Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > 2024 Ehliyet Sınavı Tarihleri ve Ehliyet Sınavı İçin Gerekli Belgeler

2024 Ehliyet Sınavı Tarihleri ve Ehliyet Sınavı İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet sahibi olmak isteyenler için sınav tarihleri, ehliyet sınavına ödenecek ücretler, sınav süresi, sınav içeriği ve ehliyet sınavı için gerekli belgeler gibi akla takılan soruları cevaplıyoruz. Sürücü adayları için tüm merak edilenler ve ehliyet hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

2022-ehliyet-sinavi-1

Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle 2018 yılından itibaren ehliyet yazılı sınavı elektronik ortamda e-sınav olarak yapılıyor. Önceki yıllarda belirlenen tarihlerde yine belirlenen okullarda kağıt kalem ile yapılan bir sınavdı. E-sınava geçilmesiyle birlikte, hem gereksiz kağıt israfının önüne geçerken hem de daha kısa sürede sonuçlar öğrenilebiliyor. Peki ehliyet sınavı nasıl yapılıyor? 

2022-ehliyet-sinavi

İlk olarak ehliyet almak isteyen kişilerin bir sürücü kursuna kayıt olması ve derslere katılımı zorunlu tutuluyor. Burada teorik ve pratik direksiyon dersleri aldıktan sonra sınava başvuru yaptığı bölgede e-sınava, sonrasında da en yakın tarihte direksiyon sınavına girilebiliyor. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, teorik sınavı geçemeyen adaylar direksiyon sınavına da giremiyor. 

Sınavlara girmeden önce her iki sınav için ehliyet sınav harcı ödenmesi gerektiğini de belirtelim. Ehliyet sınavı ile ilgili merak edilen soruları adım adım yanıtlayalım:

Ehliyet Sınav Ücretleri Ne Kadar? 2024

Ehliyet sınav ücretleri 2024 yılı için belli oldu. Sınav ücretlerini, odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartınızla veya kursa ya da anlaşmalı bankalara ödeyebilirsiniz. 

  • İlk defa ehliyet alacak adaylar teorik sınav için 750 TL 
  • Direksiyon sınavı için 750 TL
  • Ehliyet yükseltme için direksiyon sınavına 750 TL

İlk defa sınava girecek olan sürücü adaylarının hem yazılı hem de direksiyon sınavına girmeleri gerekiyor. Ehliyetini yükseltmek isteyenler ise sadece direksiyon sınavından sorumlu oluyor. 

Ehliyet Sınavı İçin Gerekli Belgeler

İlk kez ehliyet almak isteyenlerin aşağıdaki evraklarla seçtikleri sürücü kursuna başvurmaları gerekiyor.

  • Nüfus Cüzdanı
  • Öğrenim Durum Belgesi (E-Devlet üzerinden alabilirsiniz)
  • 6 tane biyometrik fotoğraf
  • Sağlık Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kan Grubu Kartı
  • Evlilik cüzdanı (Evli ve soyadı değişen bireyler için)

2024 Sürücü Belgesi Harçları

Her yıl olduğu gibi 2024 yılı ehliyet fiyatları Resmi Gazete’de yayımlanan kararla belirlendi. Ehliyet harç ücretleri ehliyetin sınıfına göre farklılık gösteriyor. Ehliyet çıkarma ücretleri, 2024 yılında 2.528,40 TL’den başlıyor. Bu fiyatın içinde değerli kağıt fiyatı, harç ücreti ve vakıf payı olarak sıralanıyor. 

Ehliyet Sınıfı Ehliyet Harcı (2024) Değerli Kağıt Bedeli (2024) Vakıf Payı

(2024)

Toplam Ehliyet Ücreti (2024)
A, A1, A2 ve F Sınıfı 1.308,40 TL 990 TL 230 TL 2.528,40 TL
B Sınıfı  3.945,40 TL 990 TL  230 TL 5.165,40 TL
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı 6.583,50 TL 990 TL 230 TL 7.803,50 TL

2024 Ehliyet Sınavı Tarihleri

2024 yılı ehliyet sınav tarihleri birçok kişinin merak ettiği konular arasında bulunuyor. Ehliyet sınavları için ayın 1 ile 10 arasında sürücü kurslarına başvuru yapılması gerekiyor.  Sürücü adayı, kursun verdiği eğitim planını tamamladıktan sonra teorik sınava giriyor. Teorik sınav tarihi, e-sınav merkezinin yoğunluğuna göre en yakın tarihe veriliyor. Teorik sınavda başarılı olan sürücü adayı direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Direksiyon sınavları MEB tarafından belirlenerek, sadece hafta sonları yapılıyor.

Kayıt Tarihi 2024 Yazılı Sınav Tarihi Direksiyon Sınav Tarihi
1-10 Nisan 2024 15 Nisan tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Mayıs 2024 15 Mayıs tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Haziran 2024 15 Haziran tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Temmuz 2024 15 Temmuz tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Ağustos 2024 15 Ağustos tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Eylül 2024 15 Eylül tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Ekim 2024 15 Ekim tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Kasım 2024 15 Kasım tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Aralık 2024 15 Aralık tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor
1-10 Ocak 2025 15 Ocak tarihinden sonra randevu alınıyor MEB sayıya göre belirliyor

Ehliyet Sınavında Kaç Soru Soruluyor?

