etmeli, azalma durumunda ise ekleme ya da değişim yapmalısınız.
Motor yağı da tıpkı hidrolik yağı gibi bahar bakımındaki en önemli noktalardan biri. Aracınızdan yüksek bir performans alabilmek ve motor sürtünmelerini en aza indirmek için bahar bakımında motor yağını kesinlikle kontrol etmelisiniz. Özellikle de sıcak havalarda motor yağı seviyesini sık sık kontrol ederek, gerekli durumlarda ekleme yapmalısınız. Bahar bakımında ise gerekli durumlarda motor yağını değiştirebilirsiniz.
Filtrelere Bahar Gelsin!
Kışın yağmur, toz, çamur ve kar gibi olumsuz etkenlerden dolayı aracın hava filtreleri tıkanır. Bu nedenle de bahar bakımında yapılması gereken en önemli şeylerden biri hava filtrelerinin temizlenmesidir. Hava filtrelerinin tıkalı kalması motorun ihtiyaç duyduğu hava salınımının gerçekleşmemesine ve dolayısıyla motorda performans düşüklüğüne neden olur. Aynı zamanda hava salınımının gerçekleşmemesi nedeniyle motora yakıtın tamamını yakacak oksijenin iletilmemesi, yanmayan yakıtın egzozdan çıkmasına bu durum da yakıt israfına neden olur. Hava filtresi temizliği yapmak için özel araç filtre temizleme spreyleri ile filtrenizin ıslanmasını sağlamalısınız. 10-15 dakika kadar ıslanan filtrelerden suların akmasını beklemelisiniz. Kirli sular aktıktan sonra sade bir su ile filtrenizi temizleyebilirsiniz. Doğal yollarla filtrenizi kuruttuktan sonra yağlama spreyi ile eşit şekilde yağlayarak filtre temizliğini tamamlayabilirsiniz.
Cam Suyunuzu Değiştirin & Sileceklerinizi Kontrol Edin!
Yağmur, kar, dolu, çamur gibi kışın zorlu etkileri ile mücadele eden silecekler, kış boyunca aşınmış olabilir. Aşınan lastikler canların iyi temizlenmemesine ve görüşün bozulmasına da neden olur. Bu nedenle bahar bakımında sileceklerin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değiştirilmesi uygun olacaktır. Kış aylarında donmayı engellemek için antifrizli cam suyu kullanılır. Bahar geldiğinde normal cam suyu kullanmak aracınız için daha iyi bir seçenektir.
Klima Bakımlarınızı İhmal Etmeyin!
Bakımı yapılmamış klimalar, özellikle de sıcak havalarda sürüş performansını olumsuz şekilde etkiler. Nemli ve soğuk ortamlarda hayatta kalabilen bakteriler klimanıza yerleşerek hasta olmanıza neden olabilir. Bu nedenle klima ve polen filtrelerini temizlemeli ve klima gazını yenileyerek sıcak havalarda yüksek performanslı ve sağlıklı bir klima elde etmelisiniz.
Akünüzü Kontrol Edin!
Bahar bakımı sırasındaki en önemli işlemlerden biri akü kontrolüdür. Kış aylarında soğuk havalarda daha fazla akü tüketimi gerçekleşir. Bu da akünün ömrünün kısalmasına ya da akünün performansının düşmesine neden olabilir. Bahar bakımında akünün paslanıp paslanmadığına ve şarj seviyesinin yeterli düzeyde olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekir. Gerekli durumlarda ise akünüzü değiştirmeniz tavsiye edilir.
Fren Sistemini Kontrol Edin!
Kışın gerçekleşen olumsuz hava koşulları aracın fren sisteminde korozyona sebep olabilir. Eğer kış bittiğinde aracınızın frenine bastığınızda gıcırtı ya da sürtünme sesi duyuyorsanız, aracınız sağa ya da sola çekiyorsa ya da fren pedalında yumuşama hissediyorsanız arabanızı mutlaka bir servise götürmeli ve fren sistemini kontrol ederek gerekli bakımları yaptırmalısınız.
İç ve Dış Yıkama ile Aracınızı Temizleyin!
Kışın araçların hem iç hem de dış temizlikleri daha uzun aralıklarla gerçekleştirilebilir. Bunun nedeni yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarıdır. Araç içleri kışın çamurdan ve tozdan etkilenebilir. Bu nedenle bahar bakımında detaylı şekilde temizlenmesi gerekir. Aracın dış temizliği ise bahar bakımı sırasında çok daha önemlidir. Kışın buzlanmaya karşı yolların tuzlanması, kar ve çamur gibi etkenler aracın alt kısımlarında birikebilir. Bu nedenle de arabanın içi kadar dışının da detaylı şekilde temizlenmesi oldukça önemlidir.
Bahar mevsimi geldiğinde aracınıza gerekli bakımlar yaptırmak hem aracınızın daha uzun ömürlü olmasına hem de yaz mevsiminde aracınızın yüksek performans göstermesine büyük katkı sağlar. Tıpkı kilometre bakımları gibi mevsimlik bakımlar da bu nedenlerle oldukça önemlidir.
Araç sahibi olmak araç bakımları, trafik sigortası, vergiler ve kasko gibi birçok sorumluluğu araç sahiplerine yükler. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi hem sürüş güvenliği hem araç sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak bu sorumluluklar aynı zamanda maddi yük anlamına da gelir. Günümüzde birçok kişi bu tür sorumluluklarla uğraşmamak için araç sahibi olmak yerine ihtiyaç doğrultusunda araç kiralama seçeneğini tercih edebiliyor. Çünkü bazı durumlarda araç kiralamak, araç sahibi olmaktan çok daha az maliyet getirmektedir. Mesela arabalarda bahar bakımı yapmanıza gerek kalmaz.
Siz de araç sahibi olmak yerine araç kiralamayı tercih edecekseniz Yolcu360 uzmanlığından yararlanabilirsiniz. Dilediğiniz marka ve modeldeki aracı Yolcu360 üzerinden dakikalar içinde hem güvenli hem de uygun fiyatlı şekilde kiralayabilirsiniz. Araç kiralama ile ilgili tüm sorularınızı 7/24 Yolcu360 Ödüllü Misafir Merkezi’ne sorabilir ve yine araç kiralama ile ilgili diğer tüm işlemlerinizi Yolcu360 mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum ekle