Yolcu360 Blog
likya-yolu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Likya Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! 

Likya Yolu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! 

Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya dek uzanan, tarihte Likya olarak bilinen Teke yarımadasının patikalarından oluşan bir yürüyüş güzergahı. Oldukça popüler olan bu yürüyüş rotası, tarihsel izler barındırıyor. 

Likya Yolu tertemiz bir hava, müthiş deniz manzaraları, tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler vaat ediyor. Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmeyi başarıyor. 

Bu muhteşem ve doğayla iç içe yolun rotası, Kate Clow tarafından 1992 ile 1999 yılları arasında oluşturuluyor. Kate Clow çalışmalarını, Likya Yolu konulu kitabıyla tüm dünyaya duyuruyor. 

Dünyadaki en iyi yürüyüş rotalarının arasında olan Likya Yolu’na düzenli olarak bakım yapılıyor. Bu bakım ve onarım işlemleri Kate Clow Derneği gönüllüleri aracılığıyla sağlanıyor. 

Likya tarihçesi nasıl, Likya Yolu nerede, Likya Yolu haritası nedir, Likya Yolu kamp yapmak için uygun mu, Likya Yolu’na nereden başlanır gibi çok merak edilen konular var. Biz de yazımızda bu sorulara cevap vermek istiyoruz. 

likya-yolu-2

Sizin için Likya Yolu hakkında bir araştırma yaptık. Gelin hep birlikte meşhur Likya Yolu nerede, ne gibi özellikleri var, bir bakalım. 

Türkiye’nin en güzel kamp yerlerini listelediğimiz yazımı incelemek için tıklayın.

Likya Yolu Tarihçesi

Likya Yolu, Işık Ülkesi denilen eski dönemlerde hüküm sürmüş Likyalıların yaşadığı coğrafyada yer alıyor. Bu nedenle tarihsel bir önemi var. 

Likya’nın başkenti Patara şehri olarak biliniyor. 1994 yılında, Arkeolog Prof. Dr. Sencer Şahin Patara Limanı’nda birtakım buluntulara rastlıyor. 

Bu çalışmalarla birlikte Stadiasmus Patarensis isimli bir yazıt inceleniyor. Bu yazıtın tercüme edilmesiyle birlikte Likya Yolu’nun altmış dokuz yol, elli üç şehir içerdiği gün yüzüne çıkıyor. 

Milattan sonra kırk üç yıllarına denk gelen bir zaman diliminde Likya’nın Roma İmparatorluğu’na dahil bir eyalet olduğu düşünülüyor. Ünlü yazar Heredot’tan edinilen bilgilere göre Likyalıların aslı Giritlilere dayanıyor. 

Likyalılar oldukça özgün bir toplum. Yine ünlü yazar Heredot’tan öğrendiğimize göre, Likyalılar anaerkil bir topluluk. Hatta evlendikten sonra babalarının değil, annelerinin soyadlarını alıyorlar. 

Likya Yolu, muazzam manzaralarla bezeli bir yürüyüş rotası. Üstelik 2007 yılında, Likya Yolu üzerinde bulunan Gelidonya Feneri Manzarası, Türkiye’nin en iyi manzarası seçiliyor. 

Meşhur Likya Yolu, parkurlar ile ayrılmış bir güzergah. Bununla birlikte her bir parkur, bulunduğu bölgenin özelliklerine uygun bir isme sahip. 

Likyalılar uzun yıllar Yunanlıların saldırılarıyla karşılaşmış ve Persler tarafından işgal edilmiş bir topluluk. Birçok medeniyetle çeşitli sebeplerle etkileşimleri oluyor. Bundandır ki Likya Yolu parkurlarının her birinde tarihsel kalıntılara rastlamak mümkün. 

Tarihte bilinen ilk demokratik yapıyı kuran Likyalıların yaşadığı bölgede birçok arkeolojik kazı devam ediyor. Yapılan kazılarda oldukça ilginç eserler çıkarılıyor. 