E-sınavda soru sayısı 50 adet olarak veriliyor. Bu sorulardan en az 35 tanesini doğru cevaplayan adaylar, başarılı sayılarak direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Aynı zamanda, yanlış doğruyu götürür kuralı bu sınavda uygulanmıyor. Ehliyet sınavı kaç dakika diye merak edenler için, sınav süresi 45 dakika olarak veriliyor.

2022-ehliyet-sinavi-2

E-Sınav Ya Da Direksiyon Sınavında Kalınırsa Ne Olur?

Sınavlarda başarısız olunduğu durumda, her ikisi için de kişilere 4 kez hak veriliyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi başvuru ücretlerinin tekrar yatırılması gerekiyor.

Direksiyon Sınavı Sonucu Ne Zaman Belli Oluyor?

Önceki senelerde direksiyon sınavı sonuçları manuel olarak kağıtlara doldurulup, akşam sürücü kursuna iletiyor ve sonuçların açıklanması da zaman alıyordu. Ancak son düzenlemelerle birlikte artık sınav anında tabletlere puanlar girilerek kısa bir süre içerisinde adaylarla sonuçlar paylaşılıyor.

2022-ehliyet-sinavi-3

Sınavlarda Başarılı Olunduğu Takdirde Ehliyet Ne Zaman Alınır?

Her iki sınavdan da başarı ile geçildiğinde, kayıtlı olunan sürücü kursunun hazırladığı ve MEB onaylı ehliyet sertifikası alınıyor. Sonrasında trafik tescil birimlerinden randevu alarak, ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Bu işlemlerden sonra ehliyet belgesi, adresinize 1 – 2 hafta içerisinde gönderilecektir.

Ehliyet Başvurusu Yapabilmek İçin Sürücü Kursu Şart Mı?

Sürücü kursuna gitmeden ehliyet alabilir miyim sorusu birçok sürücü adayı tarafından merak ediliyor. Evet, istediğiniz bir sürücü kursuna kayıt olarak hem teorik hem de pratik direksiyon eğitimlerini almanız gerekiyor. Sınavlar için de alınan bu eğitimler mutlaka fayda sağlayacaktır.

Ehliyet Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Son olarak bahsedeceğimiz, ehliyet alabilmek için gerekli şartlara; istediğiniz ehliyet türüne uygun yaşta olmanız, deneyim sahibi olmanız ve en az ilkokul mezunu olmanız maddelerini ekleyebiliriz.

Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Direksiyon sınavı daha çok pratikle ve deneyimle ilgili. Dolayısıyla burada mutlaka sürücü kursu eğitimlerine katılmanız, size avantaj sağlayacaktır. Öncelikle bu sınavın süresi 5+30 olmak üzere 35 dakika veriliyor. Bu sürenin ilk 5 dakikasında da sürücü adayına kullanacağı araç ile ilgili sorular soruluyor. Bu sorulardan geçildiği takdirde belli parkurlarda sürüşe başlanıyor. Bunlar içerisinde; panik fren, 25 metre geri gelme, L park parkuru, paralel park ve rampa kalkış şeklinde 5 parkur var. Puanlama sistemi ise; sarı, mavi ve kırmızı olarak değerlendiriliyor. Eğer sonuç kırmızı ise bu adayın direksiyon sınavından kaldığını belirtiyor.

Ehliyet Sınavında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ehliyet sınavlarından ilki, elektronik sınav. Bunun için basit gibi gözüken ancak heyecanla unutulabilen detaylar var. Bu nedenle ehliyet sınavında dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için sıraladık;

  • Nüfus cüzdanı ve sınava giriş belgenizi unutmayın.
  • Sınav saatinden en az 15 dakika önce sınava gireceğiniz merkezde olun.
  • Sınava gireceğiniz  e-sınav merkezi belli olunca, bizzat giderek sınav yerini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Sınav alanlarına elektronik cihaz sokulmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla sorun yaşamamak adına bunların da yanınızda olmamasında fayda var.
  • Kaçıncı sınav hakkını kullandığınızı da cevap kağıdına mutlaka işaretlemelisiniz.
  • Eğer yanınıza hesap makinesi, karalama kağıdı, sözlük gibi eşyalar varsa bunları da salon başkanına bırakmalısınız.

2022-ehliyet-sinavi-3

Ehliyet Sınavında Hangi Sorular Çıkıyor?

Ehliyet sınavında hangi sorular çıkıyor sorusu da önemli. Kısaca özetleyecek olursak, ilk adım olan e-sınavda toplam 50 soru var. Bunlardan; 27’si Trafik, 13’ü İlkyardım ve 10 adeti de Motor bölümünden geliyor. Tüm bu sorular, sürücü kurslarının verdiği kitapçıklardan seçiliyor. Sınav süresi 60 dakika. 50 sorudan 35 net ile en az 70 puan alınması gerekiyor. Böylece aday, direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor.

Ehliyet alma süreci, biraz stresli olsa da gerekli. Bu nedenle, tüm kurallara uyarak ve heyecanınızı minimumda tutarak ilerleyin. Sakin bir şekilde sınavları adım adım geçebilirsiniz. 

Ehliyet sınavını geçtiniz, ehliyetinizi aldınız, 1 senelik deneyime sahip oldunuz ve kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment