Yolcu360 Blog
elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Elektrikli Arabanın Menzilini Uzatmak Mümkün Mü? Yolculuk Süresini Artıran İpuçları!

Elektrikli Arabanın Menzilini Uzatmak Mümkün Mü? Yolculuk Süresini Artıran İpuçları!

Elektrikli arabanın menzilini uzatmak mümkün mü? Elektrikli aracınızın gidebileceği yol mesafesini artırabilecek ipuçlarını listeledik!

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg

Küresel ısınmanın hızlandığı günümüzde, daha doğa dostu bir ulaşım için elektrikli araç kullanımı dünya çapında destek görüyor. Hatta birçok otomobil markaları, kaynaklarının önemli bir kısmını elektrikli araç (Electric Vehicles – EV) modellerini geliştirmek için kullanıyor. Modern ulaşım dünyasında oldukça fazla talep gören araçların sistemlerinde, geleneksel içten yanmalı motor yerine elektrik motoru kullanılıyor. Enerjisini sisteminde yer alan bataryadan temin eden araçlar, düşük işletme maliyetleri ile dikkat çekiyor. Egzozu bulunmayan, dolayısıyla sıfır emisyon özelliği bulunan bu araçlar, çevre dostu ulaşım alternatifi olarak tercih ediliyor. 

Elektrikli araçlar tek şarjla ne kadar mesafe gidiyor sorusu, yeni araç almak isteyenlerin merak ettiği konular arasında bulunuyor. Teknik olarak bataryasının gücü kadar mesafeyi giden araçlarda, sürüş mesafesinin artırılması da mümkün oluyor. Elektrikle çalışan araçların menzili nasıl artırılır, konusunda merak ettiğiniz çözümleri bu yazıda bulabilirsiniz. Elektrikli aracın menzilinin artırılması için uygulanacak farklı yöntemleri sizler için derledik.

Elektrikli Araçların Menzili Ne Kadar?

Elektrikle çalışan arabaların menzilini, teorik olarak aracın batarya özellikleri ve şarj seviyesi belirliyor. Otomotiv sektöründeki yatırımların büyük bir bölümü, batarya teknolojilerini daha ileriye götürmek için ayrılıyor. Fosil yakıtlarla çalışan araçlarla yüzlerce kilometre yol gitmeye alışan sürücüler, aynı koşulların elektrikli araçlarda da bulunup bulunmadığını öğrenmek istiyor. Bu araçların menzili markaların, modellerinde kullandıkları batarya kapasite ve özellikleri doğrultusunda 150 kilometre ile 600 kilometre arasında değişiyor. Otomobil markaları, elektrikli otomobil modelleri için duyurdukları menzili, (%100 şarjı) tam dolu batarya ile yapılan sürüş denemeleri sonucunda belirliyorlar. Bu denemeler en iyi hava, yol ve kullanım koşullarında elde edilen değer oluyor. Oysa gerçek kullanımda örneğin uzun yol seyahatinde, bagajınız ağır olabilir; uzun süreli klima kullanmanız gerekebilir. Bu durumda elektrikli aracınızın menzilinde düşme gerçekleşebilir. 

Elektrikli aracınızın Menzilini Nasıl Artırabilirsiniz?

Elektrikli araçların sayısı arttıkça şarj istasyonlarının sayısı da artıyor. Ancak, daha uzun menzile sahip araçlar daha seyrek şarj istasyonlarına uğrama özgürlüğü ile hareket ediyorlar. Elektrikli araçların menzilini artırmak için bir dizi strateji ve teknik bulunuyor. Bu teknik detaylara dikkat ederek elektrikli aracınızın bataryasının kullanım ömrünü koruyabilir ve yol mesafesini artırabilirsiniz. 

  • Sürüş Tarzınız Optimize Edin

Elektrikli aracınızın menzilini artırmak için sürüş stilinizi daha dengeli hale getirmelisiniz. Daha etkili bir sürüş tarzı benimsemek, batarya gücünü daha verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, ani hızlanma ve ani frenleme yerine daha yumuşak bir sürüş tarzı benimseyerek enerji tüketimini azaltabilirsiniz. Düşük hızlarda seyahat etmek ve hız limitlerine uygun olarak gitmek de menzili artırmanın yolları arasında bulunuyor. İdeal hız dengesini koruyarak yumuşak sürüş gerçekleştirdiğinizde bataryanızı da yormamış olursunuz. 

elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg

  • Regeneratif Frenleme Sistemini Kullanın

Regeneratif frenleme sistemi, elektrikli araçların menzilini artırmak için etkili bir yöntemdir. Bu sistem, araç frenlendiğinde hareket enerjisini geri kazanarak, bataryayı yeniden şarj etme olanağı sağlıyor. Yani, aracınızı yavaşlatırken veya durdururken harcadığı enerjiyi bataryaya enerji kazandırılıyor. Kullanılmayan enerjinin geri depolanması olarak tanımlayabileceğimiz bu sistem ile sürüş menzilinin uzamasına neden oluyor. Bu sistemi, özellikle şehir içi sürüşlerde ve yokuş aşağı inişlerde bataryaya enerji yüklemek için kullanabilirsiniz. 

  • Aracınızı Bakımını İhmal Etmeyin

Aracınızı düzenli olarak bakımdan geçirerek, potansiyel sorunları önceden çözebilir, büyük problemler oluşmasını engelleyebilirsiniz. Elektrikli araçların bakımı, içten yanmalı motora sahip araçlardan daha farklıdır. Başta batarya durumu olmak üzere diğer önemli bileşenlerin periyodik olarak kontrol edilmesi, aracınızın daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Fren sistemleri, motor bakımı, lastik bakımı, sıvı kontrolleri elektrikli araçlarda düzenli olarak yapılması gereken bakımlar arasında yer alıyor. Batarya, elektrikli araçların en pahalı ve en kritik parçasıdır. Ortalama 2000 şarj döngüsünden sonra değiştirilmesi önerilen bataryaların, kullanım süresindeki verimliliği için kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekiyor. 