Likyalıların ana yurdunda yaşanan depremler ve bunun gibi afetler sonucu su altında kalan eserler ve kalıntılar mevcut. Hatta bu bölgeden görülen Amerikan Koyu isimli alanda, kazılar sonucunda bir geminin kalıntılarına ulaşılıyor. 

Likyalıların diğer medeniyetlerden farklı adetleri var. Kadınlar bir köle ile evlenince çocuklar hür olarak yaşamlarına devam ediyor. Ancak erkek bir köle ile evlenirse, bu haklar geçerli değil. 

Oldukça ilgi çekici bir topluluk olan Likyalıların yaşadıkları yerleri görmek, doğanın tadını çıkarmak çok güzel bir deneyim. Likya Yolu isimli yürüyüş güzergahında bulunmak muhteşem bir fırsat.

Likya Yolu Nerede?

Dillere destan olan Likya ülkesinin gizemi, Akdeniz’in masmavi denizi ve Tahtalı Dağı’nın doğal güzellikleri bir araya gelince merak etmemek mümkün değil. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Likya Yolu, oldukça meşhur bir yürüyüş rotası. 

Meşhur Likya Yolu, Teke Yarımadası üzerinde doğuda Antalya, batıda Muğla’nın Köyceğiz ilçesi, kuzeyde ise Burdur’un Gölhisar ilçesi arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Bu bölge eskiden Işık Ülkesi de denilen Likya’nın bulunduğu yer. Bu nedenle yürüyüş rotası, Likya Yolu ismini alıyor. 

Anaerkil bir toplum olan Likyalılar, eski dönemlerde bu bölgede birçok şehir kuruyor. Likyalılar ilginç bir medeniyet. Bundan dolayı arkalarında bıraktıkları antik şehirler de bir o kadar ilgi çekici doğrusu. 

Likyalılar denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik gibi meslek gruplarında başarılılar. Oldukça özgürlüğüne düşkün, savaşçı ve özgün bir topluluk. 

Özellikle kireç taşından yaptıkları ev ve tapınak tarzında lahit – kaya mezarlar görülmeye değer. Ayrıca kartal yuvası şeklinde tanımlanan antik kentleri de oldukça ünlü. 

Likyalılar kendilerini Trmmili olarak adlandıran bir topluluk. Özgün kültürlerini yansıttıkları, yaşam tarzlarını gözler önüne seren tarihi kalıntıları gezmek oldukça keyifli bir deneyim. 

Likya Yolu Kaç Kilometre? 

likya-yolu-1

Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu, Likya Yolu olarak biliniyor. Likya Yolu doğa harikası manzaralar ve tarihsel izler barındırıyor. 

Aslında 2015 yılına değin 509 km uzunluğa sahip bir yoldu Likya Yolu. Ancak o zamanlar yürüyüş rotası Hisarçandır Köyü’nde bitiyordu. Yeni eklenen rotalarla birlikte Likya Yolu, 535 km uzunluğuna ulaşıyor. 

Fethiye’den başlayıp Antalya’da biten Likya Yolu, Teke Yarımadası’ndaki patikaların işaretlenerek Likya Yolu haritası çıkarılıyor. Bu şekilde Likya Yolu güzergahı oluşmuş oluyor. 

Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürüyor?

Likya Yolu parkurlardan oluşan uzun bir yürüyüş rotası. Bu yolu yürümenin kaç gün sürdüğünü net bir şekilde söylemek mümkün değil. Çünkü gün sayısı, kişilerin yaptığı yürüyüşe göre değişebiliyor. 

Günde ortalama olarak 25 km yol yürümek koşuluyla yürüyüş yirmi bir gün sürebilir. Hatta bazı günler 25 km’den daha çok bazı günler daha az yürüyerek bu süreci düzenleyebilirsiniz. Yine Likya Yolu’nu yürümenin kaç gün süreceği kişilerin yürüyüş deneyimine bağlı olarak değişiyor diyebiliriz. 

Likya Yolu Yürüyüşü Ne Zaman Yapılmalı?

Likya Yolu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle aslında yılın her ayı yürüyüş planlamak için elverişli olabilir.

