Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Taş Mektep : Adatepe’de küllerinden doğan bir okul / Çanakkale

Taş Mektep : Adatepe’de küllerinden doğan bir okul / Çanakkale

Taş Mektep sizlere daha önce gezip tanıttığımız Adatepe Köyü‘nün mutlaka görülmesi gereken noktalarının başında geliyor. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Çanakkale‘nin bu muhteşem seyahat rotasını sizin için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı.

Adatepe Köyü, Günümüzde Kaz Dağları’nın en meşhur noktalarından biri. Yani şimdilerde (özellikle yaz aylarında) kalabalık, rengarenk ve cıvıl cıvıl bir yer. Ancak burası, çok yakın bir geçmişe kadar evlerinde kimsenin kalmadığı, sokaklarında in ile cinin top oynadığı bir yerleşim yeriymiş. Yeniden eski güzel günlerine dönebilmesi ise bir grup insanın seyahat ettikleri sırada burayı keşfetmesi ve yeniden ayağa kaldırmaya karar vermeleriyle birlikte gerçekleşmiş.

İyi ki de öyle olmuş! Hemen yanı başında bulunan mitolojik tarihi eser Zeus Altarı , arnavut kaldırımlı taş sokakları ve ahşap pencereli evleriyle misafirlerinin gözlerine bayram ettirecek birçok güzellik sunuyor burası. Bir zamanlar bu şirin köyün ilkokulu olan Taş Mektep’in hikayesi ise belki de Adatepe Köyü hakkında dinlenilebilecek en güzel, en anlamlı hikayelerden.

Taş Mektep nerede ve nasıl gidilir?

Adatepe Köyü, Çanakkale’den yaklaşık 1.5, Assos’tan ise yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunuyor. Köy Kazdağları’nın iç kısımlarında yer alıyor. Ancak buna rağmen, son yıllardaki popülerliğinin getirdiği nimetlerden olsa gerek, yolları oldukça düzgün. Navigasyonunuzu kurup size söylenenleri uygulamanız yeterli. 🙂 Yolcu360 ‘tan araç kiralama seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ederiz.  Çanakkale merkez araç kirama ya da Çanakkale Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

Adatepe Köyü ve Taş Mektep ’in keşfi

Aslında Adatepe Köyü, Osmanlı Dönemi’nde de güzelliğine doyum olmayan, bolluk bereket içerisinde yaşanan bir yermiş. Fakat zaman geçtikçe ve şartlar değiştikçe terk edilmeye başlanmış. Elbette bu durumda savaş yıllarının etkisi büyük olmuş. Oya gibi ince ince işlenmiş o güzelim taş evler terk edildikçe bakımsız, izbe bir hal almaya başlamış.

İşte bu güzeller güzeli köyde yer alan ilkokul, yani şimdiki adıyla Taş Mektep de bu terkedilişten nasibini almış. Köydeki nüfusun azalmasıyla birlikte kapatılmak zorunda kalmış. 1947 ve 1985 yılları arasında aralıksız olarak eğitim öğretime devam eden mektep, ne yazık ki boş kalmanın hüznüyle iyiden iyiye yıpranmış, amaçsızca tüm güzelliği ile orada öylece kalakalmış.

Ancak okulun makus talihi 90’lı yılların sonunda tersine dönmüş. Bunu sağlayan da (yazının başında da bahsettiğimiz gibi) İstanbul’dan Kazdağları’nı gezmeye gelen bir grup eğitim öğretim sevdalısı gencin tesadüfen köyü keşfetmesi olmuş. Yavaş yavaş korkunç bir hal almaya başlayan hayalet köy Adatepe’yi elbirliğiyle yeniden canlandırmak için kolları sıvayan bu insanlar, köyde bulunan hem Rum hem de Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olan taş evler ve konakları kendi imkanları ile bir bir satın alıp restore etmeye başlamışlar.

Eğitim aşığı olan bu gençler, elbette Taş Mektep ’i de unutmamışlar. Hatta orası için çok daha özel bir planları varmış. Bakımsız bir haldeyken Çanakkale Valiliği’nden yine kendi imkanlarıyla kiralayıp, zaten çok güzel olan bu yapıyı aslına uygun olarak, bölgeye özgü taş yapı özelliği bozulmadan restore etmişler.

Daha sonra da Taş Mektep ’e deyim yerindeyse yeniden hayat vermişler. Burayı edebiyattan sanata, felsefeden sanat tarihine kadar birçok konuda çalışmaların yapıldığı bir okul haline getirmişler. Günümüzde düzenlenen seminerler ile canlanan Taş Mektep, serbest atölye çalışmaları ile de sanatın özgürce icra edilebildiği bir mekân haline bürünmüş.

Bahçesiyle, bahçesinde yer alan süs havuzuyla, okulun hemen dışında otlayan keçileriyle eşsiz bir eğitim yuvası artık burası. Öyle huzurlu ki gerçekten tam anlamıyla bir sanat icra etme yeri. İçeride yemyeşil bir doğaya bakan ahşap pencerelerin altındaki raflarda bulunan kitapları hemen açıp okuyası geliyor insanın. Bir gün yolunuz Adatepe Köyü’ne düşerse eğer, Taş Mektep ’e uğrayıp mutluluğun tadına varmadan, hikayesinden ilham almadan dönmeyin sakın.

Çanakkale’ye nasıl gidilir?

İstanbul Çanakkale kaç km? İki şehir arası mesafe E84 ve D550/E87 üzerinden 347,7 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, 4 saat 45 dakika’da Çanakkale’ye varılabilir.

Ankara Çanakkale kaç km? Ankara ve Çanakkale arasındaki mesafe D200/E90 ve E90 üzerinden 665,5 kilometre. Ankara’dan Çanakkale için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve 7 saat 33 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Yorum ekle