Yolcu360 Blog

Türkiye’nin En Güzel 9 Köyü

Ülkemizin cennet köşelerine masalsı bir yolculuğa çıkıyoruz. Güzellikleri ile dillere destan olmuş köyleri ziyaret ediyoruz. Antalya’dan Bartın’a kadar uzanan bir masal. İşte Türkiye’nin en güzel 9 köyü!

Türkiye’nin En Güzel Köyleri

Kalabalıktan biraz olsun uzaklaşmak, doğal hayatın tadını çıkarmak isteyenler için ülkemizin en güzel 5 köyü ile karşınızdayız. Hayalet Köy hikayesinden, tarihi yürüyüş yoluna tüm güzellikler sizleri karşılamak için sabırsızlanıyor.

Büyük şehirlerden sıkılanlar için huzur bulacağınız güzellikler sunuyoruz. Hikayeleri ve tabiatı ile bizleri kendine davet eden Türkiye’nin köyleri son yılların en çok tercih edilen tatil rotaları arasında. “Cittaslow” yani “Sakin Şehir” olgusu ile beraber gelen köylerde yaşama isteği her geçen gün artıyor. Kendi domatesini, biberini yetiştirmek isteyen emeklilerden; güneş ve denizle huzur bulmak isteyen beyaz yakalılara geniş bir kitlede merak uyandırıyor. Kamp yaparken aşık olunan sahiller, yemekleriyle damak çatlatan tatil bölgeleri ekoturizm açısından da ön plana çıkıyor.

Şirince Köyü

Şirince, şehirden uzakta gezi yaptığınıza asla pişman olmayacağınız bir köy. Şirince’yi gezmeye arnavut kaldırım sokakların ile başlamanızı öneririz. Şirince bir dağ köyü olduğu için en güzel manzaralar ile yukarılara doğru çıktıkça karşılaşacaksınız.

turkiyenin-en-guzel-koyleri-3.jpg

Şirince’de gezilecek yerler ise Taş Mektep Müzesi, Tiyatro Medresesi ve Aziz John Baptist Kilisesi. Şirince’ye gitmişken buradaki sıcacık dükkanları gezmenizi, el yapımı reçelleri denemenizi ve damla sakızlı türk kahvesi içmenizi öneririz. Efes Antik Kenti’nin Şirince’ye oldukça yakın olduğunu da hatırlatalım. Gezi planı yapmak için Efes Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şirince’ye Nasıl Gidilir? Şirince Nerede?

Şirince köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı. Köy, İzmir merkeze 88 km, Selçuk’a ise 7 km mesafede. İzmir Adnan Menderes’ten araç kiralama yapmayı düşünüyorsanız, Yolcu360’da en iyi fiyatlar sizi bekliyor!

Adatepe Köyü: Çanakkale Tatiline Özel

Orijinal mimarisi ile sıcacık bir köye davetlisiniz: Adatepe. Köy, taş evleri  ile Rum köylerinin estetik yapısına sahip. Nitekim mübadele öncesinde Rumlar da bu köyde yaşıyormuş. 1980’li yıllarda şehir yaşamından bıkan bir grup burayı keşfetmiş. !989 yılında ise sit alanı unvanı kazanmış.

Adatepe köyünün dar taş sokaklarında gezdikten sonra Taş Mektep’i ziyaret edebilirsiniz. Taş Mektep 1985’e kadar okul işlevi görüyormuş. Şimdi ise atölyelerin ve seminerlerin düzenlendiği bir sanat merkezi. Ayrıca Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni gezerek zeytinyağının üretim serüvenini öğrenebilirsiniz. Gezinize, Adatepe meydanında ağaçların altında kurulan kafelerde keyifli bir mola verebilirsiniz. Son olarak da Adatepe girişi yakınlarında bulunan Zeus Altarı’nı görebilirsiniz. 

adatepe köyü, köy manzarası, doğal manzara, Türkiye'nin en güzel köyleri

Adatepe’ye Nasıl Gidilir? Adatepe Nerede?

Adatepe, Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesine bağlı bir köy. Çanakkale merkez ile Adatepe arası 125 km. Adatepe’den sonra Behramkale gibi Çanakkale’ye yakın diğer popüler destinasyonları da rahatça gezmeniz için araç kiralama seçeneğini değerlendirmenizi öneririz.

Birgi Köyü: Tarih Sevenlere Özel 

Birgi, sit alanı ilan edilen ve UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan bir köy. Tarihi 5000 yıl öncesine uzanan Birgi köyünde Osmanlı mimarisinin örneklerini görebilirsiniz. Birgi’de belki de bir köyden beklemeyeceğiniz kadar çok gezebileceğiniz tarihi mekan var. O yüzden size hemen Birgi’de gezebileceğiniz yerler ile ilgili bilgi verelim.

Birgi Çakırağa Konağı’nın yapılış tarihi 1761. Konağın ahşap cumbaları sizi eski bir Türk filmindeymiş gibi hissettirirken iç mekanda bulunan tasvirler de sizi büyüleyecek. Küp Uçuranlar Kulesi ise köy manzarasını görebileceğiniz eski bir gözetleme kulesi. Ayrıca Birgi Köyü’nde Şeyh Muhiddin Hamamı ve Aydınoğlu Mehmet Bey Cami’ni de ziyaret edebilirsiniz. 

birgi köyü'nde bir sokak, Türkiye'nin en güzel köyleri

Birgi’ye Nasıl Gidilir? Birgi Nerede?

Köy, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı. Birgi köyü İzmir merkeze 123 km, Ödemiş’e 10 km mesafede.

Hamsiköy: Doğu Karadeniz’i Merak Edenlere

Doğu Karadeniz yayla tatili son dönemlerin favori gezi seçeneklerinden. Biz de sizi Trabzon’un yayla köyünü keşfe davet ediyoruz: Hamsiköy. Doğa ile iç içe huzurlu birkaç gün geçirmek ve sonrasında meşhur Hamsiköy sütlacını tatmak için rotanızı buraya çevirebilirsiniz. 

hamsiköy nerede, Türkiye'nin en güzel köyleri

Hamsiköy’e Nasıl Gidilir? Hamsiköy Nerede?

Trabzon ile Hamsiköy arası 54 km. Trabzon’dan Hamsiköy’e kolay ulaşım için Trabzon Havalimanı Araç Kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Akıllı telefonunuz üzerinden 1 dakikadan kısa süre içinde dilediğiniz aracı kiralamayı isterseniz, Yolcu360 mobil uygulamamızı indirebilirsiniz. 

Gölyazı Köyü: Balık Tutmayı Sevenlere

Gölyazı, Bursa’da Apolyont yani Uluabat gölü kıyısında bulunan bir köy. Hatta Gölyazı’ya yarımada da diyebiliriz. Çünkü köy bir köprü ile karaya bağlanıyor. Bu sevimli balıkçı köyünün tarihi M.Ö 6. yüzyıla dayanıyor. M.Ö. 1. yüzyılda basılan sikkeler üzerindeki kerevit kabartmaları köydeki balıkçılığın tarihinin de epey eskilere uzandığını gösteriyor. 

Günümüzde de köyün geçim kaynağı balıkçılık. Ayrıca insanlar Bursa dışından da balık tutmak için köye geliyorlar. Gölyazı’da tutulan balıklardan bazıları; kızılkanat, sazan, turna ve tatlısu kefali. Gölyazı’ya ister balık tutmak ister gezmek için gelin mayıs ile eylül arasını tercih etmenizi öneririz. Mayıs ayından başlayarak gölün yüzeyi nilüfer çiçekleri ile kaplanmaya başlıyor. Gölde tekne ile nilüfer çiçekleri arasında gezinti yapmak oldukça keyifli.

Gölyazı’ya gelmişken şimdi kültür evi olan Aziz Panteleimon Kilisesini gezmenizi ve tarihi sokakları adımlamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca köy yakınlarındaki Kız Adası’na tekne ile ulaşabilirsiniz. Burada ise Apollon Tapınağı kalıntılarını görebilirsiniz. Elbette Gölyazı’ya gelmişken burada taze balık yemeden de dönmeyin deriz. 

gölyazı köyü gezilecek yerler, Türkiye'nin en güzel köyleri

Gölyazı Köyüne Nasıl Gidilir? Gölyazı Nerede?

Meşhur köy, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı. Bursa ile Nilüfer arası 32 km, Nilüfer ile Gölyazı arası 31 km. Nilüfer’den Gölyazı’ya belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor. Ancak gezinize Cumalıkızık gibi bir diğer ünlü köyü de eklemek isterseniz günlük araç kiralamayı tavsiye ederiz. Masalsı bir atmosfere sahip Cumalıkızık’ı da keşfedebilmeniz için de Cumalıkızık – Bursa – Köy Kahvaltısı başlıklı yazıyı hazırladık. 