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede kışlar çok sert geçmiyor. Fakat yine de yürüyüş için ilkbahar ya da sonbahar mevsimleri daha ideal gibi görünüyor. Yaz ayları ise sıcak havasıyla sizleri bunaltabilir. 

Likya Yolu bahar aylarında oldukça güzel bir yer. Çoğu gezgin de yürüyüş planı için Nisan, Mayıs aylarını tercih ediyor. Bunun dışında Eylül, Ekim ayları da iyi bir seçenek olabilir. 

Likya Yoluna Nereden Başlanır: Likya Yolu Parkurları

Likya Yolu yürüyüş rotası, dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından bir tanesi. Hem eğlenceli hem de tarihsel bir yürüyüş fırsatı sunuyor. Ayrıca bu yürüyüş esnasında doğayla iç içe vakit geçirebiliyorsunuz. 

Likya Yolu çeşitli parkurlara ayrılmış bir yürüyüş güzergahı. Biz de sizler için bu parkurların en meşhur olanlarını, madde madde sıraladık: 

  • Ölüdeniz, Faralya, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu
  • Kabak Koyu, Alınca, Sdyma, Yediburunlar
  • Yediburunlar, Gavurağalı, Patara
  • Kınık, Çavdar, Çayköy, İslamlar, Gelemiş
  • Gelemiş, Kalkan, Bezirgan, Kaputaş Kanyonu, Sarıbelen
  • Sarıbelen, Gökçeören, Çukurbağ
  • Çukurbağ, Kaş, Körmen Adası, Üçağız
  • Üçağız, Kale Aperlai, Kapaklı, Demre Kuş Cenneti
  • Demre Kuş Cenneti, Alakilise, Belos, Finike
  • Finike, Kumluca, Karaöz
  • Karaöz, Gelidonya Feneri, Adrasan, Olympos
  • Tekirova, Olympos
  • Olympos, Beycik, Gedelme
  • Gedelme, Göynük
  • Göynük, Hisarçandır

Bu parkurlardan en meşhur olanı Karaöz, Gelidonya Feneri, Adrasan, Olympos diyebiliriz. Turistlerin en çok ilgisini çeken tarafı ise yol üzerinde bulunan nefes kesici manzaralar. Yalnız bu parkurda sadece kıyıları takip etmiyor bazen sarp yamaçları tırmanmak zorunda kalıyorsunuz. 

Bu parkurun bir özelliği de birçok sahil kasabasından geçmek zorunda oluşunuz. Bu nedenle yorulduğunuz zaman dinlenebileceğiniz restoranlar ya da pansiyon ve oteller mevcut. 

Gelidonya Fener’inde deniz molası:

Gelidonya Feneri birçok kişinin favori noktası. Dilerseniz Korsan Koyu isimli yerde biraz mola verip yüzebilirsiniz. 

Üçağız, Kale Aperlai, Kapaklı, Demre Kuş Cenneti’nden oluşan bir diğer rota da oldukça dikkat çekici. Aperlai bir antik kent. Likyalıların antik kenti Aperlai şehrine ve çok sayıda lahit mezara tanık olmak ilginç bir deneyim. 

Ölüdeniz (Ovacık), Faralya, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu parkuru da oldukça meşhur. Aslında burası Likya Yolu’nun bir nevi başlangıç noktası sayılıyor. Hatta Ovacık’ta temsili bir kapı motifi görüyorsunuz. 

Bu parkur tablo gibi bir manzaraya sahip. Birçok kamp alanı ve konaklama imkanı var. 

Her parkurunda ayrı bir gizem ve güzellik barındıran Likya Yolu, sürekli değişip gelişiyor. Kate Clow Derneği üyeleri yürüyüş yolunu temizliyor. Ayrıca yeni parkur keşifleri düzenliyorlar. 

Her sene Mayıs ayında bu keşif faaliyetleri başlıyor. Hoyran, Çıtdibi, Geyikbayırı en son eklenen yeni Likya Yolu parkuru olarak biliniyor. 