  • Batarya Sıcaklığını Dengeleyen Önlemler Alın

Elektrikli araç sahipleri için önemli unsurların arasında batarya sıcaklığının dengede olması da bulunuyor. Bataryanın ideal çalışma sıcaklığı aralığında tutulması, verimli şekilde çalışmasını sağlayarak, uzun ömürlü olmasını destekliyor. Genellikle, elektrikli araç bataryası için 20 ila 40 santigrat derece arası, ideal çalışma sıcaklığı olarak kabul ediliyor. Özellikle soğuk hava koşullarında, bataryanın sıcaklığını korumak zorlaşıyor. 

Soğuk hava koşullarında bataryanın sıcaklığının düşmesi, şarj hızını ve sürüş mesafesini olumsuz yönde etkiliyor. Soğuk hava koşullarında bataryanın şarj olması da elektrik enerjisini iletmesi de yavaşlıyor. Bataryayı optimal sıcaklıkta tutmak için aracınızı ısıtılan bir garaja park edebilirsiniz. Ayrıca, soğuk kış aylarında aracınızı her gece şarj etmeye çalışarak sıcaklığını koruyabilirsiniz. Özellikle AC veya DC şarjı sırasında batarya sıcaklığı artmasını kullanarak, aracınız çalışmadığı zamanlarda bile bataryanızı sıcak tutabilirsiniz. Ayrıca, sürüş esnasında regeneratif frenleme gibi teknikleri kullanarak da bataryayı ısıtabilir ve böylece menzil kaybını en aza indirebilirsiniz. Yüksek sıcaklıklar da elektrikli araçların bataryalarını olumsuz etkileyebilir. Yaz mevsiminde arabanızı gölge alanlara park edebilirsiniz. 

elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg

  • Gereksiz Yükleri Taşımayın

Araçta gereksiz yükleri taşımak, bataryanın daha fazla enerji harcamasında etkili oluyor. Bu nedenle aracınızda ihtiyacınız olmayacak “ama dursun” diye düşündüğünüz eşyalarınız arabanızda durmasın.  Taşımanız gereken eşyaları mümkün olduğunca azaltın. Böylece aracınızın menzilini artırabilirsiniz. 

Ayrıca, taşımanız gereken eşyaları bagaja düzenli ve dengeli yerleştirerek aerodinamik direnci azaltabilirsiniz. Bunun yanında bisiklet taşıma askısı, bagaj taşıyıcı gibi aracın dışına takılan araç ekipmanları da sürtünmeyi artırarak enerji tüketimini yükseltir. Daha düşük aerodinamik direnç, aracınızın daha az enerji harcamasını sağlayacak ve böylece elektrikli arabanın menzilini uzatmak kolaylaşacaktır.

  • Lastik Seçimine Dikkat Edin

Doğru lastiği seçmek, elektrikli aracınızın performansını ve güvenliğini artırmak için kritik öneme sahiptir. Elektrikli araçlar genellikle batarya ve motor tarafından tahrik edildiği için, lastik seçimi daha da önem kazanıyor. Aracınızın üreticisi tarafından belirlenen lastik boyutu ve profiline uygun lastikleri tercih etmelisiniz. Doğru boyut ve profil, aracınızın dengesi, yol tutuşu ve sürüş konforuna doğrudan etki ediyor. Ayrıca lastiklerin basınçlarının aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Farklı basınçlar aracın dengesini olumsuz yönde etkileyeceğinden bataryanın hızlı tükenmesine yol açabiliyor. 

elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg

Yakıt verimliliği açısından düşük yuvarlanma direncine sahip lastikleri seçebilirsiniz. Elektrikli araçlarda düşük yuvarlanma direnci, bataryanın enerjisini daha verimli kullanmada ve menzili artırmada etkili oluyor.  

Elektrikli Arabanın Menzilini Artırmanın Önemi

Teknolojik yenilikleri ve çevre dostu özellikleriyle elektrikli araçlar, geleceğin taşımacılık standartlarını yeniden tanımlıyor. Bu araçların menzilleri sadece bataryasının kapasitesi ile sınırlı kalmıyor. Doğru sürüş alışkanlıkları geliştirerek, regeneratif frenleme gibi teknolojik özelliklerden faydalanarak elektrikli arabanın menzilini uzatmak mümkün. Daha az enerji sarfiyatı, daha uzun menzil olduğunu unutmamalısınız. Aracınızda kullanmadığınız özellikleri kapatıp, ağırlıkları azaltarak menzilinizi artırabilirsiniz. Tüm bu alışkanlık değişiklikleri, elektrikli aracınızın menzilini artırmak için etkili bir yol olabilir. Daha uzun mesafelere sorunsuz bir şekilde seyahat etmek için alışkanlıklarınızı gözden geçirerek değiştirmeyi deneyebilirsiniz. 

elektrikli-arabanın-menzilini-uzatmak.jpeg

Yolcu360, çevre dostu ulaşım seçeneklerini teşvik etmek ve geleceğin taşımacılık standartlarına uyum sağlamak amacıyla sürekli olarak hizmetlerini genişletiyor.  Yolcu360 kullanarak, dünyanın dört bir yanından uçak bileti alabilir araç kiralayabilirsiniz. Ayrıca elektrikli araç kiralamak için de çok zengin seçenek bulabilirsiniz. 

Yorum ekle