Kayaköy Fethiye

turkiyenin-en-guzel-koyleri-4.jpg

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kayaköy, hikayesi ve tarihi geçmişi ile bizleri büyülüyor. “Hayalet köy” olarak da bilinen Kayaköy turistlerin son yıllarda yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Kartpostallara taş çıkaran manzaralar görenleri büyülüyor. Benzersiz fotoğraflar çekebileceğiniz küçük anlar sunuyor size.

Muğla ile Kayaköy arasında 147 kilometre varken Fethiye ile Kayaköy arasında sadece 7 kilometre. Kamp yapmak isteyenlerin favori duraklarından olan Kayaköy koylarına yaz bitmeden uğramalısınız. Eşsiz turkuazın tadını bol bol çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan köy hikayesi ile de bambaşka bir dünyanın kapısını aralıyor. Ülkemizin en güzel 5 köyü arasında bulunan Kayaköy’ün hikayesine kulak verelim.

Kayaköy: Hayalet Köy Hikayesi

Rivayete göre Kurtuluş Savaşı döneminde burada yaşayan halkın hep birlikte kaçtığı söyleniyor. Vaktiyle bu bölgede 3500’den fazla kişinin yaşadığı düşünülüyor. Aslına bakarsanız köyün dağılma hikayesi I.Dünya Savaşı’na kadar uzanıyor. Özellikle 1923 yılında gerçekleşen mübadelenin bölge üzerinde etkisi epey büyük olmuş. Mübadelenin ardından Rumeli toprakları hakimiyeti altına giren Kayaköy topraklarında nüfus iyice azalmaya başlamış. Rumeli halkı bu dağlık bölgede yaşamaktansa çevresinde yer alan düz alanı tercih etmişler. Hatta giderlerken evlerin camlarını, kapılarını sökmüşler. Böylece Kayaköy, Hayalet Köy silüetine bürünmüş. Şimdilerde açıkhava müze görevi gören evler Fethiye’nin eşsiz doğası ile bir bütün içerisinde.

Kayaköy Nerede?

Adrasan Antalya

turkiyenin-en-guzel-koyleri.jpg

“Ana Tanrıça Ülkesi” anlamına gelen Adrasan tıpkı ismi gibi bizleri büyülüyor. Benzersiz deniz manzarası, turuncu güneşi ile buluşunca insanın aşık olmaması elde değil. Antalya Havalimanı ile arasında sadece 1.5 saat mesafe olan Adrasan, ülkemizin en güzel 5 köyü arasında. Kendi aracınız ile gelebileceğiniz gibi havalimanından hareket eden 600 numaralı otobüs ile Antalya Otogar’a ulaştıktan sonra buradaki ilçeler arası otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Adrasan’da neler yapabilirsiniz inceleyelim.

Nefes Kesen Manzara Musa Dağı

Bir tarafta Musa Dağları bir tarafta Akdeniz boylu boyunca uzanıyor. Eğer bu bölgeye ilk gelişiniz ise en az 3 gün sürecek bir kamp yapmanızı öneriyoruz. Sabah kuş sesleri eşliğinde uyanıp, geceleri ay ışığının tadını çıkarmalısınız. Doğayla bütünleşen ruhunuz adeta yeşile doyacak.

Peki Musa Dağı’nda nefes kesen bir maceraya atılmaya ne dersiniz? Trekking tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği Musa Dağı manzaraya karşı kuşbakışı bir deneyim yaşatıyor. Hatta Musa Dağı manzaralı yamaç paraşütü yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Fethiye sınırları içerisinde başlayan Likya Yolu, Antalya’ya kadar uzanıyor. Türkiye’nin ilk uzun yürüyüş yolu olarak bilinen Likya Yolu tam 535 km uzunluğu sahip. 1999 yılında araştırmacı Kate Clow tarafından işaretlenerek yürüyüş parkuru haritalanmıştır. İsmi neden Likya Yolu? Vaktiyle bu bölgede Likyalılar yaşadığı için bu uzun yürüyüş yoluna Likya Yolu denmiştir.

Teke Yarımadasından başlayan rota boyunca Akdeniz’in yeşilliğine, tarihin gizemli yanını keşfe çıkıyorsunuz. Phaselis, Aspendos gibi Antik Kentleri görme şansına da sahipsiniz. Bunun yanı sıra geçtiğiniz patikalarda da antik eser kalıntılarına rastlayacaksınız.

Selimiye Marmaris

turkiyenin-en-guzel-koyleri-1.jpg

Antik Çağlardan bu yana güzelliği ve huzuru ile dillere destan olmuş bir köy. Geçmiş dönemlerde “Hydas” adıyla bilinen bölge ülkemizin en güzel 5 köyü arasında ilk sıralarda yer alıyor. Selimiye köyünün en yüksek tepesi olarak bilinen Sarıkaya Tepesi’nde Helenistik Dönem’e ait kalıntıları hala görmek mümkün.

Deniz kıyısında yer alması sebebiyle Selimiye köyünde bölge halkının geçim kaynağı balıkçılık. Haliyle bu durum en lezzetli balık restoranlarını, nefis menüleri beraberinde getiriyor. Marmaris’in eşsiz turkuazına karşı yiyeceğiniz balıkların tadını ömür boyu unutamayacağınıza eminiz.

  • Selimiye: Turkuaz ve Yeşilin Uyumu

Marmaris bölgesi diğer turizm şehirlerine göre daha az nüfuslu. Bunun sebeplerinden biri de coğrafi yapısı. Ulaşım açısından biraz zorlayan Selimiye köyü tercih edenlerin sayısında düşüşe sebep oluyor. Fakat ulaşımın zor olması Selimey için bir avantaja dönüşüyor. Bakirliğini koruyan deniz yeşil ile buluşuyor. Ucu bucağı görünmeyen sonsuz bir turkuaz ve çamlıklar sizleri kucaklıyor. Daha sessiz ve huzurlu tatil noktaları arayanlar için harika bir adres haline geliyor. Butik oteller doğal yapıyı bozmadan siz değerli misafirlerini ağırlıyor.

Güzelcehisar Bartın

Sizleri sonsuz yeşilliğe; Karadeniz’e davet ediyoruz. Bartın’da yer alan Güzelcehisar ülkemizin en güzel 5 köyünden biri. Batı Karadeniz’in yeşili ile bütünleşen Güzelcehisar köyü gezginleri doğası ile kendine aşık ediyor. Huzurun tam kalbinde olan bu köy adeta sihirli bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bir tarafta yeşili diğer tarafta Karadeniz sahili ile sizlere harika bir tatil yaşatmaya geliyor. Her ne kadar İstanbul ile Bartın arası 8 saatlik bir mesafede olsa da ziyaretçilerin geldiğine değiyor. Karadeniz’in hırçın denizi Güzelcehisar sahilinde duruluyor. Tertemiz suların berraklığı sizlere: “İyi ki Güzelcehisar’a yolumuz düştü.” dedirtiyor.

Akdeniz sahillerinde tatil yapmanın haricinde alternatif arayanlara Bartın huzurlu bir rota olmayı başarıyor. Uzayıp giden sahili kamp severlerin uğrak noktası haline geliyor. Karadeniz’in bol oksijenli sabahlarına uyanmak isteyenler için de bölgede az sayıda da olsa pansiyon ve oteller mevcut.

  • Güzelcehisar: Milyonlarca Yıl Öncesinden Lav Sütunları

turkiyenin-en-guzel-koyleri-2.jpg

Deniz kıyısında benzersiz bir manzara ev sahipliği yapan Güzelcehisar Lav Sütunları adeta Bartın’ın siluetini değiştiriyor. Milyonlarca yıl öncesinde oluşan lav sütunları görenleri büyülüyor. Dünyada ABD ve Türkiye olmak üzere sadece iki yerde olması da bölgenin çekiciliğini artırıyor. Şimdilerde Güzelcehisar Lav Sütunlarının her ne kadar çok fazla ziyaretçisi olmasa da ilerleyen yıllarda bölge turizmine katkı sağlayacağa benziyor.

Türkiye’deki Diğer Ünlü Köyler Hangileri?

cumalıkızık köyü, Türkiye'nin en güzel köyleri

Türkiye’nin zengin coğrafyasında her ilde gizli saklı kalmış bir köy keşfedebilirsiniz. Yolculuk duraklarınızı daha kolay belirlemeniz için size en güzel köyler listesi hazırladık: 

  • Nevşehir, Uçhisar Köyü
  • Muğla, Faralya Köyü
  • Antalya, Üçağız Köyü
  • Kars, Boğatepe Köyü
  • Muğla, Kayaköy
  • Aydın, Doğanbey Köyü
  • Karabük, Yörük Köyü
  • Van, Yavuzlar Köyü
  • Fethiye, Yanıklar Köyü
  • Artvin, Camili Köyü
  • Çanakkale, Yeşilyurt Köyü

İyi yolculuklar dileriz.

Türkiye’nin En Güzel Köylerini Keşfetmek İçin Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

1 yorum

  • Giresun’a gidiniz.Köy nasıl olur görünüz.Burada yazılan köyler artık köy olmaktan çıkmışlar.Artık şehirleşmiş yalnızca isimleri KÖY olarak kalmış turizm bölgeleri.