Likya Yolu Tarihin Kalıntıları: Antik Şehirler

Likya Yolu rotaları üzerinde birçok tarihi kalıntı mevcut. Bunlardan biri de antik kentler. Eğer Likya Yolu’nun tümünü yürüyebilirseniz yirmi kadar antik kent ziyaret edebilirsiniz. 

Sizler için Likya Yolu üzerinde bulunan antik kentleri, madde madde sıraladık:

  • Kalabantia
  • Sidyma
  • Pydnai
  • Letoon
  • Xanthos
  • Patara
  • Phellos
  • Antiphellos
  • Sebeda
  • Apollania
  • Aperlai
  • Teimussa
  • Simena
  • Sura
  • Andriake
  • Myra
  • Belos
  • Gagai
  • Melanippe
  • Olimpos
  • Phaselis

Likya Yolu Haritası: Likya Yolu Tehlikeli mi? 

Likya Yolu oldukça uzun bir yürüyüş rotası ve yürüyüş boyunca doğayla iç içe olunuyor. Elbette birtakım tehlikeler mevcut. Fakat hazırlıklı giderseniz ve kurallara uyarsanız oldukça iyi vakit geçirebileceğiniz ilginç bir deneyim elde edersiniz. 

Doğada görebileceğiniz birtakım akrep, yılan, arı gibi hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Buna hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca herhangi bir ısırılma ya da düşme gibi aksilikler için yanınızda ilkyardım malzemeleri bulundurabilirsiniz. 

Likya Yolu üzerinde yer alan işletmeler, konaklama alanlarını, köyleri es geçmemek gerekiyor. Su, yiyecek gibi acil ihtiyaçlarınızı bu şekilde karşılayabilirsiniz. 

Likya Yolu parkurları çeşitli işaretlerle haritalandırılmış rotalar. Bu nedenle yolda yürürken ağaç ve kayalar üzerindeki işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kaybolabilirsiniz. 

Likya Yolu haritalandırma sisteminde kullanılan birtakım işaretler var. Kırmızı çizgiler, çıkmaz yol demek. Kırmızı beyaz boyanmış işaretler ise doğru yolda olduğunuz anlamına geliyor. 

Likya Yolu Yürüyüşü İçin Malzemeler

Likya Yolu’nun uzun bir yürüyüş rotası olduğunu biliyoruz. Doğa yürüyüşlerinde ve trekking sporunda en önemli şey rahat giysiler. Bu nedenle öncelikle yürümeye elverişli kıyafet ve ayakkabı seçimi çok önemli. 

Yürüyüş boyunca konaklama alanlarına denk gelmek mümkün. Fakat otelde ya da pansiyonda kalmak istemeyenler kamp için çadır temin edebiliyor olmalı. Çadır da en az kıyafet kadar önemli bir ekipman. 

  • Yürüyüş botu
  • Çadır 
  • Yedek kıyafet
  • Su matarası
  • Düdük 
  • Çakı veya buna benzer bir alet
  • Şapka
  • Yağmurluk / Rüzgarlık
  • Sırt çantası
  • Dudak nemlendirici
  • Güneş kremi
  • El feneri
  • İlkyardım çantası
  • Uyku tulumu ve mat
  • Kibrit ya da çakmak
  • Dayanıklı bir pantolon
  • Harita

Kate Clow’un Likya Yolu ile ilgili yazdığı kitap da çevreyi daha iyi tanımasını sağlar. Ayrıca Likya Yolu isimli uygulamayı indirebilirsiniz. Uygulama gps özelliği ile çalıştığı için internet olmasa da haritaları görebiliyorsunuz. 

Likya Yolu Kamp ve Konaklama

Likya Yolu üzerinde birçok konaklama tesisi, pansiyon ve otel mevcut. Ancak kamp yapmak isteyenler için kamp alanları da mevcut. 

Herhangi bir kamp alanını özellikle önermiyoruz fakat Gelidonya Feneri çevresinde kamp yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü birçok kişinin söylediğine göre bu bölgede çok sayıda akrep yaşıyormuş ve kamp için riskli bir bölge. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ayrıca ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle